Snažne poruke multimedijalnog spektakla Seke Martinović

Multimedijalni autorski projekat – modna revija „Dijalog – most do sloge“ održana je sinoć, u okviru Programa proslave Dana opštine, u Domu kulture. Riječ je o autorskom projektu novinarke, PR menadžerke i dizajnerke Slobodanke Seke Martinović, koji afirmiše multikulturalizam, kooegzistenciju različitosti, suživot i toleranciju u Crnoj Gori.

Uvodničarka večeri i predsjednica NVO „Dijalogom do sloge“ Sandra Milićević, istakla je da projekat sublimira sve vrijednosti koje zajednički treba da dijelimo.

„Često govorimo, ali se ne čujemo, govorimo, ali se ne razumijemo. Na putu do uma, srca i svijesti riječi izgube snagu, postanu šapat, jednostavno nestanu. Zato ih je autorka snagom ideja pretočila u boju, pokret, zvuk. U sliku koja magijom univerzalnog jezika govori snažnije od riječi. U priči koja poručuje, opominje, upozorava da se sjetimo da nije važno kako se ko zove i kojem se bogu moli, da je jedino važan čovjek. U malom crnogorskom džardinu toliko je različitih i raskošnih boja, ta riznica multikulturalnost čini nas bogatim, uči nas da volimo različitosti da je poštujemo, da se oslanjamo jedni na druge, da pružamo ruke, da ih prihvatamo, da srcem gradimo mostove čvrste kao crnogorski kamen“, kazala je Milićević.

Publika je imala priliku da vidi modele nošnji svih nacionalnosti sa crnogorskog prostora, ukompovanih sa večernjim toaletama. One simbolišu bogatstvo različitosti Crne Gore, a predstavljene su kroz pokrete, boju i muziku. Bez izgovorenih riječi, djevojke su na graciozan način, uz ples i muziku, prenijele autorkinu ideju- da je dijalog jedini pravi jezik razumijevanja.

Autorka projekta „Dijalog- most do sloge“ Slobodanka Seka Martinović, zahvalila se Opštini Bar što joj je pružila mogućnost da prikaže priču „koja je u ovom trenutku jako aktuelna, podsticajna, koja je poruka, a možda i opomena“.

„Ovo je priča o crnogorskom džardinu koju su večeras ovako fantastično iznijele sve ove drage dame, koje imaju ista razmišljanja kao što ih imam i ja, a nadam se i svi vi. Dale su svoj veliki doprinos nečemu što se zove ‘širiti ljubav’- ne podijele, ne mržnja, nego širiti ljubav, imati osjećaj za različito, voljeti ljude, jer to je jedina budućnost i perspektiva ovog našeg prostora koji ima najveće bogatstvo, upravo onu našu različitost. Djevojke su prenijele sve ove divne poruke o zajedničkom životu Crne Gore, o multukulturalnosti, o riznici koju posjedujemo, o našem putu u Evropu koji je neminovan, a koji nam nekako, lagano, baš zbog nas samih što smo takvi, izmiče iz ruku. Želim kao novinar, PR, dizajner, iz ljubavi, da žene budu ravnopravan dio ovog društva i zajednice. Ne mogu reći da nijesmo napravile neke korake, ali očekujem od svih muškaraca da nam daju podršku da bi bile još jače i bolje, ali i vi zajedno sa nama“, poručila je Martinović uz nadu da će „u nekom budućem vremenu barska publika imati više senzibiliteta za ovoliko truda, ovoliko lijepih dama, prije svega barskih divnih žena, koje su budućnost ne samo Bara, nego cijele Crne Gore“.

Veče je raskošnim glasom i pjesmom upotpunila sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović koja je nosila haljinu sa štampom Crne Gore. Ona je, izvodeći pjesmu „Iskra vječnog plamena“, simbolično ušetala između dvije djevojke koje su bile odjevene u haljinama sa štampom Evrope, i time poslala poruku da je to „naš jedini put, perspektiva i realnost“.

Martinović je na kraju programa na scenu pozvala predsjednicu Skupštine opštine Bar mr Milenu Božović da zajedno prenesu poruku o dijalogu.

„Autorka Seka Martinović je ovim projektom na jedan čaroban način prikazala svu onu različitost Bara i zapravo sve ono što je Bar- dijalog, multikulturalnost, zajedništvo, sloga… Preko 20 učesnica je zaista dalo maksimum da projekat bude fenomenalan i da upravo prikaže onu stvarnu sliku Bara“, kazala je Božović.

U ulozi modela našle su se djevojke iz Bara, ali i Martinovićkine drugarice koje je prate i dijele iste vrijednosti – Andrijana Božović i Radmila Stupar Đurišić.

Share.

Comments are closed.