Stranačka saopštenja, 21. april: Demokratska CG, URA, BCG, SNP, Prava CG, DPS

Saopštenje za javnost Demokrata

Nivo političke apsurdnosti u Crnoj Gori zahvaljujući nastupima DPS-a svakog dana je za po jedan stepen viši. Danas o šovinizmu govori partija čiji funkcioneri se proslavljaju izjavama punim govora mržnje, toliko da u tome ima posla i za tužilaštvo. Da li partija u čijem se vrhu govori o zvjerima i kavezima ikome može prigovarati o šovinizmu, a da, pritom, od strane bilo kog bude ozbiljno shvaćena. To je samo jedna od najsvježijih izjava. Međutim, funkcioneri DPS-a su se proslavljali i drugim izjavama, poput onih o ljudima koji treba da napuštaju opštine u kojima žive, zatim da treba uzeti puške u ruke, pa sve do funkcionerke koja bi palila hramove sa svim govedima u njima. Čiji su to restlovi, gospodo? Čiji su restlovi pominjanje odlaska u šume?

Zbog vas su izvještaji stranih misija krcati ocjenama o nasilju nad svakom mogućom ugroženom grupom, počevši od novinara do građana nad kojim je policija za vrijeme vaše vladavine ispoljavala nezapamćene brutalnosti. Brutalnost i nasilje i jesu dominantni obrasci funkcionisanja DPS-a kojima radikalizuju političku scenu u Crnoj Gori. DPS je organizator svih šovinističkih skupova po Crnoj Gori, na kojima se normalizuje ona vrsta ponašanja zbog koje nama stižu negativni izvještaji sa međunarodnih adresa. A samo se političke kukavice skrivaju iza organizacija koje formiraju za potrebe izazivanja sukoba, dok, naoko, glume evropejstvo i civilizovanost. U suštini, oni stoje iza prebijanja, blokada ulica, šovinističkih poruka, najgnusnijih uvreda. Po njihovom nalogu se šalje najveći broj poruka koje proizvode mržnju među građanima i podstiču i snaže šovinizam.

Ako vam je za utjehu, ni druga strana vaše medalje nije se libila da taj šovinizam podigne na viši nivo. Prikriveni tandem (ili bar mislite da ste prikriveni) nastavlja da produbljuje podjele u crnogorskom društvu, a jedini koji trpe posljedice su građani Crne Gore. Samo se političke kukavice skrivaju iza organizacija koje formiraju za potrebe izazivanja sukoba.

Pod plaštom brige za nacionalne manjine, zajedničkim snagama djelujete na produbljivanju crnogorskog društva. Blago manjinama kad se ovakvi šovinisti predstavljaju kao njihovi zaštitnici. Crnoj Gori primarno treba zaštita od vaših organizovanih djelovanja, tek onda će građansko društvo bez podjela ugledati svjetlost dana.

***

Poslanice Kluba Poslanika DPS: Nikad labud, vazda kukavica!

Ako je ime znamenje, Emilo Labudović nema rivala na polju samoponižavanja. On nam piše iz sela koga više nema, a u stvari, redovno se oglašava iz palanke koja je u njegovom duhu. Osuđen na nju, želi da crnogorska javnost izdržava kaznu njegovih piskaranja u kojima bojama lošeg kvaliteta i još gorom tehnikom predočava svijet koji nosi u sebi.

Ovoga puta nasrnuo je na poslanicu Draginju Vuksanović-Stanković, napunivši pušku do vrha, a odjeknuvši prazno, ispucavši svu bijedu svoga duha, kojoj svjedočimo od njegovih prvih javnih koraka. Svi mi znamo da ovaj tekstuljak nema veze sa našom koleginicom iz SDP-a, iako se kvaziautor poziva na njeno ime, ali ima veze sa društvenim vrijednostima koje uspostavlja vladajuća klika. Emilo je njen simbol. Nakon ove pisanije, Emilo je pokazao da je više kukavčić nego Labudović, jer se samo kukavice na ovaj način obrušavaju na poslanice koje uznemiravaju duhove “srpskog sveta” i ozbiljna su im prijetnja. Emilu, zbilja, jeste osvježilo, jer je IN4S, portal gdje je fašizam zvanična ideologija, postao ogledalo Vlade Crne Gore, a on njegova ikona stila.

Emilo kukavčiću, dovoljno ste se brukali 90-ih, još više u crnogorskom parlamentu, znate vi kako.

Životna i profesionalna biografija koleginice Vuksanović-Stanković zauvijek će biti vaša “tuga i opomena”, tuga zbog toga što ste postali, a opomena za to što ste mogli biti.

***

Šušić: Zakonom o čišćenju ulaza DPS sebi lojalnim dijelio stanove

Svima je jasno da smo u minulom periodu imali mogućnost da uživamo u brojnim pravnim akrobacijama sistema, koje odudaraju od svakog racionalnog poimanja prava. Zakoni po mjeri pojedinca, opšti interes u službi ličnog, pravo prema značaju, ukratko – sve suprotno od apsolutnih vrijednosti istine i pravde koje čovječanstvo drže u životu. Mnogo smo se čega nagledali, od porodičnih nesporazuma oko jedne limenke, koji državu koštaju 13 miliona eura, do socijalne pomoći najplaćenijim bankarskim zvaničnicima Centralne banke.

Ipak, ono što danas saznajemo, dostiglo je mjeru apsurda i teško da ćemo ikome uspjeti da objasnimo u kakvom smo to sistemu živjeli.
Neko je, naime, u Zakon o održavanju stambenih zgrada, koji se bavi uređenjem komunalnih odnosa etažnih vlasnika, čišćenjem ulaza, naplatom doprinosa i izborom predsjednika Skupštine stanara, “ugurao” odredbe koje su omogućile pojedinim djelovima sistema, da bez ikakvih kriterijuma i obzira, dijele javna dobra lojalnim pojedincima.

Odredbom čl.1 navedenog zakona propisano je da se tim zakonom uređuju prava i obaveze etažnih vlasnika u pogledu održavanja stambene zgrade i zajedničkih djelova stambene zgrade, kao i druga pitanja od značaja za stanovanje. Jasan i dobar cilj zakonodavca (vjerovatno prepisan od neke komunalno naprednije zemlje) neko je krajnje ciljno i namjerno dopunio članovima 28 do 30 istog zakona, kojima je u ovom zakonu mjesto, taman koliko i propisima o istraživanju nafte i gasa. Ovim “padobranskim” odredbama Vladi je data mogućnost da rješava stambene potrebe lica koja rade u državnim interesu, da sama osmisli kako će to i pod kojim uslovima i kriterijumima realizovati, a na građanima je samo da plate.

Vjerovatno mnogi nisu ni znali za ove odredbe. Volio bih da čujem strukovna udruženja pravnika, sudija i tužilaca, uvijek spremna za odbranu dežurnih tekovina u datom momentu, kako tumače sistemski položaj ovog zakona, njegovu pravnu cjelovitost i konzistentnost? Je li ustavno, zakonito, dopušteno, logično – je li normalno zakonom koji reguliše prava i obaveze upravnika ulaza, dodjeljivati ko zna koji po redu stan nekom “zaslužnom” patrioti?

Tragično je da je ovaj zakon prošao sve one komisije u Vladi, odbore u parlamentu i skupštinski plenum,a da niko od mnogih pravnika nije primijetio da se među odredbama koje regulišu sazivanje Skupštine etažnih vlasnika, kriju stanovi i nepovratni krediti za neke od njih”, kazao jeMitar Šušić iz Prave Crne Gore.

***

SNP: Dodjela stanova i kredita

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra krajnje problematičnim način na koji su javni funkcioneri u Crnoj Gori prethodnih godina dobijali pomoć od države za rješavanje stambenih pitanja. Naime, radi se o 175 funkcionera kojima je na ovaj način podijeljeno oko 25 miliona eura državnog novca, što je utvrdio stručni tim Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Da se ne radi o čistom poslu i da su predstavnici bivše vlasti htjeli da prikriju dobijene povlastice pokazuje činjenica da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Komisija za rješavanje stambenih pitanja je, kako je utvrđeno, dodjeljivala stambene kredite javnim funkcionerima bez oglašavanja. Među njima je veliki broj sudija i tužilaca, zbog čega se opravdano može govoriti o njihovoj zavisnosti od bivše vlasti i potencijalnoj opasnosti da nisu u svim slučajevima postupali po Ustavu i zakonu, već onako kako se od njih tražilo. O tome svjedoči i veliki broj poznatih predmeta koji su ostali u fiokama tužilaštava i koji nikada nisu istraženi na valjan način i do kraja.

SNP CG izražava nadu da će se nova Vlada prekinuti sa praksom dodjelivanja stanova i stambenih kredita po povoljnim uslovima, kako bi se konačno stalo na kraj potencijalnoj korupciji i vršenju pritiska na sudije i tužioce, ali i ostale javne funkcionere.

Dok su obični građani jedva sastavljali kraj s krajem prethodnih godina, privilegovani pojedinci su na mnogo lakši način rješavali osnovna životna pitanja, neki čak i po više puta. Vrijeme je se prekine sa ovom nepravdom i da u centru svih politika vlasti u narednom periodu budu, prije svih, građani Crne Gore.

***

Stevo Novaković primio pijačne prodavce

Stevo Novaković, potpredsjednik Opštine Bar je danas razgovarao sa delegacijom pijačnih radnika iz Bara. Delegaciju su sačinjavali Đoko Stanković, Gordana Ćirić, Dragan Jeknić i Saša Graovac.

Predstavnici pijačnih radnika su u razgovoru sa Novakovićem istakli da su za zakup tezgi od 2006. godine dali skoro 2.5 miliona eura kao i da sve vrijeme sami plaćaju struju i stražara.

Đoko Stanković je iznio zahtjev pijačnih prodavaca da se oslobode plaćanja u periodu od 01.01.2021 – 31.07. 2021 od posto u okviru kojeg bi oslobođenje za mart bilo 100 posto jer je pijaca bila zatvorena na osnovu odluke NKT-a.

Potpredsjednik Novaković je obećao da pravila koja važe u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore moraju da važe i u Baru i zatim dodao: „ Za sjutra sam zakazao sastanak u Komunalnom preduzeću sa izvršnim direktorom i predsjednikom borda direktora na kojem očekujem da čujem njihov predlog za rješenje ovog problema u najkraćem mogućem roku.“

Potpredsjednik opštine Stevo Novaković je posebno naglasio da će on insistirati da se pijačni prodavci oslobode plaćanja za zakup u visini 50 posto za 6 mjeseci ili da im se oproste 3 zakupnine u potpunosti.

Novaković je obećao predstavnicima pijačnih prodavaca da će ih izvjestiti o rezultatima sastanka u najkraćem roku.

***

URA: Snažna i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije se nastavlja


 
 ,,Današnje aktivnosti Uprave policije (UP) i hapšenje visoko pozicioniranih pripadnika kriminalnih klanova u Crnoj Gori, kao i aktivnosti Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i otkrivanje obimne dokumentacije vezane za nezakonito dodjeljivanje „poklon stanova“ i „poklon kredita“ privilegovanim funkcionerima bivše vlasti, najbolji su pokazatelj snažne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koju je obećao i za koju je povjerenje građana dobio Građanski pokret URA. Uvjereni smo da će te, ali i još snažnije aktivnosti, biti nastavljene u narednom periodu, a posebno nakon usvajanja tužilačkih zakona, kojima će se i ta važna grana vlasti učiniti nezavisnom i spremnom za najsloženije aktivnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je pozdravila aktivnosti Uprave policije (UP) i hapšenje najviših pripadnika jednog od kriminalnih klanova, ukazujući da „niko ne može i neće biti iznad države i njenih institucija“.

„Konačno, poslije 30 godina anarhije i stimulisanja kriminala, Crna Gora dobija nezavisne, snažne i profesionalne institucije koje neselektivno sprovode pravdu i štite zakone naše zemlje. Konačno policija i drugi organi, oslobođeni političkog uticaja DPS-a i svih višedecenijskih stega, djeluju odlučno i neselektivno, a niko nije iznad Zakona i Ustava Crne Gore. Vjerujemo da će istim putem ubrzo krenuti i državno tužilaštvo, kao važna i neizostavna karika snažnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazali su još iz URE.

Ta partija je pozdravila i današnju pres konferenciju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na kojoj su potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović i rukovoditeljka Stručnog tima, Vanja Ćalović Marković iznijeli i objelodanili brojna dokumenta, koja dokazuju kome su i na koji način dijeljeni stanovi i povoljni krediti u prethodnim godinama.

„U pitanju su klasične koruptivne aktivnosti prethodnih Vlada, šta potkrepljuju nedvosmisleni dokazi. Da je navedeno krčmljenje državne imovine nezakonito, govori i činjenica da su se funkcioneri bivše vlasti – počev od Predraga Boškovića, dobro potrudili da unište ukupnu dokumentaciju i zatru trag tokovima novca, ne bi li od javnosti sakrili – na koji način su dijelili državnu imovinu sebi bliskim javnim funkcionerima. Znamo da je ovo samo početak, kako u radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, tako i u ukupnoj borbi protiv nezakonitog djelovanja, pa podržavamo i ohrabrujemo nastavak te borbe – kako bi Crna Gora uspješno zatvorila poglavlja 23. i 24. i u što kraćem roku postala punopravna članica Evropske unije (EU)“, navode iz URE.

Među funkcionerima koji su dobili kredite, stanove od države po povoljnim uslovima i druge pogodnosti su i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, specijalni tužilac Saša Čađenović, nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović, bivši ministar prosvjete Damir Šehović, bivši ministar pravde Zoran Pažin, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica…

***

Demokratska CG: Šest godina od osnivanja partije

Prije šest godina, 20. aprila, nastala je Demokratska Crna Gora. Nastala je jer smo znali šta želimo. Jer smo imali jasan cilj, motivaciju i znali smo koji je naš put.

2016. ušli smo u Skupštinu Crne Gore i veoma brzo, kao pojedinačno najjači politički subjekt u tadašnjoj opoziciji, postali prijetnja bivšoj vlasti, a postali nada za bolje sjutra građanima.

Od tada obišli smo cijelu Crnu Goru. Svaku opštinu, svaki kvart, svako selo. Svako domaćinstvo.

Slušali vas, učili od vas i radili za vas.

Prošle godine, zajedno sa svima vama, ovog puta kao najjači subjekt u vlasti, razvlastili smo bivši režim i donijeli promjene u našu zemlju. U našu Crnu Goru.

Time smo potvrdili da je naša politika, naš put, ono što je potrebno našim građanima. Da, vi to prepoznajete i nagrađujete. Ali to je i obaveza, da se to povjerenje još više zasluži i još više učvrsti.

Hvala vam za podršku Demokratskoj Crnoj Gori i zajedničku borbu za pravac kojim idemo.

Hvala vam za šest godina borbe. I neka ih bude još mnogo. Nećemo vas iznevjeriti.

Živjela Crna Gora, navodi se u saopštenju koje potpisiuje predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

Share.

Comments are closed.