Prijem za preduzetnike koji su dobili sredstva na opštinskom konkursu

U sali Opštine Bar danas je priređen prijem za preduzetnike, koji su podržani Odlukom Opštine o odobravanju sredstava za podršku preduzetništvu za 2022. godinu.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poželio je dobrodošlicu mladim privrednicima, istakavši da ga posebno čini sretnim što je Program razvoja preduzetništva sve uspješniji, i što se iz godine u godinu vizija o kreiranju novih radnih mjesta pokazuje opravdanom.

On je objasnio da je na konkurs pristiglo 97 prijava, od kojih je 77 imalo odgovarajuću dokumentaciju, a da će finansijski biti podržano 47 biznis planova.

“Nastojali smo da se izborimo sa ustaljenom floskulom da se poslovi traže i da moraju da se otvore nova radna mjesta u administraciji. Smatrali smo da to nije održivo, već da je neophodno da ponudimo rješenje koje će biti višestruko korisno. Sam program podrške preduzetništvu koncipiran je zajedno sa programom podrške ženskom preduzetništvu. Ove godine smo kreirali još jedan program, koji rezultira, zajedno sa dosadašnjim aktivnostima, da iz godine u godinu zaista se ta naša vizija ostvaruje, a tiče se kreiranja novih radnih mjesta. Svima vama čestitam i zahvaljujem se na do sada uloženom trudu i naporu da pripremite sve što je bilo neophodno, kako biste ostvarili pravo na podršku iz Budžeta Opštine Bar kroz program podrške preduzetništvu”, kazao je Raičević.

Ammar Borančić, savjetnik predsjednika Opštine pročitao je kome su i za koje biznis planove dodijeljena sredstva iz Budžeta Opštine.

Anđela Malović dobila je podršku za biznis plan “Olav olive wood Montenegro-ručna izrada luksuznih predmeta od maslinovog drveta”, Dubravka Keković za izradu unikatnih suvenira i proizvoda od drveta, DOO “Barska uljara” za proširenje podzemnih kapaciteta za bezbjedno lagerovanje maslinovog ulja Barsko zlato, DOO “Quattro Amici” za otvaranje restorana sa wine-souvenir shopom “Bocconcino”, Novak Đinović– biznis plan Proizvodnja električnih bicikala i restauracija starih, Almasa Karađuzović za biznis plan Souvenir Shop “Tvrđava” Stari Bar, DOO”Seafish” za biznis plan Ribarnica – prodaja svježe i smrznute ribe i morskih plodova, Marko Dabović za unapređenje profesionalnog ribolova i zaštita mora, DOO “Inovator” za izradu hidrauličnih crijeva, DOO “Family auto” za istoimeni biznis plan, DOO “Bar Wash”, Biljana Simović za biznis plan Slatka i slana klasična i veganska predjela “Karneval ukusa”, Jasmina Asaj za auto servis, Sanela Begzić za biznis plan suvenirnice, Milica Đinović za biznis ideju Samouslužna kupaonica & grooming salon “Ruby”, Vuk Piksiades za izlov ribe i fishing čarter, DOO “Green monde” za proizvodnju ulja iz sjemenki voća i povrća, Elena Jovanović za biznis plan Facility management – Be Calm, Aćif Kurt za buregdžinicu, Sergej Orahovac za biznis plan Dekoracija zidova – deko kamen, DOO “Palmera” za kupovinu ugostiteljske opreme, DOO “N.P.A. Grupa” za Senfy hot-dog bar, Damjan Šorović za biznis plan 3d štampa i lasersko graviranje i rezanje, Dragana Nedeljković za proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda, PZU “Fizio centar Manus”, DOO “E&M team” DOO “Olovka” za pokretanje izdavaštva, internet prodavnice i dječjeg čitalačkog kluba, Andrijana Rakočević za izradu reklamnih materijala od EVA pjene ,DOO “Ponta Čanj” za unaprijeđenje poslovanja, Edin Duraković za Relax smart masažni centar, DOO “Hospitijum Company” za proširenje djelatnosti prodaje kolača i sendviča, DOO “Matrix investment” – projekat Bolji prozori za ljepši pogled u budućnost, Marko Vukmanović za biznis plan “Noise”, DOO “Lumita” za spremanje zdrave domaće hrane, DOO “Urban touch” za Pub Route 66, Nenad Boltić za otvaranje radionice za proizvodnju aluminijske i PVC stolarije, Anel Divanović za lokal brze hrane “Fish and chips”, Sabina Karađuzović za salon ljepote sa inovativnim tehnikama, Sandra Zahnare za biznis plan “Maritine broker”, DOO “Lanterna” za modernizaciju kafea, Fikret Zoronjić za biznis plan “College of Montenegro”, DOO “Royal Services” za turističku valorizaciju naših prirodnih i kulturnih vrijednosti, DOO “”Kefalogiko” sa biznis planom Play attention-NASA tehnologija u službi obrazovanja za djecu i odrasle, DOO “Trans cop djo-ko” i Milica Vuković sa biznis planom “MSV” – društvo za računovodstvo i finansijski konsalting.

Borančić je istakao da je riječ o bogatom dijapazonu programa koji su podržani.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević kazao je da je veoma zahvalan saradnicima, članovima komisije, posebno potpredsjednici Opštine Tanji Spičanović i Jeleni Vučeraković.

Spičanović je ponosna što je ovim projektom Opština “preokrenula paradigmu traženja posla”.

“Ja zaista želim da vaši biznisi budu uspješni, da budu reprezent male privrede grada Bara i da svi zajedno pokažemo da preduzetništvo jeste jedna značajna poluga privrednog i ekonomskog razvoja. Dakle, mi smo tu paradigmu od traženja i čekanja nekog posla pokušali da promijenimo, da bi budete kreatori svog posla, da radite ono što zaista volite, ono u čemu pronalazite da su vaši najveći afiniteti, vaši talenti i mislim da preduzetništvo i samozapošljavanje daje brojne benefite u tom smislu”, kazala je Spičanović .

Anđela Malović objasnila je za svoju biznis ideju: “Naš biznis se zove Olav Olive Wood Montenegro i bavimo se izradom luksuznih predmeta od maslinovog drveta. To su razni upotrebni predmeti – daske za serviranje, stalci za vino, kutije za ulje, nakit, satove, burme. Uglavnom, to nisu proizvodi viđeni na našem tržištu. Maslina je jako specifično drvo, zato što ima jako neobičnu šaru i svaki je predmet unikatan, nemoguće je izraditi dva ista. Naš plan je sad usmjeren na prodaju putem interneta, kao i plasiranje proizvoda raznim suvenirnicama i gift shopovima u Baru”, objasnila je Malović.

Marko Vukmanović je aplicirao sa idejom koja se odnosi na muziku. “Firma će se zvati ‘Noise’ (Buka). Glavni pokretač za sve ovo je što znam koliko je teško organizovati bilo što vezano za muziku koja nije dio mainstreama. Samim tim, želim da pomognem svim umjetnicima koji žele da urade nešto novo, da se pokažu. Normalno, tu će biti i ozvučenje za žurke, iznajmljivanje instrumenata, tako da je obuhvaćeno sve što se tiče koncerata”, kaže Marko.

Damjan Šorović je zaljubljenik u nove tehnologije.

“Moja ideja je lasersko graviranje i rezanje i 3 D štampa. Firma se zove 3 D House, a bavi se izradom specijalnih lampi sa slikama po želji i graviranjem u drvetu, rezanjem, kombinacijom drveta i plastike. Svaki kupac moći će da ima personalizovanu, unikatnu lampu sa, na primjer, slikom sa svog vjenčanja”, najavljuje Šorović.

Predsjednik Opštine potencirao je da svi mogu da računaju na podršku lokalne uprave. Istakao je da su sredstva do sada svima jednokratno isplaćivana, ali da će sada, zbog toga što se još uvijek primjenjuju odredbe Zakona o finansiranju političkih partija, biti isplaćena u četiri rate, ukoliko ne dođe do izmjena zakona.  

Share.

Comments are closed.