Stranačka saopštenja, 14. april: Biram CG, DPS, SD

Pavićević: Konfuzija, netransparentnost i volšebne igre oko izmjena tužilačkih zakona

Politika netransparentnosti i dezinformacija, koja traje od samog početka djelovanja aktuelne izvršne vlasti, nije izostala ni kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu. Umjesto šire debate, javne rasprave, pa makar i pukog upoznavanja javnosti, a naročito političkih činilaca, sa njegovom sadržinom – pomenuti je akt volšebno označen kao konačan prijedlog, a potom, bez konsultovanja sa domaćom strukom i bilo kakvog vida prezentacije predviđenih odredbi, poslat Evropskoj komisiji.

Ovog puta imamo i dodatni banalan detalj – različiti činioci vlasti pokazali su da ni sami ne znaju kakvu proceduru je pomenuti predlog prošao?! Dok su jedni iskazali uvjerenje kako za izmjene postoji saglasnost Evropske komisije, drugi su, gotovo istog sata, saopštili kako će dokument tek biti poslat u Brisel. Uprošćeno – ni ključni konstituenti vlasti nemaju predstavu o tome da li su i kakve procedure prethodile usaglašavanju nacrta akta za koji je već najavljeno da će se uskoro naći pred Skupštinom.

Od Vlade Crne Gore to nas ne čudi, ali je zabrinjavajuće i neodgovorno da se  – i pored jasnih preporuka međunarodnih faktora da šira javnost mora biti uključena – sadržina ključnih akata i dalje utvrđuje iza zatvorenih vrata, bez involviranosti javnosti na bilo koji način. Politika ćutnje i dovođenja pred svršen čin – dokazuju  to i packe evropskih institucija – uvek  se nekako obije o glavu onima koji pokušavaju da je sprovode.

Jasni su nam motivi ove zakulisne predstave, u kojoj konce drži revanšistički nastrojen i u državnu upravu po dubini udomljen Demokratski front. Neophodno je na bilo koji način, pa makar i izmjenama već postojećeg zakonskog rješenja, udovoljiti  njihovom ultimatumu a sve u cilju pokušaja obustave blokade rada Skupštine, koja već sedmicama nije u stanju ni da razmatra Budžet, bez kojeg Crna Gora, po svemu sudeći, dočekuje i peti mjesec ove godine. I sačuvati stolice u Vladi, koje ikako se klimaju, sve dok je novih pozicija u državnim preduzećima poklonjenih Demokratskom frontu, očigledno neće  još pasti.

Vesna Pavićević, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

***

SD: Saga o tužilačkim zakonima se nastavlja, poručio je poslanik Boris Mugoša

“Ko je stvarni predlagač, ko je sa kim usaglašavao zakone i ko je koga konsultovao, kad se tekst zakona šalje u skupštinsku proceduru, hoće li biti javne rasprave… Evo par podsjećanja na (ne)ozbiljnost pregovora vladajuće većine:

Potpredsjednik Vlade Abazović kazao je da je postignut dogovor oko tužilačkih zakona i da MISLI da su pronašli rješenje u skladu sa Venecijanskom komisijom. Lideri DF-a kažu da prihvataju “Dritanove zakone” o tužilaštvu, KOJI SU PREDLOZI Evropske komisije i Abazovića.

Premijer Krivokapić se nakon toga javlja i izražava zadovoljstvo činjenicom da je skupštinska većina uvidjela da je NJEGOV PREDLOG i predlog Vlade Crne Gore, kako da se riješi pitanje tužilačkih zakona, u najboljem interesu Crne Gore.

Demokrate ističu kako je predlagač tužilačkih zakona potpredsjednik Vlade i VJERUJU da je Abazović prije predlaganja teksta Nacrta zakona konsultovao Evropsku komisiju, Venecijansku komisiju i druge međunarodne partnere koji prate stanje vladavine prava u Crnoj Gori.

Evo i najnovije… Iz kabineta potpredsjednika Vlade Abazovića je saopšteno da je Kancelarija Glavnog pregovarača dostavila Evropskoj komisiji nacrt izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, sa prevodom na engleski jezik…”

***

DPS: Pribilović – Dačić neće odlučivati o sudbini naše države niti bilo ko drugi van nje

Još jedna zlonamjerna izjava Ivice Dačića,  koji i kao predsjednik Skupštine Srbije prema našoj državi nastavlja istu političku retoriku, koju je zagovarao sa pozicije tadašnjeg srpskog šefa diplomatije.

Poručujemo mu da, kada je u pitanju odbrana crnogorskih nacionalnih interesa, predsjednik Đukanović nije jedina adresa za njegove napade, nego su to svi naši građani koji se ovih dana intenzivno protive političkom inženjeringu koji dolazi sa adresa izvođača radova “srpskog sveta”. Vidljivo je koliki pritisak na našu državu dolazi od strane struktura koje bi velikim brojem novih birača željele kompletno promijeniti političku scenu i demografiju u Crnoj Gori. I pored toga što imamo višestruko manje stanovnika u odnosu na nama brojčano superiornijeg susjeda, svakako nećemo dozvoliti taj scenario po kojem bi naša država bila žrtva ovakve ideologije. Isto kao što se o našoj sudbini neće pitati ni gospodin Dačić ni bilo ko drugi van naše države.

Takođe ističemo gospodinu Dačiću, da prema važećem zakonu, crnogorsko državljanstvo se stiče porijeklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom i po međunarodnim ugovorima i sporazumima. Dakle, ne po želji ili za interese bilo kojeg pojedinca.

Upravo koliko je glasača sa dvojim prebivalištem upisano u crnogorski birački spisak i protivzakonito glasa u dvije države, pokazatelj je da se svih ovih godina Crna Gora nije bavila istragom srpskih državljana koji pravo glasa osim u Srbiji ostvaruju i u Crnoj Gori. To je dokaz da se našoj partiji ni našem predsjedniku ne mogu inputirati tvrdnje da smo na uštrb zakona bilo šta radili u lične partijske interese, nego smo se kao državotvorna partija uvijek zalagali da Crna Gora bude dom svih nas bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost-stoji u saopštenju koje potpisuje Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***

Biram CG: Pozivamo građane – ne političare – da počnemo da razmišljamo o budućnosti!

Evropska unija neće pomoći našoj zemlji da vrati kineski kredit od milijardu evra koji stiže na naplatu.“Milijardu evra kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde”, piše Frankfurter algemajne cajtung o dugovima naše zemlje za auto-put.

Znali smo, upozoravali smo, opominjali smo da će biti teško, ali čak ni mi nismo mogli da predvidimo ovako crn scenario…

Podjele koje gledamo ovih dana nas neće odvesti nikuda osim u još veće siromaštvo. Ko će od turista doći u zemlju koja je na naslovnim stranama svjetskih medija zbog unutrašnjih sukoba, velikih brojeva zaraženih i umrlih od korone ili za koju tvrde da je u dužničkom ropstvu i da će im Kinezi sve uzeti.

Mi iz Biram Crnu Goru već nedeljama upozoravamo sve relevantne faktore u našoj zemlji da se posvete ekonomskoj stabilnosti i da konačno krenemo da razmišljamo o budućoj turističkoj sezoni koja nam je pred vratima.

Apelujemo još jednom na Vladu Crne Gore da počnemo sa pripremama za narednu sezonu. Ako nam ova sezona propadne kao i prošla, ostaćemo na prosjačkom štapu i u septembru će ovo biti zemlja zatvorenih malih i srednjih preduzeća, a u decembru zemlja gladnih.

Zabrinuti za našu zemlju predlažemo da Vlada Crne Gore uradi sledeće: napravi sporazumi sa zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza; da već sada propiše uslove za dolazak turista;  da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu za ovogodišnju sezonu I da privremeno ukine dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene.

Samo ujedinjeni možemo pomoći našoj zemlji. Zato mi iz Biram Crnu Goru molimo, ne više političare kojima su samo fotelje bitne – već građane- da počnemo da razmišljamo o budućnosti, poštujući prošlost i tradiciju svakoga ko živi u Crnoj Gori, stoji u saopštešnju koje potpisuje predsjednik Biram Crnu Goru,

Radomir Novaković Cakan.

Share.

Comments are closed.