Stranačka saopštenja, 17. oktobar : SD, DPS, BS

BS: Srbija se udaljava od evropskih vrijednosti: Lidera BS Ervina Ibrahimovića ponovo zadržavali na granici

Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke

Predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović, danas je ponovo od strane granične policije Srbije doživio neprijatnost, baš kao i prije dva mjeseca.

Granična policija Srbije je jutros i danas popodne, bez ikakvog razloga, detaljno pretresla automobil u kojem se nalazio Ibrahimović i bez razloga ga zadržala na granici više od sat i po.

„Nastavlja se praksa koja se već mjesecima sprovodi prema poslanicima Skupštine Crne Gore, od strane granične policije, po nalogu države Srbije. Prilikom odlaska za Srbiju, gdje je prisustvovao jednoj dženazi, a kasnije i prilikom povratka, prema predsjedniku Ibrahimoviću su ponovo sprovođene protiv zakonite radnje, koje su u suprotnosti sa međunarodnom praksom.

Ponašanje policajaca je bilo krajnje profesionalno, ali ovakva politika Srbije je pokazatelj da u trenutku kada svi govorimo o ujedinjenoj Evropi, Evropi bez granica, danas se Srbija udaljava od evropskih vrijednosti. Ako se država susjed na ovaj način ophodi prema lideru bošnjačkog  naroda u Crnoj Gori, onda je kristalno jasno kakav odnos državni vrh Srbije preferira ne samo prema Bošnjacima, već i prema svim građanima Crne Gore.

Ovakvim odnosom prema poslaniku u Skupštini Crne Gore, koji posjeduje diplomatski pasoš, svjesno se krši Bečka konvencija. Međutim, očigledno da do poštovanja međunarodnih ugovora našim susjedima nije stalo.

Uvjeravamo sve da nas ovakvi postupci neće pokolebati da nastavimo našu borbu za evropsku, građansku i multietničku Crnu Goru, koja želi najbolje odnose sa svim susjedima. Ovo je dodatni pokazatelj da je Crna Gora usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici napravila civilizacijski iskorak, jer su se nakon usvajanja navedene rezolucije, otkrile namjere brojnih aktera, kako u Crnoj Gori, tako i šire.

S obzirom da se ovakve provokacije i neprijatnosti, kojima smo izloženi posljednjih mjeseci, nijesu dešavale ranije, pokazatelj su da aktuelna Vlada nema kapaciteta da očuva integritet legitimno izabranih predstavnka naroda, ali i države Crne Gore. Pozivamo međunarodnu zajednicu da omogući slobodan protok ljudi i kapitala, koji spadaju u kategoriju osnovnih ljudskih prava i sloboda i koji čine suštinu evropskih vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

***

DPS: Boljević: Bojovićeve političke poruke su neozbiljne

Arsenije Boljević, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore

Lijepa je politička vizija Rada Bojovića o daljoj sudbini demokratske borbe za građansku Crnu Goru. Nema problema, sjutra će se predsjednik Đukanović povući i prepustiti Bojoviću da vodi crnogorski blok.

Bojović je pravi političar, briljantan rukovodilac, takoreći ideal pravog političkog vođe. Kako je samo impresivna njegova sjajna karijera tokom koje je za tri decenije uradio – ništa. Izuzetak su njegovi nemjerljivi uspjesi u lutanjima od stranke do stranke, od pokreta do pokreta. Ipak, najdublji trag, ovaj istrajni politički borac, ostavljao je na kraju bitisanja u svakoj političkoj strukturi, impresivnim lamentiranjem o tome kako je beskrajno razočaran.

Nepotrebno je naglasiti da je značajna armija glasača uvijek pratila Bojovića, a od kojih su ogroman interes imale sve političke grupe u kojima je on djelovao. Rade Bojović dokazani je magnet za mase, mada vjerovatno ne postoji jedna jedina osoba, mimo njega, koju je svojim političkim djelovanjem za 30 godina motivisao da izađe na izbore i da glasa za opciju koju on zastupa. U najkraćem, njegove političke poruke su najblaže rečeno – neozbiljne.  Posebno u ovako politički turbulentnim vremenima.

***

DPS: Bogdanović: Nezakonito prepisivanje Cetinjskog manastira na SPC je opasna provokacija Vlade, naručioci i izvršitelji će krivično odgovarati

Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar DPS Crne Gore

Cetinjski katastar je u tajnosti i nezakonito proteklih dana prepisao prava svojine nad Cetinjskim manastirom na Srpsku pravoslavnu crkvu. Na taj način, ova Vlada je, “transparentno” kao i sve do sad, još jednom uradila sve kako bi isprovocirala i građane Cetinja i veliki dio građana Crne Gore.

S obzirom na to da premijer živi u uvjerenju kako vodi “najtransparentniju vladu”, želimo ga upitati zašto je prepis imovine koja je bila vlasništvo svih građana Cetinja, a koju su vjekovima upravo gradili oni, obavljen tajno i ko je on da Cetinjankama i Cetinjanima otima imovinu?

Da li je ovo to bavljenje ekonomijom, o kojem pogubljeni premijer očajnički govori kad god njegovi katastrofalni potezi izazovu reakcije građana?

Da li je ovo nastavak pomirenja u koje nas uvodi Krivokapić sa ekspertima, a koje umalo petog septembra nije rezultiralo sukobom nezapamćenih razmjera?

Da li je ovo najava nastavka policijskog terora nad građanima Cetinja i Crne Gore?

Demokratska partija socijalista podnijeće krivične prijave protiv odgovornih za krađu imovine i malverzacije koje su učinjene tokom ovog postupka. Odgovaraće vršilac dužnosti za ovo što je uradio, pa neka u postupku kaže ko mu je i iz kakvih namjera naredio da učini to što je učinio.

Ovo je samo posljednji u nizu poteza kojim se ova Vlada direktno suprotstavila Cetinju i njegovim građanima.

Ako Krivokapićevim saradnicima i dijelu vladajuće većine do danas nije jasno da je on izgubljeni slučaj, iracionalan čovjek koji je duboko i nepovratno zagazio u opasni vjerski fundamentalizam – vjerujemo da danas više ni oni nemaju dilemu o tome.

***

SD: Mugoša: Korak bliže smo osnivanju Alimentacionog fonda, odgovornost je sada isključivo na poslanicima

Boris Mugoša, poslanik SD-a

“Nakon što su na naš predlog, u budžetu predviđena sredstva za početak rada Alimentacionog fonda, izradom Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda, korak smo bliže realizaciji ovog veoma važnog mehanizma podrške države, koji je od izuzetnog značaja za stabilnost i sigurnost samohranih roditelja i kvalitet života djece”, istakao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Mugoša je učestvovao na okruglom stolu o Nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece, koji su pripremili pravni eksperti NVO Centar za ženska prava, uz finansijsku podršku Rokfeler fondacije.

Na okruglom stolu su potencirane veoma važne poruke, a to je da su oba roditelja odgovorna za podizanje i blagostanje svoje djece i da je država dužna da uspostavi efikasne mehanizme da osigura da svi roditelji ispunjavaju svoje odgovornosti; da je država obavezna da pruži odgovarajuću pomoć roditeljima ili zakonskim starateljima u ostvarivanju odgovornosti za podizanje djeteta; da roditelji koji uredno ne plaćaju alimentaciju funkcionisanjem fonda neće biti oslobođeni plaćanja alimentacije.

Takođe, još jednom su pomenuti podaci prema kojima skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom, od čega je starateljstvo nad izdržavanom djecom u 79,4 % slučajeva povjereno majci, u 9,8 % ocu. Osim toga, u Crnoj Gori samo jedna trećina roditelja uredno plaća alimentaciju za svoju djecu.

“Zbog svega navedenog, neophodno je da do kraja godine donesemo Zakon kojim se predviđa osnivanje Alimentacionog fonda. Isključiva odgovornost za to je sada u dvorištu Skupštine, odnosno na poslanicama i poslanicima crnogorskog parlamenta”, zaključuje Mugoša.

Share.

Comments are closed.