Stranačka saopštenja, 20. oktobar: Prava CG, LP CG, DPS, SD

SD: Sa manje žrtava je Crna Gora izlazila iz pojedinih ratova, nego što je to danas slučaj od COVID-a

Šta još treba da se desi da ministarka @BorovinicJelena podnese ostavku? Ili su se obećanja da ćemo postizati rekorde odnosila na broj novozaraženih? Nažalost smo u vrhu liste i kada je u pitanju broj umrlih. Neslavni, ali ipak rekorderi.

Krajnje je vrijeme da ministarka podnese ostavku, a odgovornost je sigurno neće mimoići. Kako nam zdravstvene vlasti “dobro” rade, sa manje žrtava je Crna Gora kroz istoriju izlazila iz pojedinih ratova, nego što je to danas slučaj od COVID-a, navodi portparol SD CG, Nikola Zirojević.

***

SD: Usporavanje, odnosno stagnacija EU integracija u Crnoj Gori

Komentarišući najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, poslanik SD-a Boris Mugoša je naveo da je u pitanju još jedna potvrda vrlo jasne činjenice a to je da sa aktuelnom vlašću Crna Gora ne može postati članica EU. “Poslednji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore je najlošili u posljednjih šest godina. Nije u pitanju moja subjektivna ocjena, nego se radi o egzaktnoj kvantifikaciji napretka za sva poglavlja, koja se kao komparativni metod koristi za cijeli region u procesu pristupanja. Ukupna ocjena Crne Gore ove godine je 3,03, što je najniža ocjena u posljednjih šest godina od kad postoje mjerenja”, ističe Mugoša. Poslanik Socijaldemokrata navodi da je posljedica činjenja i nečinjenja aktuelne vlasti usporavanje, odnosno stagnacija procesa EU integracija u CG. “Posebno zabrinjava konstatovana činienica koju su potencirali i evropski zvaničnici, a to je da nema progresa u oblasti pravosuđa i da ključne refome u toj oblasti stagniraju. Takođe, poražavajuće je i što aktuelna vlast nije napravila ozbiljnije pomake u implementaciji privremenih mjerila. U Izvještaju su navedene i brojne primjedbe na koje smo mi u SD-u više puta ukazivali a tiču se donošenja važnih Zakona po ubrzanoj proceduri, bez adekvatnih konsultacija i neusklađenih sa evropskim standardima”, ističe Mugoša. Poslanik SD-a navodi da javnost svjedoči jasnim signalima o propustima aktuelne vlasti kojima se ugrožava naša evroatlanska perspektivu, dok je ovaj Izvještaj Evropske komisije još jedna potvrda (ne)sposobnosti aktuelne vlasti i u procesu evropskih integracija. “Kao što sam više puta isticao, sa aktuelnom vlašću Crna Gora ne može postati članica EU i ne može ostati pouzdana članica NATO saveza. Zato je potrebno formirati prelaznu Vladu i pokrenuti suštinski dijalog svih građanskih i evropskih snaga u Crnoj Gori koje žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU i da ostane pouzdana članica NATO saveza, kako bi se popravilo veoma nezavidno stanje u zemlji i pripremili uslovi za izbore”, ukazuje Mugoša. “Vjerujem da je i ovaj Izvještaj, sve konkretniji signali koji dolaze u poslednje vrijeme sa važnih međunarodnih adresa i vrlo kompleksna društveno-politička situacija u državi jasna poruka pojedinima – ili EU i NATO, ili…”, zaključuje Mugoša.

***

DPS: Izvještaj EK jasan- Vlada zaustavila evropski put Crne Gore

Da je i zvanično otpočeo početak kraja ove Vlade Crne Gore, dokazuje i najnoviji izvještaj Evropske komisije. Negativne ocjene Brisela ukazuju da svakodnevne manipulativne igre i beskrupulozne laži predstavnika vlasti da se Crna Gora kreće u pravom smjeru i da njen progres nije zaustavljen, nijesu ništa drugo sem prazno hvalisanje i potcjenjivanje inteligencije građana. Jasno je da ne samo da domaća javnost ocjenjuje rad ove vlade kao katastrofalan, već je to zaključak i naših međunarodnih partnera.

Samonazvana „prva demokratska Vlada” u Crnoj Gori, često je zakone donosila u okvirima ubrzanih procesa, jasno je istaknuto u ovom dokumentu. O transparentnosti rada, kako sebe vole da nazovu, “najtransparentnije” izvršne vlasti svjedoči i nedopustivo izuzimanje javnih konsultacija u tim i takvim procesima. Da eksperti diletantski odrađuju svoj posao svjedoči i  ocjena da mnoga ministarstva ne funkcionišu, uprkos praznim pričama njihovih čelnika koji se kunu u svoju stručnost i svoje znanje. Izvještaj konstatuje da nema „smislenog političkog dijaloga“, što je činjenica. I ne samo da on ne postoji između vlasti i opozicije, već danima  svjedočimo o nefunkcionalnosti same vlasti, i nadgornjavanju njenih konstituenata, uz međusobna vrijeđanja.

Jedino što u Crnoj Gori besprekorno funkcioniše, jeste kadriranje po dubini zasnovano na političkoj pripadnosti pojedinaca podobnih za novu državnu vlast čime je neizmjerno ugrožen cijeli državni aparat. Brisel kritikuje izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim su sniženi uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama. Ne iznenađuje ova konstatacija, jer svjedočimo već godinu dana kako se udomljavaju rođaci, dalja familija, kumovi i prijatelji na pozicije za koje nijesu kompetentni, a zaslužili su ih samo zato što su bliski sa predstavnicima nove vlasti.

Nova parlamentarna većina deklarativno je stavila potpise na sporazum koji je podrazumijevao i posvećenost evropskom putu. Međutim, apostolski hor pod dirigentskom palicom premijera Krivokapića ekspertski je samo unazadio proces pristupanja Evropskoj uniji. Analizirajući briselski izvještaj, nameće se pitanje: Kuda je to krenula Crna Gora?

Da im je uistinu stalo do Crne Gore, nakon ovakvog Izvještaja, u ime punih usta priče o časti i moralu, istupili bi iz ove i ovakve skalamerije koja funkcioniše samo onda kad ovoj državi radi o glavi.

Evropska komisija bila je i više nego jasna. Za čelnike vlasti koji se prave da ne razumiju poruku: Vlado Crne Gore, sjedi (1)!

***

LP CG: Izvještaj EK jasno pokazuje krajnji cilj vlasti, isključenje CG iz svih savremenih tokova

Porazni rezultati Vlade i Skupštine Crne Gore koji su kritikovani u Izvještaju paketa proširenja Evropske komisije o Crnoj Gori diskvalifikovali su politiku zvaničnih predstavnika vlasti Crne Gore i ukazali na njen retrogradan status. 

Crnogorska spoljna i unutrašnja politika ali i njena nejaka diplomatija doživjele su klasičan nokaut u prvoj rundi. Ono na šta smo svi u opoziciji upozoravali i zbog čega smo krajnje dobronamjerno kritikovali vlast pokazalo se kao glavna zamjerka i nedostatak aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti. Neprimjerene izmjene i prilagođavanje zakona oskudnim kvalifikacijama svojih kadrova koji su pledirali na najveće izvršne funkcije, prepoznali su i u Evropskoj komisiji i negativno ih ocijenili. Nažalost ono što je još poraznije za sve građane je to što se kao tačno pokazalo da je vlada odustala od daljeg puta ka EU i integracije Crne Gore u zajednicu najrazvijenih država svijeta. Na to da su vlada i aktuelna većina odustali od evropskog puta mi u Liberalnoj partiji ukazivali smo još u prvom kvartalu ove godine, jer je bilo evidentno da se ni jedna obaveza iz pregovaračkih poglavlja ne ispunjava niti postoje oformljena pregovaračka tijela. 

Tužno je danas poslije skoro godinu dana od formiranja nove zakonodavne vlasti konstatovati da Skupština Crne Gore u novom mandatu nije donijela ni jedan jedini član, a kamo li zakon reformskog karaktera te da skoro riplijevski zvuči da su poslanici tog doma uspjeli da za više od dvanaest mjeseci izmijene svega stotinjak članova postojećih zakonskih rješenja kako bi obezbijedili nesmetanu prolaznost za svoje partijske aktiviste do visokih državnih pozicija. Crna Gora je danas kompromitovana, poražena i diskreditivana jer svi njeni decenijski napori da postane dio EU i sav trud i resurski koji su potrošeni na ostvarivanju te ideje su raspršeni u samo godinu dana nove vlade i njenih eksperata. 

Liberalna partija poziva sve politčke subjekte kojim je istinski stalo do Crne Gore da hitno koliko je danas pokrenu postupak opoziva trenutne vlade i skupštinske većine da se izvrši prekompozicija snaga u cilju objedinjavanja svih građanskih i demokratskih partija kako bi formirali novu vladu i proevropsku skupštinsku većinu. Poslije ovakog izvještaja Evropske komisije kome još može biti nejasno šta je krajnji cilj trenutne političke većine i šta je njen krajnji naum nego da isključe Crnu Goru iz svih tokova progresa i napretka kojem teže sve države svijeta. Zar treba da dozvolimo da nam budućnost bude u povratku na srednjevjekovno državno uređenje uz predaju teritorije svoje države pseudovjerskim organizacijama iz drugih država, stoji u saopštenju Jova Rabrenovića, potpredsjednika LPCG.

***

Milačić: Smrt Bulatovića alarm za hitno izglasavanje Tužilaštva

Ako nakon večerašnjeg oproštajnog video snimka stradalog funkcionera ANB-a Luke Bulatovića mi kao poslanici parlamentarne većine u najhitnijem roku ne izglasamo Tužilački savjet i ne otvorimo mehanizam nezavisnog tužilaštva, koje će hitno rasvijetliti i motive koje su gospodina Bulatovića naveli na njegov čin, onda je parlamentarna većina potpuno pala ne samo na političkom, veći i na elementarnom ljudskom ispitu.

Ova smrt alarm je svih alarma da se konačno trgnemo i posvetimo odmotavanju klupka organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Nemamo više ni dana vremena za čekanje za promjene u Tužilaštvu, a svi partijski izgovori, kada se kao društvo suočimo sa ovakvim video klipovima, potpuno pada ju u vodu i postaju potpuno bespredmetni, navodi se u saopštenju Marka Milačića, predsjednika Prave Crne Gore.

Share.

Comments are closed.