U Opštoj bolnici Bar 20 pacijenata životno ugroženo

Od 102 hospitalizovana pacijenta u Covid bolnici u Baru, zaraženih koronavirusom, 20 je životno ugroženo, rekao je u uključenju u program Radio Bara epidemiolog u Opštoj bolnici, dr Zoran Vojinović.

Juče je obavljeno 67 pregleda u respiratornoj Covid ambulanti,
što je malo manje u odnosu na prethodne dane, kada je taj broj išao i
do 85.

„Ukupno je bilo 11 prijema i 13 otpusta. Za jednog pacijenta se
čeka rezultat analize. Od 48 pacijenata koji su na nekom vidu kiseoničke terapije, odnosno imaju ozbiljniju kliničku sliku, 20 je životno ugroženo. Najugroženiji su oni u jedinici intezivne njege, njih devetoro. Tamo su slobodna jos četiri kreveta. Na respiratoru nema pacijenata, a na neinvazivnoj ventilaciji ih je šetoro. Covid bolnica ima jos 13 slobodnih kreveta. Trenutno raspolažemo sa dovoljnom količinom ljekova i kiseonika, iako je njihova potrošnja ogromna“, naglašava dr Vojinović.

Kako objašnjava, nezadovoljstvo pacijenata, zbog gužve i dugih čekanja, u potpunosti razumije. Razmatraju se sve mogućnosti kako bi se pacijentima izašlo u susret. Dva tima ljekara rade u dvije respiratorne ambulante, po ljekar i sestra. Pacijenti koji satima čekaju na pregled i terapiju, zbog njihovog povećanog broja u poslednje vrijeme, moraju da budu strpljivi, jer sam pregled traje najmanje 15 minuta, a podrazumijeva uzimanje laboratorijskih nalaza, snimanje pluća i čekanje rezultata, koji traju nekoliko sati.

Dr Vojinović objašnjava da će najbolje pomoći i sebi i drugima ako se budu poštovale mjere, one osnovne- nošenje maski, higijena ruku i distanca. Na taj način će se smanjiti broj zaraženih, pa samim tim i gužve na pregledima.
„Trenutno su zaražena četiri ljekara. Do sada je od 66 ljekara, 27 bilo
pozitivno, odnosno oko 40 posto. Osam sestara je trenutno pozitivno, a od početka epidemije bilo ih je 62, takođe oko 40 posto. Dva nemedicinska radnika su u izolaciji, a do sada ih je bilo 22“, kaže dr Vojinović.

U Barskoj bolnici je počela vakcinacija, za koju se prijavilo 150 medicinskih radnika

„Dva puta smo dobili dva kontigenta doza- prvi put 75 doza vakcine, a drugi 55 doza. Do sada je vakcinisano 99 osoba, od toga 24 ljekara, 48 sestara, a ostalo su nemedicinski radnici. Od vakcinisanih medicinskih radnika, troje se javilo sa simptomima koronavirusa i njihov rezultat je pozitivan“, istice dr Vojinović i napominje da vakcina, kao najveće dostignuće čovječanstva nije svemoguća, pa objašnajava da „ne budemo li poštovali one tri osnovne mjere, neće nam pomoći ni vakcinacija“

„Kod osobe koja primi prvu dozu vakcine, potrebno je 15- tak dana da počne da se razvija imunitet. Nakon tri nedjelje, ta osoba prima drugu dozu, a potpuni imunitet se razvije tek nakon mjesec do mjesec i po. To je otprilike kraj aprila, početak maja. U tom periodu, niko ne može garantovati da se osoba ne može razboljeti, iako je vakcinisana. Vakcina štiti samo od fatalnog ishoda i od teže kliničke slike“, pojašnjava dr Vojinović. Dakle, i vakcinisana osoba, sa blažom kliničkom slikom, može da bude nosilac i prenosilac virusa.

Share.

Comments are closed.