Stranačka saopštenja, 8. april: BS, Prava CG, DPS, SD, LP, Demokrate

Demokrate: Smjena u Aerodromima Crne Gore

Član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Branko Vuković obavijestio je javnost da je Odbor direktora te kompanije na današnjoj sjednici smijenio dosadašnjeg izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića, a za v. d. direktora postavio Anu Lončarević.

***

Bošković: DPS će inicirati kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova

Predrag Bošković, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore:

Svjedočeći skandaloznom ponašanju službenika MUP Crne Gore prilikom čijeg postupanja su samo sticajem srećnih okolnosti izbjegnute ljudske žrtve, a nakon toga još skandaloznijih prijetnji premijera Krivokapića upućenih građanima Crne Gore, DPS Crne Gore iniciraće kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova kako bi se prikupile informacije i utvrdila odgovornost za ovo brutalno kršenje ljudskih i građanskih prava.

***

Prava CG: Milačić: Đukanović prešao crvenu liniju, stvorio atmosferu za napad na premijerovu kćerku

Današnji napad na službeno vozilo u kom se nalazila kćerka Premijera Zdravka Krivokapića samo je rezultat onoga u šta DPS trideset godina uvlači ovu zemlju – u pokušaj stvaranja totalne nestabilnosti, sve u cilju očuvanja, ne države Crne Gore, već svog kriminala zbog koga, danas je jasno, neće prezati i od ugrožavanja lične sigurnosti onih koji su ih pobijedili i poslali u političku prošlost Crne Gore.

Ovim je potpuno jasno na šta se mislilo kada je juče poslata poruka predsjedništva DPS-a – da će braniti Crnu Goru svim sredstvima. Očigledno u to spada o ugrožavanje sigurnosti čak i porodice predsjednika Vlade. 

Groteksno je ali i očekivano da se upravo kriminalno-mafijaška organizacija DPS u svijetu prepoznata po izbornim malverzacijama i inžinjeringu sada plaši uspostavljana uslova za prve fer i slobodne izbore i da u strahu od zakonite države pribjegava direktnom destabilizovanju države. 

Građani su siti isprazne priče o ugroženosti Crne Gore iza koje isključivo stoji motiv DPS da sačuva nelegalno stečeno bogastvo i privilegije koje su oteli od generacija obespravljenih gradjana.  Raspirivanje među-bratske mržnje vam ovaj put neće proći i niko neće biti jači od države. 

Neka svako zna da je za sve incidente poput i ovog današnjeg napada na službeno vozilo u kome je bila premijerova kćerka odgovoran lično Đukanović koji mjesecima preko podzemlja koje i dalje kontroliše pokušava da uzdrma Crnu Goru.

Pozivam sve nadležne državne organe da najodlučnije odgovore na svako narušavanje državno-pravnog poretka i fizičkog napada na integritet i imovinu naših građana. Crna Gora će stati na kraj mafiji.

***

LP: Hitan sastanak lidera opozicije, ne smijemo ostaviti narod sam

Liberalna partija poziva lidere svih opozicionih, državotvornih partija, na vanredni sastanak povodom aktuelne političke i društvene situacije u državi. Apel posebno upućujemo DPS kao najjačoj partiji opozicije koja bi trebala biti i domaćin takvog hitnog susreta proevropskog bloka.

Potrebno je dogovoriti i usaglasiti naredne korake parlamentarne opozicije u teškim danima pred nama. Urušavaju se temelji suverenosti i stabilnosti Crne Gore kao i sve osnovne vrijednosti i principi stečeni i postignuti u posljednjih 15 godina ,od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Narod je danas uspio, u Podgorici i drugim gradovima, da izvrši pritisak i sa dnevnog reda Vlade skine nakaradnu Odluku o uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom bi se potpuno promijenila nacionalna struktura stanovništva. No, plašimo se da je to samo kratak predah u ovoj borbi a da se agonija Crne Gore nastavlja. Zato narod ne smijemo prepustiti samom sebi, moramo podržati ovakvu jasnu volju građana i biti podrška u daljoj borbi za očuvanje građanske države i demokratskih principa za koje se narod bori na ulici.

Kako nemamo nikakvih iluzija da bi predsjednik Skupštine Bečić mogao sazvati sjednicu Skupštine, koja je u redovnom zasijedanju, kako bi javnost čula istinu i argumente povodom ovih događanja i skrivenih pokušaja Vlade, zahtijevamo hitan sastanak svih partnera u opoziciji.

***

SD: Premijer prijeti umjesto da se izvini

Premijerova izjava o tome da  auto koje je danas zavrijedilo pažnju čitave Crne Gore jer samo što nije pregazilo protestante, koristi njegova ćerka – nema prođu i čista je i neukusna manipulacija.

Kao prvo, vjerujeumo da niko nije imao predstavu ko je u autu, tako da pozivanje na familiju ne može spasiti od odgovornosti onoga ko je krenuo da gazi goloruke građane. Drugo, premijer otvoreno i lično sa “pozicije moći” u koju se uživio, prijeti svim građanima, što je sramno i skandalozno poslije svega što se izdešavalo. Treće, neka objasni zašto neki građani mogu da idu za Podgoricu, a neki ne, te kako su to članovi njegove familije “jednakiji” pred zakonom u odnosu na druge građane.

Čitava Crna Gora je vidjela šta se dešavalo – vozač službenog auta pod gasom, i sa policijom pored, baca sa haube građane, ne osvrnuvši se da vidi jesu li pregaženi. Vaša verzija toga bi bila: Napali mi porodicu pomahnitali građani, morali smo da ih gazimo.

***

 SD: Vlada da trajno odustane od etničkog i političkog inženjeringa

Povodom skandalozne namjere Vlade da izmjenom Odluke kojom se mijenjaju uslovi za sticanje crnogorskog državljanstva omogući masovno sticanje crnogorskog državljanstva, te negativnih posljedica koje bi izmjena tog propisa izazvala, zahtijevamo od Vlade Crne Gore da trajno odustane od te namjere. Naši „eksperti“ ili ne znaju ili neće da znaju da sve odgovorne brojčano male države ovakvim propisima čuvaju svoju demografsku strukturu, svoj identitet, a samim tim i osiguravaju opstanak sopstvene države. Svako drugačije ponašanje i poigravanje sa nacionalnim interesima građanska Crna Gora siguirno neće dozvoliti.

To što uporedna praksa ne daje za pravo da se na osnovu privremenog boravka stiče pravo na državljanstvo, nimalo ne utiče na očiglednu namjeru vladajuće većine, sa sve navodno građanskim partijama u njoj, da na taj način izvrši etnički i izborni inženjering i da promijeni suštinu bića Crne Gore. No, kada se analizira osnov za dobijanje privremenog boravka shodno Zakonu o strancima, vrlo jasno se dolazi do suštine.

Dakle, stranci vlasnici nepokretnosti u Crnoj Gori, lica koja obavljaju vjerske službe, što je posebno izraženo kod jedne vjerske zajednice, i brojni drugi razlozi na osnovu kojih se može dobiti privremeni boravak, otvaraju mogućnost svima kojima je Crna Gora usputna destinacija, da konkurišu za sticanje crnogorskog državljanstva, iako sva ta lica već imaju državljanstvo drugih država. Zato nas ne čudi ni to da Vlada ne postavlja kao prioritet oduzimanje državljanstva onim licima sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom, što je u suprotnosti sa crnogorskim zakonima. Oni misle da im može biti da podzakonskim aktom, tajno i organizovano mijenjaju Zakon o državljanstvu i na mala vrata uvode dvojno državljanstvo suprotno Zakonu. Jasna je, dakle, njihova namjera – ubaciti u birački spisak hiljade ljudi koje unaprijed smatraju svojim biračima, a izbaciti iz njega državljane Crne Gore koji pravo na državljanstvo imaju u skladu sa zakonima i Ustavom ove države.

Naše gradjanke i gradjani moraju da znaju suštinu ove predložene Odluke. Ovo nije pitanje jedne partije, nego većinske Crne Gore, crnogorskog naroda i naših manjinskih naroda koji bi se na ovaj način svi zajedno sveli na manjinu u sopstvenoj državi. Ovim predlogom se želi mijenjati etnička struktura stanovništva u Crnoj Gori, sa nesagledivim političkim, pravnim, socijalnim i drugim posljedicama po našu gradjansku državu. Ovakvo sticanje državljanstva predstavlja etnički inžinjering, što je zabranjeno ne samo Deklaracijom o državljanstvu Savjeta Evrope, nego i drugim međunarodnim propisima.

Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Crne Gore zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, pa poručujemo nasljednicima kreatora etnoinžinjeringa iz prošlosti da će gradjanska Crna Gora spriječiti taj suludi pokušaj svim dozvoljenim sredstvima. Nadamo se da će i naši evropski partneri stati u odbranu evropskih standarda i vrijednosti i da svi zajedno nećemo dopustiti u 21 vijeku da Vlada ove države, radeći u interesu druge, ugrozi gradjansko biće Crne Gore.

A što se nas u Socijaldemokratama tiče, mi ćemo, kao i uvijek kada je to bilo potrebno za ovih nešto više od 30 godina, a pod ovim partijskim imenom poslednjih 6, činiti sve što je u našoj moći da odbranimo Crnu Goru od stranih i unutrašnjih nasrtaja koji čine sve da Crne Gore ne bude!

***

DPS: Rakočević – Opasnost po Crnu Goru je veliko-srpski projekat a ne njeni građani

Priča o dva nacionalistička ekstrema je državno neodgovorna podvala. U Crnoj Gori ne postoji opasnost od srpstva, niti od crnogorstva, ali postoji opasnost od veliko-srpskog projekta. To je jedina opasnost po našu državu.

Podlost je nazivati građane, koji se protive etničkom inženjeringu po mjeri “srpskog sveta”, ekstremistima, kada oni ne traže ništa do da zaštite svoju evropsku i građansku budućnost i svoju državu, ne tražeći ništa tuđe.

Crna Gora je uspjela da se odbrani od prvog napada etničkog prekrajanja od strane trenutne Vlade. Vodićemo dijalog u Odboru za izbornu reformu, ali samo do granice poslije koje se ugrožavaju nacionalni interesi, stoji u saopštenju koje potpisuje Nikola Rakočević, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***

Prava CG: Šušić – Jesu li deportacije vaše rješenje za pitanje državljanstva?

Zaglušujuća buka koju juče i danas prave tzv. Demokratska tzv. partija tzv. socijalista i okolni strankoidi, svojevrsno je priznanje na temelju čega je ova interesna skupina ostvarivala izborne rezultate u prethodnom periodu.

Zapomažuće reakcije – od namjanjeg do najvećeg stuba bivšeg režima – uslijedile su nakon najave da će Vlada izmijeniti Odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, te rok za naturalizaciju lica koja u Crnoj Gori imaju zakonito prebivalište, propisati na način i u okvirima kako je to predviđeno Evropskom konvencijom o državljanstvu koju je Skupština Crne Gore ratifikovala 2.marta 2010. godine, a prethodna Vlada, pomenutom Odlukom, de fakto derogirala.

Podsjećamo da je čl. 6 st. 3 navedene Кonvencije propisano da je svaka država ugovornica dužna da predvidi svojim unutrašnjim pravom mogućnost naturalizacije lica koja imaju zakonito prebivalište na njenoj teritoriji, te da kod utvrđivanja uslova za naturalizaciju, ona neće predvidjeti period boravka duži od deset godina. Stoga, u skladu sa ovom odredbom, Vlada ne može tražiti od lica koja zakonito borave na njenoj teritoriji rezidencijalni period duži od 10 godina kao uslov za podnošenje zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva.

Međutim, naviknuta da vlada na podjelama građana i zloupotrebi ovlašćenja, prethodna vlast je spornom Odlukom nametnula uslov od najmanje 15 godina neprekidnog boravka, budući da je privremeni boravak, koji domaće zakonodavstvo i navedena Кonvencija takođe poznaju kao vid zakonitog boravka, potpuno ignorisala kao relevantan period.

Dakle, najavljenom odlukom samo se ispravlja nepravda nanijeta velikom broju građana, bez obzira na vjeru i naciju, te otklanja pravno nedopustiva situacija da se aktom manje pravne snage derogiraju međunarodne konvencije i važeći zakoni.

Neshvatljivo je da čak i one političke opcije, koje se promovišu kao zaštitnici demokratije i evropskih vrijednosti, ovo pitanje žele da predstave samo kao intervencije u biračkom spisku. Nasposobnost da se shvati da državljanstvo nije samo glas, već višeslojna veza pojedinca sa državom koja mu obezbjeđuje uživanje elementarnih građanskih prava kojih je bez državljanstva lišen, prava je slika pseudo-građasnke ideologije, koja sve slobode i prava pojedinca štiti samo dok servisiraju njihove interese.

U jednom je DPS zaista u pravu. Potpuno je osnovan njihov strah da će ispravljanjem nepravde koju su decenijama nanosili sopstvenom narodu, njihov rezultat na sledećim izborima biti još gori. Zaista je teško očekivati da će neko od lica kojima je prethodni režim, mimo zakona i međunarodnih propisa, godinama i decenijama uskraćivao pravo na rad, putovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sjutra glasati za te partije. Mnogo je u Crnoj Gori ljudi koji su, samo zbog toga jer ih „teren nije prepoznavao“, ostali uskraćeni za ta osnovna prava, dok su neki iz identičnih životnih situacija, uz izraženu lojalnost bivšem režimu, postajali ne samo državljani, već i ministri koji odlučuju o ovim pitanjima i lideri partija koje su danas najglasovitije u prenemaganju za „obezdržavljenom državom“.

Кonačno, najava radikalizovane struje u opoziciji da će uspostavljeni sistem segregacije po lojalnosti „braniti svim sredstvima“, trebalo bi da zabrine prije svega njihove simpatizere. Jer, kada oni državu brane svim sredstvima, a ni jednu do sada nisu odbranili, iza njih ostanu ruševine te države, sukobi, ratni zločini, logori i deportacije izbjeglica. Zbilja, užasavajuća je pomisao da je neko u ime Crne Gore u zavisnosti od toga koliko mu se nevoljnik sviđa, odlučivao da li će ga zadržati i postaviti za ministra ili prognati u smrt, stoji u saopšštenju koje potpisuje Mitar Šušić, advokat, član Prave Crne Gore.

***

BS: Vlada CG da razmisli o posljedicama brisanja svojih državljana iz biračkog spiska

Bošnjačka stranka apsolutno podržava uređenje biračkog spiska i spremna je dati doprinos, kako bi Crna Gora imala transparentan i ažuran birački spisak. Međutim, smatramo diskriminatorskom intenciju Vlade da sve one građane koji su na privremenom radu u inostranstvu, a koji nemaju državljanstvo druge zemlje, niti ostvaruju biračko pravo van Crne Gore, da se izbrišu iz biračkog spiska.

“Mnogi od njih danas su van Crne Gore iz ekonomskih razloga, na privrmenom radu. Drugi su van Crne Gore zbog posjete rodbini. To su sve državljani Crne Gore, koji redovno izvršavaju obaveze prema svojoj državi. Smatramo da je pokušaj Vlade da na ovaj način uredi birački spisak, brisanjem naših građana koji su trenutno van Crne Gore, diskiminatorski i antiustavan, posebno imajući u vidu da su oni pokazali svoj patriotizam i ljubav prema Crnoj Gori nebrojano puta, u najtežim trenucima za našu državu.

Takođe, upozoravamo da je i najava promjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, svojevrstan pokušaj izmjene demografske strukture Crne Gore, radi zlouptrebe u političke svrhe. Ovo je ozbiljan trenutak, kojim će Vlada pokazati da li ide u pravcu očuvanja multietničke Crne Gore, ili ide u nekom drugom pravcu. U svemu ovome vidimo pokušaj da se multietnička slika Crne Gore izmijeni.

Bošnjačka stranka će o ovakvim pokušajima inženjeringa razgovarati sa međunarodnim partnerima i obavijestiti ih o namjerama izvršne vlasti.

Mi pozivamo Vladu Crne Gore da prije nego li krene u proces usvajanja nevedenih odluka, razmisli o posljedicima koje ovakve odluke mogu izazvati i da odustane od ovakvih namjera“.

Share.

Comments are closed.