Stranačka saopštenja, 9. april: SD, DPS,URA, Prava CG

SD: Zirojević – Uprava policije da štiti građane, umjesto što prebacuje odgovornost na njih

Sa čuđenjem smo se upoznali sa reagovanjem Uprave policije povodom jučerašnjeg incidenta u mjestu Bogetići, na putu Podgorica-Nikšić, prilikom kojeg su povrijeđena dva građanina koji su učestvovali u blokadi magistrale.

Menadžment Uprave policije u saopštenju „zaboravlja“ da navede da je njihov službenik više puta postupio neprofesionalno i suprotno pravilima službe, čime je ugrozio i bezbjednost „štićene“ ličnosti, ali i bezbjednost okupljenih građana.

Službenik Uprave policije postupio je neprofesionalno kada je u pitanju bezbjednost štićene ličnosti koju je vozio. Naime, kada štićena ličnost kreće na put, službenici koji je obezbjeđuju dužni su, prije polaska, provjeriti cjelokupnu trasu puta kojim je planirano da štićena ličnost prođe. Nakon toga, u toku samog putovanja, prilikom ulaska na svaku teritoriju opštine kroz koju štićena ličnost u toku puta prolazi, službenici koji je obezbjeđuju dužni su da pozovu dežurnu službu centra ili odjeljenja bezbjednosti te opštine i provjere da li na putu postoji nešto što bi moglo ugroziti njenu bezbjednost. Ukoliko tako nešto postoji, službenik je dužan ili da odabere alternativnu trasu kuda će proći, ili da se okrene i vrati nazad, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti, ali ni onih građana koji su, u ovom slučaju, blokirali magistralu. Pošto nije realno za pretpostaviti da službenik nije znao da je put pod blokadom, jer je o tome posredstvom medija bila upoznata cjelokupna crnogorska i regionalna javnost, jedino logično objašnjenje jeste da je službenik namjerno ugrozio bezbjednost štićene ličnosti. Pritom treba imati na umu da je, da bi došao direktno u masu koja je blokirala saobraćaj, morao obići poveliku kolonu vozila koja se iz pravca Podgorice ka Nikšiću nalazila na pomenutoj lokaciji.

Da li je razlog neznanje, ili demonstracija sile nad okupljenim protestantima, ne znamo.

Na kraju, službenik koji je upravljao vozilom u kojem se nalazila ćerka premijera Krivokapića ni na koji način nije smio ugroziti okupljene protestante, što je on učinio imajući u vidu da su dva čovjeka zadobila lakše tjelesne potrebe nakon njegovog manevra sa vozilom. On je, kao službenik Uprave policije, dužan da štiti bezbjednost i štićenog lica koje prevozi, ali i svakog građanina Crne Gore.

Zbog svega ovoga, začuđeni smo reakcijom Uprave policije koja ni u jednoj rečenici nije konstatovala da se njihov službenik ponašao neprofesionalno i da je incident posljedica takvog ponašanja. Očigledno je da je „zovite Sergeja“ urodilo plodom, kaže u saopštenju portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

URA: Vuković Sekulović – Ozbiljno kao društvo treba da nas zabrine odsustvo seksualnog nasilja iz fokusa javnosti

,,Ozbiljno kao društvo treba da nas zabrine činjenica da prethodnih dana u fokusu javnosti nije bio zastrašujući slučaj silovanja djevojčice, u sred bijela dana, u naselju Stari aerodrom, i to ni manje ni više od strane službenog lica. Takvo nešto je u istinski razvijenom, civilizovanom, humanom društvu apsolutno nedopustivo“, saopštila je članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Milena Vuković Sekulović povodom nedavnog slučaja silovanja devetogodišnje djevojčice u Podgorici, nakon čega je komunalni policajac iz Podgorice R.O. uhapšen je zbog sumnje da je izvršio zločin – obljubu nad djetetom.

Prema njenim riječima, svijest o uzrocima i posljedicama seksualnog nasilja u Crnoj Gori je i dalje na alarmantno niskom nivou. ,,I dok, sada već mjesecima, region bruji od uznemirujućih ispovijesti brojnih žrtava seksualnog nasilja, dok su pojedini slučajevi u fazi istrage, a počinitelji u fazi procesuiranja, u Crnoj Gori se o tome i dalje ćuti. Tragično je da nam se ovo događa pred očima, a da su velikom broju ljudi i dalji primarne nacionalne i teme koje kontinuirano dijele crnogorsko društvo“, navela je Vuković Sekulović.

Ona je istakla da je odgovor sistema na slučajeve seksualnog nasilja, posebno nad djecom, neadekvatan i da u dovoljnoj mjeri ne štiti od opasnosti od nasilnika. ,,Broj otkrivenih slučajeva seksualnog nasilja i zlostavljanja je vrlo nizak, a još je manji broj onih koji su za takve zločine procesuirani i osuđeni u Crnoj Gori. Čak i kada se to dogodi, izrečena kazna u dovoljnoj mjeri ne upozorava ostale nasilnike na ono šta ih čeka ukoliko počine takvo zlodjelo. Kaznena politika u ovom pogledu je izuzetno loša, jer ni na koji način ne štiti žrtvu, njeno dostojanstvo i psihičko zdravlje”.

Vuković Sekulović je još kazala da u ovom slučaju tračak nade vidi u činjenici da se zlostavljena djevojčica odmah posle tragičnog događaja požalila roditeljima, a da su se oni potom obratili nadležnim organima. ,,Ohrabrujuće je vidjeti takvo povjerenje i hrabrost. To je pokazatelj da možemo izmaći varvarstvu koje mjesecima obilježava crnogorsku svakodnevicu. Takvim ljudima potrebna je podrška cjelokupnog društva i odlučna reakcija države”. 

Članica Glavnog odbora URE Milena Vuković Sekulović upozorila je i na to da se mnogi slučajevi seksualnog nasilja nikada ni ne otkriju. ,,Žrtve, znajući u kakvom društvu žive, radije ćute. Ne žele da prolaze kroz etiketiranje, šikaniranje i nerazumijevanje. Ako želimo da nam djeca odrastaju u drugačijem okruženju, moramo odmah djelovati po ovom pitanju. Za početak, potrebna nam je strožija kaznena politika, ali i emancipacija društva, i mnogo, ozbiljno mnogo, društvene solidarnosti i odgovornosti”, zaključila je Vuković Sekulović.

DPS: Andrić – Od apostolske Vlade ni centa za put i salu u Mrkojevićima

Predloženi budžet „nove reformske“ Vlade neočekivano je „osvježio“ i razočarao stanovnike Mrkojevića i potvrdio da su potrebe područja na kojima žive manjinski narodi daleko od prioriteta nove Vlade. Reklo bi se, potpuno očekivano sa njihove strane.

Poznato je da u Mrkojevićima imamo dva prioritetna projekta, a to su rekonstrukcija regionalnog puta od naselja Sveti Ivan do Kameničkog mosta i izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Mrkojevići“ koji su od izuzetnog značaja za dalji razvoj ovog područja. Iako je Opština Bar sa Upravom za saobraćaj i Ministarstvom prosvjete potpisala sporazume za realizaciju ovih projekata, to je za novu Vladu ostalo mrtvo slovo na papiru, jer je predloženim budžetom za 2021. godinu za ova dva projekta planirano, vjerovali ili ne, nula eura. Podsjećanja radi, Opština Bar je upravo na osnovu ovih sporazuma u najkraćem roku realizovala svoje obaveze i uplatila 150.000 eura na poseban račun škole za izgradnju sale, i planirala sredstva u budžetu za eksproprijaciju zemljišta na trasi puta i pokrenula taj postupak, čemu svijedoče brojni akti koji ovih dana pristižu na adrese mještana.

Međutim, zbog ovakvog odnosa Vlade Crne Gore prema ovom području, koja ne želi da razumije potrebe stanovnika i koja u konačnom okreće glavu i od sporazumima definisanih obaveza, početak realizacije ovih projekata je doveden u pitanje.

To nas u konačnom niti čudi niti iznenađuje, posebno što članovi te iste Vlade otvoreno pred očima javnosti relativizuju i negiraju najveće zločine prema jednom narodu poslije Drugog svjetskog rata kakav je upravo bio zločin počinjen u Srebrenici, a isto tako predlažu skandalozne i neustavne odluke koje iseljenicima iz Mrkojevića zatvaraju vrata svoje domovine čineći da veoma brzo budu tuđi na svojoj zemlji.

Ne smijemo i nećemo ćutati. Nećemo dozvoliti da se bez pomena odustane od projekata koji su velika nada i razvojna šansa za život u Mrkojevićima. Naročito nećemo dozvoliti da naše komšije i rođaci postanu tuđini nepoželjni u svojoj zemlji. Glasno ukazujemo i poručujemo novim, kako vole sebe nazvati “mogućim diktatorima“, da ćemo dostojanstveno braniti tekovine građanske i nezavisne Crne Gore, onako ponosno, jedinstveno i jednoglasno kako smo to uradili 21. maja 2006. Godine, kaže u saopštenju Asim Andrić, član Glavnog odbora DPS Crne Gore i odbornik u Skupštini opštine Bar.

Prava CG: Vukčević-Vječna slava herojima sa Košara

Na današnji dan počela je slavna bitka na Košarama u kojoj je naša malobrojna vojska na herojski način uspjela da odbrani našu zemlju od višestruko brojnijeg neprijatelja. Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 10. juna 1999. godine. Bitka je počela u rano jutro 9. aprila, kada je oko 2.000 terorista pokušalo da prodre na Kosovo iz pravca Albanije preko karaule Košare, koju je u prva dva dana bitke branilo naših 117 vojnika i 6 podoficira. U napadu na našu vojsku su učestvovali pripadnici terorističke organizacije zvane Oslobodilačka vojske Kosova, regularna vojska Albanije, strani plaćenici i NATO avijacija. Tokom cijele bitke vojska Jugoslavije se borila protiv mnogo brojnijeg neprijatelja. Na našoj strani se borilo ukupno 2.000 vojnika, a na strani OVK 6.000 vojnika.

Pokušaj brzog i masovnog proboja terorista naša vojska je uspjela da zaustavi herojskom odbranom. Prva dva dana su bila odlučujuća za ishod bitke na Košarama. Tu se posebno istakao vodnik Ivan Vasojević zvani Jaguar, koji je sa svojih 12 vojnika uspio da spriječi napad 300 terorista. Preko radio veze on je naredio kontranapad na teroriste i poslije pola sata žestoke borbe uspio je da natjera neprijateljsku vojsku da se vrati preko granice. Tako je spriječen proboj odbrane na Košarama. Dva dana kasnije Ivan Vasojević Jaguar je herojski poginuo spašavajući svog ranjenog saborca.

Naši vojnici su se herojski borili u izuzetno teškim uslovima, po dubokom snijegu. Situaciju je dodatno otežalo bombardovanje naših položaja od strane neprijateljske artiljerije i NATO avijacije. Teroristi su uz pomoć artiljerije 10. aprila napali naše položaje i tako uspjeli da zauzmu vrh Maja Glava i samu karaulu Košare. Vojska Jugoslavije se morala povući na rezervne položaje u blizini, koje je do kraja rata uspjela da sačuva.

Sa dolaskom pojačanja Vojska Jugoslavije je krenula u kontranapade da bi povratila izgubljene položaje. Za svaki metar se vodila žestoka i herojska borba. Predrag Leovac, naš heroj iz Pljevalja  je herojski predvodio kontranapad na vrh Maja Glava na kojem se nalazio granični kamen C4. On je u tom kontranapadu nažalost poginuo, ali je naša vojska  uspjela da zauzme položaj u blizini tog vrha, zahvaljujući čemu je zaustavljeno artiljerijsko djelovanje neprijatelja sa tog vrha po našim položajima.

Teške borbe su dugo vođene u kontranapadima za povraćaj svih položaja koje su teroristi zauzeli. Tako je u kontranapadu uništen položaj terorista na samoj karauli Košare.

Tokom bitke na Košarama je poginulo mnogo vojnika na obje strane. Naša vojska je izgubila 108 vojnika, a neprijatelj više od 200. Herojstvo naših vojnika se vidi u načinu na koji su branili svoju zemlju. Neki od njih su se vratili na bojno polje poslije ranjavanja, iako nisu morali, jer im je bilo važnije da zaštite svoju zemlju, nego svoj život. Među njima je Tibor Cerna, čije su poslednje riječi bile da za ovu zemlju vrijedi poginuti.

Heroji sa Košara su u drugom Kosovskom boju pokazali kako se brani svoj narod i svoja zemlja. Zato im pripada vječna slava i hvala. Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da herojski branimo svoj narod, stoji u saopštenju koje potpisuje Ivica Vukčević.

URA: Konatar i Radovanić na sastanku sa Timonijeom – Francuska ostaje partner Crnoj Gori na putu ka EU

Potpredsjednik Miloš Konatar i generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić sastali su se danas sa NJ.E. ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom i prvim savjetnikom u ambasadi Francuske u Crnoj Gori Laurentom Goncalvesom u prostorijama te partije u Podgorici.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji i rješenjima za izlazak iz ekonomske krize u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi. Kako je istaknuto, ključni ciljevi Crne Gore i u narednom periodu biće borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i napredak u evropskim integracijama. ,,To su vrijednosti za koje se i Građanski pokret URA, ali i Vlada Crne Gore programski zalažu. Mi vidimo Crnu Goru isključivo kao evropsku, građansku i ekološku državu. Francuska i Evropska unija (EU) ostaju partneri Crne Gore na njenom putu evropskih integracija. Oko tog segmenta spoljne politike za Građanski pokret URA nema pregovora”, kazao je potpredsjednik URE Miloš Konatar.

,,Za Crnu Goru ne postoji drugi spoljno-politički kurs osim članstva u EU. Zato je od presudnog značaja da imamo podršku i pomoć naših inostranih partnera”, kazao je tom prilikom generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Pored toga, na sastanku je razgovarano i o izazovima u sektoru zdravstva i kako se uhvatiti u koštac sa zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom virusa COVID-19, kao i o konkretnim aktivnostima koje će služiti za pripremu i kao pomoć predstojećoj turističkoj sezoni.

DPS: Savković Vukčević – U kulturi ne smije biti revanšizma

Razlozi poništenja „Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini“ u najmanju ruku su čudni. Konkurs je uredno raspisan, na zakonit način, a to što “sredstva koja su opredijeljena nijesu odobrena” isključivo je odgovornost nove vlasti, baš kao i istorijski rekordno kašenjenje usvajanja Budžeta, koji je predložen van Ustavom definisanih rokova, a zbog čega je i budućnost ove Vlade upitna.

Da li se iza poništavanja konkursa, pa najave o raspisivanju novog, skriva namjera da sredstva na konkursu budu raspodijeljena ideološki i nacionalno podobnim stvaraocima, a da o tome odlučuju neke druge komisije u odnosu na dosadašnje koje su apsolutno stručne i nepristrasne – saznaćemo uskoro. Tek, znajući dosadašnju praksu nove Vlade, imamo mnogo razloga da vjerujemo u to.

Upozoravamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da se time ne služi, jer je upravo konkurs za sufinansiranje stvaralaštva bio jedan od modela kojim je podstican rad stotina autora, među kojima su uvijek dobar dio njih činili kulturni djelatnici bez stalnog zaposlenja. Pamtimo i da je Ministarstvo kulture prošle godine, u jeku pandemije, realizovalo izdašan konkurs podrške isključivo namijenjen stvaraocima bez stalnog zaposlenja.

Stoga, poništavanje konkursa, a sada i najava novog, kojim će dodatno biti produženi rokovi, predstavlja još jedan udar na kulturno-umjetničku zajednicu, koja, umjesto bilo kakvog vida podrške, već mjesecima dobija ignorisanje. Tako je još od momenta kada je Crna Gora postala država koja je ostala bez Ministarstva kulture.

Pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da prestane sa daljim degradiranjem zaposlenih u kulturi, počev od te institucije, sve do onih nad čijim radom vrši nadzor. Službenici i namještenici, a u ovom slučaju u pitanju su krajnje stručni ljudi, ne smiju biti žrtve revanšizma koji od decembra sprovodi Vlada Crne Gore.

Ministarki Bratić poručujemo da podjele po vjerskom ključu, selekciju na podobne i na “ustašku đubrad”, a naročito manipulisanje, ostavi za njen proslavljeni “Facebook” profil i slična opskurna mjesta. Jer, ovdje su u pitanju egzistencija i rad stotina, pa i hiljada kulturnih stvaralaca. Odlukom Vlade, koja, kako se ispostavlja, nikad nije ni imala predstavu o tome što bi trebalo da radi, prvo je ukinuto ministarstvo koje bi se bavilo isključivo kulturomi položajem kulturnih stvaralaca. Onda su, budžetom koji će biti usvojen na neustavan način, ostali i bez bilo kakvih kapitalnih projekata, koji će im omogućiti bolje uslove za rad – a  kojima je prethodna Vlada bila snažno posvećena. A danas im prijeti realna mogućnost da, podjelom koju od početka unose ministarka Bratić i njeno ministarstvo, ostanu i bez podrške Vlade, koja bi trebalo da bude njihov partner i da pruža podsticaj njihovom radu, stoji u saopštenju koje potpisuje Nela Savković Vukčević, članica Glavnog odbora DPS Crne Gore.

SD: Mugoša – Što je brzo, to je i kuso

Ispravna je odluka Vlade da ne donosi odluku o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. U prave razloge tog poteza ne želim ulaziti niti ih naslućivati.

Ono što je važnije, a sa čim je javnost (ne)dovoljno upoznata, je da je zadatak upravo skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji je formiran na predlog predstavnika svih poslaničkih klubova, eventualne izmjene zakonskog, odnosno normativnog okvira koji se tiče crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta. Pristup da podzakonski akti koji se donose na osnovu zakona koji su predmet rada Odbora (kakva je i Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom) mogu i trebaju mijenjati bez Skupštine, odnosno Odbora nije dovoljno odgovoran i promišljen jer nije u skladu sa pokušajem postizanja poželjnog kompromisa unutar skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, posebno u dijelu osjetljivih pitanja koja utiču na evidentne tenzije u crnogorskom društvu. Naravno da po Ustavu pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju Vlada i poslanici, ali se kod ovakvih pitanja zaista radi o potrebi dolaženja do što je moguće većeg stepena saglasnosti izmedju vlasti i opozicije što je od krucijalne važnosti za političku i svaku drugu stabilnost.

Stoga nisu ni slučajno u okviru zadataka navedenog skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu definisani  i odredjeni zakoni, kao što su oni koji se odnose na crnogorsko državljanstvo i registre prebivališta i boravišta, koji se striktno ne odnose samo na izborno zakonodavstvo. Razlog je taj što odredjene promjene tih propisa mogu imati reperkusije na izborni proces i rezultate izbora, odnosno na ukupni izborni ambijent zbog čega odmah po prirodi stvari postaju dio osjetljive problematike koja traži strpljenje, konstruktivnost, ozbiljnost, odgovornost i kompromis.

Zato i očekujem da će, shodno nadležnostima Odbora da se bavi normativnim rješenjima koja se tiču crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ubrzo krenuti sa radom na analizi primjene tih zakona i predlaganju eventualnih korekcija u zakonskoj ili podzakonskih ravni.

Svakako, ključan partner Odbora će biti Vlada, državne institucije, NVO, akademska zajednica i dr. koji su uostalom Odlukom o obrazovanju Odbora definisani kao subjekti čiji predstavnici mogu učestvovati u njegovom radu. Samo zajedničkim radom svih navedenih društvenim segmenata i što većim stepenom saglasnosti vlasti i opozicije može se doći do rješenja koja će značiti suštinsko unapredjenje izbornog ambijenta i uspostavljanja punog povjerenja javnosti u izborni proces.

Bilo koji jednostrani potez Skupštine, odnosno Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ili Vlade ne bi doprinio neophodnom smirivanju ogromnih tenzija u našem društvu i što je veoma važno, kreiranju adekvatnih zakonskih rješenja čija intencija treba da bude otklanjanje eventualnih nedostataka a ne (ne)svjesno stvaranje novih.

U ovom kompleksnom trenutku, vjerujem da je neizmjerno važno da se držimo one čuvene izreke: Što je brzo, to je i kuso, stoji u saopštenju koje potpisuje Boris Mugoša, poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Share.

Comments are closed.