Stranačka saopštenja, 22. april: LP, Prava CG, DPS, SD, BS, URA

URA: Skandalozan pokušaj Živkovića i DPS-a da relativizuju obračun sa mafijom neće uspjeti

“Obračuni na crnogorskim ulicama, podmetanje bombi, najbrutalnije likvidacije i stradanja nevinih lica u periodu od 2014. do 2020. godine, najbolje oslikavaju bezbjednosnu situaciju koju je stvorio režim DPS-a i koji je dozvolio da u jednom trenutku klanovi budu jači od države”, odgovorili su iz Građanskog pokreta URA na reagovanje člana Predsjedništva i šef Kluba poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore Danijela Živkovića, u kom on navodi da tvrdnje potpredsjednika Vlade i lidera URE dr Dritana Abazovića da posljednje hapšenje pripadnika i šefa kavačkog klana predstavlja najveći uspjeh policije u zadnjih 10 godina nijesu istinite i da su uvreda za Upravu policije.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da se radi o skandaloznom pokušaju Živkovića da relativizuje uspjeh crnogorskih institucija u obračunu sa mafijom koji je dobio značajne pohvale sa međunarodnih adresa.

“Od šefa Poslaničkog kluba najjače parlamentarne partije u državi se očekuje da podrži pripadnike Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, a ne da relativizuje ogroman uspjeh crnogorskih institucija u borbi sa kriminalnim klanovima koji nadilaze okvire naše države i ovog regiona. Imali smo proteklih godina priliku da vidimo ocjene sa međunarodnih adresa u vezi sa poglavljima 23 i 24, stagnaciju Crne Gore u oblasti vladavine prava kao ključne kočnice u daljem napredovanju Crne Gore u evropskim integracijama”, navode iz URE.

Iz te partije ističu da su apsolutno ubijeđeni da će nakon sprovedenih reformi u bezbjednosnom sektoru, te nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, ali i odlučnog čišćenja države od organizovanog kriminala, Crna Gora napraviti ključan korak ka zatvaranju tih pregovaračkih poglavlja.

“Jasno je svima zašto je DPS u grču – počelo je da se odmotava klupko. Ruka pravde u Crnoj Gori konačno djeluje”, zaključuju iz URE.

***

BS: Mustafić razgovarao sa direktorom Fondacije Konrad Adenauer: Potreban istinski dijalog u društvu

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, razgovarao je sa direktorom Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbertom Bekmanom Dirkesom.

U razgovoru je konstatovano da je uspostavljanje istinskog političkog i društvenog dijaloga, oko svih otvorenih pitanja, veoma važno u aktuelnom trenutku i bitno za evropsku budućnost Crne Gore.

Iskazana je zabrinutost porastom etničkih tenzija u društvu i stvaranjem atmosfere nesigurnosti, posebno za pripadnike manjinskih naroda u Crnoj Gori.

“Učešćem predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima donošenja odluka, osigurava se inkluzivnost i doprinosi dugoročnoj stabilnosti”, zaključeno je na sastanku.

Razgovarano je i o daljim aktivnostima u pravcu osnaživanja evropskih procesa u Crnoj Gori, kroz aktivnu ulogu Bošnjačke stranke, te političko djelovanje i komunikaciju unutar Evropske narodne partije (EPP), najuticajnije evropske političke grupacije, čiji je član Bošnjačka stranka.

***

SD: Šehović Abazoviću – Vi od mene ne možete napraviti kriminalca, ali ste od sebe uspješno napravili izdajnika!

Dritan Abazović i URA od mene nikad ne mogu napraviti korumpiranog čovjeka i kriminalca, iako to na nevješt i prilično drzak način pokušavaju, jer se svi mi u Crnoj Gori jako dobro znamo, ali su sami od sebe, za neočekivano kratko vrijeme, i te kako uspješno napravili izdajnike!

Razumijem da sam, kao neko ko konkretno, direktno i bez uvijanja mjesecima jasno ukazuje na propuste nove vlasti posebno targetiran u vezi sa zakonito stečenim stanom, ali nemojte imati dileme: populistički pritisci nove vlasti da bi me “ućutkala” su potpuno neproduktivni. Čak naprotiv. Kontraproduktivni su.

Zato i njemu i njegovoj partiji, koja je obezbijedila sigurno mjesto u istoriji crnogorske izdaje, jer su nam umjesto obećane slobode otvorili vrata okupacije, jasno i glasno poručujem da se manu ćorava posla.

U suprotnom ću svoja prava znati da zaštitim. Na sudu naravno. A vama je sud javnosti već presudio. U šta ste se i sami mogli uvjeriti, od Cetinja, preko Plava i Gusinja, gdje su vas dočekali onako kako su se takvi kao vi vazda dočekivali.

Zato Vas ostavljam da živite sa saznanjem da ćete ostati upamćeni kao Miloševićev Rahman Morina ili Sejdo Bajramović, a ja se vraćam skandalima koje kao nova većina svakodnevno produkujete. Ima tu podosta posla. Nažalost.

***

DPS: Sekulić – Izvještaj Parlamentarne skupštine Savjeta-Evrope kao opomena i upozorenje vlastima

Izvještaj Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, a posebno njegovi amandmani, jasno su ukazali, da fingiranje javnih rasprava začinjenih tvrdnjama da „mišljenje Venecijanske komisije nije sveto pismo“, nijesu standardi koje zemlja kandidat za članstvo u EU, treba da zadovolji.

U Izvještaju je jasno istaknuto da se mišljenje Venecijanske komisije u potpunosti mora poštovati. Ovakav stav jasno razotkriva podvalu koju je Abazović servirao javnosti kada je rekao kako su izmjene zakona „usklađene“ sa međunarodnim faktorom.

Svima koji svoju političku platformu grade na temeljima građanske i evropske Crne Gore, bilo je drago što su međunarodni parlamentarci konstatovali kako je Crna Gora u zadnjih petnaest godina ostvarila izuzetan napredak i dostignuća. Ipak, nakaradnim i antievropskim potezima aktuelne vlasti, prijeti ozbiljna opasnost da se sve pozitivno što je urađeno u prethodnom periodu, nažalost, anulira, ističe Predrag Sekulić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***

DPS: Bošković – Vučićev imidž pater familiasa cijele nacije šteti i Srbiji i regionu

Treći ešalon političke posluge Aleksandra Vučića, svi sa puterom na glavi i podjednakim šansama da završe na robiji kao i u Vladi, zaletjeli su se da odbrane Aleksandra Vućića, iako ga niko nije napao.  Štaviše suprotno, da nijesu treći, nego bar drugi ešalon, razumjeli bi da predsjednik Srbije uživa u ulozi velikosrpskog promotera, i da mu to dođe kao kompliment. Zašto to radi samosažaljivo se prenemažući, pitanje je stila i forme, vjerovatno i karaktera ali to ne utiče na krajnju namjeru da svojim prenaglašenim paternalističkim odnosom prema Srbima u zemljama u susjedstvu, uz nezaobilazne dramaturške elemente, svojim izjavama i činjenjima destabilizuje region.

Približavaju se predsjednički izbori u Srbiji, i zaista bi bilo ljekovito za cio region, a posebno za Srbiju, da se ova permanentna kampanja srpskog predsjednika vodi na nekim drugim temama, a ne na građenju imidža pater familiasa cijele nacije. Jedan je već to pokušavao i nije se dobro završilo, kaže u svom saopštenju Predrag Bošković, član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

***

Prava Crna Gora: Milačić – Svi su rekli svoje, hitno da stavimo tužilački zakon u proceduru

Prava Crna Gora poziva sve konstituente parlamentarne većine da po hitnoj proceduri Skupštini uputimo predlog izmjena Zakona o tužilaštvu, kako bi u najbržem zakonskom roku izglasali izmjene oko kojih smo na prethodnim sastancima  postigli kompromis svih partija koje čine većinu.

Nakon sjutrašnje, druge po redu, javne rasprave i jasno iskaznih stavova svih releventnih domaćih i stranih adresa, pozicije su potpuno jasne i nema više razloga za čekanje.

Nakon hitnog stavljanja u proceduru predloga izmjena Zakona ostaje da nadležni odbor Skupštine kaže svoje i nema razloga da već u narednih desetak dana ne izlasamo ključnu stvar u pogledu obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Tekst novog Zakona oko koga smo postigli kompromis, između ostalog, postavlja temelje demokratizacije Tužilačkog savjeta koji je sada čvorište svega lošeg u cjelokupnom Tužilaštvu. Jednoglasnim i jasno iskazanim stavovima predstavnika svih partija parlamentarne većine predložili smo izmjene kojima se reformiše i mijenja odnos snaga u Tužilačkom savjetu u korist naroda, a na štetu dosadašnje korumpirane tužilačke kaste.

Takođe izmjenama Zakona prestaje mandat dosadašnjim članovima Tužilačkog savjeta što je jedan od osnovnih preduslova prijeko potrebnog početka obračuna sa kriminalom i stvaranja istinskog, profesionalnog i poštenog tužilaštva, smatra Marko Milačić, Predsjednik Prave Crne Gore.

***

LP: Emilo ponovo jaše, sada nisko udara i na žene, podrška za Vuksanović Stanković

Sramotni pamflet skoro zaboravljenog novinarskog doajena ratnog huškanja, Emila Labudovića, zaslužuje svaku osudu cijelog društava. Ovakav gnusan napad na Draginju Vuksanović  Stanković šokirao je svakog građanina Crne Gore i podsjetio nas na vrijeme gebelsovskih obračuna sa neistomišljenicima, najprizemnijim uvredama. Labudović je s godinama, međutim, evoluirao, pa je od ratnog novinarstva došao do toga da blati i vrijeđa dame, ugledne građanke i liderke, kočijaškim rječnikom.

Pozivamo javnost da se pridruži osudi ovog pamfleta, kako političke lidere, zvaničnike Vlade tako i civilni sektor, ili ono što je od njega preživjelo nakon 30. avgusta. Nedopustiva je normalizacija vrijeđanja i pokušaja ponižavanja žena u javnom životu, posebno koje ne pripadaji “poželjnoj” opciji na vlasti. Ovo nije prvi put da poslanice opozicije doživljavaju ovakve napade i da to prolazi bez adekvatne reakcije, dok se svaka riječ upućena predstvanicima većine proglašava agresijom, uz sve specijalna obezbjeđenja, prstenove policije i privođenje izgrednika. Uvreda časti žene je uvreda pa ko god je iznosio i kome god bila usmjerena, a posebne je težine kada dolazi od javne ličnosti koja pripada vladajućoj većini.

Očekujemo i da će g. Labudović uputiti izvinjenje javnosti i Draginji Vuksanović Stanković koju je okvalifikovao, ničim izazvan, najnižim uvredama i nedostojnim rječnikom.

Share.

Comments are closed.