Stranačka saopštenja, 18. oktobar: SD, DPS, Demokrate, Prava CG

SD: Direktor DZ Bar mecima ubija koronu?

Ako je tačno to što pišu mediji, najnovije “ekspertsko” rješenje Vlade u vidu direktora Doma zdravlja Bar, stiglo je direktno iz kabineta ministarke zdravlja. Tako će njen doskorašnji šef kabineta, Vuk Vujović, ideološki veoma blizak ministarki, obavljati ovu važnu funkciju.

Sasvim slučajno se naravno zadesilo i da je on član Glavnog odbora Demokratske narodne partije pri DF-u. A da ne govorimo o tome kako obećava to što će jedan pravnik, koji ne poznaje procese rada domova zdravlja, rukovoditi istim. I na kraju, ali ne manje važno, vjerovatno je kao krajnji kvalitet presudilo to što ovaj direktor doma zdravlja ubija koronu… ali mecima.

***

Prava CG: Milačić sa sindiкalcima КAP-a: Sistemsкi pomoći radnicima кoji su bili taoci tajкuna

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić razgovarao je sa predstavnicima sindikalne organizacije radnika КAP-a u stečaju, na čelu sa Radomanom Milićem. Na sastanku upriličenom u kancelarijama Prave predočen je nezavidan i neravnopravan položaj radnika u proteklih osam godina, koji su zahvaljujući robovlasničkom zakonu o stečaju ostali bez beneficiranog radnog staža koji im po sistematizaciji pripada.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić kazao je da će Prava Crna Gora uraditi sve da dođe do izmjena Zakona o stečaju, te da se ovaj problem mora regulisati u najhitnijem roku i na odgovarajući način.

„Prava Crna Gora, kao dio odgovorne parlamentarne većine, želi da pomogne svakom ko je uskraćen u ostvarivanju svojih prava i u narednom periodu ćemo tražiti najbolje rješenje za ovu situaciju. Nedopustivo je za Crnu Goru, a to je veliki naslijeđeni problem, da su radnici zakinuti za beneficirani radni staž, što moramo sistemski riješiti.

Radnici su dugo vremena bili taoci svakojakih tajkuna čiji je cilj bio samo isisavanje bogatstva, a prava radnika su se besprizorno gazila. Zato je naš urgentni zadatak da to što prije ispravimo i po pitanju radnika КAP-a, ali i svih drugih koji dijele slične problem.“

***

Demokrate, Leković: Bivša Vlada prodajom atraktivne parcele 2019. godine oštetila grad Bar i državu Crnu Goru za više miliona eura

U vezi sa najavom izgradnje novog hotela sa 5 zvjezdica u Baru, kao odbornik i predstavnik građana smatram se dužnim da u njihovo ime reagujem i iznesem činjenice i okolnosti.

Prije svega, želim da istaknem da se kako ja, tako i građani Bara raduju bilo kojoj investiciji koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Samo nedobronamjerni mogu u tom dijelu kritikovati ovu ili bilo koju drugu investiciju.

Međutim, o čemu se ovdje zapravo radi. Bivša Vlada se bavila prodajom zemljišta na najatraktivnijem barskom DUP-u Topolica III više puta. Prvo je 2018. godine pokušavala da proda urbanističku parcelu po nevjerovatnoj cijeni od samo 92 eura po m2, da bi se, nakon otkrivanja afere od strane Demokrata, prebacila na susjedne nepokretnosti sa pravom raspolaganja Opštine Bar. Na naše insistiranje Opština Bar zaključkom utvrđuje početnu minimalnu cijenu zemljišta u iznosu od 380,00 e/m2, i postavlja je kao uslov za davanje saglasnosti. Kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena i od strane Uprave za nekretnine u iznosu od 410,00 e/m2, Vlada ubrzo odustaje i od ove prodaje.

Nakon ovih neuspjelih pokušaja, Vlada zaobilazi Opštinu Bar, te konačno uspjeva i 2019. godine prodaje skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 e/m2 konzorcijumu „LSG“. U vezi sa ovom konkretnom prodajom postavlja se više pitanja.

Prije svega, kako je moguće da je najatraktivnije barsko zemljište prodato po ovako niskoj cijeni? Kako je moguće da je pandan za procjenu vrijednosti ovog zemljišta uzeta vrijednost imovine u Lučicama, Opština Budva? Kako je moguće da u Izvještaju o procjeni predmetne nepokretnosti iz 2019. stoji da će broj smještajnih jedinica za prodaju biti samo 100, da bi u izvještaju nove Vlade saznali da se planira prodaja svih 322 smještajnih jedinica, što enormno podiže zaradu novom investitoru? Ako u predmetnom izvještaju o procjeni stoji da je postojećim DUP-om data mogućnost izgradnje hotelskog kompleksa maksimalnog kapaciteta do 200 mjesta, da li će prodaja 322 smještajne jedinice u praksi značiti da se u Baru neće graditi hotel već zgrade za prodaju stanova? Da li je procjenu ove vrijedne imovine radila ista Sanja Radović čiji je nalaz u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, okarakterisan od strane SDT-a kao citiram: “totalno pristrasan, nekompetentan i neprofesionalan”? Izvještaj je rađen u predmetu pred podgoričkim Višim sudom protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji se tereti da je prodajom opštinske zemlje kompaniji “Carine” za 165 eura po kvadratu – oštetio lokalni budžet.

Razlog zbog čega je sve ovo značajno leži u tzv. rezidualnoj metodi koja je korišćenja prilikom procjene predmetne imovine 2019. godine, a čiji je jedan od osnova minimalna očekivana zarada koju investitor očekuje za sebe, a koja je kako sada saznajemo mnogo veća, jer se planira prodaja ne 100 već 322 smještajne jedinice po cijeni jedne od pola miliona eura, što dostiže ukupnu cifru od preko 150 miliona eura samo od prodaje.

I laiku je jasno da je 132 eura po metru kvadratnom na samo 100 metara od morske obale izuzetno niska cijena, bez obzira na tržišta kretanja i ostale parametre. Bivša Vlada je zloupotrebljavajući svoj položaj umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijednu državnu imovinu površine 27.972 m2 u centru grada prodala za samo 3.692.304,00 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million, čime je nanijela višemilionsku štetu kako Opštini tako i državi Crnoj Gori, za šta mora odgovarati pred nadležnim organimanavodi se u soapštenju Momčila Lekovića, predsjednika Kluba odbornika Demokrata Bar.

***

DPS: Institucionalni teror i nipodaštavanje građana prekinuti vanrednim izborima

Jasno je da trenutnim stanjem u državi niko nije zadovoljan, ni politički subjekti, a ni građani Crne Gore, zbog čega su neizbježni vanredni parlamentarni izbori uslovljeni sveopštim nezadovoljstvom i svakodnevnim produbljivanjem političke, društvene i ekonomske krize.

Vlada, koja se služi spinovanjima i klevetama zbog diskreditacije političkih neistomišljenika, ne birajući sredstva što je vid eklatantnog populizma, ne zaslužuje da opstane. Ne zaboravlja ni građane drugačijeg političkog opredjeljenja i sve svaljuje na leđa građana koji iskazuju nezadovoljstvo protiv institucionalnog terora i protiv nipodaštavanja.

Najavljena nova rekonstrukcija Vlade, nova ekspertiza, bila bi pogubna, jer ovaj nakaradni pokušaj vođenja države razotkrio je “eksperte” i objelodanio njihovu nesposobnost, neznavenost i neumijeće.

Dodatno zabrinjava činjenica da se težnje da se Crna Gora uvede u neki Srbiji nedosanjan ,,svet’’ u međunarodnim krugovima ne shvataju dovoljno ozbiljno, uprkos jasnim dokazima u vidu nedvosmisleno preduzetih aktivnosti koje ugrožavaju građanski sklad.

Veoma opasna politika zvaničnog Beograda vezuje se za neke mitove i anhrone ideologije koje su davno poražene, najviše istinom da su svoj narod žrtvovale za svoje velikodržavne projekte i ideje.

Pokušaj da se ospori pravo na identitet i da se obezbijedi trijumf iskrivljenih nauma pojedinih političkih nomenklatura ne može biti ostvaren, s obzirom na to da sve velikodržavne ideje na Balkanu, u najvećem dijelu, biće poražene ulaskom Crne Gore u Evropsku uniju.

Jasno je da sva dešavanja koja pogađaju Crnu Goru imaju za cilj usporavanje tog procesa koji bi zasigurno dodatno osigurao stabilnost regiona i mogućnost njegovog perspektivnijeg razvoja.

Iz sagledavanja ove šire slike trenutno poražavajućeg stanja na društveno-političkoj sceni, proizilazi zaključak da jedino izvjesno rješenje bilo bi priznanje realnosti vremena u kojem živimo – da (na)učimo da poštujemo različitosti i da intencije budu da se osnažuju prijateljski odnosi svih u regionu zarad kreiranja budućnosti generacija koje tek dolaze, navodi se u saopštenju koje potpisuje  Anton Cankar, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore.

***

Šehović: Vlada krcka 750 miliona iz zaduženja i broji dane do skorih izbora

Izvod iz intervjua:

“Svaki dan više za ovu vlast, samo je nova prilika da: baci novu “špicu” i istovremeno nastavi da “krcka” novac od 750 miliona zaduženja… čekajući vanredne izbore.”

📍 Suština “genijalnog Maršalovog plana” se svodi na povećanje zarada, usljed ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. I to u situaciji kad država bilježi najveću stopu nezaposlenosti u novijoj našoj istoriji, koja je trenutno na čak 24%. I koja bi izvjesno bila povećana usljed povećanja minimalne zarade koju ne prati rast produktivnosti rada.

📍 Namjerno se prećutkuje, ili se onako “ispod glasa” saopštava i druga strana medalje – da će nedostajućih nekoliko stotina miliona eura u budžetu biti nadoknađeno uvođenjem novih nameta građanima i privredi, kao i dodatnim zadužavnjem.

📍 Da ne govorimo da o tom “planu”, koji potpuno preslaže poreski sistem, nemamo ubodeno jedno slovo. I zato naš ministar sa namjerom banalno pojednostavljuje stvarnost, ne bi li preuzeo ulogu romantičnog heroja, a pritom ne razlikuje pre-birokratizaciju od neophodnosti da, kad kanite potpuno mijenjati poreski sistem, imate obavezu da sve imate napismeno i analizirano.

📍 Da sve prevedemo na jednostavan jezik, zamislite da ste vlasnik kuće kojoj je potrebna nova garnitura, i nemate novca za nju. A sad zamislite da ste odlučili da prodate tu kuću da biste kupili garnituru. Mi bukvalno to radimo.

📍 No najgore djelovanje ove vlasti je svakako fašizacija društva. Kao ekonomista, uvijek hoću insistirati na važnosti te teme, ali da bi ona uopšte došla na red, potrebni su sređeni unutardruštveni odnosi, a njih ova vlast svjesno, nemilosrdno i perfidno razara.

📍 Takođe, ova vlada nikad nije ni bila ekspertska, jer, u suprotnom, u nju nikad ne bi zasjeli oni koji uništavaju prosvjetu, kulturu, ekonomiju i zakone iz svih mogućih oblasti. Dakle, ekspertski vladu nijesmo ni imali, osim ako u kriterijume za “eksperte” ne spada nacionalni i vjerski fanatizam. URA je, kao i svi, toga svjesna, te ona insistira na tzv. ekspertskoj vladi tek da bi na nečemu insistirala, odnosno da ne bi i formalno bila pretvorena u ono što je već suštinski: dekor.

📍 Ova vlast donijela je sa sobom sve podjele kojima danas svjedočimo, ona ih podgrijava i ona ima dovoljno hrabrosti, da ne kažem bestidnosti, da nakon svega govori o pomirenju ili pak lopticu za ovakvu društvenu atmosferu prebacuje u tuđe dvorište. Na isti način kao što drsko banalizuje bojazni građana stavljajući ih u podrugljivu rečenicu da Crnu Goru niko neće spakovati i ponijeti. A dobro znaju da Crnu Goru čine njene antifašističke vrijednosti i miran suživot, i ako joj to oduzmete, ne morate je formalno likvidirati, nje više neće biti.

Share.

Comments are closed.