Spajić: Našli održivo rješenje; Božović: Štrajk se nastavlja dok ne dobijemo pisanu ponudu

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete. Predsjednik sindikata Radomir Božović kazao je da se štrajk nastavlja do pismene potvrde Vlade i odluke odbora.

“Imali smo intenzivan i živahan, ali produktivan sastanak. Drago mi je da smo se sastali i sve nedoumice razriješili. Mislim da se nijesmo dobro razumjeli. Sindikat nije do kraja razumio našu namjeru. Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju i da je njihovo nezadovoljstvo opravdano. Mi se tu slažemo, bilo je pitanje modaliteta. Mislim da smo došli do održivog rješenja”, kazao je on.

Spajić je kazao da je riječ o sistemskom rješenju.

“Došli smo do sistemskog rješenja povećanje 10 odsto bruto zarada kroz sistemsko zakonsko rješenje od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. To je nešto ispred čega Vlada može da stane. Sjutra ćemo potpisati sporazum koji će garantovati sve što smo rekli”, kazao je Spajić.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da prosvjetari čekaju pismenu potvrdu sjutra ujutru.

“Koliko je sjutra Glavni odbor će se izjasniti na tu ponudu. Ne mogu reći da je noćas završen štrajk. Ja nemam mandat da to kažem. sjutra nakon sjednice odbora sve će biti poznato”, kazao je on.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, državni sekretar u tom resoru Dragan Bojović, kao i ministar finansija Novica Vuković.

Prosvjetni radnici u skoro 160 škola počeli su juče štrajk, nakon što nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata.

Share.

Comments are closed.