VIDEO: Otvoren 33. Barski ljetopis

Sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole otvoren XXXIII Barski ljetopis, multimedijalni festival kulture i umjetnosti, koji je više puta odgađan zbog pandemije koronavirusa. Prve večeri održana su dva programa – koncert “Solo, duo, trio” gitara, violina i violončelo, Danijel Cerović, Mirka Šćepanović i Dmitrij Prokofjev, a na književnoj sceni predstavljena je knjiga Baranina Stefana Đukića “Između polova”.

Do 27. septembra publika će biti u prilici da svakodnevno prati raznovrsne sadržaje- pozorišne predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i filmove za djecu.

Da kultura i umjetnost uvijek pronađu put do konzumenata, pa i u teškim i izazovnim vremenima, potvrđuje i tradicionalni barski festival koji je nekoliko puta u svojoj trodecenijskoj istoriji bio suočen sa opstankom, a u ovom trenutku možda, i najvećim izazovom, uslovljenim zdravstvenom situacijom. Organizatori, uprkos svemu, nijesu odustali od svojevrsne svetkovine duha i umjetnosti, a početak ovogodišnjeg Ljetopisa označilo je čarobno trozvučje gitare, violine i violončela, uz brižljivo odabrani repertoar.

“Rijetke su kompozicije pisane za ovakav ansambl, ali pronašli smo Terzetto za violinu, violončelo i gitaru Nikole Paganinija, kao i kompoziciju Dušana Bogdanovića za solo gitaru- Šest balkanskih minijatura- ‘Za svjetski mir’, različitih ritmičkih obrazaca i folklornih motiva iz cijele bivše Jugoslavije. Bogdanović je stvorio ovo djelo devedesetih godina prošlog vijeka kada je počeo rat na jugoslovenskom prostoru, sa nadom da će muzika doprijeti do svih aktera tog kriznog vremena i da će sukobi prestati. Gitaristi ga često izvode jer u lijepom svijetlu predstavlja balkanski melos i njegovu raznovrsnost. “Šest rumunskih igara” Bele Bartoka, kompozicije napisane za klavir, koje su doživjele razne obrade, transkribovali smo nas troje i prilagodili našem malom ansamblu”, kazao je Danijel Cerović, jedan od vodećih crnogorskih izvođača klasične muzike, kojem je ovo bio prvi nastup nakon šest “pandemijskih” mjeseci. Objasnio je koliko je ovo težak momenat za sve, pa i za umjetnike. Tim prije je koncert na Barskom ljetopisu za njega i kolege bio višestruko značajan.

“Večeras sa publikom dijelim iznimnu radost i uzbuđenje. Neizmjerno mi je drago što ponovo nastupam na Ljetopisu, renomiranom festivalu kojem želim uspjeh i dug život. Bio sam veoma uzbuđen prije, za vrijeme i poslije koncerta, jer nijesam nastupao pola godine. Ovo je komplikovani period kada smo svi otuđeni, a umjetnost i naša profesija podrazumijevaju stalnu interakciju sa publikom, organizatorima, kritičarima… To što u prethodnom periodu nijesmo mogli da dijelimo muziku sa ljudima, ostavilo je teške posljedice, ali nadamo se nekom novom, ljepšem početku svega”, kazao je Cerović.

Prvo festivalsko veče, nakon koncerta, nastavljeno je promocijom knjige Baranina Stefana Đukića “Između polova”, koja sadrži 32 putopisne kolumne inspirisane autorovim putovanjima na četiri kontinenta i 19 država. Ovaj mladi intelektualac, profesor filozofije, napisao je upečatljivo i originalno putopisno djelo protkano esejima o istoriji, kulturi, filozofiji, politici, muzici…

“Spojio sam putopis sa još nekom idejom koja se tiče filozofije, politike, kulture, društvenih zbivanja… Mogu reću da je ovdje putopis bio na neki način ‘udica’ za tekst o nečem drugom, te ako sam pisao o Atini, pisao sam o antici, u tekstu o Bordou osvrnuo sam se na sport, jer putopis ne mora da bude samo priča o restoranima koje smo posjetili u stranim zemljama, njihovoj prirodi ili drugim atrakcijama, već i tekst o kulturi i civilizaciji uopšte”, kazao je Stefan Đukić, koji je otkrio da je najupečatljiviji utisak na njega ostavila posjeta Libanu, jer ga, kako je istakao, posebno inspirišu stare civilizacije.

“Upravo zato moja knjiga počinje citatom iz najstarijeg epa “O Gilgamešu”, a žao mi je što nisam bio u prilici da posjetim Bliski istok ili Afriku. To su djelovi svijeta koji su za mene posebno interesantni, jer Evropa, koliko god je lijepa i zanimljiva, na neki način nam je dobro poznata. Privlače me druge, udaljene destinacije i neobične civilizacije”, istakao je Đukić.

Barski ljetopis otvorila je direktorica Ksenija Popović koja je publici poručila da je festival bio koncipiran sasvim drugačije, ali da se uprkos svemu, kako je kazala, Bar nije mogao odreći smotre koja slavi umjetnost, jer je umjetnost ono što je kroz istoriju gradilo mostove među ljudima.

“Ljetopis nije bio koncipiran uz mali broj gledalaca sa maskama, bez svečane ceremonije, već smo zamišljali barsku marinu, Londžu i velike scene uz tehnologiju koja bi zvuke sa naših programa prenijela do svakog građanina. Zamišljali smo jul i avgust u ambijentu na kakav su navikli naši sugrađani i gosti. Desila se vanredna okolnost koja nam je oduzela proljeće, veliki dio ljeta i uskratila nas za mogućnost da se bez straha pri susretu zagrlimo, rukujemo i poljubimo, onako kako priliči našem toplom, mediteranskom duhu. Posebno nam to nedostaje u ovom trenutku kada nanovo osvješćujemo dubinu podijeljenosti našeg društva. Često se govoreći o Baru naglašava njegova multikulturalnost i multikonfesionalnost. To nije slučajnost, niti je to u Baru prazna retorika, već istinski način života. Nije slučajno ni to što je Ljetopis opstao 33 godine, prkoseći sankcijama, bombardovanju, nemaštini, a sada i pandemiji, jer grad čiji stanovnici odrastaju uz vrijednosti suživota, umjesto podjela, nikada nijesu mogli da se odreknu smotre koja slavi umjetnost, koja uvijek spaja ljude. Nije slučajno ni to što baš na ovoj smotri kulture, nikada nijesmo vodili računa, niti analizirali nečije ime i prezime, porijeklo ili političke stavove, niti je to bilo odlučujuće kada smo se opredijeljivali ko će učestvovati na našem festivalu i ko će režirati njegove predstave”, kazala je Ksenija Popović, naglašavajući da festival otvaraju uz poštovanje svih preventivnih mjera koje podrazumijevaju zaštitu od širenja zarazne bolesti, ne mareći da li ih i koliko poštuju drugi.

“Otvaramo ga bez velike pompe znajući da je pompa propratno slavlje, odijevanje umjetnosti u neko lijepo ruho, koje njenu srž ne može promijeniti i bez kojega se može. Jer, kada rastavite velike scene, zamotate crvene tepihe i pocijepate karte, ostaje umjetnički čin kao suština. Ova nas je godina vratila suštini”, kazala je na otvaranju Barskog ljetopisa njegova direktorica Ksenija Popović.

Multimedijalni festival umjetnosti biće nastavljen večeras pozorišnom predstavom “Don Kihot”, nastaloj u koprodukciji Ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Share.

Comments are closed.