Stranačka saopštenja, 16. april: SD, LP, DPS, URA

Hitan sastanak lidera liberala povodom “non-paper” EU: Odlučno odbijamo ideje prekrajanja granica

Hitan sastanak lidera liberalnih partija Jugostične Evrope LIBSEEN održan je sinoć online. Sastanak mreže liberala regiona,kojom je predsjedavao  Roman Jakič a LP predstavljao Predsjednik Andrija  Popović sazvan je kako bi se zauzela zajednička pozicija povodom pojave “non-paper” dokumenta proslijeđenog od Premijera Slovenije  Janše ka EU koji govori o prekrajanju granica na teritoriji bivše Jugoslavije. 

Liberalni lideri odlučno su odbili sadržaj “non-paper” dokumenata koji cirkulišu regionom i medijima i koji govori o opasnim idejama koje daju vjetar u leđa velikodržavnim idejama i nacionalizmu. Usaglašeno je da će konačan stav i dalje poteze liberalne stranke regiona iznijeti na međunarodnoj press konferenciji koju će zajednički održati sjutra od 11:30 sati, a alarmirani su i liberalni predstavnici u EU i NATO.

***

URA: Mafijaške metode najbolji dokaz ispravnosti naših stavova

Pozivanje na saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika URE Dritana Abazovića, nakon sinoćnjih izjava u emisiji „Načisto“ o operativnim saznanjima oko organizacije okupljanja građana u prethodnim danima još jednom je pokazalo svu selektivnost u postupanju Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, ocijenili su danas iz URE.

Oni kažu da nije sporno da bilo koji građanin, pa bio to i potpredsjednik Vlade, sva saznanja iznese pred nadležnim organima, ali da ovo pokazuje koliko je tužilaštvo zarobljeno u Crnoj Gori.

„U nizu drugih slučajeva kada je naočigled javnosti bilo sličnih ili istih izjava ili situacija, kada su se na oči javnosti dešavali slučajevi kriminala i korupcije nije bilo promptnog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva. Kako onda ovakve poteze ne okarakterisati drugačije do selektivnost“, ističu oni.

Naglašavaju da je upravo zbog toga jedna od najvažnijih stvari promjena tužilačkih zakona u Skupštini Crne Gore.

„Personalna promjena kadrova u SDT-u značiće profesionalnost i oslobađanje ove institucije koja će imati najviše značaja u borbi protiv rak-rane crnogorskog društva – kriminala i korupcije“, ukazuju oni.

Ističu da će URA sa Dritanom Abazovićem na čelu uvijek stajati beskompromisno na putu pravde i borbe protiv kriminala i korupcije.

„Ovakve mafijaške metode najbolji su dokaz ispravnosti naših stavova. I nije ovo personalno upereno protiv bilo koga, niti je ovo revanšizam. Sve ovo što sada radimo je pravda“, zaključuju oni.

***

DPS: Abazović htio da bude ekonomski ekspert, pa izazvao haos

Neznanje i neozbiljan, gotovo šarlatanski pristup ozbiljnim državnim poslovima, koje Dritan Abazović demonstrira otkad je stupio na funkciju, izazvali su očiglednu i veoma lošu posljedicu – najveći dnevni pad vrijednosti  državnih obveznica u istoriji.

Abazović je ne tako davno, u svojstvu poslanika, pomiješao Tajland i Tajvan i kačio crnogorsku državnu zastavu u državi koju Crna Gora i još oko 150 država svijeta ne priznaju. Sada, čvrsto vjerujući da je ne samo ekspert za bezbijednost, nego i za ekonomiju, pokušao je da pred evropskim poslanicima briljira na polju investicija. Posljedice ovako neodgovornog ponašanja su ogromna šteta državi Crnoj Gori i njenoj ekonomiji. Njegov populistički pristup politici, neozbiljan nastup i neodgovorne izjave u vezi sa kineskim dugom, proizvele su dramatične posljedice.

Podsjećamo Vladu i njene ministre da su se na početku mandata zadužili skoro milijardu eura, zato što im je prethodna Vlada ostavila stabilnu finansijsku situaciju. Zato tražimo od Vlade hitnu reakciju, i  stabilizovanje prilika na tržištu obveznica, kako bi se zaustavio sunovrat njihove vrijednosti i makar malo umanjila šteta koju je Abazović proizveo.

***

Predsjedništvo LP: Bez konsolidacije proevropskog bloka jačaće retrograde snage

Predsjedništvo Liberalne partije analiziralo je aktuelnu političku situaciju na sinoć održanoj sjednici u Podgorici. Konstatovano je da je ona veoma složena u posljednjih šest mjeseci od izbora nove vlasti. Izvršna i zakonodavna vlast, zbog problema i sukoba unutar vladajuće koalicije, gotovo da ne funkcionišu, a zbog njihovih udara na sudsku vlast i ta grana vlasti je potpuno neaktivna i dominantno u vd. stanju pa i ne vrši svoje redovne dužnosti shodno zakonima i Ustavu.

Konstatovani su pokušaji urušavanja temelja suverenosti i stabilnosti Crne Gore kao i obesmišljavanja njenih osnovnih vrijednosti principa postignutih i utemeljenih u posljednjih 15 godina, od obnove državne nezavisnosti. Pružena je podrška za građanske proteste i pokrete koji su digli glas protiv sulude politike Vlade i usvajanja anticrnogorskih i neustavnih akata, što su građani ovoga puta spriječili. To je još jedan sjajan doprinos demokratiji u Crnoj Gori.

Predsjedništvo LP je posebno ukazalo na nekoordinisanost građanskog, proevropskog bloka, koji se još uvijek nije konsolidovao i dao pravi odgovor uz nerazumijevanje onoga što se dešava u Crnoj Gori. Na taj način daje se vjetar u leđa retrogradnim snagama. To je posebno vidljivo na lokalnim izborima u Herceg Novom, zakazanim na Dan pobjede, 9. Maj, na kojima neće aktivno učestvovati liberali, patriotski i komitski pokreti, stranke hrvatske manjine ali ni SDP. S druge strane na okupu su sve dominantno anticrnogorske i nacionalističke snage okupljene u nekoliko kolona, od kojih očigledno treba učiti. Odgovornost za izostanak objedinjavanja procrnogorskih i građanskih snaga leži u najjačoj partiji bloka, DPS, pa time i posljedice čina koji uskraćuje veliki broj suverenističkih glasova. Ipak, LP apeluje na glasače i simaptizere liberala u Herceg Novom da izađu na izbore i podrže Evropski tim za Herceg Novi, kao jedinu opozicionu opciju na lokalnim izborima u ovom gradu. Zbog opasnosti u kojoj se nalazi Crna Gora i njena stabilnost, došli smo u fazu da nam je domovina jedina partija i interes.

Predsjedništvo je izabralo i koordinatore LP za lokalne izbore koji će se održati jesenas, Cetinje i Mojkovac, potpredsjednike Zdravka Šoća i Jova Rabrenovića a za Petnjicu generalnog sekretara Esada Šainovića. Na sjednici je raspravljano i o drugim pitanjima iz nadležnosti ovog organa.

***

SD: Šehović – Sedmi put mijenjaju Uredbu, mora li Vlada baš svaki dan da se blamira?

Vlada je prije samo 15 dana predložila budžet za ovu godinu koji Upravu prihoda i Upravu carina prepoznaje kao posebne potrošačke jedinice. A juče, SEDMI put od početka mandata, mijenja Uredbu kojom pomenute uprave spaja u jednu! Toliko o “najboljem budžetu” u istoriji! I viziji naših “eksperata”.

Još kažu da će tako omogućiti lakšu i efikasniju naplatu poreza i akciza. Što očigledno prije 15 dana, kada su predlagali budžet, nijesu znali, pa će morati amandmanski da djeluju na sopstveni predlog.

Mora li Vlada baš svaki dan da se blamira?

Da li je riječ o neznanju i neiskusvu, ili o svjesnoj namjeri da se uruši sistem, ostavljamo građanima da zaključe.

Share.

Comments are closed.