VIDEO: Likovna kolonija u ambijentu Stare čaršije

Tradicionalna kolonija Internacionalni likovni susreti “Stari most”, ustanovljena u Bijelom Polju prije petnaest godina, ove godine održala se, uz podršku humanitarca i mecene Hajriza Brčvaka, u Starom Baru. Publika je sinoć imala priliku da u lijepom ambijentu “Stare čaršije” vidi radove umjetnika nastale u koloniji, inspirisane ambijentom i istorijatom Starog grada Bara.

Mladen Blažević, učesnik kolonije od njenog osnivanja, predstavio se sa dva crteža i šest fotografija, a u fokusu njegovog umjetničkog interesovanja bio je oldtajmer na ulazu u “Staru čaršiju” i njegova kopča sa ambijentom i minulim vremenom.

“On je tako dobro postavljen gore, na vrhu, i to je prvo što me je dočekalo kada sam stigao. Znao sam da će se on provlačiti kroz moje radove, a ujutro sam ugledao i bedem iza njega. Kroz vizuru oldtajmera, ‘uhvatio’ sam bedem, i mislim da su nastale dobre fotografije”, kazao je Mladen Blažević, koji je istakao da su kolonije za njega uvijek veoma privlačne, jer voli ljude, druženje, a posebno razmjenu profesionalnih i prijateljskih iskustava.

Gabriela Šarfacik iz Njemačke, često je gošća kolonije. “Stari Bar je nešto posebno. Živjeti i raditi ovdje je divno, a ambijent veoma interesantan. Kako na ovom mjestu dominira osmanska arhitektura, predstavila sam jednu ljubavnu priču na mojim slikama, odnosno ‘turskog Romea i Juliju’. Uvijek je interesantno raditi u društvu drugih umjetnika, vidjeti proces rada svojih kolega, što meni predstavlja dodatnu inspiraciju”, kazala je za Radio Bar i Bar info, Gabriela.

Ethem Bajmak iz Turske voli Balkan, a sa posebnim zadovoljstvom, kazao je, došao je u Bar. “Srećan sam jer sam ovdje upoznao divno društvo i kvalitetne slikare. Crna Gora je lijepa država, a Bar je još ljepši. Stari Bar je, u stvari, novi Bar, zato što se ovdje stalno nešto restaurira, što je dobro. Sve što je staro i dio tradicije i kulturne baštine treba njegovati i sačuvati. Čini mi se da opština Bar to dobro radi i u tom pravcu treba nastaviti. Nadam se da će Stari Bar postati još interesantniji turistima, a ja se vraćam u Istanbul sa lijepim utiscima i nadom da ću ponovo doći”, prenio je svoje oduševljenje umjetnik Ethem Bajmak.

Kolonija podržava i afirmiše i mlade stvaraoce, među kojima je i Seada Škrielj iz Bara. “Ovo su moji prvi koraci u javnosti kao slikarke, iako crtanje i slikanje volim od djetinjstva. Posljednjih godina se intenzivnije bavim slikarstvom, i uglavnom je moj motiv maslinovo stablo i plod. Bilo je inspirativno prikazati kičicom i Stari Bar, kod kojeg je meni sve interesantno i zanimljivo, svaki prozor i vrata, da ne govorim o objektima i cijeloj okolini”, kazala je Škrielj.

Slikar Abaz Dizdarević, koji je idejni tvorac kolonije, podsjetio je na njen nastanak i istorijat. “Riječ je o projektu započetom u Bijelom Polju, koji nosi naziv Internacionalni likovni susreti ‘Stari most’, zbog lokaliteta – starog mosta iz XVI vijeka u jednom bjelopoljskom selu, na rijeci Bistrici. Kolonija je u Bijelom Polju trajala deset godina, zatim se na poziv likovnog umjetnika i prijatelja kolonije, Mirka Đurića, preselila u Sutomore, u hotel ‘Sato’, gdje se održavala posljednjih pet godina. Na inicijativu poznatog donatora, Hajriza Brčvaka, započinjemo novi vid saradnje u objektu ‘Stara čaršija’”, objasnio je Dizdarević.

On je naglasio da se energija kamena i slojevitost vjekova naslaganih na ovom podneblju reflektovala na radove umjetnika kroz njihove osobene poetike i pokazala fascinantnost Starog grada Bara.

U muzičkom dijelu programa nastupio je “Duo Classico” – Dina Desančić, violina i Safet Drljan, harmonika.

Share.

Comments are closed.