Raičević i Chikovani potpisali Pismo namjere o uspostavljanju saradnje između Bara i Batumija

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Grada Batumi (Gruzija) Archil Chikovani, potpisali su danas u tom gradu Pismo namjere o uspostavljanju saradnje između Grada Batumi i Opštine Bar. 

U cilju unaprjeđenja odnosa između dva grada u oblastima od zajedničkog interesa, kao i širenja prijateljstva između Crne Gore i Gruzije, predsjednici dvije opštine izrazili su obostranu namjeru za uspostavljanjem dugoročnih odnosa saradnje i usaglasili se da će, prateći pozitivnu dinamiku razvoja prijateljskih i institucionalnih veza, započeti proceduru bratimljenja. 

Potpisivanjem Pisma namjere, Raičević i Chikovani su se obavezali da će, na osnovima bilateralne saradnje, međusobnog povjerenja i jednakosti, podsticati i održavati stalne kontakte između lokalnih uprava gradova Batumi i Bar, a sa ciljem podsticanja dijaloga, razmjene iskustava i znanja, te sprovođenja zajedničkih aktivnosti u sektorima ekonomije, razmjene dobara i transporta, kulture, obrazovanja, zdravstvene zaštite i urbanog razvoja. Važan segment saradnje tiče se razvoja turizma i intenziviranja turističkih aktivnosti između Bara i Batumija.

Prilikom svečanosti potpisivanja, predsjednik Raičević je istakao zadovoljstvo zbog širenja mreže gradova sa kojima Opština Bar sarađuje, ističući spremnost lokalne uprave da posvećeno radi na aktivnostima koje mogu rezultirati novim inicijativama. 

“Bar i Batumi su gradovi koji dijele iste vrijednosti i koji su posvećeni valorizaciji sličnih mogućnosti razvoja. Uvjeren sam da će naša snažnija saradnja, između ostalog, doprinijeti i iznalaženju brojnih prilika za partnerstvo u projektima od značaja za naše građane, koji mogu biti fnansirani od strane međunarodnih institucija i fondova”, poručio je Raičević.

Pored predsjednika Opštine Bar, u delegaciji koja je posjetila Batumi su i počasni konzul Gruzije u Crnoj Gori Rade Vujačić, počasni konzul Crne Gore u Gruziji Tejmuraz Kurkhuli i predstavnici biznis zajednice Bara i Crne Gore.

Share.

Comments are closed.