Stranačka saopštenja, 21. okt: DPS, SD, URA, LP

SD: Ne gradi se građanska Crna Gora sa onim strukturama koje od svog osnivanja čine da je ne bude

“Politička kriza u Crnoj Gori je dostigla vrhunac, pa danas imamo Vladu koja je, od prvobitne podrške 41 poslanika, pa nakon toga podrške 14 poslanika, spala na podršku 3 poslanika GP URA. Takvo stanje je, vjerujem, nezabilježeno u svijetu. Mi smatramo da je nužno što skorije otpočeti dijalog kako bi Crna Gora izašla iz ove krize, kako u narednu godinu ne bismo ušli sa Vladom koja nema podršku i Parlamentom koji je nefunkcionalan. Svima koji tvrde da se zalažu za građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru mora biti jasno da se ona ne gradi sa onim strukturama koje je konstantno negiraju i od svog osnivanja čine da je ne bude”, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Ulcinja.

On je rekao da je situacija u Crnoj Gori, nakon nešto više od godinu dana od parlamentarnih izbora, alarmantna i krajnje zabrinjavajuća.

“Mi danas imamo Vladu koja nema podršku u Parlamentu, što je još gore ta Vlada nema nikakve rezultate za ovih godinu dana, a takođe imamo i Parlament koji je blokiran i koji ne može da usvoji nijedan važniji akt jer ne postoji većina koja bi ga izglasala. Nezabilježeno je u svijetu, u parlamentarnoj praksi, da više od polovine poslanika parlamentarne većine bojkotuje sjednice Parlamenta. Takvo stanje je neodrživo i veoma štetno po Crnu Goru”, rekao je Brajović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata, Damir Šehović, poručio je da su građanima prije 30. avgusta, pa i prije formiranja nove Vlade Zdravka Krivokapića, obećavane kule i gradovi, preporod države, a da su građani ustvari dobili totalni haos, nedostatak rezultata nove vlasti i lošiji životni standard, posebno najugroženije kategorije stanovništva.

“Nakon godinu dana ekonomskog propadanja, gdje smo na mjesečnom nivou gubili po oko 1000 radnih mjesta, počeli su da nas zasipaju neodrživim i nerealnim obećanjima o navodnom povećanja zarada, kao da im je neko smetao da to do sad realizuju. Naprotiv. Nijesu učinili ništa da spriječe smanjenje zaposlenosti za čak 18 hiljada lica od početka rada ove vlade, baš kao ni divljanje cijena osnovnih životnih namirnica koje su porasle do 70%. Očigledno je da aktuelna vlada nema kapaciteta da se nosi sa odgovornošću koju ista podrazumijeva, pa smo umjesto reformi vidjeli klasični revanšizam i dovođenje sebi podobnih, civilizacijski i ideološki veoma spornih kadrova na odgovorna mjesta”, rekao je Šehović.

Predsjednik OO Socijaldemokrata Ulcinja, Ćazim Hodžić, izrazio je nezadovoljstvo radom aktuelne Vlade i položajem manjinskih naroda u njoj.

“Nažalost mi danas imamo gotovo jednonacionalnu i jednovjersku Vladu bez predstavnika manjinskih naroda u njoj. Smatram da to nikako ne doprinosi multinacionalnom i multivjerskom skladu, kao ni građanskom karakteru Crne Gore. Ulcinjani su uvijek bili i biće lojalni svojoj državi Crnoj Gori”, rekao je Hodžić.

On je konstatovao da u ovoj opštini relativno brzo slijede lokalni izbori, ističući da očekuje dobar rezultat Socijaldemokrata na tim izborima:

“Mi smo, kao dio lokalne vlasti, koliko god smo imali mogućnosti, učinili sve da se u Ulcinju živi bolje. Mogu reći da sam ponosan na naše predstavnike u lokalnoj vlasti i da je napredak u onim resorima koje su vodili kadrovi Socijaldemokrata u Ulcinju jasno vidljiv. Uvjeren sam da će to u najvećoj mjeri doprinijeti da naš rezultat na predstojećim lokalnim izborima bude veoma dobar”, rekao je Hodžić.

Na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Ulcinja, koja je organizovana u susret predstojećem Kongresu partije, izabrani su delegati i kandidati za članove novog saziva Glavnog odbora. Sjednici su prisustvovali i portparol SD-a Nikola Zirojević, kao i funkcioneri partije Marko Rakočević, Danilo Orlandić i Nusret Canović.

Nakon odluke predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića da se na predstojećem Kongresu neće kandidovati za novi mandat, Odbor Socijaldemokrata Ulcinja je jednoglasno odlučio da za novog predsjednika partije predloži aktuelnog potpredsjednika Damira Šehovića.

***

Glavni odbor DPS: Nastavak partijskih reformi na lokalnom nivou, usvaja se inovirani model rada, Vlada na izdisaju, Crna Gora sa njom propada

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije, Milo Đukanović, razgovarano je o aktuelnim reformskim procesima u stranci kao i o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji. Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović je predstavio ključne aktivnosti oko sveobuhvatnih partijskih reformi. U okviru tematskog dijela sjednice održan je Panel “Reforma DPS-a – rezultati i očekivanja” u kojem su učešće uzeli potpredsjednik partije Jevto Eraković, članica Predsjedništva Aleksandra Vuković i član Izvršnog odbora Mihailo Anđušić. 

U svom obraćanju predsjednik Đukanović je afirmisao novi aktivizam na sjednicama Glavnog odbora i istakao da vjeruje da će se ta praksa nastaviti, u cilju preciznijeg i sveobuhvatnijeg definisanja politike DPS. Govoreći o reformskom procesu unutar partije koji i dalje traje, predsjednik je kazao da moramo izbjeći zamku da pričamo samo o potrebi kadrovskih promjena u partiji budući da su reforme mnogo dublji proces u koji smo zakoračili odmah nakon završenih parlamentarnih izbora, a posebno od održavanja partijskog Kongresa i periodima nakon njega. Ključni apsekt predstojećeg dijela reforme, kako je istakao predsjednik, mora biti inovirani model rada koji znači komunikaciju sa ljudima, sposobnost da pokažemo da razumijemo njihove probleme i da možemo da ponudimo kvalitetnije, uvjerljivije, vjerodostojnije odgovore od konkurencije, za izazove sa kojima se građani suočavaju. 

,,Povjerenje se ne gradi, kao što znamo, ni u životu, ni u porodici, ni u partiji, ni u društvu kroz parole i poruke koje ćete poslati preko malih ekrana. Povjerenje se gradi kroz neposrednu komunikaciju sa ljudima. Dakle, tome je trebala da posluži – a u dobrom dijelu naše novije političke istorije je i služila – infrastruktura Demokratske partije socijalista”, istakao je Đukanović. 

Predsjednik je naglasio i da je prethodna godina dana pokazala snagu Demokratske partije socijalista, kao i njenu odlučnost da i sa pozicije opozicije brani ono što su ostvarena dostignuća, ali i viziju razvoja. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Milo Đukanović je konstatovao da je aktuelna Vlada na izdisaju te da je to jasno i najpovršnije upućenim u politički život Crne Gore. On je konstatovao da Vlada, sa svakim sljedećim danom pokazuje apsolutnu nedostatnost kapaciteta da rješava probleme sa kojima se Crna Gora suočava.

„Mandat ove Vlade je vrijeme propadanja Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović je predstavio aktivnosti oko sveukupnih partijskih reformi koje su sprovedene u cilju ispunjenja zaključaka nakon prošlogodišnjih izbora i Kongresa na početku godine. On je saopštio da je upravo ovogodišnji Kongres označio početak rada na kadrovskom osvježenju i zacrtao cilj da u prvom planu budu novi, stručni i posvećeni ljudi, što je rezultiralo da u novom Glavnom odboru bude 60% novih lica.

On je  konstatovao da je DPS najprogresivniji i najodgovorniji politički subjekat, najjača partija sa ubjedljivo najvećim kadrovskim kapitalom u zemlji, i  izrazio uvjerenje da će ostati ključna snaga koja će dalje doprinositi društveno-ekonomskom razvoju i evropskom putu Crne Gore.

Na juče održanoj sjednici potpredsjednik partije Jevto Eraković, članica Predsjedništva Aleksandra Vuković i član Izvršnog odbora Mihailo Anđušić u okviru svojih nadležnosti podnijeli su izvještaj sa okruglih stolova koji su organizovani prethodnih dana,  a na kojima su obrađivane određene politike u okviru reformskog procesa unutar partije. 

Potpredsjednik Eraković je predstavio ostvarene rezultate komisija Glavnog odbora, kroz medijsku prepoznatljivost među članstvom i građanima. Na sjednici je konstatovano da je formiranjem i preostale Komisije za održivi ekonomski razvoj zaokružen važan dio partijske infrastrukture koji se tiče stručnih tijela, čiji je zadatak da svakodnevno nude rješenja i ukazuju na anomalije aktuelne Vlade i parlamentarne većine. 

Članica Predsjedništva Aleksandra Vuković je tokom svoje prezentacije govorila o aktuelnim reformskim procesima u dijelu Asocijacije žena Demokratske partije socijalista, te istakla očekivanja da će predstojeći izbori u okviru Asocijacije donijeti partiji novi kvalitet kroz nove obrasce političkog djelovanja.

Mihailo Anđušić, član Izvršnog odbora govorio je o do sada održanim Opštinskim izbornim konferencija, te istakao da one predstavljaju samo prvi korak u dijelu reformi unutarpartijske infrastrukture na lokalnom nivou. On je naglasio da je ključno osvježiti i ojačati rad mjesnih odbora i omogućiti adekvatnu transmisiju politike od nivoa Predsjedništva do svakog dijela partijske mreže.

U nastavku tematskog dijela sjednice govorilo se i o radu Savjeta mladih i nužnoj potrebi nastavka jačanja baze mladih partijskih aktivista. U tom kontekstu razgovarano je i o konkretnim rješenjima, te je analiziran i pozitivno ocijenjen rad novog rukovodstva koje je preuzelo funkcije u prije nekoliko mjeseci.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera jučerašnja sjednica Glavnog odbora DPS održana je na dvije lokacije – u Podgorici i na Cetinju.

***

LP, Rabrenović: Duh iz boce je pušten i inflatorna spirala je pokrenuta

Jovan Rabrenović, član Predsjedništva Liberalne partije:

U kontinuelnom periodu u Crnoj Gori imamo nestabilnu ekonomsku situaciju u kojoj se između ostalih problema kao najizrazitiji remetilački faktor ekonomskog balansa javljaju poskupljenja energenata i namirnica opšte potrošnje, pa možemo konstatovati da nam inflacija energično kuca na vratima, a da njena najdramatičnija varijanta tzv. Inflatorna spirala čeka da zauzme mjesto u državnom ali i našim porodičnim budžetima i da nam „pojede“ standard. Inflacija narušava naše dohotke, umanjuje životni standard i ima za posljedicu stvaranje atmosfere ne samo ekonomske već i mnogo opasnije društvene nesigurnosti. Kao takav, to je problem koji nas sve brine bez obzira što ova inflacija ima karakteristike globalne inflacije i dešava se u cijelom svijetu, ali isto tako ona ima i svoj nacionalni okvir i to je upravo taj zabrinjavajući inflatorni paradoks.

Globalno posmatrano nastupili su veliki poremećaji u proizvodnji i logistici ali i u očekivanjima država i ostvarivanju njihovih nacionalnih i globalnih agendi uticaja i pozicioniranja te jačanju nacionalnih brendova i imidža. Velike države i opredjeljujuće globale ekonomije determinišu tokove privrednog rasta, stagnacije ili u konačnom pada, pa samim tim utiču i na tok pojave i eventualnog rasta inflacije posebno u malim i nerazvijenim ili zavisnim ekonomijama, kakva je crnogorska. Očigledan je njen sekundaran odnos prema kretnjama u globalnoj ekonomiji prije svega turizmu kao primarnoj strateškoj grani na koju je oslonjen razvoj cjelokupne privredne snage.

U cijelom kontekstu rasta cijena ne treba zaboraviti da se uticaj na lokalne ekonomije može planirati i špekulativno sprovoditi pri čemu ne treba podcijeniti tržišne interese i mogućnost da preko njih neko poentira, a da naša percepcija ostaje na nivou ravnog jednodimenzionalnog posmatranja promjena. Šta uraditi da bi se smanjio ili eliminisao uticaj ne samo rasta cijena koje su u prvom mahu u fokusu već, za ekonomiste i institucije koje prate tržište, mnogo bitinije što donosi rast cijena i mogućnost pojave inflacije, pa čak i one ranije pomenute inflatorne spirale.

To se zove „duh iz boce“, a da li je crnogorska ekonomija spremna za puštanje duha iz boce i njegov uticaj na živote građana Crne Gore djeluje kao teško pitanje ali sa lakim odgovorom. Prosto, crnogorska privreda nema iza sebe jake institucije koje kontolišu cjenovne i inflatorene tokove i drže ih na razumno prihvatljivom nivou koji neće izazvati turbulencije ali daje podstrek bržem i dinamičnijem ekonomskom rastu. Naša inflacija nije kontrolisana? Naša inflacija je u sigurnim rukama? Nažalost sa tačke koja je suštinska za pojavu neproduktivne inflacije odgovor je jasan i negativan, jer naše cijene ne rastu zbog pojačane potražnje koja bi opet bila uslovljena povećanom stopom zapošljavanja direktno srazmjerno njenom rastu. Ovih dana se ta cjenovna lavina sručila na naše granice i kao što je jasno da svaka država radi za sebe pitanje je šta Crna Gora može uraditi za privredu i građane, a prije svega za građane jer privreda i pored problema zbog rasta cijene energenata i logističkih troškova kao i ostalih izdataka u linealrnom lancu, svoje obaveze odnosno troškove prebacuje ili bolje reći ukalkuliše u cijene roba i usluga krajnjim kupcima i potrošačima.

Za razliku od Vlade Crne Gore koja se kao po običaju pravi mrtva, ozbiljna, Evropska komisija zasijeda i razmatra mjere koje će donijeti i kojim će smanjiti uticaj inflacije u svojim članicama, dajući im potpunu slobodu, u okvirima Mastrihta, da samostalno štite svoje ekonomije. Evropska komisija planira kako da obuzda udar na standard svojih građana sa jedne strane i kako da pomogne privrednu sa druge strane. Obje ove strane nijesu lice i naličje kako se to obično kod nas voli doživljavati već simboličan iskaz brige o oba učesnika privrednog i tržišnog procesa, podjednako.

Ono što je bitno istaći za Crnu Goru, jer je ona za nas faktički jedino značajna, jeste da cijene derivata nikako ne smiju biti tzv. svete krave već njihova struktura mora biti javno i egzaktno prisutna kako bi se znalo koji dio krajnje cijene od litra benzina ili dizela kome pripada i koliko država uzima od građana, te koliko može smanjiti svoj „zalogaj“. To je prvi korak, a drugi bi bio da vidimo što ko od particapanata može učiniti da bi se trošak goriva za privredu i građane smanji na valjan nivo, iako je to teško egzaktno utvrdiiti jer uvijek država teži što većem uzimanju pa samim tim ni povećanje cijene njoj nije ništa drugo nego neplanirani dobitak koji ostvaruje preko akciza i poreza. Sigurno je da je najveći slavljenik upravo ministar finansija koji može biti zadovoljan dodatnim punjenjem budžeta koje, kao što je već rečeno, dolazi prilično neplanirano a bitno je iz prostog razloga što će donijeti više novca u kasi čime se, uprkos lošim procjenama o ekonomskom rastu od strane MMF, ministar može hvaliti domaćoj i stranoj javnosti.

Puniji budžet obezbjeđuje plaćanja prema kreditorima u predviđenim rokovima i smanjuje potrebu za zaduživanjem pa samim tim i smanjenjem minusa u budžetu povećava se kreditni rejting države, a dodatno takav status države se koristi prema domaćoj javnosti. Politički efekat koji će ovakav efekat izdašnog punjenja budžeta imati obezbjeđuje da se planira projekat megalomanski i neprimjereno nazvan Maršalov plan – Evropa sad. Poruka koja se šalje je jasna, možda jeste bilo malog povećanja cijena ali će vam uskoto plate biti na nivou plata u Sloveniji, zato vrijedi da se malo istrpi inflacija. Ako pogledamo unazad nekoliko decenija, a prije svega od obnove nezavisnosti, izuzev one epizode globalne ekonomske krize i pojave inflacije 2008. godine, nije bili nikakvih većih oscilacija na tržištima. Samim tim, građani su i zaboravili (a neki tada nijesu ni bili rođeni) one mračne godine hiperinflacije i bezvrijednih milijardi u našim rukama.

***

URA: Novaković-Đurović: Izvještaj Evropske komisije mapa puta za dalje djelovanje u svim oblastima

Nalazi i preporuke iz Izvještaja Evropske komisije treba da služe kao mapa puta za dalje reforme u svim oblastima smatra Ana Novković-Đurović, politička direktorka URE.

Ona je saopštila da ta partija sa dužnom pažnjom analizira sve segmente ovog dokumenta.

“One oblasti u kojima je konstatovan ograničeni napredak ili izostanak napretka, kao što je oblast pravosuđa  treba da budu prioritet daljeg djelovanja vlasti ali i opozicije. Raduje nas što je evidentiran progres u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Da bi mogli nastaviti dalje da ostvarujemo napredak u ovoj oblasti, i da bi građani osjetili efekte ovih rezultata, potrebno je hitno izglasavanje Tužilačkog savjeta. U suprotnom, progres će  ostati ograničenog dometa”, ukazuje Novaković-Đurović.

Napominje da bez profesionalnih tužilaca i njihovog zakonitog postupanja, kao  i reformi u pravosuđu, kriminalci će se i dalje slobodno šetati Crnom Gorom.

 “Crna Gora ima šansu da bude sljedeća članica EU. Uz podršku preko 70% građana za članstvo u EU, obaveza je svih političkih subjekata da  svo djelovanje i energiju usmjere u tom pravcu”, dodaje Novaković-Đurović.

 “URA je svoje djelovanje uskladila sa evropskom agendom. Zato, integracija u EU mora ostati apsolutni prioritet ove Vlade i vladajuće većine, te svi politički dogovori treba da se postižu oko što bržeg ostvarivanja reformi u ovom pravcu, a ne oko podjele fotelja”, zaključuje se u saopštenju političke direktorke Građanskog pokreta URA.

***

SD: Mugoša: Aktuelna vlast je samo na riječima za EU integracije

Poslanik SD-a, Boris Mugoša je na tviteru istakao da je više puta sugerisao kolegama iz parlamentarne većine da povuku iz procedure predlog izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima jer nije usklađen sa evropskim standardima; jer je predložen bez adekvatnih konsultacija sa zainteresovanim stranama; jer se tim predloženim izmjenama i dopunama urušavaju principi stručnosti i kvalifikovanosti za zasnivanje radnog odnosa u državnoj upravi i da nas takvim predloženim zakonima sve više udaljavaju od članstva u EU.

Mugoša je konstatovao da su njegove ocjene o navedenim izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima sada potvrđene u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

“Aktuelna vlast je samo na priči za EU integracije”, zaključuje poslanik Socijaldemokrata.

***

Klub poslanika DPS traži saslušanje ministarke Injac na Odboru za antikorupciju

Klub poslanika Demokratske partije socijalista Crne Gore tražiće na Odboru za antikorupciju kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac.

Smatramo da je neophodno utvrditi sve činjenice u postupanju ministarke Injac od početka mandata, posebno dijela koji se tiče njenog uticaja na tužilaštvo i tužiteljku Mitrović, koja vodi proces protiv nje. Injac je, to je sad već sasvim jasno, zloupotrebljavajući svoj položaj tako što je onemogućila sinu tužiteljke Mitrović da ostvari pravo na školovanje za pilota u Grčkoj, mada je ispunio sve uslove konkursa i bio najbolji kandidat, pokušala da utiče na tužiteljku Mitrović da ne pokreće istragu protiv nje po podnijetim krivičnim prijavama. Takođe, postoje i jasne indicije da je neophodno preispitati čitav rad ministarke Injac, kako zbog kritika bezbjednosnog sektora od strane međunarodnih partnera, tako i zbog njenog učešća i zloupotrebe Vojske Crne Gore u događajima na Cetinju 5. septembra.

Poslanički klub DPS očekuje da prijedlog za saslušanje Injac bude prihvaćen i da, nakon toga, budu usvojeni odgovarajući zaključci.

Share.

Comments are closed.