Stranačka saopštenja, 17. april – LP, DPS, Demokrate, SD

Mugoša: Upozoravano je na mogući deficit ljekova usljed privremenog finansiranja

“Ukazivao sam da zbog privremenog finansiranja trpe određeni važni segmenti sistema, sa posebnim fokusom na probleme u nabavci ljekova.

Nažalost, kasni se sa donošenjem budžeta za 2021. jer konstituenti većine jedni druge ucjenjuju sa stvarima koje nemaju veze sa zakonom o budžetu”, to je danas poručio poslanik SD Boris Mugoša.

Kako je dodao, očigledno je važnije praviti predstave i izigravati političke veličine nego se baviti životnim problemima građana koji zbog ogromnih posljedica korone ostaju bez posla; kojima su smanjenje zarade jer poslodavci preživljavaju, te koji moraju da kupuju sve skuplje životne namirnice.

***

Šehović: Tužilački zakon neusaglašen sa preporukama VK, nije izgleda prošao ni Vladu

Nacrt tužilačkog zakona apsolutno je neusaglašen sa prvim preporukama Venecijanske komisije. A koliko ozbiljno je Vlada pristupila čitavom poslu najbolje svjedoči saznanje koje je sinoć implicitno potvrđeno da taj dokument uopšte nije ni razmatran na Vladi niti se Vlada o njemu izjašnjavala. Na kraju, tekst ovog važnog propisa se dugo krio od javnosti. Samim tim, on ima ozbiljne suštinske i formalne propuste. To je sinoć saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović gostujući u emisiji „Argumenti“.

Kako je rekao, Venecijanska komisija je kazala da Zakon treba da bude donijet na transparentan način, kroz kvalitetnu javnu raspravu, a šta smo mi dobili? Nacrt zakona bez konsultacija sa javnošću, koji je praktično krijući usaglašen samo unutar vladajuće većine. Venecijanska komisija nam je takođe u svom mišljenju poručila da ne vidi razloge za skraćenje mandata aktuelnom Tužilačkom savjetu, a šta smo dobili? U inoviranom tekstu, suprotno stavovima VK, Vlada predlaže ponovni izbor svih članova Tužilačkog savjeta, ali i uglednih pravnika, uprkos tome što je jasno sugerisano da oni ostanu do kraja mandata, tj. još godinu.

I na kraju, Venecijanska komisija je jasno kazala da ne dozvoljava politizaciju tužilačke organizacije, a šta smo mi dobili? Nacrt u kome se vidi jasna namjera da se preko Skupštine uspostavi politička kontrola nad državnim tužilaštvom, dajući joj ulogu inicijatora razrješenja Specijalnog državnog tužioca, što je u direktnoj suprotnosti sa Ustavnim principom samostalnosti tužilačke organizacije.

Formalnopravno, ovaj dokument je, kako Šehović kaže, sporan jer je gotovo do juče bio tajan, iako čitava javnost o njemu bruji. Poseban skandal je da ni stručna javnost nije konsultovana, baš kao ni samo Tužilaštvo kao organ na koji se Zakon odnosi. Ne znamo ni elementarne

stvari:  ko je tačno radio taj dokument i je li ga Vlada razmatrala. I na kraju, vladajuća većina danima nije mogla da se usaglasi je li taj dokument već prošao potvrdu evropskih partnera ili ne, a kako shvatamo juče, ipak nije nego im je tek poslat na mišljenje. Pritom, Venecijanskoj komisiji izgleda još uvijek nije?!

Šehović je zaključio porukom da je vladajuća većina nedavno upravo povodom tužilačkog zakona od EK dobila klasičan diplomatski šamar, a od Venecijanske komisije negativno mišljenje, a da iz toga nijesu izvukli nikakve pouke: „Šta su nam zapravo oni tada poručili? Da ne podržavaju antievropsku praksu; razgrađivanje institucija; politizaciju tužilaštva; i da nema zaobilaženja dvotrećinske većine za izbor čelnih ljudi tužilaštva.  Odnosno: da bez dijaloga vlasti i opozicije nema adekvatnog izlaza iz VD stanja u tužilaštvu. Žao mi je što iz toga ništa nijesmo naučili“.

***

Leković: Dodatni radovi na izgradnji nadvožnjaka prema Bjelišima Opštinu koštaju 120 000 eura

Izgradnja nadvožnjaka prema naselju Bjeliši, za koji je Opština Bar na osnovu otvorenog postupka javne nabavke, zaključila Ugovor  27.12.2019. godine na ugovoreni iznos od 1.558.587,24 €, trebala je da bude završena u oktobru prošle godine. Međutim, do okončanja radova tada nije došlo, pri čemu Opština 28.12.2020. godine raspisuje pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje za izvođenje dodatnih radova za izgradnju nadvožnjaka u Bjelišima.

Kako se vidi na osnovu tenderske dokumentacije osnov za sprovođenje dodatnog postupka po hitnosti je Stručni nalaz nadzornog organa AD »Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja« Podgorica, br. 04-427/202-2751 od 09.12.2020. godine, a koji odnosi se na višak radova i na naknadne radove.

Opština Bar ubrzo  sa izvođačem IGP “Fidija” DOO Podgorica, koji je izvodio i osnovne radove zaključuje dodatni Ugovor u vrijednosti od 119.745,50 eura. Kako u predmetnoj tenderskoj dokumetaciji stoji  provjerom rekapitulacije armature i količine betonskih radova, odnosno konačnog zbira datim u projektnoj dokumentaciji i upoređivanjem sa količinama navedenim u projektantskom predmjeru radova ustanovljena je neusaglašenost. Druga stvar, zbog koje se izvode naknadni radovi jeste potreba za izvođenjem uzemljenja ograde i metalnih konstrukcija oko željezničke pruge, kao i mostovskih slivnika, kablovskih instalacija i rasvjete na mostu. Takođe se konstatuje da sve navedeno nije bilo obuhvaćeno projektnim zadatkom Glavnog projekta, a što nije prouzrokovano djelovanjem naručioca odnosno Opštine Bar.

Čijim djelovanjem je prouzrokovano da se odmah nakon izvođenja radova na nadvožnjaku (koji je inače izgrađen  preko pruge) utvrdi da je planirana i potreba uzemljenja metalnih konstrukcija, odnosno kablovskih instalacija i rasvjete, ne može se utvrditi, ali je savim jasno da bi i laik mogao zaključiti prije početka izgradnje, da sve što ima bliski kontakt sa visokonaponskom mrežom mora biti maksimalno zaštićeno odnosno uzemljeno, a da pritom nadvožnjaku trebaju i slivnici i rasvjeta.

To su se pitali i građani, koji su tih dana ostali u čudu i čije smo upite svakodnevno dobijali, zbog čega se ponovo vrši prekopavanje tek završenog nadvožnjaka ?

S obzirom da ovo nije prvi put da Opština dodatno plaća za izvođenje naknadnih radova, može se slobodno konstatovati da Opština ima tradiciju kada je dorađivanje nadvožnjaka u pitanju. Slično se desilo i 2011. godine kada je samo par mjeseci nakon svečanog otvaranja vršena dorada glavnog nadvožnjaka  prema Ulcinju. Takođe,  Opština je morala da plati 260 hi­lja­da eura na ime na­knad­no iz­ve­de­nih ra­do­va na iz­grad­nji ovog nad­vo­žnja­ka i to na osnovu ugovora iz 2010. godine između  Opštine i Bemaksa koji je izvodio radove. U ovom slučaju nastao je i trajao sudski spor, koji je riješen u korist izvođača, a na štetu Opštine.

***

DPS: Ministarka zdravlja da ne bude i tužilac, prijetnje nadležni da istraže

Iako je Demokratska partija socijalista principijelno i odgovorno osudila prijetnje upućene ministarki Borovinić-Bojović, njeni jučerašnji pokušaji da jeftinim populizmom uzurpira prostor koji joj je bio namijenjen kao javnoj djelatnici, samo je nastavak političkog intrigarenja čime se ministarka bavi od dana stupanja na funkciju.

Ne znamo kako je Jelena Borovinić Bojović između političkih poruka koje su saopštene na organima naše partije i prijetnji koje je dobila našla vezu, ali je takav čin samo još jedan u nizu politikantskih poteza ministarke zdravlja. Jeleni Borovinić Bojović poručujemo da se okane prejudiciranja i pusti nadležnim organima da utvrde sve potrebne okolnosti. Jer, otkud uopšte predumišljaj da je prijetnja upućena iz političkih razloga? Da li je to, u krajnjem mogao biti i građanin koji je ogorčen katastrofalnim brojkama preminulih iz skorijeg perioda zbog ekspanzije Covid 19 ili srodnik  neke od njih, ili bilo ko drugi, ko smatra da su sramne prijetnje legitimne, jer godinama kao i kletve i ostali oblici agresije cirkulišu u javnom prostoru.

Umjesto što se bavi istražnim i tužilačkim radnjama, poručujemo ministarki da se posveti poslovima matičnog ministarstva, koje se ne snalazi u uslovima pandemije. Njen rad je javan i podložan kritici. Naše ocjene njenih učinaka saopštavali smo javno i smatrali smo i smatramo da je nedorasla poslu koji obavlja, da je revanšizam postavila kao prioritet i da se prilično neuspješno bori protiv epidemije – o čemu najbolje svjedoči statistika zaraženih i preminulih – stavljajući politiku ispred struke.

Bez obzira na njene postupke, prijetnje su nedopustiv način napada na jednu ličnost, i zato kao građanska partija, koja brani prava svakog pojedinca, zahtijevamo da se otkrije ko je, i pod kojim okolnostima prijetio ministarki.

***

Klikovac: URA nastavlja sa devastacijom države, ali su se sjetili da su nekada bili i “zelena partija”

Zauzeti devastacijom države, URA je ipak našla vremena da pokuša da kreira ambijent navodne devastacije Ljubovića. Ne možemo reći da smo iznenađeni potrebom da nekom senzacionalističkom propagandom pokušate skrenuti pogled sa zlodjela kojima izlažete i građane i državu.

Dakle, gospodo iz URA, udruženi sa koalicionim i medijskim partnerima, potcjenjujete građane Podgorice ako mislite da će vam zaboraviti da ih je za nekoliko stotina manje, samo zato što pogubna politika vašeg saveza upravlja epidemijskom situacijom. Da zlo bude veće, najavljivani kao spasioci ekonomije uspjeli ste da učinite nešto istorijsko – istorijski sunovrat vrijednosti obveznica će vam se dugo pamtiti. Kad nam pomenete brigu za građane, ne možemo da vas ne podsjetimo kako brižno vaša službena vozila gaze sve pred sobom. Teritoriju branite pokušajima demografskog udara kroz oduzimanje državljanstva našim ljudima, a davanje onima koji su po vašoj političkoj volji. Koliko daleko može da ide vaša ruka pravde, govori i negiranje najgorih zločina. Priznajemo da nam vi možete držati čas o čudnim i tajnim poslovima, ipak ste vi kreatori najvećeg jednokratnog tajnog zaduživanja. Obraz nam čuvate redovnim prijekorima koji stižu od međunarodne zajednice. Kada smo kod tajnih poslova, sporadično vam proradi otpor prema čuvanju tajni, pa se odate oktrivanju povjerljivih bezbjednosnih informacija. Interes za državu i građane pokazali ste gašenjem nacionalne aviokompanije i osnivanjem nove za više nula eura. Buka koju redovno priređujete kad odlučite da podviknete na nas, nije glasnija od buke praznog stomaka, pa ste pomogli utrostručavanjem cijena osnovnih životnih namirnica. Mora se nekako zaboraviti na to da nijeste usvojili  budžet, da vam kolege imaju dvojna državljanstva, ali i to da uspijevate volšebno poboljšati izborni rezultat u jednom nikšićkom selu, da zloupotrebljavate privatne kompanije u partijske svrhe, ali i na sumnjivu prošlost čovjeka koga ste delegirali za državnog sekretara MUP-a. Toliko ste dobra donijeli građanima, da jedino što se kod vas množi su pripadnici obezbjeđenja. Ima toga još toliko…

Što se tiče inspekcije i Ministarstva koje pozivate, izgleda da vas je čuvena tabela “po dubini” zaobišla u ovom slučaju, pa ne znate da su nadležni iz ministarstva i inspekcije već izašli na teren i utvrdili da ne postoje nikakve nepravilnosti i smetnje za nastavak radova.

Džez i konjak su, pak, aluzija na nešto što ne možete razumjeti, jer vam se čitalačka sposobnost zaustavila na ponekoj kolumni, tako da je bespredmetno objašnjavati, ali učlanjenje u biblioteku je besplatno, pa pokušajte.

Zato poručujemo “zelenoj” URA i njenim koalicionim partnerima u tri boje da se o Ljuboviću brinu u istoj mjeri kao što su brinuli o bušenju nafte na crnogorskom podmorju, toliko iskrenosti duguju građanima Crne Gore.

***

LP: Isticanje stranih i vjerskih simbola u Radanovićima provokacija, javnost uznemirena

LP oštro osuđuje isticanje ogromnog jarbola sa stranom zastavom i vjerskim simbolom u Radanovićima, neposredno uz magistralni put Budva-Kotor- Tivat. Bez ikakvog rezona podizati ovakva obilježja uz put nije ništa drugo do pokušaj provokacije i obilježavanja teritorije a izazvalo je veliku uznemirenost javnosti u građanskoj državi.

Pozivamo nadležne organe, Tužilaštvo, MUP i  komunalnu policiju Kotor, da odmah reaguju po službenoj dužnosti i pokrenu postupak protiv nepoznatog počinioca.

Očigledno je da je sve urađeno kao vid guranja prsta u oko i provokacije kako državnih i lokalnih organa tako i građana na najfrekfentnijoj saobraćajnici u Crnoj Gori, a u suprotnosti je sa više zakona Crne Gore. Osobe sumnjive pozadine u vezi sa vojnim službama i drugim organizacijama, ali sa nesumnjivom misijom i zadatkom u Crnoj Gori, nastavljaju da rovare ovim krajem i da podrijevaju državu i identitet za interese neke treće strane van Crne Gore. Tome se mora stati na kraj kako bi se krenulo na put ozdravljenja građanskih odnosa.

Share.

Comments are closed.