Promovisana nova zbirka poezije Srđana Lekovića

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je promovisana nova zbirka poezije Srđana Lekovića „Herbarijum za sebra“.

U ime izdavača govorila je Natalija Đaletić, vlasnica i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Ouroborus“. Ona je kazala da joj je bilo beskrajno zadovoljstvo raditi na novoj zbirci Lekovićeve poezije.

„Ono što je meni fascinanto u poeziji Srđana Lekovića jeste da niko kao Srđan ne umije i ne može da siđe u mrak i u tminu i da svoju poeziju ozari. Taj način lirskog, tananog, svilenog proboja iz mraka i tame ne postoji u poeziji Crne Gore. To je ono što mene fascinira i vjerujte da ćete od prvog do posljednjeg stiha ove zbirke uživati“, kazala je Đaletić.

Književni kritičar, esejista, novinar i pjesnik Miljan Nikolić je čitajući Lekovićevu poeziju ustvrdio da postoji tren u kome postaješ nijem. A spram toga je ono što i jeste osnova polazišta i tačka Lekovićevog pjesničkog postojanja – sve ono što nije nijemo, odnosno život koji je ovdje izjednačen sa glasom, zvukom kao manifestacijom govora, poezija kao najviši cilj komunikacije.

„Njegove pjesme u većini slučajeve su sačinjene da se usmeno prenose na pozornici, pred publikom. U tome se nalazi veličanstveni duh muzike kao osnovni element stilskog postupka Srđana Lekovića. Pjesma je cjelovita ako u sebi sublimira melodiju koja prenosi značenje riječi“, kazao je Nikolić.

Njegov osobeni karakter izražavanja nisu osjećanja, kaže Nikolić, zato dok čitamo njegove pjesme stiče se utisak kao da je pred nama likom i ukupnom pojavom, i da kazuje stihove gestikulirajući matičnom rapsodu prolasku ulicom u mimohodu.

Prisjećajući se vremena kada se prvi put susreo sa Lekovićevom poezijom, moderator programa Milan Vujović je rekao:

„Mnogo se vode iz Željeznice ulilo u more i mnogo se mora kada je plima prelilo u Željeznicu od onog dana kad smo u kafiću Adađo promovisali zbirku poezije Srđana Lekovića ‘ Sveimen’. Prije te promocije htio sam samo da ‘učinim’ njegovom stricu, dragom prijatelju, pokojnom Vesku Lekoviću, a od te promocije postao sam kako se to moderno kaže fan Srđanove poezije. Mada me je u međuvremenu ‘sokobanjski rapsod’ sa stalnim mjestom boravka u crmničkom Godinju ponekad znao da, Barani bi rekli ‘napuči’ prevashodno zbog svog preboemskog načina života i nerealnih maštanja, evo me sa osobitim zadovoljstvom na promociji njegove pete zbirke poezije ‘Herbarijum za sebra’. Ne znam gdje sam sve i kada govorio njegovu poeziju – poeziju tananih lirskih opisa, divnih metafora, skladnog ritma, neobične rime i često neočekivane poente. To je, usudiću se da kažem i moguće pretjeram, intelektualno jaka poezija jednog od najboljih savremenih crnogorskih pjesnika“, kazao je Vujović.

Stihove iz nove zbirke poezije „Herbarijum za sebra“, ali i ranijih, govorio je autor Srđan Leković i moderator programa Milan Vujović.

Share.

Comments are closed.