Stranačka saopštenja, 13. april: SD, Demokrate, DPS

DPS: Škrelja: Nestručan i lakom pristup Demokrata izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu

Luiđ Škrelja, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore:

Današnje saopštenje Demokratske Crne Gore o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu još je jedan knjiški primjer nestručnog i lakomog pristupa, koji je od samog početka uobičajena praksa u djelovanju vladajuće većine.

Ucijenjeni od strane Demokratskog fronta, prinuđeni da pristanu na sve i pokušavajući da se opravdaju – još su jednom unaprijed pružili podršku aktu o kojem se ni Evropska unija ni Venecijanska komisija nijesu izjasnile.

Praveći se naivni i izražavajući nadu kako su izmjene zakona usklađene sa stavovima EK i Venecijanske komisije – iako je čitava javnost informisana kako njihovo mišljenje tek treba da uslijedi – ne vidimo ni da su bilo gdje u saopštenju pomenuti domaći pravnici, niti da se ista takva “nada” izražava u vezi konsultacija sa njima.

No, kako to već ide kod trulih kompromisa – gromoglasno najavljivani tužilački zakoni spali su na izmjene jednog jedinog zakona, o kojima, kako smo doznali, mišljenje međunarodnih faktora tek treba da uslijedi. Puka improvizacija, skrojena isključivo zbog ucjena Demokratskog fronta i kako bi legendarni budžet nekad konačno bio usvojen, daleko je od bilo čega ozbiljnog. A jednako je ozbiljna i brojka zakonskih akata koje je aktuelna Vlada do danas uputila Skupštini. Od više su akata odustali nego što ih je uopšte i bilo na plenumu. I to je sve što se da reći o njihovoj ozbiljnosti i stručnosti.

***

DPS: Nikolić: Ivanoviću, do Vas je

Miloš Nikolić, portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

U novom izlivu dosade, persona koja odavno nema šta da kaže, čuveni “novinar”,  Željko Ivanović, koji je za kratko vrijeme prešao put od podrške Demokratskoj partiji socijalista do njenog iracionalnog oponenta, pokušava valjda da stane na stranu ljudi koji su suočeni sa egzistencijalnim i problemima sa poslodavcima, dovodeći to u vezu sa državljanstvom i ko zna čim sve ne. Naravno, kako se frustracija autora povećava, tako i njegovi nastupi bivaju sve agresivniji – pa ovog puta sasvim otvoreno upućuje i psovke, naravno, kako to svaki duboko pogubljen čovjek radi – crnogorskom pasošu i crnogorskom državljanstvu.

Pritom, golim je okom vidljivo da je u pitanju, u najmanju ruku, diskutabilan navod, da ne kažemo – izmišljotina. Ali, u sadejstvu čuvenih glasila “slobode” kakva su režimski mediji “In4s” i “Vijesti” – neformalne PR službe pogubljene Vlade Zdravka Krivokapića – izmišljotine odavno pokušavaju biti predstavljene kao istine. Tako je i sa lažnim profilima, lansiranim iz velikosrpske udbaške kuhinje, sa namjerom da okupljanja slobodnih građana Crne Gore, koji su gaženi, pritvarani i kojima je prijećeno, budu diskreditovana. To se, ipak, nije dogodilo – slobodni građani su istjerali svoje, a pogubljena Vlada još jednom je poražena, a tako posredno i Ivanović.

S obzirom da autor nije vrijedan dublje analize njegovih napada skribomanije, poručićemo mu da najprije krene od sebe – medijskog tajkuna, zavidnog imovinskog stanja. Neka uplati dugovanja po osnovu osiguranja i ostalih dažbina svima koji su u “Vijestima” ostavili dobar dio života, a koje je svojevremeno ostavio na ulici, bez posla. A takvih nije mali broj. Oni i danas najbolje govore o Ivanovićevoj ljudskosti.

Tek pošto to učini, možemo dalje – i o nekretninama i o novcu, ali i o ostalim dugovanjima. Ivanoviću, Vi ponajmanje imate pravo da morališete. Znamo da ste suočeni sa konstantnim rastrojstvom povodom lakrdijaškog rada aktuelne Vlade, u čijem ste sastavljanju učestvovali – ali, ne vrijeđajte. Nijesu vam ni Crnogorci, ni pasoš koji i sami imate, ni državljanstvo kojeg se ipak nećete odreći, krivi što vas nerealne političke ambicije, koje baš zato što su bile nerealne, nijesu ni ispunjene, dovode često do stanja očaja. Vaši nedostaci i mane, ipak, nijesu ni do države ni do političkih partija. Sve je to samo do Vas.

***

SD: MUP da izbriše iz registra prebivališta i biračkog spiska one koji imaju prebivalište u dvije države

Socijaldemokrate Crne Gore pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova da konačno počne da se bavi svojim poslom i da, umjesto onih koji su državljanstvo i pravo glasa stekli legalno, u skladu sa Ustavom Crne Gore i zakonima, iz registra prebivališta i biračkog spiska izbriše one koji imaju prebivalište u dvije države.

Takvih je, primjera radi, u Herceg Novom u kojem se za manje od mjesec dana održavaju lokalni izbori, preko 10 posto. Ukoliko se ovaj problem ne reguliše u što skorije vrijeme, do zaključenja biračkog spiska,  regularnost lokalnih izbora u tom gradu biće i te kako dovedena u pitanje. Krajnje je vrijeme da ministar Sekulović počne da radi svoj posao i pokaže da nema straha pred onim dijelom vladajuće većine koji ga  javno napada, istovremeno vršeći na njega pritisak da ne reaguje na ovakve nezakonitosti.

Demokrate: Dobili smo Nacrt Zakona o Državnom tužilaštvu

Tekst Nacrta izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu Demokratska Crna Gora dobila je istog dana kada je dati Nacrt na press konferenciji promovisan od strane potpredsjednika Vlade, a istog dana na press-u prihvaćen od strane Demokratskog fronta.

Demokratska Crna Gora vjeruje da je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, prije predlaganja teksta Nacrta zakona konsultovao Evropsku komisiju, Venecijansku komisiju i druge međunarodne partnere Crne Gore koji prate stanje vladavine prava u Crnoj Gori.

Imajući u vidu da je predlagač Nacrta zakona potpredsjednik Vlade Crne Gore smatramo da su uvaženi predlozi i sugestije Vlade Crne Gore i unijeti u tekst Nacrta zakona.

Odlučili smo da zbog prethodno iznijetih činjenica, ali i zbog toga što je Nacrt zakona već usaglašen i prihvaćen od strane naših kolega DF i URA, kao značajnog dijela parlamentarne većine, ne intervenišemo na tekst Nacrta, već da ga u predloženom obliku prihvatimo, vjerujući da je prethodno usaglašen sa stavovima Venecijanske komisije, te da su u procesu sačinjavanja teksta Nacrta zakona konsultovani evropski eksperti.

Kako ne bi ponovo došli u političku situaciju u koju smo došli prilikom predlaganja prethodnih tužilačkih zakona potrebno je da dogovorimo: kad se tekst navedenog zakona šalje u skupštinsku proceduru, u kojoj formi, ko je predlagač, te da li se ostavlja prostor i rok za javnu raspravu i inkluziju svih zainteresovanih strana i relevantnih partnera. Tj. potrebno je da zauzmemo stav o mogućem terminu održavanja predmetne sjednice.

U ime Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović, generalni sekretar i Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata.

***

SD: Brajović čestitao početak mjeseca Ramazana

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, čestitao je početak mjeseca
Ramazana reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim
pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

“Još jedan Ramazan započinje u vremenu kada prvenstveno moramo brinuti o epidemiološkoj situaciji i zdravlju naših najmilijih. Zato vam, prije
svega, želim dobro zdravlje. Neka vam sva odricanja u toku posta lako
padnu i neka budu pokazatelj čvrstine vaše vjere. Neka u vremenu
Ramazana preovladaju ljubav, mir i sloga kao najveće vrijednosti svakog
vjernika, ali i svakog čovjeka”, navodi Brajović u čestitki.

Share.

Comments are closed.