Stranačka saopštenja, 20. april: URA, BS, DPS, LP, Biram CG, Demokrate, SD, SPP, HGI

LP: Čestitka rukometašicama Crne Gore na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Upućujem iskrene čestitke Ženskoj rukometnoj reprezentaciji Crne Gore na sjajnoj igri i plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Španiji. Ovo je njihov drugi fantastičan uspjeh nakon plasmana na Olimpijske igre u Tokiju.

Naše zlatne lavice potvrdile su svoj kvalitet i posvećenost nacionalnoj reprezentaciji, crnogorskom dresu i grbu. Zato smo svi još ponosniji na njih. Želimo vam mnogo sreće u daljem takmičenju a mi ćemo, kao i uvijek, biti uz vas.

Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije

***

Demokrate: Osuđujemo primitivizam i šovinizam u Pljevljima

Najoštrije osuđujemo primitivizam i šovinizam koji se u Pljevljima i svim drugim gradovima u kontinuitetu manifestuje sa dvije strane političkog spektra u Crnoj Gori.

Nedopustivo je da iko u Crnoj Gori 21.vijeka i pomisli da nacionalno opredjeljenje bilo kog pojedinca može biti preporuka ili eliminacioni faktor za bilo koje radno mjesto.

Nebuloza je da iko od nas ima problem da bilo koji Bošnjak ili Musliman bude na nekoj čelnoj poziciji. Nebuloza je i ideja da nacija za bilo čije zloupotrebe može funkcionisati kao zaštitni omotač.

Oni koji nam to spočitavaju slijede primjer Bebe Popovića iz Srbije koji misli da nam je na ovaj način moguće naškoditi.

Raduje nas da obje strane nacionalšovinističke medalje govore o pećinskom nacionalizmu jer tako mogu doći do spoznaje da ga ima i kod jednih i kod drugih.

Da zaključimo: ne može nacija biti ni nagrada, ni kazna za bilo koga, ni krivica, ni zasluga. Kada su u pitanju zapošljavanja na čelnim pozicijama i kojim god drugo, nacija i konfesija ne smiju biti relevantan faktor. A nisu i neće ni biti gdje se Demokrate pitaju.

***

URA odgovorila DPS-u: Naša opsesija su svi koji svojim djelovanjem čine protiv opšteg dobra, stoga i Veljović

“Opsesija Dritana Abazovića i svih ljudi u Građanskom pokretu URA će uvijek biti oni koji svojim djelovanjem rade protiv opšteg dobra, nacionalnih interesa Crne Gore i urušavaju njen građanski i multietnički sklad, pa je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenim funkcionerima – na čelu sa Veselinom Veljovićem, bolje da prestanu sa takvim subverzivnim i anti-državnim djelovanjem, kao i sa svakodnevnim fabrikovanjem i izvrtanjem informacija, kojima dižu tenzije i unose razdor među građanima”, odgovorili su iz Građanskog pokreta URA na reagovanje DPS-a u kom tu partiju optužuju za opsesiju bivšim šefom Uprave policije Veselinom Veljovićem. 

Iz URE podsjećaju da je visokom funkcioneru DPS-a Veselinu Veljoviću i tokom obavljanja funkcije direktora Uprave policije (UP) “partija bila daleko važnija od javnog interesa, zbog čega je Upravu policije zarobio podobnim i nesposobnim kadrovima i od nje napravio ispostavu partije”.

“I potpuno je razumljivo, ne samo nama – već i svim građanima Crne Gore, da Veselinu Veljoviću i drugim funkcionerima DPS-a nije drago što se važne državne institucije – počev od Uprave policije (UP), pa do Tužilaštva, oslobađaju nesposobnih i podobnih partijskih DPS kadrova, te što u njima na pozicije odlučivanja dolaze sposobni, nezavisni i odgovorni ljudi, spremni za beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala. Možda bi oni željeli da Crna Gora i dalje ide suprotnim putem – stimulisanja organizovanog kriminala i korupcije, ali ih moramo razočarati – neselektivna i nikada snažnija borba protiv korupcije ostaće naš prioritet”, ukazali su iz URE.

Iz te partije još napominju da je Veljović imao sasvim dovoljno vremena i prilike da pokaže kako se voli Crna Gora i da zaštiti njen nacionalni interes, ali da je “svojim primarno partijskim radom, godinama gazio upravo po državnom dignitetu naše države i njenom međunarodnom ugledu”.

,,Da je Veselin Veljović zaista volio Crnu Goru, podigao bi krivične prijave protiv svih onih koji su pokrali državni budžet i iz naše Crne Gore odnijeli na stotine miliona eura. Da je zaista volio Crnu Goru, ne bi stimulisao i dozvoljavao svakodnevna prekoračenja policijskih ovlašćenja i nezakonito djelovanje, zbog kojih je opet državni budžet trpio veliku štetu. Da je Veljović mislio dobro Crnoj Gori, ne bi žmurio i svojim (ne)činjenjem dozvolio vaskoliki šverc, niti epohalne krađe javnih resursa, već bi štitio svaki cent javnog novca i prstom upirao u svakog ko vrši krivična djela. Međutim, građani su već pokazali, a tek će i pokazati, šta misle o “pripejd patriotizmu” Veljovića i drugih funkcionera DPS-a”, zaključuju iz URE.

***

HGI: Osuđujemo šovinističko divljanje u Pljevljima

Hrvatska građanska inicijativa najoštrije osuđuje šovinističko divljanje u Pljevljima.

Nažalost u Crnoj Gori je postala svakodnevica da se na najprimitivniji način vrijeđaju nacionalne manjine i ugrožava multinacionalni i multivjerski sklad. Ovim putem želimo izraziti snažnu podršku građanima islamske vjeroispovijesti koji ove dane provode u, za njih posebnom vremenu, ramazanskom postu. Događaji, slični ovima u Pljevljima, treba da zabrinu sve kojima je građanska i prosperitetna Crna Gora na srcu. Žalosno je što izostaju i adekvatne reakcije institucija koje su najpozvanije kad su ovakve pojave u pitanju. One su, na taj način, ohrabrenje za sve one koji žele unijeti nemir i razdor među našim građanima. Ipak, vjerujemo da naše društvo ima snage odgovoriti na pravi način i vrijednostima zajedništva i uvažavanja pobijediti retrogradne i poražene ideje.

***

DPS: Abazović da se oslobodi opsesije Veljovićem, i da se bavi svojim poslom

Poručujemo Dritanu Abazoviću da ne uzurpira poslove tužilaca i sudija, i saopštava optužnice u novinarske mikrofone, već da se lati svog posla, i prekine fašizaciju Crne Gore koja se trenutno dešava bez ikakvih konsekvenci po aktere.

To što Abazović misli, da mu dobro stoji kad glumi strogoću, ne zaslužuje političku već neku drugu ekspertizu. Bilo bi mu bolje da se oslobodi opsesije Veselinom Veljovićem, pa da počne da rješava kompleksnu bezbjednosnu situaciju u Pljevljima, gdje se ljudi, kao u najcrnjim vremenima diskvalifikuju i napadaju samo zato što su drugačije vjere.

Nikakvim šarlatanskim potezima, Abazović danas ne može skrenuti pažnju sa činjenice da je on kao neko ko je prevario svoje građanski orijentisane birače, danas najviše kriv za one nemile scene koje dolaze iz Pljevalja.

***

SPP: Izlivi šovinizma, nacionalne i vjerske netrpeljivosti u Pljevljima pokazali dno morala autora i podstrekača, očekujemo reakciju nadležnih organa

“Odluku Uprave policije (UP) o imenovanju Harisa Đurđevića na mjesto načelnika policije u Pljevljima možemo cijeniti tek nakon isteka mandata gospodina Đurđevića, tj. njegovih rezultata. Ono što je očigledno iz nastupa četiri partije – organizatora protesta, najveći grijeh Đurđevića su političke kvalifikacije koje se pokušavaju ‘ukrasiti’ nacionalističkim stavom. I taman kada smo bili spremni da razumijemo političke kvalifikacije, protestanti iskazaše stvarne razloge za smjenu Đurđevića“, saopštili su danas iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) u vezi sa jučerašnjim dešavanjima oko imenovanja Đurđevića na funkciju načelnika policije u Pljevljima.

Blokadu Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja obilježili su šovinistički ispadi, ističu iz SPP-a. ,,Meta je samo Haris, samo on. Jer đe će Haris da bude… Haris ni u Titovo vrijeme nije mogao biti a ne sada. Od pune stanice Srba, da izaberu muslimana?! Pa redom, od nezaobilazne Turske do ustaša, kolorit je sinoćnje blokade CB Pljevlja. Izlivi šovinizma, nacionalne i vjerske netrpeljivosti pokazuju dno morala i etike autora i podstrekača istih. Očekujemo reakciju nadležnih organa, poput one prilikom napada na Bogosloviju na Cetinju koji je takođe inspirisan šovinizmom. Imajući u vidu dosadašnji rad direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ne sumnjamo u adekvatan odgovor na ove primitivne napade, ali i na njegovu odluku oko imenovanog na čelnu funkciju CB Pljevlja”, navode iz Stranke pravde i pomirenja.

Iz te partije još su se osvrnuli na proglas četri partije iz vladajuće većine, u kojem osim političkih stavova i zahtjeva svoje saopštenje zaključuju sa porukom da ukoliko im se ne udovolji zahtjevima “neće snositi odgovornost za posljedice”,,Prvo na šta nas podsjeća ta izjava jesu protesti 2015. godine kada su upravo tom izjavom direktno srušili najmasovnije proteste do tad, uništili narodnu energiju za smjenu režima DPS i produžili mu život još narednih pet godina. Drugo što nam pada na pamet jeste očigledan nedostatak mudrosti, realnosti i odgovornosti potpisnika tog zahtjeva. Treba li da se prolije krv na pljevaljskim ulicama kako bi gospoda shvatila ozbiljnost svojih proglasa”.

Iz SPP-a ističu da se nadaju da jučerašnji izlivi šovinizma i otvorene prijetnje političkih predstavnika nisu formirali sliku kako će tim metodama rješavati otvorena pitanja. ,,Bošnjaci će zauzimati rukovodeća mjesta u CB Pljevlja, i sada i u budućnosti, sviđalo se to nekome ili ne. Zato smo se izborili 30. avgusta 2020. godine. Ako su tu pobjedu pojedine političke partije ili njihove pristalice pogrešno shvatile, zaista nam je žao, ali bilo bi dobro da se vrate u realnost. Pozivamo ih da u budućnosti zajedno tražimo rješenja, kako bismo izbjegli nepotrebno dizanje tenzija. Izgleda da pljevaljski političari nisu shvatili informaciju da je za predstojeći popis Pljevljima predviđeno 21.000 popisnih listića”.

Iz Stranke pravde i pomirenja još napominju da će njihovi zahtjevi CB Pljevlja ostati isti. ,,Tražimo da obezbjede apsolutnu sigurnost građana i rasvijetle napad na sjedište Islamske zajednice u Pljevljima”, zaključuju iz SPP-a. 

***

SD: Tužilaštvo da procesuira političare koji su pismom podstrekivali paniku i nerede u Pljevljima

Socijaldemokrate očekuju da Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima hitno procesuira četiri potpisnika političko-nacionalističkog otvorenog pisma protiv izbora načelnika CB u Pljevljima, jer su njime najdirektnije doprinijeli šovinističkim neredima koji su su se desili tim povodom u Pljevljima.

Naime, Tužilaštvo pred sobom ima otvoreno političko pismo, potpisano od predstavnika  Nove sprske demokratije, Demokrata, DNP i Pokreta za Pljevlja, u kome se zahtijeva da se Haris Đurđević ne postavlja za načelnika CB Pljevlja, da je njegovo imenovanje “zabadanje prsta u oko”, a završava se faktički prijetnjom: “u protivnom… ne možemo preuzeti odgovornost za već najavljene proteste i nemire”. Ima nas koji se sjećamo kako se završio protestni skup nakon sličnih riječi istog značenja jednog od funkcionera DF-a. Nakon tog pisma, u kome političke partije pozivaju na otpor za čije posljedice ne odgovaraju, protesti su se i desili, i to u nacionalističko-šovinističkom formatu od koga bi se zastidio čitav svijet, sa porukama: “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Kako je Tužilaštvo promptno reagovalo i samo iz njima poznatih razloga u Pljevljima nedavno neosnovano optužilo predsjednika mladih Socijaldemokrata za isto djelo- izazivanje panike i nereda, koji je prošavši javni linč na kraju od strane suda proglašen nevinim, sad očekujemo jednako brzu reakciju. Posebno pošto sad imaju eksplicitne dokaze, odnosno “crno na bijelo” podstrekivačke poruke netrpeljivosti, mržnje i izazivanja nereda.

***

Demokrate: Najbolji sud o Demokratskoj Crnoj Gori će dati građani

DPS-ov Beba Popović ili Milivoj Bešlin za Crnu Goru, Darko Šuković, ispravno je primijetio da je banalno zagristi prvu asocijaciju, ali to ga nije spriječilo da u svojoj kolumni na Anteni M nastavi da pravi salatu od banalnosti i prežvakava stalna mjesta iz registra saopštenja DPS-a. Tako, ovaj Beba reciklira tvrdnje DPS-a o Bečiću kao velikosrbinu, dok je originalni Beba zadužen da o predsjedniku Skupštine Crne Gore govori kao o antisrbinu. I to je očigledno, za svakog. I sam Šuković se potrudio da toj očiglednosti doprinese, s obzirom na to da se o Bečiću raspisao na tri A4 strane gusto kucanog teksta. Očito je da previše razmišljate o predsjedniku Bečiću i Demokratama, a to je i razumljivo, znamo da smo trn u svakom oku kojem ne prija demokratsko šarenilo ljudi različitih nacija i vjeroispovijesti koje krasi Demokratsku Crnu Goru od njenog nastanka.

Šuković samokritički primjećuje i da je ono što bi napisao i maliciozno, pa ipak nastavlja i, na samo njemu znan način, dovodi u vezu Bečića i tri uzdignuta prsta Vuka Draškovića koji je, zna to i Šuković, redovan gost na kongresima DPS-a. Jednako je nategnuto i dovođenje u vezu Šešelja i Bečića, ako se zna da nije Bečić, nego je DPS taj koji je pohitao da Šešelju čestita slobodu. Ako Šuković za to ne zna, neka nam se javi, pa ćemo mu dostaviti snimak te čestitke.

Darko Šuković silno želi da se predstavi kao novinar-promoter progresivnih ideja, ali mu Darko Šuković, sa svojom ulogom u devedesetim godinama, to ne dopušta. Neće pokušaj povezivanja Bečića i Demokrata sa užasnim zločinima, počinjenim u BiH i Hrvatskoj pomoći da se sakrije da je Darko Šuković u vrijeme tih užasnih zločina glavni i odgovorni urednik magazina „Krug“ koji, recimo, na naslovnoj strani jednog broja objavljuje intervju sa Radovanom Karadžićem sa naslovom „Demokratija izlaz za Srbe“. Kao što vidite, gospodine Šukoviću, mi Vaše veze sa događajima iz devedesetih godina ne moramo da konstruišemo jer ste taj posao završili vi, dok vi morate, u priličnoj mjeri, da se preznojite, da gospodine Bečića uvrstite u taj vremenski okvir u kojem ste Vi, kao što se zna, bili veoma aktivni. A da ne govorimo o tome da se u tadašnjoj vašoj aktivnosti nije moglo ni naslutititi da Vas žiga nacionalno pitanje. Kad ste to žiganje prvi put osjetili? Da li je moguće da o nacionalnom pitanju počinjete da mislite tek onda kad primjećujete da se pod brigu o nacionalnom pitanju može da podvede briga za isplatu zimnica?

Gospodine Šukoviću, jedini koji su davili interese Crne Gore poraženi su 30. avgusta prošle godine i nema te očigledne mržnje i animoziteta prema većinskoj Crnoj Gori kojom je tu činjenicu moguće prikriti. A o Aleksi Bečiću i o Demokratskoj Crnoj Gori će, kao i svaki put do sada, najbolji sud dati građani Crne Gore.

***

Biram Crnu Goru: Zašto DPS pomaže privrednicima u Podgorici a u Baru ne?

Na poslednjoj sjednici Skupštine opštine Bar održanoj u martu, odbornici Biram Crnu Goru predložili su Odluku o umanjenju cijena za sve zakupce kojima su zakupodavci gradska preduzeća, a u skladu sa preporukom Vlade Crne Gore. Predlog Odluke koja bi pomogla malim i srednjim preduzećima da prežive pandemiju nije izglasan, a za njega nije glasao DPS potpomognut odbornicima Demokrata, koji nisu željeli da glasaju i pored njihovih diskusija, kojim su bili apsolutno protiv predloga naše odluke, dok je SD bio uzdržan.

Razlog za neizglasavanje je isključivo političke prirode. Nisu glasali zato što je predlog došao od strane BCG.

Juče čitamo u svim novinama i gledamo na svim televizijama da je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, takodje član DPS-a, donio odluku o potpunom oslobađanju obaveza plaćanja zakupa za prethodni period.

Ljubo Vukoslavčević, šef odborničke grupe Biram Crnu Goru zbog toga pita: „Ko je ovdje u pravu?! Da li vlast DPS-a i SD-a u Podgorici ili DPS u Baru koji je prije mjesec dana imao ovu Odluku pred sobom i koja nije izglasana zahvaljujući još i neglasanju Demokrata i suzdržanom SD-u?“

Zaključak je jasan, ističe Vukoslavčević: „U Baru ispaštaju gradjani kojima egzistencija zavisi od poslova na tržnicama i pijacama, a koje je neki odbornik nazvao barskim tajkunima u raspravi o Odluci.“

Građani Bara nemaju više vremena za podjele. Na podjele na Srbe i Crnogorce, na Albance, Bošnjake i Muslimane. Na podjele koje nam nameću pojedine stranke i na ovoj i na onoj strani jer im to odgovara zbog političkih rezultata.

„Još jednom upozoravamo sve stranke i u Crnoj Gori i u Baru da počnu hitno da razmišljaju o egzistenciji naših građana odmah, jer se plašimo da će u septembru biti već kasno. Gospodo, uzmite se u pamet! Bar i Crna Gora nemaju više vremena za nove podjele! Podsjećamo vas da dolaze i novi izbori, a tada će građani ocijeniti da li ste i kako radili u njihovom interesu“, zaključuje Ljubo Vukoslavčević.

***

LP: Eskalacija šovinizma u Pljevljima pravo lice politike ove Vlade

Liberalna partija oštro osuđuje govor mržnje na nezakonitim provokatorskim skupovima ekstremističkih snaga u Pljevljima. Ovakva eskalacija šovinizma otkriva pravo lice politike ove vlade i većine čiji lideri su i huškali narod na ovakve reakcije. Povici “Ustala je Sparta srpska neće ovo biti Turska”, ničim izazvani, dovoljno govore o stanju svijesti izvršilaca ovog ekstremnog čina ali i njihovih inspiratora iz vrha crkvenog režima u Crnoj Gori. Nažalost, isti oni koji su par mjeseci ranije glumili demokratičnost i pozivali manjine u zaštitu i u novu Vladu, tobože željnji dijaloga i razumijevanja, nedugo zatim ponovo pokazuju svoje pravo lice. Njihova mržnja prema Crnoj Gori i građanskoj slozi svih vjera i ljudi kojima je zajednička kuća Crne Gore, nepodnošljiva je. Šokantno je i doskora je bilo nezamislivo, da neko u Crnoj Gori protestuje samo zbog imenovanja čovjeka koji je Bošnjak ili Musliman na neku javnu funkciju u bilo kojem gradu a kamo li u jednoj multietničkoj srediti. Jasno je da je sljebenicima politike vojvode Čeka Daćevića i neofašizma to nepodnošljivo, ali moraće da se naviknu na takvu stvarnost htjeli to ili ne.

Tiho vraćanje u nesrećne godine kada je njihova politika dominirala na ovim prostorima i iza sebe ostavila desetine hiljada žrtava i unesrećenih porodica i naroda, neka znaju, nećemo dozvoliti. Ova sramna epizoda na čelu crnogorske vlasti uskoro će biti završena a njena djela sudiće pokoljenja i istorija koja im sprema najsramnija mjesta u istorijskim udžbenicima. Mržnja i šovinizma te permanentni pritisak mase na institucije i donošenje odluka metodologija koja je njih i dovela na vlast i sada razara cijelo zdravo tkivo demokratije, pravne i građanske države.

Pozivamo nadležne organe da hitno privedu i sankcionišu vinovnike ovog nesrećnog događaja, što nije teško utvrditi po video materijalima koji su sami objavili. Kako su nedavno pristizale kazne i nalozi crnogorskoj patriotskoj omladini sa obrazloženjem da su izbacili ruku kroz prozor, uvjereni smo da će policija uspjeti da pronađe mnogo konkretnija kršenja zakona u ovom slučaju, bez upotrebe mašte i kreativnosti, već samo činjenica. Pozivamo i Vladu Crne Gore da, dok još ima vremena, osvijesti sebe kakvu štetu nanosi društvu i zaustavi svoje simpatizere i šovinističke skupove koje pasivno podržava svojim ćutanjem i tihim odobravanjem.

***

 DPS: Iza šovinističkog divljanja u Pljevljima stoje partneri ove vlasti

Demokratska partija socijalista najoštrije osuđuje šovinističke i primitivne poruke koje su se čule juče u Pljevljima, povodom imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika CB Pljevlja.

Ovo nacionalističko divljanje, samo je nastavak proganjanja ljudi islamske vjeroispovijesti, koje je u Pljevljima počelo odmah nakon avgustovskih izbora, napadom na ljude, njihove kuće, vjerske objekte, imovinu… Iako su licemjeri iz sadašnje vlasti, pokušali tada da relativizuju nasilje, a sve po cijenu ulaska u Vladu, jasno je bilo da šovinističke pristalice Demokratskog fronta, pokušavaju da zastraše svakog ko se drugačije nacionalno izjašnjava i ko je druge vjere. To potvrđuju i najnovije šovinističke izjave lidera ovog saveza, iz kojih se vidi ko stoji iza organizacije ovog šenlučenja.

Pozivamo nadležne da hitno procesuiraju vinovnike ovog događaja. Dritan Abazović, koji se ucijenjen od Demokratskog fronta, jedino bavi smjenom specijalnog tužioca, i zaboravlja da je on potpredsjednik Vlade za bezbjednost svih građana Crne Gore a ne samo onih politički, vjerski i nacionalno podobnih.

***

BS: Najoštrije osuđujemo izlive šovinizma u Pljevljima, na djelu vjerska i nacionalna netrpeljivost

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja od strane grupe građana u Pljevljima, koje je juče vidjela domaća, ali i regionalna javnost, zbog imenovanja novog načelnika CB Pljevlja, Harisa Đurđevića.

Poručujemo da je nedvosmisleno riječ o tome da je u pozadini vjerska i nacionalna, a ne “politička” netrpeljivost, kako to podržavaoci okupljanja i potpisnici zajedničkog saopštenja pokušavaju predstaviti.

“Građani Pljevalja su u strahu. Konstantno se u ovom gradu dešavaju nemile scene koje podsjećaju na okolnosti slične onima iz devedesetih godina. Bošnjaci se danas u Pljevljima osjećaju ugroženo. Sramnim skandiranjem “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska” šalje se opasna poruka, da Bošnjak ne može biti na položaju u ovom gradu.

Posebno nas zabrinjava činjenica da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast, svojim reagovanjem podstakli proteste, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire. Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja.

Pozdravljamo reakciju dobrog dijela građana Pljevalja, koji su podigli svoj glas protiv širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti.

Pozivamo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je zadužen za koordinaciju bezbjednosnih službi, kao i ministra unutrašnjih poslova, direktora UP, tužilaštvo i druge nadležne organe da reaguju i procesuiraju aktere sinoćnjeg govora mržnje.

Pozivamo i partnere iz EU, strane ambasade i Zaštitnika ljudskih prava da reaguju na sve učestalije poruke mržnje, prijetnji i diskriminacije prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima u Crnoj Gori”.

***

URA: Osuđujemo svaki vid šovinizma i ekstremizma, nadležni da dalje pokažu da tome nema mjesta u CG

Svaki vid šovinizma i ekstremizma u Crnoj Gori koji su stvarali sada dežurni kritičari na Tviteru, koji uzgred rečeno samo tamo i postoje sa klovnovskim pokušajem ironije, mediji bivšeg režima i njegovi funkcioneri zajedno sa baštinarima takvih ideologija, zaslužuje promptno reagovanje nadležnih organa, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA reagujući na šovinističke i ekstremističke poruke sa jučerašnjeg protestnog skupa ispred CB Pljevlja ali i svih ostalih istih slučajeva koji su se nedavno desili.

Oni kažu da se sada javljaju da bi takve pojave osudili “moralni čistunci” koji su zemlju vodili tri decenije, stvarali takvu društvenu klimu i podsticali agresiju, mržnju, šovinizam i ekstremizam, valjda, kako kažu, misleći da građani boluju od amnezije pa to mogu smetnuti sa uma.

“Nažalost svih njih zajedno, država čiju zvaničnu politiku oni više ne vode pokazuje da se može sankcionisati svako onaj ko sije mržnju, ekstremizam i netoleranciju. Zato pozivamo nadležne organe da promptno reaguju i u skladu sa zakonskim okvirom sankcionišu svako djelovanje u duhu šovinizma i ekstremizma, kao što su pokazali juče na primjeru napada Bogoslovije na Cetinju”, navode oni.

Iz URE ponavljaju da osuđuju svaki vid mržnje, ekstremizma i netrpeljivosti koji se ovih dana može čuti i vidjeti od pojedinaca na mnogim mjestima u Crnoj Gori i da zato još jednom pozivaju nadležne da te pojedince i sankcionišu na zakonski predviđen način.

“U Crnoj Gori nema mjesta ekstremizmu, šovinizmu, mržnji i netoleranciji. Što prije to shvate oni koji su u stvaranju tih bolesnih pojava društva učestvovali decenijama unazad, tim bolje za njih”, zaključuju u saopštenju iz URE.

Share.

Comments are closed.