Promovisana knjiga Božidara Bonje Ivanovića

Knjiga “Igrati svoj život” Božidara Bonje Ivanovića, šahovskog velemajstora, proteklog vikenda predstavljena je u Dvorcu kralja Nikole.

Ljubitelji šaha i pisane riječi bili su u prilici da uživaju u priči o drevnoj igri, počecima Božidara Ivanovića i sjećanjima na cijelu plejadu uspješnih šahista i crnogorskog šaha uopšte, u proteklih pola vijeka.

Na promociji su govorili Ivanovićevi prijatelji iz Bara profesor Maksim Lutovac i dr Ljubo Živković, koje je neraskidivim nitima povezala upravo šahovska  igra, a veče je vodio novinar Milan Vujović, takođe pasionirani ljubitelj ove igre i učesnik brojnih šahovskih turnira.

Veče je započelo interpretacijom pjesme “Kari Šabanovi”, Ivanovićevog oca Lesa, nakon koje je Vujović podsjetio na uspjehe najvećeg crnogorskog šahiste, koji su istovremeno bili i uspjesi naše zemlje.

Dr Ljubo Živković je u emotivnom obraćanju pred barskom publikom istakao da je Ivanović proslavio ovu igru i crnogorski šah i kao da je želio da provjeri da li je zemlja okrugla, putovao od turnira do turnira, obilazeći cijelu planetu. “U knjizi je 111 briljantnih ostvarenja. Tu su komentari, anegdote, putopisni zapisi, obilje literarno-poetskih pasaža”, kazao je Živković uz utisak da najljepši dio knjige možda čine sjećanja na Cetinje šezdesetih godina, taj, kako je naveo, “mural nepatvorene ljepote, priča o vremenu, životu i ljudima kojih više nema… Bonja je igrao svoj život, igrajući na crno-bijeloj magiji, sa najvećim šahistima našeg vremena, a možda i najvećim u istoriji šaha”.

Profesor Maksim Lutovac smatra da je knjiga “Igrati svoj život” šahovsko remek djelo. “Mi ga šahisti znamo kao neustrašivog kombinatorika i napadača, ali ova knjiga ga je predstavila kao vrhunskog odbrambenog igrača, jer je njome odbranio sebe, svoje brojne prijatelje i partnere, kao i jedno čudesno vrijeme, od najstrašnijeg neprijatelja, od zaborava. Monografija je originalno koncipirana i komponovana  sintezom šaha i literature u dvije cjeline, koje imaju svoje tematske krugove, a autor je dao prednost krugovima: Cetinje i šah”, kazao je Lutovac.

“Drago mi je što sam večeras ovdje, ove večeri koja podsjeća na neke mnogo ljepše barske dane, kada smo ovdje igrali šah, koji je pratio cijeli svijet”, kazao je pozdravljajući prisutne Božidar Ivanović, podsjećajući na osamdesete i međunarodno okupljanje najboljih svjetskih šahista u Baru.

Ivanović je objasnio da knjiga “Igrati svoj život” hronološki govori o događajima iz perioda djetinjstva, gdje je, zahvaljujući posjetama umnih ljudi koji su dolazili kod njegovog oca pjesnika Lesa Ivanovića, bio u prilici da sluša filozofske i životne rasprave, mudrosti, da uči i upija. “Kada je u pitanju šah, poslušao sam očev savjet, koji mi je kazao ne igram kafanske partije, već da čtam i da se služim knjigama, šahovskom literaturom. Problem je bio što šahovskih knjiga tada nije bilo, osim nekih publikacija, nekih ruskih časopisa, ali sam ipak uspio da doprem do nekih saznanja prije svega o Aleksandru Aljehinu, potom o Talju… Kroz vrijeme dijete odrasta, a ja sam spoznao da moram i da hoću kao dijete svog oca, da stvorim i doprinesem nešto kao sin čovjeka koga su toliko cijenili”, rekao je Ivanović.

Share.

Comments are closed.