Publikovano dopunjeno izdanje knjige Košarkaške i druge priče Peđe Milovića

Barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“ publikovala je drugo, dopunjeno izdanje knjige Predraga Peđe Milovića pod nazivom “Košarkaške i druge priče“.

Riječ je o zbirci priča poznatog košarkaškog trenera iz Bara, koji od 1989. živi u Sloveniji, vodi tamošnje ekipe u kontinuitetu 33 godine, i oglašava se kolumnama na web-sajtovima i u časopisima. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je jula 2020, a u odnosu na prvijenac, nova verzija ima tridesetak strana više.

Knjiga “Košarkaške i druge priče“ je podsjetnik na pionirske dane košarke u gradu pod Rumijom, zbirka anegdota, ali i preciznih informacija i zabilješki iz dnevnika koje je Milović decenijama vodio tokom igračke i trenerske karijere. Pored ostalog, čitalac stiče uvid o postojanju prvog neformalnog kluba “Gimnazijalac“, nastanku prvog registrovanog kluba “Mladost“, ulasku u Drugu, pa u Prvu B ligu Jugoslavije, zlatnim danima ženske košarke u Baru tokom osvajanja Lige i Kupa Crne Gore… kroz sentimentalnu prizmu nostalgije za rodnim krajem.

Djelo oživljava Bar sedamdesetih i osamdesetih: u njemu su autorovi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, košarkaši koji su odavno posljednji put stupili na parket sale, betonski i tereni osnovnih škola, jeftini jugoslovenski hoteli, putovanja na utakmice taksijem, dječaci predugačkih ruku i nogu, djevojčice nježnih pokreta koje se razgoropade na terenu, barake Trudbeničkog naselja, hotel “Agava“, Bedžetijeva slastičara, parapet pored mora, diskoteka “Crveni talas“, “Tarini“ autobusi… i lepeza barskih oriđinala koji su ostavili pečat u životu grada, na području od drvenih gatova do Zgrada solidarnosti i Pivnice, od Madžarice do Stare raskrsnice…

Predrag Peđa Milović je rano djetinjstvo proveo na Komovima, a od sedme godine je živio u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture u Ljubljani.

Bio je član seniorske ekipe prvog barskog košarkaškog kluba “Mladost“ od 1974. do 1978. Nakon toga je radio kao trener timova iz Crne Gore, Slovenije, Sirije i sa Kosova. Trenutno je trener i predsjednik kluba “PVC Nagode Postojna“, u ovom slovenačkom gradu gdje je i nastanjen, te trener ŽKK “Ježice” Ljubljana.

Novac od prodaje prvog izdanja knjige poklonjen je Narodnoj kuhinji u Baru, a od drugog ide za liječenje mladog Baranina Marka Nikića.

Promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige „Košarkaške i druge priče“ biće upriličena na Barskom ljetopisu, krajem jula 2022.  

Share.

Comments are closed.