Stranačka saopštenja, 15. april: DPS, Prava CG, URA, SD, BS

Prava CG: Milačić Đukanoviću: Niste vi, Đukanoviću, samo na političkom kraju, vi ste na početku budućnosti bez vas

Marko Milačić, Predsjednik Prave Crne Gore:

Nije lako u politici koja je trajala vijek laži, a toliko sporo je teklo vrijeme Đukanovićeve vladavine da se čini da je prošlo i više od toga, pronaći nešto za šta se nije uhvatio ne bi li sačuvao vlast koju ni novcem ni kriminalom više nije mogao sačuvati. Nije lako Đukanoviću, a to i sam priznaje, biti iskvaren od vlasti, a ostati bez vlasti, u funkciji predsjednika koja mu više ni po čemu ne pripada, jer sve što je imao da kaže Đukanoviću, narod države koju želi da predstavlja na izborima već je rekao: da odbacuje Đukanovića i sve Đukanovićevo; u tom tehničkom, predsjedničkom mandatu, ukradenom od naroda ništa mu više ne pripada.

Posljednjom takozvanom odbranom Crne Gore od onih koji su se za nju borili i izborili, od vladajuće većine, samo je jeftin pokušaj odbrane njegovog prošlog DPS-a, odgovor svom dojučerašnjem političkom pobratimu, bratu po krađi i korupciji, Dušku Markoviću, da se makar na RTCG-u, jedinoj televiziji gdje još, izvjesno kratko vrijeme, može pronaći prostor da i njega neko čuje, da se nametne kao lider DPS, partije koju je dojučerašnji Đukanovićev Duško Marković već podijelio. U njihovom propalom pokušaju lažnog nadmetanja u ljubavi prema Crnoj Gori, a suštinski pokušaja stvaranja prevlasti i nadmoći nad članovima i glasačima DPS koji su do kraja razočarani u takvu, uzaludnu ljubav, koja im više ne donosi ništa, ni pozicije, ni novac, a odnosi ih onamo gdje su do skoro gledali pokradene građane nad kojima su, onako kako to samo DPS-ovac umije, likovali, na ulice Crne Gore, sve je prozračno i sve je čitljivo: pa i vapaj za vlašću, u koju bi se rado vratili, makar i sa onima koje su nazivali bitangama, makar i sa onima koje su nazivali četnicima, svi oni sada su i proevropski i proatlanski jer za DPS, jer za vas Đukanoviću ne postoje granice u mijenjanju ideologoja, prijatelja i neprijatelja.

Po vašem receptu iz devedesetih, prvo označavate protivnika, proglasite ga za državnog neprijatelja, a onda mu spočitavate ugrožavanje nacionalnih interesa, deset godina boreći se protiv onih koji su bili zagovornici samostalne Crne Gore koju sada, kriminalnom ljubavlju čuvate, sve u cilju očuvanja zajedničke države sa Srbijom, a potom, radi spasa vas samih, od optužbi za ratne zločine u kojima ste učestvovali, progonite one od kojih, vašom lažnom ljubavlju, treba sačuvati Crnu Goru. A u pozadini, Đukanoviću, ostaje pokradena Crna Gora, razorena od vaše ljubavi, ostaju vaše ratne izjave koje ne možete izbrisati, kojima čuvate i Srbiju i Republiku Srpsku od onih koje sada pozivate da izađu na ulice i budu uz vas. Da vas ne izdaju u onome u čemu ste ih izdali, ostavljajući ih i tada i sada sa zastavama na ulici, da budu tužan odjek politike pakla u koji ste uvukli Crnu Goru, a mi smo joj stvorili budućnost. Sada uzaludno preturate po vašem političkom mraku, tražeći u parlamentarnoj većini ruku za spas koji vam niko neće pružiti. Niste vi Đukanoviću samo na političkom kraju, vi ste na početku budućnosti bez vas.

U takvom procjepu onoga što je od Crne Gore vas i vaših ostalo, i onoga što ćemo od Crne Gore bez vas stvoriti nema lažnog sjaja, milijardi i miliona braće, sestara i sinova, već borba za institucije sistema u kojima će vam ruka prijatelja, makar i onih sa ulice, a vi to dobro znate, najviše trebati. Danas kada ostajete sami, u nepreglednoj ravnici života bez vlasti, jer i to je život, Đukanoviću, kada živite od imena koje ste stekli, od ugleda koji ste zavrijedili, ako za vas takav život više imate ikakvog smisla, uzalud prijetite onima koji su vas davno prozreli, koji su vas pobijedili bez krađe i novca. Jer i to je život, Đukanoviću, biti gubitnik sopstvenog rata i sopstvenog DPS-a. Zato ne prijetite Bogu, Đukanoviću, od kog ste sve pogubili, već pogledajte nebo pa mu zahvalite što imate vremena da se pokajete i shvatite da do sada suštinski niste ni živjeli. I da vam pravi život može pružiti samo vjera u Boga u kog vi toliko, do kraja, niste vjerovali.

Jer ovo više nije vaša Vlada, ovo više neće biti vaša vlast, ali jeste i vaš Bog, Đukanoviću.

***

DPS: Savković Vukčević: Ima li Selaković još koji posao sem da komentariše prilike u Crnoj Gori?

Tendencija beogradskih vlasti da se uporno miješaju u unutrašnju politiku susjeda nastavljen je i nakon posljednjeg intervjua predsjednika Đukanovića na crnogorskom Javnom servisu. Ovog puta, direktivu za napad dobio je Nikola Selaković, kojem se očigledno sav posao već dva dana svodi na komentarisanje prilika u Crnoj Gori po srpskim televizijama.

Nakon notorne gluposti kako predsjedniku Đukanoviću navodno smetaju Srbi u Crnoj Gori, jutros je uslijedila još veća – da je on zagovornik nacionalizma i ustaštva. Tako valjda, iz perspektive zagovornika “srpskog sveta”, izgleda svako ko se toj zloj namjeri odupire, ko je umjesto nacionalne izgradio građansku državu, ko nije kalkulisao između istoka i zapada, već vodio državu u evroatlantske integracije, ka NATO i Evropskoj uniji.

Razumijemo opšte razočaranje  koje je uslijedilo usljed činjenice da građani Crne Gore nijesu i neće dozvoliti tektonske promjene u biračkom spisku, koje Beograd zagovara od 2005. godine sve do danas, ali zvaničnicima iz Srbije koji se svakodnevno bave Crnom Gorom i njima servilnim medijima poručujemo – uzalud trud i vaša neprestana kampanja, uzalud DF  marionete i bačen novac na njih –  Crna Gora nikad neće biti poligon za lansiranje retrogradnog i sumanutog projekta o “srpskom svetu”, ideje koja je prije dvadeset godina propala, nakon što je, nažalost sa sobom odnijela, desetine hiljada ljudskih žrtava, navodi se u saopštenju koje potpisuje Nela Savković Vukčević, članica Glavnog odbora DPS Crna Gora.

***

BS CG: Ibrahimović razgovarao sa ambasadorom Belgije: Zabrinuti smo zbog postupanja Vlade prema manjinskim naroda

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović razgovarao je danas u Podgorici sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Konradom Adamom.

Ibrahimović je Adama upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, s fokusom na položaj manjinskih naroda.

Uvažavajući da su se u Crnoj Gori desile demokratske promjene, Ibrahimović je iskazao zabrinutost zbog skretanja sa evropskog puta, kojim je Crna Gora koračala do 30. avgusta. Ukazao je na upozorenja koja su stigla sa strane važnih evropskih adresa na račun rada Vlade Crne Gore, posebno u dijelu donošenja zakona.

On je ambasadora Adama upoznao i sa trenutnim položajem manjinskih naroda u Crnoj Gori. Podsjetio je na napade na Bošnjake u Pljevljima, kao i na napade na imovinu Islamske zajednice. Poručio je da ovakvi i slični napadi ne doprinose demokratizaciji društva.

„Put Crne Gore, kao multietničke države, koja je na putu ka EU, nema alternativu“, kazao je Ibrahimović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Ibrahimović je ukazao na sve veću praksu otpuštanja predstavnika manjinskih naroda iz institucija sistema.

„Ovakvo postupanje prema predstavnicima manjinskih naroda ne ide u prilog uspostavljanju dijaloga i predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava“, kazao je šef kluba poslanika BS.

Ibrahimović je istakao i zabrinutost zbog ekonomske i epidemiloške situacije sa kojima se suočava Crna Gora.

Ambasador Adam je iskazao zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima BS. Poručio je da je važno da dođe do dijaloga među predstavnicima političkih partija.

Saglasio se da Crna Gora treba da nastavi putem evropskih integracija.

***

Šehović:  Kupuju treći avion, a ni sa prva dva ne znaju šta će

Vladini “esperti” pregovaraju o kupovini trećeg aviona, uprkos tome što i dalje ne znaju ni kad će poletjeti ni kuda će poletjeti prva 2 tajno kupljena aviona?! Pa se onda čudimo zašto je kompanija od “0 eura” već sada građane koštala preko 20 miliona €! To je danas saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, dodavši:

“Umjesto što zamajavaju javnost, neka odgovore zašto se:

– krije dokumentacija o kupovini aviona;

– nezakonito raspisuju oglasi za popunu radnih mjesta;

– neadekvatno održavaju avioni čime se dovodi u pitanje bezbjednost;

– i dalje ne zna sudbina radnika Montenegro Airlinesa.

Uozbiljite se!”

***

Sektor za zdravstvo URE: Građanska Crna Gora da ne toleriše prijetnje upućene ministarki Borovinić Bojović

,,Poslednjih desetak godina svjedoci smo brojnih napada na zdravstvene radnike, a poslednji čin u kojem je prijećeno ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović ima posebnu težinu. Zahtijevamo efikasno rješavanje ovog slučaja”, saopštio je koordinator Sektora za zdravstvo Građanskog pokreta URA dr med. Igor Ljutica.

Kako navodi Ljutica, prijetnje upućene ministarki Borovinić Bojović prijetnje su svim ženama koje vrše ozbiljne javne funkcije, ali i svim drugim građankama. ,,To građanska Crna Gora sebi ne smije i neće dopustiti. Ne iz razloga jer je Borovinić Bojović prva među jednakima u borbi za svaki život koja traje preko godinu dana, ne samo zato što je u ovom trenutku prva na udaru ispred našeg zdravstva koje nam čuva i socijalni mir, već zato što je riječ o ženi koja obavlja značajnu javnu funkciju”.

Koordinator Sektora za zdravsto URE kaže da će zahtijevati efikasno rješenje ovog slučaja. ,,Ono mora da bude primjer za sve one koji se usude da ubuduće udare na zdravstvene radnike koji su svoje živote podredili za dobro svih građana. Ovim putem pružamo podršku koleginici i ministarki dr Borovinić Bojović”, zaključuje Ljutica. 

***

Prava CG: Vukovićevo plansko rušenje ključnih vrijednosti Podgorice

Svjedoci smo raznih nepočinstava lokalne uprave Glavnog grada u poslednjih par decenija i apsolutno je nebitno ko je bio na čelu iste. Vuković nastavlja sa praksom svojih prethodnika i, osim što se ponaša bahato, vrijeđa građane nesuvislim objašnjenjima. 

Po njemu rušenje Ljubovića ide po planu. To je vjerovatno istina, ali taj plan nije plan građana, već partitokratskih veledobitnika tranzicije koji samo još vazduh nisu uzeli. A taj vazduh podgoričanima daju Gorica i Ljubović. Frapantno je da postoje ljudi koji imaju usud da ruše i jedno i drugo brdo, dva plućna krila grada. Bez njih, Podgorica ne može biti Podgorica, a šminkanje bulevara to ne može da nadomjesti. 

Porušeni nagrađivani hotel Ljubović imao je nesreću da bude na izvanrednoj lokaciji pa je morao biti žrtvovan, a sve su prilike da su i Ljubović, kao i Gorica, sledeće žrtve onih koji ne žele dobro nikome osim sebi. Jer, za razvoj Podgorice nema potrebe za rušenjem (posebno brda), već samo za smislenijim i sistemskim pristupom razvoju grada. Ipak, jasno nam je da trenutni vlastodršci nemaju potrebnu širinu u razmišljanju, a samim tim ni mogućnosti da na pravi način sagledaju i ovaj i sve ostale probleme Podgorice.

A dok ne dobijemo lokalnu upravu za kojom Podgorica vapi decenijama, ne damo trenutnim nelegitimnim predstavnicima vlasti da nas dave, guše i razgrađuju ključne vrijednosti ovog grada, navodi se u saopštenju koje potpisuje Stefan Vešović iz Prave Crne Gore.

***

DPS: Konatar alibi za nesposobnost da ne traži po tviteru

Ukoliko je poslaniku Konataru promaklo, dok je bio zauzet prelijetanjem iz stranke u stranku, gospođa Doris Pack, već sedam godina nije poslanica Evropskog parlamenta, već je u penziji. Inače, bivša poslanica, poznata je po prilično kontroverznim stavovima koje u kontinuitetu iznosi o Crnoj Gori, od kojih pamtimo onaj kada je podržala šatorske anti-NATO proteste, koje su pratili primitivni šovinizam i nasilje, a sve u cilju spriječavanja ulaska Crne Gore u NATO Alijansu.

Poslaniče Konataru, nemojte tražiti alibi za vašu nesposobnost po tviter nalozima, nego kad ste već u prva tri dana zadužili Crnu Goru za skoro milijardu eura – ispunjavajte svoje obaveze, plaćajte rate, odgovorno kao što je to radila prethodna Vlada. Ovim kreditom je finansiran najveći razvojni projekat svih vremena u Crnoj Gori, autoput koji će otvoriti nove perspektive za našu ekonomiju, i značajno unaprijediti i olakšati svakodnevni život naših građana, navodi se u saopštenju Branka Čavora, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Share.

Comments are closed.