Stranačka saopštenja, 19. april: URA, SD, LP, DPS

Šćepanović: Fingiranje javne rasprave o rješenju za smjenu Katnića

Tobožnja javna rasprava o zakonskom rješenju za smjenu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, osmišljena da se formalno sprovede izmjenama tužilačkog zakona, protekla je onako kako je i organizovana – fingiranjem učešća javnosti, uz odsustvo većeg dijela civilnog sektora.

Iako se Evropska komisija i Venecijanska komisija još nijesu izjasnile o navedenom aktu, potpredsjednik Vlade opet je saopštio grubu neistinu – navodeći da je riječ o rješenju koje je u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije?! Uslijedilo je terciranje iz (ne)vladinog sektora da mišljenje Venecijanske komisije ipak ne treba doživljavati kao “sveto pismo“?! I to sve naočigled prisutnih ambasadora.

Ova ujdurma, zakazana u posljednjem trenutku, forme a ne suštine radi, u cilju podilaženja Demokratskom frontu, zaista je  izrugivanje demokratiji, ali i potcjenjivanje javnosti. Zato što je svakom jasno da je ovaj akt pisan samo iz jednog razloga – smjena jednog čovjeka, a to je praksa svojstvena antidemokratskim društvima, a ne državi koja je kandidat za članstvo u EU.

***

Savjet mladih DPS Crne Gore: Igra izazova u Vladi Crne Gore – dokaži da si “velikosrbin”

Ministri u Vladi državi Crne Gore nadmeću se ko će pokazati veću privrženost državi Srbiji. Zaista apsurdna situacija, koja se kosi sa zdravim razumom, ali ne i sa jasnim namjerama Vlade da svoju politiku gradi na nacionalističkim narativima i postupcima, kojima treba da pokažu svoju lojalnost drugoj državi.

Iako se Leposavić svojim nakaradnim stavovima o genocidu u Srebrenici, visoko pozicionirao u šovinističkim velikosrpskim krugovima, i ostali ministri se trude da ne zaostaju.

Svako na svoj način, i shodno resoru koji pokriva. Kako je Aleksandar Stijović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na neki način u hendikepiranoj poziciji u odnosu na recimo, kolegnicu Bratić, jer ipak ne može da tvrdi, na primjer, da Nacionalni park Biogradska gora, pripada Srbiji, ili da Morača prolazi kroz Beograd, on je ipak smislio način kako da se istakne i zasluži pohvalu mentora.

Zajedno sa svojom saradnicom, sekretarkom Ministarstva, ministar Vlade Crne Gore navukao je duks sa grbom srpske dinastije Nemanjića i ponosno se slikao, podigavši ljestvicu izazova za sve ostale kolege. 

Dok čekamo nekog sljedećeg “apostola“ da prihvati Stijovićev izazov, i na neki još originalniji način iskaže svoju emociju prema susjednoj državi, možemo samo da  konstatujemo da je žalosno kada se ministri Vlade Crne Gore, koji su promovisani kao eksperti, dodvoravaju stranoj državi, i to svakim danom i sve “originalnije“. Takav odnos ministara Vlade Crne Gore prema svom poslu i državi koju zastupaju, trajno je zastiđe koje će očigledno biti i jedino što će obilježiti njihove kratke mandate.

***

LP: Vlada kojoj je prestao mandat ne može potpisivati ugovor države sa SPC

Vlada u ostavci panično žuri da dovrši povjereni zadatak pa je sada preko noći dobila ugovor koji treba da potpiše sa SPC, koji niko nije vidio jer je stigao direktno iz Beograda. Postavlja se, međutim, pitanje da li može Vlada kojoj je prestao mandat, shodno članu 110. Ustava, još 30. marta kada nije predala prijedlog Budžeta Skupštini, potpisivati ikakve ugovore u ime Crne Gore sa bilo kime. Takvi ugovori definitivno bi bili upitne pravne važnosti i legalnosti jer je upitan i legitimitet Vlade Zdravka Krivokapića koja po svakom zakonu i Ustavu više nema mandat.

Podsjećamo da je u toku postupak odlučivanja pred Ustavnim sudom po ustavnoj žalbi poslanika opozicije koji predstavljaju preko 200 hiljada građana Crne Gore. Žalba koja se odnosi na  usvajanje spornih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, suprotno preporukama EU i demokratskoj praksi, još uvijek nije riješena. Dok se čeka takva odluka koja može poptuno da izmijeni zakonski osnov, Vlada ne bi smjela da pravi ikakve korake a kamo li potpisuje temeljni ugovor u ime države sa SPC na temelju tog upitnog Zakona.

Ako Vlada, uprkos svemu ovome, toliko insistira na potpisivanju ovog akta sa SPC, LP zahtiejva da se istovremeno otpočne procedura potpisivanja sporazuma države sa tradicionalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koja okuplja desetine hiljada pravoslavnih Crnogoraca/ki. U suprotnom, Vlada će i institucionalizovati kršenje ljudskih prava najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori i zakonom propisati da nijesu svi građani jednaki te otpočeti period sistemske diskriminacije i urušavanja građanskih principa države.

***

Milošević: Za URU je samo SPC pravoslavna vjerska zajednica, ne i CPC

Građanski pokret URA je, navodeći u saopštenju da potpisivanjem temeljnog ugovora sa SPC takav ugovor dobija i „pravoslavna vjerska zajednica, čime bi sve one bile apsolutno dovedene u jednaki i jedinstveni pravni poredak države Crne Gore“, još jednom potvrdio da nije ništa drugo do trojanski konj SPC u Crnoj Gori, zavijen u građansku formu kako bi crnogorskim glasovima izdao Crnu Goru i urušio njene temelje.

Iako temeljni ugovor još niko nije vidio, iako o njemu apsolutno ništa ne znamo jer se i on, očigledno, realizuje „tajno i organizovano“, GP URA, očigledno imajući ekskluzivne informacije od strane svojih mentora iz SPC koji su i autori navedenog ugovora, slavodobitno saopštava gore navedeni citat. Svjesno ili nesvjesno, njihova poruka je jasna – oni za pravoslavnu vjersku zajednicu u Crnoj Gori smatraju samo SPC, odnosno oni se sada već javno priključuju hajci kojom se CPC pokušava u potpunosti zatrijeti. Na ovaj način se ispod žita, ali sasvim jasno, poziva na gušenje prava Crnogoraca koji se smatraju vjernicima CPC na ispovijedanje sopstvene vjere i na svoju crkvu.

Pozivamo Građanski pokret URA kao dio parlamentarne većine, da utiču na potpisivanje temeljnog ugovora sa CPC i na taj način se iskupe, makar djelimično, za svoja činjenja ili nečinjenja. Ukoliko to ne urade, krilatica „nece URA dati“, u koju nijedna Crnogorka i Crnogorac ne vjeruju, postaje sinonim svih nedjela i potvrđuje se činjenica da su na strani SPC a ne CPC, kao i na strani velikosprskih interesa, a ne na strani svojih Crnogoraca koji nemaju alternativnu domovinu ni alternativnu crkvu.

***

SD: Nezakonita javna rasprava o tužilačkom zakonu… bez tužilačkog zakona

Takozvana javna rasprava o izmjenama zakona koji se odnosi na tužilaštvo je nezakonita, jer se ne sprovodi u skladu sa Uredbom o sprovođenju javne rasprave. Naime, suprotno navedenoj Uredbi koju je donijela Vlada Crne Gore, nije bilo nikakvog javnog poziva objavljenog na stranici Ministarstva i portalu e-uprave i, najkomičnije, “sprovodi” se bez javno objavljenog nacrta dokumenta o kome se raspravlja, već se taj dokument dostavlja “na ruke” po slobodnoj procjeni. To je danas saopštio član Predsjedništva Socijaldemokrata Nermin Bećirović.

Koji će biti okrugli stolovi i kad, ko će u njima učestvovati, te kakva je, u krajnjem, to javna rasprava bez elementarnih informacija o predlagaču i, nevjerovatno, bez dokumenta o kome se raspravlja? Zašto se i dalje kriju imena “domaćih eksperata” koji su radili na tekstu nacrta Zakona?

Na kraju, u javnosti se govori da je ovo o čemu se raspravlja “nacrt” Zakona. Ako je tako, pretpostavljamo da ga je morala utvrditi Vlada, a definitivno nije. Ako je tako, “raspravlja” se o neformalnom dokumentu.

Izgleda da vladajuća većina opet nije izvukla pouke iz prvog mišljenja Venecijanske komisije: pokušajima da se nezakonito izbjegne široko učešće javnosti samo se ulazi i u formalnopravne propuste, a time Crna Gora uvlači u još jedan krug problema i blamiranja pred meduunarodnim partnerima. Očigledno da su nažalost prijetnje DF urodile plodom i da je konačno preuzeo potpunu kontrolu nad Vladom, a da mu URA služi samo kao trojanski konj za ostvarivanje ujediniteljskog projekta o kojem Vulin intezivno priča  u poslednje vrijeme.

***

URA: Vulin još uvijek u prošlosti, sa velikodržavnim ideologijama je gotovo

,,Ministar Vulin bi trebalo da zna, pošto očigledno još uvijek nije svjestan, da je sa velidržavnim ideologijama na Balkanu završeno. Crna Gora se opredijelila za svoj put i to je neupitno”, odgovorio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić na nedavnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno bilo riješeno tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi.

Radovanić napominje da za Crnu Goru, nedvosmisleno, evropska perspektiva nema alternativu. ,,Crna Gora može biti isključivo građanska, multietnička, multikonfesionalna, ekološka, zasnovana na evropskim vrijednostima. Ne želimo da budemo zarobljeni u prošlosti sukoba i prekrajanja granica na Balkanu. Mi gledamo naprijed, želimo prosperitet i reforme kako bi dostigli evropske standarde”.

,,Svaka izjava ovakve vrste izuzetno je neodgovorna i maligno utiče na procese u regionu zbog čega je potrebno da svi zajedno izađemo iz „balkanskog“ poimanja politike. Znajući kako Balkan reaguje na nacionalističe politike, ovakva nam retorika nije potrebna. Balkanu treba snažnija regionalna saradnja, na svim poljima. To je jedino što može dovesti do boljitka”, zaključuje Mileta Radovanić, generalni sekretar URE. 

Share.

Comments are closed.