Raičević primio ombudsmana: Visok stepen zadovoljstva građana stanjem ljudskih prava i sloboda u Baru

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sastao se sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Sinišom Bjekovićem. On je boravio u dvodnevnoj posjeti Baru u okviru održavanja „Dana Zaštitnika“. Sa ombudsmanom u posjeti boravili su i generalni sekretar Danko Damjanović i zamjenica za oblast zaštite od diskriminacije, manjinska prava i rodnu ravnopravnost Nerma Doberdžić.

Raičević je poručio da je Bar kao rodno mjesto multikulturalnosti i zajedništva posebno posvećen promociji građanskih i ljudskih prava, te da mu je zadovoljstvo što je ombudsman imao priliku da se u direktnoj komunikaciji sa građanima uvjeri u stanje ljudskih prva i sloboda u našem gradu. Predsjednik je podsjetio da Bar ima posebne akcione planove za socijalnu inkluziju i unaprjeđenje kvaliteta života ugroženih grupa.

Na sastanku je ocijenjeno da u Baru nijesu zabilježene pritužbe i veće tenzije na nacionalnoj i vjerskoj osnovi koje su bile u porastu u državi posljednje dvije godine, te da lokalna uprava ima permanentnu i dobru komunikaciju sa svim vjerskim zajednicama, što je karakteristika našeg grada.

Ombudsman Bjeković poručio da ga raduje očigledno visok nivo zadovoljstva građana stanjem njihovih ljudskih prava i sloboda u Baru te da će i u narednom periodu obići i ostala područja barske opštine. On je kazao da će se posebno zalagati da pomogne lokalnim upravama u radu sa zahtjevima građana, te da će raditi na jačanju njihovih kapaciteta za rješavanje problema koji su im u nadležnosti.

Na sastanku je ocijenjeno da je Bar opština sa veoma malim brojem pritužbi građana ombudsmanu na kršenje njihovih prava u odnosu na neke druge, čak i manje, uprave, te da je to pokazatelj da lokalna uprava radi dobar posao u Baru te da nema većih, vidljivih, problema.

Ombudsman je prilikom boravka u Baru u opštinskoj sali primao građane i razgovarao sa njima o eventualnim prigovorima i sugestijama u cilju poboljšanja njihovih prava i sloboda. On se posebno zahvalio Opštini što je izašla u susret i obezbijedila sve uslove za lakše funkcionisanje “Dana Zaštitnika” u Baru.

Share.

Comments are closed.