Slijepi putnik Gorana Ćetkovića oduševio publiku na Bijenalu fantastike

Akademski slikar iz Bara, Goran Ćetković predstavio je svoj rad “Slijepi putnik” na prvom “Bijenalu fantastike”- izložbi koja je otvorena sinoć u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Ovaj  “festival umjetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog” svojevrstan vizionarski projekat Fondacije Mihajlović „Feniks”, omogućio je publici da na jednom mjestu vidi slike 36 umjetnika, koje je odabrao stručni žiri među više od 500 radova pristiglih na javni konkurs.

photo: Balša Rakočević

Goran Ćetković bio je jedini selektovani predstavnik iz Crne Gore. Gostujući u popodnevnom programu Radio Bara prenio je utiske iz Beograda.

“‘Bijenale fantastike’ prvo je ovog tipa u regionu, značajna je kulturna manifestacija koja ima tendnenciju da postane tradicionalna. Održavaće se svake druge godine i postaće na širem, globalnom planu, međunarodna manifestacija. Ove godine konkurisali su slikari iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, kazao je Ćetković.

Ono što ga je posebno oduševilo je brojnost publike na otvaranju izložbe, ali i to što je njegov rad bio veoma zapažen, kako od strane likovne kritike i kolekcionara, tako i od publike i medija.

“Radovi su postavljeni u dva prostora. Mogu reći da sam više nego zadovoljan, jer je slika ‘Slijepi putnik’ postavljena na ugledno mjesto, što ukazuje na to da svojim kvalitetom zaslužuje respekt”, ponosan je Ćetković.

Na pitanje da li je tokom nastajanja sike predosjetio da je opredijeljena za ovako veliki uspjeh, Ćetković je kazao da je ona jedna od reprezentativnijih iz njegovog novog ciklusa “Slijepi putnici” i da je to mogao predosjetiti.

“U trenutku kada sam je završio, odmah sam znao da je to slika za neke velike projekte. Nastala je u periodu od pojave famoznog virusa, kao i niz slika iz mog novog ciklusa koji govori o otuđenosti savremenog čovjeka, koja se širi kao virus među ljudima”, kazao je Ćetković.

Po njegovim riječima svaki ciklus slika koji je do sada radio, bavio se filozofskim pitanjima rađanja, umiranja, života, smrti…

“Konkretno sve su to neke egzistencijalne teme. To je uvijek bila jedna psiho- analitička studija čovjeka i života, kroz cikluse – ‘Glasovi tišine’ sa kojim sam se predstavio u Beogradu 2017. u galeriji ‘Singidunum’ i klubu Narodnog pozorišta, potom iste godine kada sam bio dobitnik plakete i izlagao na salonu Tesla fondacije, zatim je 2018. nastao ciklus ‘Zub vremena’, s kojim sam se predstavio u galeriji ULUCG i još nekim prostorima. Nastavak te iste priče je ciklus ‘Slijepi putnici’ gdje sam, na neki način, došao do novih rješenja slikajući i ljudsku figuru (ranije je bio dominantan portret). Produkt tog rada i istraživanja je slika ‘Slijepi putnik’ sa kojom sam zastupljen na ovom bijenalu”, istakao je Ćetović.

Ljetos je napravio iskorak i publici na izložbi u Porto Novom predstavio slike pejzaža na izložbi “Horizonti”.

“Sticajem okolnosti uhvatio sam se i tog montiva. Slike govore u prilog tome da nijesam pogriješio. I po ocjeni kritike, publike, ali i mojoj lično, mislim da i taj ciklus ima svoje mjesto u mom stvaralaštvu. Na prvom mjestu je kvalitet. Bavio sam se problemima ruinirane arhitekture, prirode, kao i da kažem, ruiniranog čovjeka. To su neke teme kojima se bavim još od akademskih dana, ali ima tu i lijepih momenata gdje se bavim svjetlošću”, dodao je istaknuti crnogorski umjetnik.

Otkriva da ovih dana radi i na novom ciklusu “Drvo života”, u kojem je glavni motiv žena, no za naredni period ipak fokus stavlja na prezentaciju radova “Slijepi putnici”. Očekuje da će te radove predstaviti u Podgorici, Baru, ali i Beogradu.

“Uvijek se nešto dešava. Moje slikarstvo je slikarstvo kontinuiteta. Ređaju se ciklusi, različite teme… Za svakog umjetnika je značajno da se u svom radu mijenja, da nije učauren, da se ne ponavlja. Iz tih razloga i nastaju ciklusi sa različitim tematikama. Svakako, oni žestoko korespondiraju jedni sa drugima, vidi se taj kontinuitet u radu i prepoznatljivost jednog umjetnika”, zaključio je Ćetković.

Share.

Comments are closed.