VIDEO: Premijera predstave Palastura – prva dama Obrada Nenezića 9. avgusta, na Ljetnjoj pozornici

U Baru je u završnoj fazi rad na pozorišnoj predstavi, čiji je scenarista i reditelj poznati crnogorski pisac i dramaturg Obrad Nenezić – “Palastura – prva dama”. Radi se o komediji koja podsjeća na Ibzena, “Pokondirenu tikvu Jovana Sterije Popovića ili Nušićevu “Gospođu ministarku”, pisanoj izvanrednim Nenezićevim stilom i prilagođenoj savremenom trenutku. Producent je Kulturni centar Bar, asistent režije novinar i pisac Milan Vujović, a pokrovitelj već dokazani mecena kulture i humanista Đorđije Pavićević. Premijeru će publika vidjeti u ponedjeljak, 9. avgusta na Ljetnjoj sceni barskog Doma kulture.

Odličan tekst, režija i odabir glumaca, obećavaju uživanje publike u komediji sa uvijek aktuelnom tematikom – o našim karakterima, naravima, željom za vlašću, materijalnim dostignućima, ali i onima kojih, na sreću,takođe, uvijek ima – odanih pravim vrijednostima i etičkim principima.

“Korona mi je pružila mogućnost da duže radim na tekstu i pripremi predstave, dorađivao sam je i osavremenjivao, i mislim da je na kraju ispala dobro. U svakom slučaju, publika će produkt vidjeti 9. avgusta na premijeri. Komedija je uvijek aktuelna, jer ako nije aktuelna, onda nije ni duhovita, niti smiješna. Već sam puno puta rekao da je ‘Palastura’ daleka potomkinja ‘Pokondirene tikve’ ili Nušićeve ‘Gospođe ministarke’”, kazao je za Radio Bar i Bar Info, nakon današnje press-konferencije, scenarista i reditelj, Obrad Nenezić.

Asistent režije, novinar i pisac Milan Vujović, objasnio je da je radnja komedije smještena u Baru, ali da se isto tako mogla dešavati u bilo kojem drugom primorskom mjestu, zbog školjke – palasture, uzete kao motiv .

“Palastura je duhovita priča o našim naravima, bjesomučnoj želji za novcem i vlašću. Ovo je druga predstava koju ova ekipa, u nešto izmijenjenom sastavu, radi u produkciji Kulturnog centra Bar i pod pokroviteljstvom Đorđija Pavićevića. Nadam se da ćemo za dvije, tri godine, a možda već i idućeg ljeta raditi na novom projektu, i veoma mi je drago što sam ponovo član ovako divne ekipe”, istakao je Vujović.

Glavna uloga povjerena je odličnoj Elizabeti Đorevskoj, koja naglašava da je Obrad Nenezić napisao slojevitu priču koja je fantastična prilika za jednu glumicu.

“Zaista jeste fenomenalna prilika, jer uloga jeste zahtjevna i teška, ali zato i čarobna. Sve to što je Obrad stavio u tekst za ovaj lik, savladati, osvojiti, čini da se osjećate nekako nadmoćno, a sve te transformacije imaće publika priliku da vidi na premijeri i narednim izvođenjima. Osim tih asocijacija na Ibzena, kako reče Obrad Nenezić, ‘Pokondirenu tikvu’ ili ‘Gospođu ministarku’, predstava otkriva mnogo o bračnim odnosima i mnogim drugim relacijama. Svega ima u ovom komadu, mislim da smo fantastično radili i u rekordnom roku, za gotovo dvadesetak dana, napravili predstavu, što potvrđuje da je Obrad Nenezić bio u potpunosti spreman, a mi smo se samo ubacili u kolosjek. Uživala sam, iako je bilo teško, nadam se da će i za publiku ovo biti pravi ugođaj, i da će nam Barani nanovo ukazati povjerenje”, kazala je glumica Elizabeta Đorevska.

Ona je prije čak dvadeset i pet godina igrala u Baru, u predstavi “Cigani lete u nebo”, a još jedan izvanredan srpski i jugoslovenski glumac kojeg su Barani prije dvije godine imali zadovoljstvo da gledaju u “Balkanskoj carici”, Duško Radović, nosi glavnu mušku rolu.

“Uvijek je podjela u pozorišnoj predstavi sedamdeset posto posla, a mislim da je u ovom slučaju bila čak devedeset posto, i ja sam veoma zadovoljan što moju suprugu u komadu igra Elizabeta Đorevska. Ne znam ni jednu drugu glumicu koja bi ovu ulogu donijela tako uspješno i tako dobro”, kazao je Radović, koji u “Palasturi” glumi naučnog radnika – biologa, koji je čitav život posvetio nauci i ne uklapa se u savremeno vrijeme koje je na površinu izbacilo druge vrijednosti.

Glumci, Filip Đuretić, Jovan Dabović i Andrijana Simović, istakli su da je rad na predstavi pratila odlična saradnja i energija između svih članova ekipe.

Izvršni producent, koji i glumi u predstavi, Dragiša Simović, smatra da je i ova predstava pokazala da Baru fali pozorište.

“Ako se vratimo godinu unazad, u vrijeme koje je ‘pojela’ korona, pa još dalje, kada smo radili ‘Balkansku caricu’, ‘Svete i proklete’, ‘Taštinarije’, i osvrnemo se na sve te odlične i druge predstave, zar to nije dovoljno da se neko iz institucija zapita treba li Baru pozorište. Jer, nije dovoljno da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca i podršku pokrovitelja kulture. Siguran sam da uz Đorđija Pavićevića, ima još privrednika koji bi podržali ovakve projekte, ali pozorište se mora institucionalno zaokružiti”, poručuje doajen barskog glumišta Dragiša Simović, koji je istakao da je veoma srećan što je ekipa bila kompaktna i izvanredno radila u otežavajućim okolnostima i veoma toplim i sparnim danima.

Obrad Nenezić, koji nakon izvanrednih predstava “Taštinarije” i “Sveti i prokleti”, treći put radi u Baru, zahvalio se pokroviteljima i ljubiteljima pozorišta koji su podržali nastanak “Palasture”.

“Hvala Kulturnom centru Bar, izvršnom producentu Dragiši Simoviću i Đorđiju Pavićeviću, jer potvrđuju da još uvijek postoje ljudi koji vjeruju u pozorište, koje odavno nije masovni medij”, kazao je Nenezić, zahvalivši se glumačkoj ekipi, u kojoj su, kako je naveo, od velikih jugoslovenskih glumaca starije generacije, preko srednje, do najmlađih talenata, glumaca koji su tek završili Akademiju. Radi se o Jeleni Rahmanjinovoj, kojoj je ovo prva uloga, scenografija i kostimi djelo su Darka Musića, na scenskom govoru radila je dr Dijana Marojević, a originalnu muziku i izbor potpisuje Nedjeljko Pejović.

Share.

Comments are closed.