Rotary Club organizovao donatorsko-aukcijsko veče za prikupljanje sredstava za barsku bolnicu i KC Crne Gore

Rotary Club Bar u četvrtak veče je održao online donatorsko-aukcijsko veče pod nazivom UDAHNI život za prikupljanje sredstava za Global Grant projekat donacije opreme Opštoj bolnici Bar i Kliničko bolničkom centru Crne Gore i edukaciji o preeklampsiji i eklampsiji.

Vrijednost projekta je 65 000 eura.

“Zahvaljujući našim prijateljima iz Rotary Distrikta 2483, Rotary braći iz Bosne, Hrvatske i Slovenije, našoj braći i sestrama Rotarijancima iz crnogorskih klubova, kao i nevjerovatnim donacijama naših članova uspjeli smo da sakupimo 21 200 eura i time se podignemo na 85% skupljenih sredstava”, kazali su iz Rotary Cluba Bar.

Kako su istakli, posebnu zahvalnost duguju Opštini Bar koja je donirala 5000 eura, “time prepoznavši važnost našeg projekta i dugoročnu dobrobit koju donosi očuvanju zdravlja naših sugrađana, a posebno majki i beba”.

“S obzirom na to da je Opšta bolnica u Baru regionalni COVID centar za primorje, osjetili smo potrebu da u ovim najtežim vremenima probamo da prikupimo sredstva za kupovinu nekoliko neophodnih medicinskih aparata (aparat za anesteziju, mobilni ultrazvučni aparat, CTG električni fetalni monitoring). Vodili smo se sledećim činjenicama: aparati su multifunkcionalni, stari aparati godinama nisu u funkciji i trenutno imamo “najgoru” statistiku u Evropi. Zdravstveni sistem je organizovan na način da se svi rizični pacijenti transportuju u KBC Podgorica, koji ujedno predstavlja i jedini klinički centar u Crnoj Gori. Iz tog razloga projektom smo predvidjeli i dva CTG aparata za odjeljenje patologije trudnoće KBC”, naveli su.

Iz ovog udruženja su naveli da u COVID haosu najbitnija bića (majke i bebe) trenutno nemaju tretman kakav zaslužuju, te smatraju da nema više vremena za čekanje i odlaganje edukacije na ovu temu.

“Dobar dio sredstava projekta, pored nabavke aparata biće usmjeren na edukaciju o preeklampsiji i eklampsiji – potrudićemo se da dopremo do što više trudnica, mladih žena i djevojaka kako bismo im ukazali na simptome i dijagnostiku rizičnih trudnoća i opasnosti od komplikacija koje mogu dovesti i do fatalnih ishoda.

Radi se o najznačajnijoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji od koje godišnje u svijetu umre oko 500.000 beba i 76.000 majki. Cifre u Crnoj Gori i Srbiji su takođe poražavajuće i, nažalost, u svijetu se bilježi tendencija rasta”, kaže se u saopštenju.

Na aukciji su se prodavali dresovi naših poznatih sportista Stevana Jovetića, Stevana Miloševića, Nemanje Bjelice, Jasne Šekarić.

Djela čuvenih umjetnika – Muharema Muratovića, Olje Ivanjicki, Zdravka Krulje i Nenada Boškovića.

Prodavala su se i barska maslinova ulja, dok je najveću cijenu na aukciji 1000 eura postiglo ulje od Stare masline 300 ml, prva kontrolisana berba, donacija Opštine Bar.

“Nadamo se da ćemo uz pomoć naših prijatelja iz privrede, koji su nas i do sada pomagali, uspjeti da prikupimo preostala finansijska sredstva”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

Comments are closed.