Saopštena imena nagrađenih na likovnom i literarnom konkursu Susreta pod Starom maslinom

Organizatori XXXIV Međunarodnog festivala “Susreti pod Starom maslinom”, koji će se održati 24. i 25. maja u Baru, saopštili su odluke žirija za literarne i likovne radove koji su pristigli na konkursu.  

Žiri za literarne radove ovog festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu, u sastavu: Ljiljana Milović, profesorica književnosti – predsjednica i članovi Željko Milović, novinar i pisac, i Sonja Lalević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”, donio je odluku da prva nagrada pripadne Mariji Rovčanin (VII razred, OŠ “Oktoih”, Podgorica).

Drugu nagradu je dobila Tara Popović (V razred, OŠ “21. maj”, Podgorica), a treću Miljan Perović (VI razred, OŠ “Vlado Milić”, Podgorica).

Pristigla su 104 literarna rada na temu “Skriveno blago Stare masline” iz 24 osnovne škole iz Crne Gore, nije bilo nijednog rada iz regiona.

U Obrazloženju žirija, pored ostalog, stoji da “iako je tema bila dovoljno inspirativna, u većini radova, sa izuzetkom nagrađenih, nije bilo ni spontanosti, ni originalnosti, koje bi trebalo da karakterišu dječje radove. Utisak je da u većini slučajeva djeca nisu pisala samostalno, već uz sugestije i pomoć starijih, mentora ili roditelja koji su ih ograničavali”.

***

Žiri za likovne radove, u sastavu: dr Milun Lutovac, rukovodilac galerije “V.A.Leković“ – predsjednik, i članovi mr Maja Čakalović – akademska vajarka i Katarina Gazdić Ilčić – istoričar umjetnosti, prvu nagradu je dodijelio Polini Belkinoj (VII razred, OŠ “Jugoslavija”, Bar).

Druga nagrada pripala je Petri Popović (II razred, OŠ “Vuko Jovović”, Danilovgrad), a treća Matiji Nikiću (VI razred, OŠ “Vladimir Nazor”, Podgorica).

Od 663 likovna rada na temu “Skriveno blago Stare masline“, koji su pristigli iz gradova Crne Gore, ostvarenih u svim crtačkim i slikarskim tehnikama, izdvojeno je za izložbu Susreta 100 likovnih radova.

Svečano otvaranje Festivala, uz dodjelu literarnih nagrada, biće upriličeno na Mirovici 24. maja, u 12 sati.

Otvaranje izložbe najboljih dječjih likovnih radova i dodjela nagrada najboljima održaće se 25. maja u 17:00 u Galeriji “Velimir A. Leković”.

Share.

Comments are closed.