Stranačka saopštenja, 10. april – SD, DPS

DPS: Utvrditi da li Spajić i ko još od ministara ima nezakonito stečeno dvojno državljanstvo

Povodom informacija da najmanje dva ministra u Vladi Zdravka Krivokapića, Milojko Spajić i Vladimir Leposavić, imaju dva prebivališta, u Srbiji i u Crnoj Gori, a imajući u vidu ranija saznanja da su pojedini visoko stranački funkcioneri iz bivše opozicije a sadašnje vlasti, nakon 2006. godine stekli državljanstvo druge države, i suprotno zakonu zadržali i crnogorsko, kao i informacije koje su se pojavile u javnosti, da neki ministri imaju glasačko pravo i u Srbiji, podnijećemo inicijativu da se utvrdi koji članovi Vlade nemaju državljanstvo Crne Gore  u skladu sa pozitivnim propisom naše države.

Smatramo da je licemjerno da Vlada u čijem su sastavu osobe koje imaju pravo glasa u dvije države, suprotno zakonu, donose odluke kojima se uskraćuju glasačka prava pojedinim državljanima Crne Gore.

***

Milatović: Od šovinističkih objava do kolumne u režimskom mediju

Nekadašnji tvorac šovinističkih naloga na društvenim mrežama, Vuk Bačanović regrutovan je na poziciju kolumniste “Vijesti”, sa koje se ovih dana intenzivno pokušava sprovesti zaštita lika i djela izgubljenog premijera Krivokapića. Za pomenutog Bačanovića, SPC bliski portali navode da je, prije nego što je debitovao u “Vijestima“, živio u Eparhijskom domu SPC u Mostaru i da mu je zaštitnik bio vladika Grigorije. Ovaj samoproklamovani istoričar, novinar, teolog zbog svojih nakaradnih stavova o sjećanju na genocid u Srebrenici protjeran je iz sarajevskih medija. Naime, (ne)ugledna nova kolumnistička zvijezda Vijesti svojevremeno je objavio post na svom FB, sljedećeg sadržaja: “Kako vas mrzim sarajevski go*nari, koliko ste go*ana s*ali, a sad… pa možete cijelo Sarajevo ispresijecati sa ovim grobničastim mapama RS-a, postigli ste samo da propustite sve vozove i da je RS danas multietničkija nego Sarajevo ikada u svojoj istoriji. U srcu mom samo je jedan dom.“

Nakon ovog incidenta Bačanović je otpušten sa sarajevske FRV, zbog kršenja “etičkog kodeksa“. Očekujući da će poslije ovakvih stavova na lovorikama biti dočekan u Beogradu, Bačanović se zaputio u srpsku prijestonicu, ali i tamo se razočarao. Onda ga je, kako piše Srpskoj crkvi bliski portal, Vladika Grigorije udomio i pomogao mu da se zaposli u mostarskom ogranku srpskog kulturnog društva “Prosvjete“. Otuda, i Bačanovićevo oduševljenje prema litijaškom pokretu, koje je pokazivao na društvenim mrežama.

Imajući u vidu živopisnu biografiju Bačanovića, svako razuman bi se upitao: “Vijesti, gdje ste ga našli?“. Ali, očigledno nije bilo lako pronaći osobu koja će pristati da pod zdravim razumom, i sopstvenim imenom i prezimenom, poveže Demokratsku partiju socijalista sa Leposavićem, i izvede suludu teoriju kako je cilj ove partije da Leposavića proizvede za novog vođu velikosrpskih nacionalista, a valjda sve po Vučićevom nalogu?! Naravno, ova nova vedeta Vijesti, impresivne biografije, nije propustio da citira Karadžićevog ministra Mandića, koji otkad je zbog kriminala, izručen Bosni i Hercegovini, svako malo prosipa izmišljenu priču o Đukanoviću i gorivu za tenkove.

S obzirom na najnoviju blamažu, svim bačanovićima, ivanovićima i koloni kolumnista upregnutih da odbrane neodbranjivo i da u istu ravan stave one koji poriču genocid i one koji su sve učinili da osude najgori zločin poslije Drugog svjetskog rata, poručujemo da im se svaki novi pokušaj nekako vrati kao bumerang. Jedno je profesionalno novinarstvo, koje kao partija podržavamo, a drugo loše spinovanje u izvedbi kompromitovanih autora, čiji je najbolji primjer najnoviji uradak “proslavljenog“ Bačanovića.

***

Šehović: Vlada odbila povoljniji model plaćanja PDV za preduzeća, očekujemo podršku poslanika

Vlada Crne Gore je bez jasnog obrazloženja odbila dopune Zakona o PDV-u koje je SD predložio, koje su davale mogućnost preduzećima koja to žele, a čiji godišnji promet nije veći od 2 miliona €, da pređu na povoljniji način oporezivanja, koji znači plaćanje PDV po naplaćenoj a ne izdatoj fakturi.

Očigledno da širenje talasa nelikvidnosti, 19 hiljada blokiranih računa i 770 miliona € duga nastalog po tom osnovu, nijesu bili dovoljni razlozi za prihvatanje pravednijeg modela koji je inače uobičajena evropska i regionalna praksa, a koji bi pomogao svima koji imaju problem sa likvidnošću, te neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

Nezavisno od negativnog stava Vlade, SD će predložiti da se dopune zakona o PDV-u nađu u dnevnom redu prve naredne sjednice Skupštine, uz očekivanje da će zbog brojnih benefita i povoljnosti koje sadrži povoljniji model plaćanja PDV-a nakon a ne prije naplate potraživanja, dobiti podršku poslanika. Ovo je pitanje struke, a ne politike. Zato, uostalom, pored SDa- i asocijacije koje okupljaju privrednike s pravom insistiraju na ovom predlogu.

***

Rakočević: Spajić i Leposavić da kažu imaju li dvojno prebivalište

Kako smo mogli čuti, dva ministra- Spajić i Leposavić imaju dvojno prebivalište, što je u direktnoj suprotnosti sa propisima, ali i namjerom Vlade da “očisti” birački spisak. Pozivamo zato dva ministra da odmah demantuju takve navode, ukoliko su neistiniti. Ako to ne učine, jasno je da ova Vlada ne samo otvoreno krši Ustav i zakone, već i otvoreno primjenjuje dvostruke aršine: dok građanima prijeti brisanjima iz biračkog spiska, u njoj sjede ljudi sa dvojnim prebivalištem! To je saopštio član Glavnog odbora Socijaldemokrata Marko Rakočević.

Kako je Rakočević dodao, gorenavedeno, ukoliko je tačno, dovoljno govori o “dobrim namjerama” sa kojima se krenulo u “uređivanje” biračkih spiskova. “Krenuti u jedno ovako osjetljivo pitanje sa zadnjim namjerama, i pritom u svojim redovima imati one koji ne poštuju propise i državu Crnu Goru, zaista je vrhunac licemjerstva.”

“Za malu Crnu Goru svako netransparentno “prebiranje” po biračkim spiskovima može imati presudan značaj i promijeniti izbornu volju.

Posebno kad se to planira “provući” podzakonskim aktima i bez šire rasprave. Zato, Vlada neka sa “čišćenjima” krene od sebe, a sa građanima samo polako i bez zadnjih namjera.”

Share.

Comments are closed.