Stranačka saopštenja, 20. januar: URA, BCG, Demokrate, Prava CG, SD

SD, Brajović čestitao rukometašima i Kovinić

Predsjednik SD-a Ivan Brajović čestitao je crnogorskoj teniserki Danki Kovinić i muškoj rukometnoj reprezentaciji današnje sportske uspjehe.

“Danas su naša srca Danka Kovinić i rukometni lavovi ispunili srećom. Način na koji predstavljaju Crnu Goru, njihova hrabrost i umijeće, sve nas čine ponosnim”, napisao je Brajović.

***

Prava CG, Milačić: Podržaćemo skraćenje mandata Skupštini, to je jedini način sprečavanja izdaje koja je u toku

Prava Crna Gora glasaće za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore jer je to jedini način da se spriječi prekrajanje izborne volje građana koje je u toku, u režiji kolega iz URE i SNP-a.

U trenutku kada je – od potpisivanja Memoranduma pa sve do danas – na sceni najgrublje gaženje 30. avgusta, jedini ustavan, zakont, pravedan i pošten izlaz iz ovog izdajničkog procesa koji je već izveo narod na ulice jeste vraćanje mandata građanima Crne Gore.

Glasanje o skraćenju mandata Skupštini biće najbolji pokazatelj ko je ko u parlamentarnoj većini: oni koji u okvirima aktuelne parlamentarne većine budu glasali protiv skraćenja mandata jasno će staviti građanima do znanja da im je jedini cilj prekrajanje izborne volje mimo i protiv naroda.

Nema dileme da su prijevremeni izbori jedini pošten izlaz iz ove krize i moralna odgovornost prema građanima koji su proslavili pobjedu i prvu demokratsku smjenu režima.

Ovo je poslednja šansa kolegama iz zvanične parlamentarne većine kako URE i SNP-a, tako i drugih koji podržavaju politiku rušenja Vlade, da sačuvaju minimum moralne odgovornosti prema građanima i da putem izbora, a ne korupcije i izdaje dođu u poziciju da pregovaraju o parlamentarnoj većini, Vladi i drugim obavezama prema građanima.

Ukoliko ne bi došlo do ovog scenarija, Prava Crna Gora će posvećeno i beskompromisno biti sa narodom na ulicama i trgovima Crne Gore, bez ijednog trenutka odmora do samog kraja izdajničke nove većine koja se pakuje ovom narodu, navdi se u saopštenju koje potpisuje Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore.

***

Reagovanje Demokrata na saopštenje Marović (URA)

Nervozni preletači nastavljaju da zasipaju javnost glupavim floskulama DPS-a. Poslednja u nizu, koju bezidejno ponavlja lažna NVO aktivistkinja, a stvarna DPS-ovka i bez ikakvog izbornog legitimiteta instalirana potpredsjednica GP URA Jovana Marović, jeste ona kako Demokrate nemaju stav i hrabrost. Marović ne samo što je lažna NVO aktivistkinja, nego je bila i savjetnica jednog predsjednika opštine Budva, inače po priznanju člana OKG Budva. Kvalitet tog “evropskog puta” svjedoči činjenica da ta partijska grupacija nije završila u EU nego u Spužu.

Svakom sa makar jednim okom, pamćenjem dužim od tri minuta i trunkom volje da vidi istinu jasno je da je ovo kolosalna budalaština.

Evo na primjer, imamo kristalno jasan stav po pitanju izdaje izborne volje građana i izdaje koju GP URA sprovodi sa DPS-om za račun mafije. Imamo i hrabrosti da se tome suprotstavimo, a i snage da cijelu tu podmuklu prevaru zajedno s građanima razbijemo u paramparčad. I tu je vaš problem.  

Imamo najjasniji mogući stav o tome da demokratija počiva na poštovanju volje građana, da Crna Gora mora zaživjeti kao pravna država, prozapadna, proevropska u punom smislu, gdje se ne toleriše politička korupcija i koja u Evropu ne ide sa mafijom.

Imamo krajnje jasan stav o tome da su vaši pokušaji rušenja Vlade Crne Gore politička korupcija i izdaja građana Crne Gore, a da su vaša opravdanja nesrećni i nespretni pokušaj prikrivanja suštine: odbrana mafije u momentu kad je konačno krenulo sređivanje tužilaštva i sudstva.  

Imamo perfektno jasan stav da je ćutanje o tome ko je potpredsjedniku Vlade i za šta ponudio 21 milion eura krivično djelo prikrivanja izvršioca, a imamo i hrabrosti i snage da to u budućnosti do kraja razotkrijemo i na tom pitanju insistiramo.

A sad, da vidimo gdje je vaš stav. Ako je iko bez stava, to ste vi. Jer za stav su potrebni integritet i postojanost, a vi toga nemate ni zeru.  

O ustoličenju Mitropolita – partija bez stava. O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti – bez stava. O konceptu Vlade – bez stava (prvo za ekspertsku, pa sad za političku). O DPS-u prije mjesec dana Abazović: “nikad sa DPS”, juče klečite DPS-u da zajedno vršite vlast pritom zaviseći od njih. Bravo!  

Konatar prije četiri mjeseca na godišnjici velike narodne pobjede kaže da je siguran da ne bi niti jedan poslanik glasao sa DPS za rušenje Vlade, a onda prvi potpisao sa DPS zahtjev za njeno rušenje. Stav ipo, rekao bi cinik.  

U Skupštini Crne Gore za 16 mjeseci 176 puta ste bili uzdržani – baš jasan stav. Bravo! Tražili ste hapšenje Petra Ivanovića, a onda sa Ivanovićem hoćete da birate VDT. Baš jasan stav. Bravo! Trazili ste hapšenje Gvozdenovića, a onda sa Gvizdenovićem hoćete da birate nosioce pravosudnih funkcija. Jasan stav. Bravo!

Nezabilježeno evropejstvo: sa tvorcima kriminalno-koruptivnog režima hoće da popravljaju Crnu Goru i uvode je u Evropu. U Evropu sa Ljubom Bigovićem, Branom Mićunovićem, ubicama Duška Jovanovića i Slavoljuba Šćekića i vedetama pljačke, pohare, izdaje nacionalnih interesa Crne Gore. U Evropu na krilima kriminala i nasilja. Na kraju političkog puta ste ispali najveći poslušnici nosilaca organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori i narodni izdajnici. Kakvo spektakularno samouništenje!

Demokrate su vam loše, volja građana vam je loša, ali vam je DPS odličan. To je jedan jedini stav GP URA. Bravo!

Nego, ko vam je nudio 21 milion eura? Ko je veliki lopov koji je ponudio velike pare?

***

URA, Marović Demokratama: Vi ste bez stava, hrabrosti i bez iskrene želje da se Crna Gora priključi EU

,,Uzalud je da objašnjavate navodne razloge zbog kojih šest mjeseci niste željeli da podržite imenovanje Tužilačkog savjeta. Javnosti je jasno da ste se rukovodili drugim interesima, te da ste pozicioniranje i zauzimanje mjesta u izvršnoj vlasti stavili ispred borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. A računica je jasna, kad nema rezultata u vladavini prava, nema članstva u EU. Demokrate su, dakle, protiv članstva u EU”, saopštila je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Maroviću u odgovoru Demokratskoj Crnoj Gori. 

,,Ne vrijeđa me kvalifikacija lažne NVO aktivistkinje. Borim se za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori mnogo duže od vaše partije. Vas zapravo boli što istinski aktivisti i borci za ljudska prava biraju URA-u, a ne Demokrate, jer vi predstavljate sve ono protiv čega se bore”, istakla je Marović.

,,I na kraju, prestanite da se krijete iza svoje PR službe. Kultura komuniciranja i kućnog vaspitanja podrazumijeva da imenom i prezimenom stanete iza svojih riječi kad se nekome direktno obraćate. Pretpostavljam da je problem u tome što širite poluistine i uvrede, što je vaš jedini način skretanja pažnje na sebe, budući da stav nikad i nemate”, zaključila je ona. 

***

Demokrate: Reagovanje na izjavu Jovane Marović

Jasno je i lažnoj NVO aktivistinji Jovani Marović da im je u cijeloj priči izdaje volje građana Crne Gore i spašavanja mafije ostalo samo da se služe lažima. U tom cilju će nastaviti da ignorišu krajnje jasan glas građana koji čuju ovih dana.

Već neko vrijeme kao pokušaj opravdanja za izdaju uporno plasiraju laži kako su Demokrate “uslovile izglasavanje TS rekonstrukcijom Vlade”. Pokušavaju na sve načine da dezavuišu javnost, samo im je poblem to što svako zna da je to obična gomila laži. Baš kao i svaka druga priča koju nervozno ovih dana, u komemorativnoj atmosferi, pokušavaju saopštiti građanima Crne Gore, zbog korupcije kojoj su, prema sopstvenom priznanju, skloni.  

Građani su davno prozreli i razvlastili nekad jaki DPS, pa je iluzorno da ne vide o čemu se radi u akcijama grupice političkih amatera koji su putem najveće izdaje građana ušli u projekat spašavanja mafije.  

Niko danas nije lud da povjeruje u priču ljudi, koji niti imaju povjerenje niti su navikli da račune polažu građanima, da će se na podršci kriminogenog DPS-a graditi vladavina prava, reforme sudstva i tužilaštva, postizati pravedni epilozi brojnih kriminalnih i korupcionaških afera DPS-a, donijeti i sprovoditi Zakon o prijeklu imovine. Niko danas nema dilemu da bi ta nesrećna manjinska Vlada bila samo kratkotrajna igračka DPS-a i mafije, i da je njeno stvaranje plod najjasnije političke korupcije. Evropski, nema šta!

Međutim, neka se izdajnici ne nadaju; neće im poći za rukom, baš kao što nije ni namjera da im TS bira Ljubo Bigović i da spase brata Katnića i njihovog istinskog lidera, Brana Mićunovića.  Spriječili smo pokušaj izbora Tužilačkog savjeta po mjeri crnogorske mafije i obezbijedili nezavisan TS, zbog čega sad izdajnici ruše Vladu kako bi spasili nosioce organizovanog kriminala i korupcije. Hrabro nema šta!

I na kraju, izdajnici su dužni da građanima Crne Gore jasno saopšte ko im je ponudio 21 milion eura!

***

BCG: Podnijeta inicijativa za rješavanje problema saobraćajnih crnih tačaka u gradu

Još jedna u nizu saobraćajnih nezgoda koja se dogodila jutros, srećom bez većih posljedica po život i zdravlje učesnika, uz onu koja se desila proteklog vikenda na istoj raskrsnici na kojoj se ukrštaju Bulevar Revolucije i Bulevar Dinastije Petrovića (kod Okova) učvrstila nas je u namjeri da rješavanje ovog gorućeg problema pokrenemo sa mrtve tačke.

U deceniji za nama, na ovom kritičnom mjestu desilo se toliko saobraćajnih nezgoda sa pričinjenom štetom izuzetno velike materijalne vrijednosti i nažalost toliko povrijeđenih učesnika i ono najteže, izgubljenim životima, a što ovu raskrsnicu čini svojevrsnom saobraćajnom crnom tačkom u našem gradu.

Čak i činjenica da je ovo saobraćajno čvorište u ovom trenutku propisno obilježeno i obezbijeđeno  odgovarajućom vertikalnom, horizontalnom i svjetlosnom signalizacijom, ne doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na ovoj lokaciji. Zasigurno da je nepažnja i nepridržavanje saobraćajnih propisa učesnika osnovni uzročnik tolikog broja nezgoda na ovoj lokaciji, međutim da li je samo ljudski faktor razlog zabrinjavajućeg broja nesreća ili se može nešto učiniti i na planu poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na ovoj raskrsnici.

Mi iz Biram Crnu Goru – Biram Bar, mišljenja smo da i pored postojeće saobraćajne signalizacije, postoji evidentan problem koji se manifestuje prilikom saobraćajnog priključenja ovoj raskrsnici, odnosno skretanja u lijevo iz svih pravaca, naročito kada se iz jednog bulevara saobraća u drugi.

Stoga urgiramo da nadležni organi lokalne uprave preduzmu hitne mjere na otklanjanju ovog problema, a koji bi prije svega, podrazumijevao izradu odgovarajuće studije o poboljšanju bezbjednosti saobraćaja na ovoj lokaciji, od strane stručnog tima sastavljenog od dokazanih stručnjaka, saobraćajnih inženjera ili od strane relevantnih ustanova za ovu problematiku.

Naša inicijativa usmjerena je i na razmatranje mogućnosti da se na ovom mjestu, umjesto postojeće raskrsnice, izgradi kružni tok jer se dimenzije istog u punom profilu mogu uklopiti u gabarit postojeće raskrsnice, a da se pritom ne zadire u prostor obližnjih javnih površina (pješačkih staza, razdjelnih ostrva i dr.).

Isti problem postoji i na raskrsnici ulice Jovana Tomaševića i bulevara 24. novembra (kod Voli-ja), gdje se često dešavaju saobraćajne nezgode i pored propisno obilježene saobraćajne (horizontalne i vertikalne) signalizacije. Kao moguće rješenje problema, predlažemo postavljanje odgovarajuće svjetlosne signalizacije-semafora sa pratećom infrastrukturom.

Vremena za čekanje nema, zdravlje i život naših građana i drugih učesnika u saobraćaju na ovim raskrsnicama su svakodnevno potencijalno ugroženi, pa moramo djelovati odmah.

Povodom istog, obavještavamo javnost da je Odbornički klub Biram Crnu Goru-Biram Bar podnio inicijativu Predsjedniku Opštine i nadležnim organima koju u prilogu dostavljamo.

***

URA, Mikić: Od povratka DPS na vlast nema ništa, žao nam je Stijovića koji se vezao za svoju fotelju

„Od povratka DPS na vlast nema ništa i to je jasno kao dan. Djeluje tragikomično kada pojedini ministri građane straše sa povratkom DPS, a ustvari samo brane svoju fotelju, kao da im život od nje zavisi. Razlika između URE i Stijovića je ta što mi imamo kapaciteta da odvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju. Dali smo Vam šansu, ali je očigledno da nas ne možete pratiti na putu ka EU“, saopštio je izvršni direktor URE Zoran Mikić u reagovanju na saopštenje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.


Mikić je u saopštenju upitao Stijovića gdje je bio do 30. avgusta da se sa mjesta opozicije bori za zemlju bez kriminala i korupcije i za rijeke bez malih hidroelektrana, napominjući ga da nije bilo širine URE i Abazovića on nikada u životu ne bi imalo priliku da bude ministar.


„Ministre Stijoviću, kada govorite o etici, trebalo bi da razmislite  da li je poslije septembarskih događaja, po nalogu premijera, bilo etički tajno razgovarati sa manjinskim partijama o izbacivanju Abazovića i pojedinih ministara iz Vlade? Iznenađuju od Vas ovakvi navodi jer upravo ste vi uvijek tražili „zaklon“ kod potpredsjednika Vlade od svih bolesti koje je ova Vlada imala – nepotizma, populizma i dvorskih igara, koje su joj na kraju došle glave. Ministre Stijoviću, na etičkim idealima Abazovića DPS je doživio konačan poraz nakon 30 godina, a Vi ste postali ministar. Ne skrećite to sa uma. Ministre Stijoviću, nije Abazović odustao od borbe za bolju, pomireniju i snažniju Crnu Goru, nego ga Vi očigledno u tome ne možete pratiti. Ne ljutite se na nas što Vi kaskate u mjestu. Mi nemamo vremena za čekanje. Odosmo u EU“, zaključio je Mikić.

***

Radovanić: URA je izdajnik samo iz ugla onih čija je politika bez vizije

Građanski pokret URA i koalicija „Crno na bijelo“ bili su odlučujući faktor da se 30. avgusta režim DPS-a pošalje u opoziciju. Tada, već noć nakon čuvenog i velikog 30. avgusta smo proglašeni za izdajnike. Izdali smo kada je DPS otišao u opoziciju. Izdali smo kada smo, upravo mi, gospodina Krivokapića predložili za mandatara i kasnije premijra.

Kada su određeni ministri, širinom našeg demokratskog kapaciteta i istinskom voljom da Crna Gora krene naprijed, došli na te funkcije, i tada smo izdali. Izdaja je bilo i kada se krenulo u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije preuzimajući ključnu odgovornost da se obračunamo sa ovom pošašću koja je razarala državu i društvo.

Izdali smo i kada smo mjesecima tražili da se izabere sastav Tužilačkog savjeta kako bi snažna borba protiv kriminala dobila neophodan vjetar u jedra. Kada je program „Evropa sad“ odmah podržan od strane našeg poslaničkog kluba jer nam je uvijek bio cilj da građani žive bolje. Izdali smo i kada je sačuvan spoljonopolitički kurs države i kada smo jasno istakli da, nakon pada DPS-a, ključni cilj jeste da Crna Gora bude naredna članica Evropske unije.

URA i „Crno na bijelo“ izdaju i sada, kada žele da se procesi u državi odblokiraju. Izdajemo one kojima odgovara status „“kvo“ i blokirane institucije. Izdajemo kada ne dozvoljavamo da Crna Gora bude zarobljena zbog jedne porodice ili nečijih partikularnih interesa, ma čiji oni bili. Izdajemo jer želimo vladu jedinstva, svih onih koji žele dobro i napredak crnogorskom društvu, bez DPS-a i DF-a i onih koji su se ogriješili o građane i državu. Izdajnici smo samo iz ugla onih čija je politika bez vizije – i danas i juče i sjutra.

Share.

Comments are closed.