Stranačka saopštenja, 15. okt: SD, Demokrate, DPS, URA, LP

LP: Podrška za Montenegro Pride od prvog dana, CG potrebna drugačija atmosfera

Liberalna partija jedina je politička stranka koja od prvog dana podržava otvoreno Montenegro Pride i na najvišem nivou prisustvuje svakoj povorci još od 2013. Tako će biti i ove godine, pa će u subotu na Prajdu učestvovati delegacija najviših predstvanicika i članova LP na čelu sa predsjednikom Andrijom Popovićem.

Vjerujemo da slobodno društvo može biti samo ono koje svakom građaninu garantuje jednaka prava pred zakonom i drugim građanima bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo, dopadalo se to nekome drugome ili ne. Ne može biti srećno društvo ukoliko svi njegovi članovi nemaju jednake šanse za ličnu sreću i dostojanstvo. Posebno je važno da svi javno pružimo podršku ranjivim kategorijama društva prema kojima postoji velika socjalna distanca, a to su i LGBT osobe, i da pošaljemo poruku da je neprihvatljivo svako nasilje i agresija prema bilo kome, to nije u rukama samovolje i simpatija bilo koga, već zakona i vladavine univerzalnih prava čovjeka.

Crnoj Gori je potrebna drugačija atmosfera, nakon godina kontaminacije javne scene šovinizmom, velikodržavnim nacionalnim tenzijama, klerikalizmom i mržnjom. Ovo je prilika da svjedočimo drugačijoj pojavi na ulicama, proslavi jednakosti, uvažavanja, slobode i slavljenja života i ljubavi među ljudima. U tom smislu, pozivali građane da pozdrave Pride kao i svaki korak koji izvodi društvo iz ludila kleronacionalizma i mržnje. Kao i do sada, pozivamo i najviše državne funkcionere da budi prisutni na ovom događaju i pošalju društvu poruku da su im svi građani jednaki i da poštuju Ustav, zakon i dostojanstvo svakog građanina.

***

URA: Demokrate i Medojević rade sve da ne bude riješeno ubistvo Duška Jovanovića

“U današnjoj zajedničkoj i koordinisanoj akciji Demokrata, Nebojše Medojevića i pojedinih medija bliskih kriminalnim strukturama otkriveni su oni kojima nije do rasvjetljavanja ubistva glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića”, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Iz URE navode da Demokrate i Nebojša Medojevića treba da odgovore po čijem nalogu su danas koordinisano uradili sve da se upropasti i zataška dvadesetogodišnji neriješeni slučaj ubistva Duška Jovanovića.

“Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović od početka mandata preduzima aktivnosti na konačnom rješavanju ubistva Jovanovića. O tim aktivnostima Abazović je prethodno obavijestio Tužilaštvo, Sud, Biro za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti, Komisiju za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija i porodicu ubijenog. Neka javnost prosudi za čiji interes Bečićeve Demokrate i Nebojša Medojević žele da upropaste rješavanje ovog slučaja”, zaključuju iz URE.

***

DPS: Filipović: Posjetom kriminalcu u Spužu, Abazović kompromitovao instituciju koju predstavlja

Slobodan Filipović, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore:

Današnja izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da je, po pozivu, posjetio u UIKS-u osuđenog za najteža krivična djela Ljuba Bigovića predstavlja nezapamćen skandal u uporednoj regionalnoj i međunarodnoj praksi.

Nezabilježeno je da u državi vladavine prava potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, ide na noge osuđenom pripadniku mafije, bez obzira na razloge koji su mu stavljeni na sto.

Potpredsjednik navodno famozno pismo trebalo je da preda nadležnom tužiocu na dalje postupanje kako bi poštovao međusobne nadležnosti i podjelu vlasti. To bi bio doprinos vladavini prava, snaženju institucija, a time i države Crne Gore. Ovako, postignuta je samo još jedna bezbjednosna lakrdija i kompromitacija države u izvođenju potpredsjednika Vlade Abazovića.

***

DPS: Odgovaraćete za nemarnost i neznanje koje je proizvelo tragične posljedice po zdravlje i živote građana

Najnovije saopštenje Ministarstva zdravlja, napisano piljarskim jezikom nedostojnim jedne zvanične institucije, samo pokazuje nivo političke ostrašćenosti ministarke zdravlja i njenih saradnika.

Tragična je činjenica da oni koji su najodgovorniji za masovnu smrt koja se dešava već mjesecima u našoj državi, ne samo da ne uviđaju svoju krivicu za zdravstvenu katastrofu koju su izazvali, već nijesu svjesni ni svoje odgovornosti, niti znaju šta im je posao i nadležnost.

Žalosno je da za ministarku zdravlja porazni rezultati njenog resora u borbi protiv epidemije, stotine mrtvih, hiljade oboljelih, raspad zdravstvenog sistema, nijesu činjenice koje bi joj probudile savjest. Njena politička ostrašćenost, želja za revanšizmom zaslijepili su je pa ne vidi da smo od zemlje u koju je korona najkasnije stigla, i državnog sistema koji se ujedinjeno svim snagama borio za svaki ljudski život, došli do crne epidemiološke tačke u kojoj nam čitave porodice nestaju. Za to vrijeme ministarka se bavi politikanstvom a njene kolege se iz Vlade rugaju svim žrtvama ove pošasti tako što ne poštuju mjere koje su sami donijeli dok njen nesrećni premijer, jedini antivakser na čelu neke vlade, stručnu javnost zgražava tvrdnjama da puca od antitijela već godinu dana i da njemu vakcina nije ni potrebna.

Odbijanje donacije iz političkih razloga, kasni početak vakcinacije, neadekvatna kampanja, neadekvatno liječenje osoba u domovima za stare, samo su neki od razloga što smo tu gdje jesmo – lideri u zarazi, sa ogromnim brojem izgubljenih pacijenata, izolovani od svijeta i obilježeni kao crna epidemiološka tačka na karti svijeta. Ipak, kad sve ovo prođe, neko će biti odgovoran za nemarnost i neznanje koje je proizvelo ovako tragične posljedice po zdravlje i živote naših građana. Dokaze o tome ipak, nećete moći da spalite, kao one vakcine koje su gorele na lomači vaše sujete i nekompetencije.

***

Demokrate: Odgovoran je Lazović

Demokrate već mjesecima uporno javnosti Crne Gore ponavljaju ko je odgovoran za skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru. To je bez dileme smijenjeni pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, imenom i prezimenom Zoran Lazović.

Potencirali smo Lazovića jer je to mogao uraditi isključivo onaj ko je imao komandnu odgovornost, ali i što nismo željeli da se po ko zna koji put desi da se stvarno odgovorni sakrije iza nekog “žrtvenog jagnjeta” koje bi platilo cijenu zbog pukog izvršenja naredbe.

Naime, više puta u proteklih nekoliko mjeseci smo podsjećali javnost na zajedničku press konferenciju Zorana Lazovića i SDT, na kojoj je Lazović kazao:

“Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u Odjeljenje bezbjednosti (OB) Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektotra za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”, kraj citata.

A spriječili su ih tako što su Miljković i Belivuk ubili dva crnogorska državljanina u sred Crne Gore, dok su – prema Lazoviću – bili pod nadzorom 24 časa, i dok im je domaćin bio niko drugi do sin Zorana Lazovića!

Javnost je odlično upoznata s činjenicom da su Demokrate u više navrata postavljale pitanja Lazoviću i DPS-u na koja se niko nije usuđivao da odgovori.

Pitali smo ko je skinuo zabranu ulaskaBelivuku i Miljkoviću, ko je bio zadužen za praćenje, ko im je bio domaćin u Crnoj Gori i da se javno kaže da je to bio sin Zorana Lazovića. Zatim, s kim su Belivuk i Miljković u Crnoj Gori održavali kontakte, a takođe i gdje su izvještaji inspektora zaduženih za praćenje pomenutih kriminalaca.

Ovo je bio veoma prost slučaj i sve je moglo i moralo biti gotovo u roku od par dana, a evo vidimo da se razvuklo na nekoliko mjeseci. Dilemu oko odgovornosti je mogao imati ili neko potpuno neznaven, ili neko potpuno nevoljan da se ovaj slučaj riješi efikasno i po hitnom postupku. Šta je propušteno tokom ovog oklijevanja, šta su kriminalci dobili ovolikim kašnjenjem tek ostaje da se vidi.

Ono što je suština, jedina smo država u Evropi u kojoj se sa najvišeg nivoa štite kriminalci i posjećuju u zatvorima.

***

SD: Mugoša: Vlada Hrvatske ograničava cijenu goriva, Vlada Crne Gore opravdava poskupljenje goriva od 30%

Povodom jučerašnje Odluke Vlade Hrvatske da ograniči cijenu goriva, poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je da se, za razliku od hrvatske Vlade, kod nas “Vlada trudi godinu dana da nalazi “opravdanja” kako ne može da snizi cijenu goriva koja je u njenom dosadašnjem desetomjesečnom mandatu porasla preko 30 centi po litru (27-31%), dok se konstituenti parlamentarne većine “prave mrtvi” sve vrijeme”.

Mugoša navodi da je cijena goriva poskupila 13 puta od početka rada nove Vlade i da se cijena goriva kod nas približila istorijskom maksimumu cijena u Crnoj Gori. Naime, cijene goriva su samo 7-8 centi manje od istorijskog maksimuma cijena bezolovnog i dizela u Crnoj Gori, koji je bio čak 2012. godine.

Takođe, poslanik Socijaldemokrata podsjeća da je nebrojeno puta ove godine sugerisao korekciju cijena i predlagao Vladi modele korekcije (kroz smanjenje akcize; manji iznos PDV-a što je npr.uradila Vlada Hrvatske i definisanje gornje granice cijena).

“Neka Vlada Crne Gore barem posluša naše komšije”, zaključuje Mugoša.

Share.

Comments are closed.