Stranačka saopštenja, 25. februar – SNP, DPS, Forca, LP, SD, URA, Prava CG, BS, Demokrate, HGI

HGI: podrška Tuzima i Gjeloshaju

Hrvatska građanska inicijativa upućuje punu podršku predsjedniku Općine Tuzi Niku Gjeloshaju, lokalnom rukovodstvu i građanima, koji brane, prije svega vlastito dostojanstvo. Svima nam je u sjećanju njihov odgovoran odnos prema zdravstvenoj krizi, kada su u dobroj kumunikaciji, dogovorom s nadležnim institucijama, prošle godine svjedočili kako zaštiti i sebe i druge od opakog virusa. Žalosno je što je ovog puta izostao i elementarni razgovor s predsjednikom Tuzi od strane najodgovornijih u Crnoj Gori i na taj način pokazan manjak uvažavanja i poštivanja digniteta stanovnika ovog grada.

Apeliramo da se strasti smire, kroz dijalog, a uvažavajući činjenicu da u ovoj Općini nije alarmantna situacija s brojem oboljelih.

***

Milačić Đeljošaju: Neću doći u Tuzi, vi ćete doći u tužilaštvo u Podgorici

“Najnovija dešavanja u Opštini Tuzi, u režiji predsjednika opštine Nika Đeljošaja, samo su nastavak već viđene igre koju DPS pokušava da još jednom odigra u odmazdi prema Vladi Crne Gore. Da se ne radi o pokušaju navodne odbrane prava, na šta pozivom građana na otpor poziva predsjednik Opštine Tuzi, pokazuje i samo podsjećanje na sliku Opštine Tuzi iz vremena kada je epidemiološke mjere propisivao kadrovski nekompetentni NKT, kada je Opština Tuzi zbog desetak zaraženih bila nedeljama zatvorena a stanovnici zaključani u kućnom karantinu, preventivno. Tada predsjednik Opštine Nik Đeljošaj nije pozivao ni pokazivao otpor, već voljom partijskog piona DPS-a stajao na stranu nerazumne okupacije, a to vidimo sada, cijele Opštine zbog neadekvatno propisanih mjera kojima su ljudima u toj opštini oduzeta i pogažena skoro sva ljudska prava.

Danas, na braniku tekovina DPS-a, i u tom isključivom motivu predsjednik Opštine Tuzi pravi doslovno rečeno cirkus, zloupotrebljavajući građane ove opštine u svom naumu da pružaju otpor mjerama koje važe u skoro cijeloj Crnoj Gori, a koje su bar deset puta blaže od nekadašnjih mjera koje je propisivao NKT.

Predsjednik Opštine Tuzi nas tokom jučerašnjeg dana ,a nastavljeno je i danas, redovno informiše o svim idejama, pa poziva jednog po jednog iz vladajuće većine da dođu i posjete ga na barikadama apsurda koje je postavio na ulazu u Tuzi kojima neodgovorno rukovodi, a među njima pozvan sam da dođem i ja, kao Predsjednik Prave Crne Gore i jedan od predstavnika vladajuće većine da sa njima pokušam da riješim nastalu situaciju.

Ovim putem poručujem predsjedniku Opštine Tuzi, gospodinu Niku Đeljošaju da neću dolaziti da rješavam situaciju koja ne postoji, koja je iskreirana kao davno uigrana politička igra njega i onih kojima je godinama unazad davao podršku za većinu u Parlamentu da se sa narodom Crne Gore igraju onako kako se on danas igra sa Opštinom Tuzi, sa građanima ove opštine, ali ću rado doći kod svakog poštenog i dobronamjernog žitelja Opštine Tuzi za koje je prijateljska ruka Prave Crne Gore uvijek otvorena.

Podsjećam gospodina Nika Đeljošaja na ono što je on u svom novom neuspjelom manevru zaboravio, poštovanje zakona Crne Gore nije pozivanje na represivne mjere prema njemu, već je na to obavezan kao građanin Crne Gore, i nema potrebe da me poziva da dođem danas u Opštinu Tuzi jer će on doći u Osnovno državno tužilaštvo, u Podgoricu, gdje će morati detaljno da objasni svaki korak pozivanja građana Tuzi na otpor vlasti u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore .

***

Demokrate: SD neskriveno štiti i opravdava napadače

Umjesto da osudi napad na funkcionere i aktiviste koalicije “Mir je naša nacija”, SD se služi političkim trikovima i napada žrtve političko-kriminalnih akcija. Međutim, svakom građaninu Nikšića je jasno zašto je SD odlučio da štiti naoružane napadače, a napada časne i poštene ljude. To niti je slučajno niti iz neznanja, već zbog činjenice da ulični banditi upravo dolaze i djeluju po nalozima struktura kojima pripada i SD.

U reagovanju protiv Radovića, SD neskriveno štiti i opravdava napadače, što je prije svega nemoralno i nečasno, ali očekivano od takve političke organizacije. Pozivanjem da se sankcioniše Radović, a ne napadači, ova partija nije daleko odmakla od onoga što je i ranije bila, dio autokratskog aparata koji odlučuje po partijskoj ili drugoj liniji, a ne po zakonima države Crne Gore.

SD i dalje misli da nijesu kažnjiva krivična djela, ako su učinjena od strane njihovih članova ili po njihovim ili nalozima njima bliskih političkih struktura. Gospodo iz SD-a, morate znati da je epoha takve politike okončana 30. avgusta, a biće zapečaćena 14. marta u Nikšiću.

Zašto nijeste pozvali na poštovanje zakona i sankcionisanje nakon očiglednog kršenja mjera na patriotskom skupu? Zaboravili ste kršenje mjera od strane Bemaxa, Milutina Simovića, Veselina Grbovića i stotina drugih. Svaki građanin Nikšića i Crne Gore navešće najmanje 10 primjera kršenja mjera od strane vaših funkcionera. Umjesto da postupate pravično i politički korektno, vi tražite sankcionisanje onih koji su bili meta i žrtva opasnih kriminalaca.

Međutim, kriminalne strukture 14. marta odlaze sa SD-om iz Nikšića, a pobjeđuje multietnički i vazda antifašistički Nikšić. Za razliku od vaših metoda, mi pobjeđujemo znanjem i olovkom.

***

Bošnjačka stranka iskazuje punu podršku lokalnoj samoupravi i građanima Tuzi

Bošnjačka stranka iskazuje punu podršku lokalnoj samoupravi i građanima opštine Tuzi, u odbrani elementarnih ljudskih prava.

“Imajući u obzir da su Tuzi u kategorizaciji broja zaraženih, u zelenoj zoni, odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata je udar na privredu ove opštine. Podsjećamo javnost da su stanovnici ove opštine tokom prvog talasa epidemije pokazali visok stepen poštovanja mjera. Kao članica lokalne vlasti u ovoj opštini, pozivamo sve strane na dijalog, koji je jedini put ka dogovoru”, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

***

Pepić: Nova mjera o zabrani rada ugostiteljskih objekata dokaz da Vladu ne vode nikakvi eksperti

“Nova mjera Vlade kojom je odlučeno da se zabrani rad ugostiteljskih objekata u opštini Tuzi, opštini koja prema posljednjim podacima spada u zelenu zonu, dokaz je da ovu Vladu ne vode nikakvi eksperti, kako nam se to pokušavalo prikazati kada je formirana. Riječ je, dakle, o čisto političkom hiru i  odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi.

Građani Tuzi  nijesu protiv zdravstvenih mjera, jer smo to dokazali u prvom talasu pandemije koronavirusom, ali jesu protiv političkih koje su usmjerene na slabljenje ekonomskih prilika u najmlađoj opštini u Crnoj Gori. Ovo ujedno pokazuje  i odnos nove apostolske Vlade prema opštini u kojoj većinu stanovništva čine manjinski narodi,  pa ova politička odluka ima i posebnu konotaciju.

Mi nećemo ćutati,  već ćemo se suprostaviti svim zakonom propisanim sredstvima, ovoj odluci,  kao i svakoj političkoj odluci kojom se tendenciozno nanosi šteta građanima bilo koje opštine u našoj Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Mirza Pepić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Tuzi.

***

Crno na bijelo: Nikšić ćemo ponovo izgraditi kao radničku prijestonicu

“Nikšić, nekadašnja radnička prijestonica, danas je privredno zapušten grad. Naš ambiciozni, ali istovremeno i realan plan, je da u mandatu od četiri godine otvorimo minimum 500 radnih mjesta u proizvodnji”, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Tijana Krivokapić.

Kako je kazala, u toku mandata u kojem koalicija Crno na bijelo bude participirala u lokalnoj nikšićkoj vlasti, prezaduženu Opštinu Nikšić oslobodiće dugova i za četiri godine smanjiti dug opštine za 10 miliona eura. ,,Uradićemo reviziju svih većih tendera koji su u javnosti izazivali sporenja. Takvi su tenderi za bazen, gradski trg, rekonstrukciju puteva, postavljanje rasvjete… Nikšiću, drugoj opštini po broju stanovnika, potrebna je biznis zona. Zbog toga ćemo aktivirati nikšićku biznis zonu i razraditi plan za pojedinačne biznise”, navela je Krivokapić.

Kako je istakla, u tom cilju realizovaće projekte privatno-javnog partnerstva na relaciji opština-domaći ili strani investitori, a ulaganje u lokalne i regionalne projekte ostvarivaće se u dogovoru s Vladom Crne Gore. ,,Jedan od važnih projekata u našem mandatu biće reciklažni centar koji će izgraditi renomirana američka firma za preradu svih vrsta otpada – komunalnog, komercijalnog, industrijskog i medicinskog. Projekat će biti realizovan na bazi privatno-javnog partnerstva sa stranim, već pomenutim, američkim investitorom, gdje će posao naći oko 230 naših sugrađana”.

Opština će, kako navodi Krivokapić, raditi i na drugim projektima koji podrazumijevaju partnerstva sa domaćim proizvođačima hrane, skladištenje i proizvodnju čajeva, džemova i sokova, gotovih i polugotovih proizvoda, kao i subvencionisanje pomenutih djelatnosti na godinu ili dvije. ,,U našem predlogu razvijanja privrede Nikšića planiramo oživljavanje nikšićke pijace tako što ćemo smanjiti zakup tezgi i omogućiti svim zainteresovanim proizvođačima hrane da izlažu svoje proizvode. Opština Nikšić će u našem mandatu realizovati i niz projekata samozapošljavanja kroz podsticaje u vidu subvencija i administrativne pomoći, koja predviđa brze rokove rješavanja birokratije ili davanje privremenih papira, do izdavanja konačnih”, rekla je još Krivokapić.

Prema njenim riječima, u svim podsticajnim mjerama liste Crno na bijelo za oživljavanje privrede u Nikšiću prednost će imati nezaposleni, osobe sa invaliditetom (čak preko 50 odsto) i penzioneri koji kreću u posao sa namjerom zapošljavanja drugih lica. ,,Predano ćemo raditi na stimulaciji ženskih preduzetnika pomoću subvencija na doprinose, komunalije i lokalne takse za ženske preduzetnike koji počinju posao. Ukoliko zapošljavaju preko pet osoba, predviđene su dodatne subvencije u vidu davanja zemlje ili prostora za rad, po povoljnim ili gratis uslovima, u zavisnosti od projekta i biznis plana ponuđenog opštini. Stimulacija turističke privrede podrazumijeva subvencije na komunalije po m² za sve turističke projekte od 50-70 odsto, zatim usluge turističke agencije grada i besplatne konsultacije, kao i reklamiranje po povoljnim cijenama na sajtu opštinske turističke agencije”, objašnjava Krivokapić.

Ističe da će, da bi podstakli lokalnu privredu, organizovati akciju Kupujem u svom gradu, koja podrazumijeva izdavanje kartice grada Nikšića i dogovor sa privrednicima da vlasnici kartica imaju određeni popust za sve kupovine u komercijalnim radnjama na teritoriji Opštine Nikšić. ,,Stimulisaćemo i proizvodne poslove ustupanjem zemlje gratis ili po povoljnim uslovima na određeni period, pri čemu ćemo organizovati otkup proizvoda od strane lokalnih prodavaca, ali se mogu uključiti i šire trgovinske mreže. U cilju razvijanja privrede organizovaćemo susrete između lokalnih kompanija i potencijalnih stranih investitora, najmanje jednom godišnje, uz pokroviteljstvo opštine”.

Kako je kazala, kroz četiri godine budućeg mandata koalicije Crno na bijelo Opštini Nikšić vratiće stari sjaj privrednog centra i radničkog grada. ,,Jer Može Nikšić – Crno na bijelo”, zaključila je Krivokapić.

***

SD: Vlada kažnjava Tuzi zbog sopstvene nesposobnosti

Socijaldemokrate daju podršku predsjedniku opštine Tuzi Đeljošaju, u čijim nastojanjima ne vidimo ništa drugo do potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u „zelenom“, a ipak je podvrgnuta rigoroznim mjerama. Odnosno, opština Tuzi se kažnjava za nesposobnost Vlade da upravlja epidemiološkom situacijom.  Socijaldemokrate zato snažno osuđuju sasvim očiglednu i namjernu političku diskriminaciju ljudi koji su građani ove države, te diskriminaciju opštine za koju u ovom momentu nema razloga da bude kažnjavana na način na koji to vlast pokušava. To je saopštio Samir Adžović, predsjednik OO Socijaldemokrata u Tuzima.

Kako kaže Adžović, svemu ovome treba dodati činjenicu da će ova vlast ostati u istoriji zapisana kao neko ko je načinio monumentalne greške u kontrolisanju epidemije, a koje su dovele do toga da smo među najgorima u Evropi i svijetu. I, dok nam za kompletan region granice i dalje ostaju otvorene, nama juče na presu vlasti pričaju sulude priče o tome kako je građanima Bocvane potreban PCR test. Dok se kapaciteti kovid centara bliže maksimalnoj popunjenosti, mi i dalje, ako izuzmemo donaciju, kao prava zemlja trećeg svijeta čekamo vakcine.

Upravo zato ova vlast, koja nema znanja ni kapaciteta da se bori sa epidemijom, prešla je granicu time što, povrh svog neznanja koje je demonstrirala, pokušava da sprovede još diskriminatrone i političke poteze. Uvažena gospodo, vama izgleda ni epidemija od koje građani umiru ne može pomoći da se okanete politike. “I zato, uvažena gospodo, vi nemate kapaciteta da druge liječite, jer vi ste dio problema, a ne dio rješenja”, zaključuje Adžović.

***

Milačić: Tužilaštvo hitno da procesuira Đeljošaja, zakon mora biti jednak za sve

„Ponašanje predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja čin je neodgovornog političara koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz Zakona Crne Gore i potpiruje podjele i to sa pozicije prvog čovjeka jedne Opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim funkcije.

Predsjednik bilo koje Opštine i javni funkcioner moraju biti primjer svim građanima Crne Gore u poštovanju zakona, jer poštovanjem zakona poštuje se država. Ovim činom gospodin Đeljošaj je jasno pokazao koliko poštuje državu Crnu Goru.

Prava Crna Gora poziva odlazeće tužilaštvo da demonstrira da je zakon u ovoj zemlji jednak za sve i da hitno – onako kako su procesuirali narod čak i zbog objava na društvenim mrežama – procesuira predsjednika Opštine Tuzi zbog očiglednog krivičnog djela pozivanja na otpor, ali i niza drugih nedozvoljenih radnji.

Zakon mora biti jednak za sve, bez obzira kojoj političkoj, nacionalnoj ili vjerskoj grupi neko pripadao, što je u punom interesu svakog građanina Crne Gore, živio on u Tuzima, Budvi , Pljevljima ili bilo kojem gradu“, kaže se u izjavi Marka Milačića, predsjednike Prave Crne Gore.

***

Janković koaliciji SDP-SD: Držali ste vreću dok se pljačkala Crna Gora

“Sraman je pokušaj političkih šibicara i huškača da nakon političke propasti u svoje blato uvuku i najstručnije kadrove sa Cetinja“, kazao je odbornik Građanskog pokreta URA u Prijestonici Cetinje Slavko Šole Janković.

Kako je kazao, nakon loše političke kalkulacije i gubitka već dogovorenih pozicija, odlučili su se za taktiku ,,poslije mene potop“, koja ima za cilj slom crnogorskih institucija i gušenje svake građanske politike koja izlazi iz njihove nacionalističke torine. ,,Zadatak privezaka mafije je da, svojim lažima, podmetačinama, huškanjem i crtanjem meta svim Crnogorcima koji nisu za koaliciju DPS-SDP-SD, odvlače pažnju sa svakodnevnih hapšenja njihovih funkcionera koji su decenijama pljačkali državu. Afere koje svakodnevno zatrpavaju javnost na najbolji mogući način pokazuju njihov odnos prema državi Crnoj Gori i njenim institucijama“, kazao je Janković.

On je podsjetio i da su politički privjesci “ozbiljnim igračima“, dok su nemilosrdno pljačkali državu, držali vreću. ,,Nije SDP dao da se opljačka Crna Gora“, ironično je zaključio odbornik URE na Cetinju.

***

SD Nikšić: Da li je Radović boravio u Nikšiću suprotno zabrani napuštanja teritorije opštine Budva?

Crnogorska javnost, a Nikšićka pogotovo, prekjuče je svjedočila press konferenciji funkcionera Demokrata tokom koje su tvrdili da su u naselju Kočani napadnuti od strane lica koja su okarakterisali kao bezbjednosno interesantna.

Iako nam je veoma začuđujuće da Demokrate, koje su u proteklih 5 godina zauzimale slavno mjesto šampiona u sačinjavanju video snimaka i objavljivanju istih čak i kad ih neko poprijeko pogleda, ovog puta nijesu uspjele da zabilježe makar dio navedenog incidenta, pitanje osnovanosti njihovih tvrdnji ipak ostavljamo nadležnim organima koji će, shodno svojim ovlašćenjima, prikupiti dokaze i ukoliko se osnovanost utvrdi, predmet proslijediti nadležnom tužiocu. Ono što je nama zapalo za oko je detalj druge prirode – prisustvo Krsta Radovića, funkcionera Demokrata iz Budve, u našem rodnom gradu. Ne zato što u Nikšić bilo ko nije dobrodošao, sasvim suprotno, već zato što građani Budve, shodno krajnje zabrinjavajućoj epidemiološkoj situaciji u tom gradu, imaju zabranu napuštanja teritorije opštine u kojoj žive. Gospodinu Radoviću i partiji koju predstavlja očito je važnije da prikupe koji glas više, a zdravlje građana, prije svega onih u čije su kuće ulazili, po ugledu na Vladu Crne Gore, stavljaju na posljednje mjesto. Stoga, sasvim opravdano, postavljamo pitanje – da li za gospodina Radovića važe ista pravila kao i za ostale građane Budve?

Sagledavajući situaciju na lokalnom budvanskom nivou, cijenimo da bi gospodin Radović u svojoj opštini, gdje bi shodno mjerama i trebao da bude, imao i te kako preča posla nego što ih ima u Nikšiću. Tako bi mu bilo bolje da je ostao u Budvi kako bi, nakon pola godine, konačno dogovorio koalicioni sporazum sa DF-om jer im i dalje škripi dogovor oko podjele funkcija „po dubini“. 

Očigledno je da oni koji su se zaklinjali da su građanske partije koje baštine vrijednosti nezavisne, multietničke, sekularne i antifašističke Crne Gore imaju sve veći problem u Nikšiću, jer im građani sve manje u to vjeruju. U tome im, uvjereni smo, neće pomoći ni nastavak manipulacije vjernicima i grčevita borba oko tog dijela biračkog tijela u koju se, uprkos priči da se crkva više neće miješati u politiku, nažalost uključuju i crkveni velikodostojnici.

Na kraju, nadležne pozivamo da utvrde da li je prisustvo gospodina Radovića u Nikšiću bilo u skladu sa važećim mjerama i ukoliko nije, kao što sumnjamo da nije, istog shodno propisima sankcionišu. A kako nam nova Vlada odgovorno vodi zdravstvenu politiku i proces imunizacije građana, koalicija koju Radović predstavlja može slobodno promijeniti naziv u Mir je naša vakcinacija. Ta floskula je, u konačnom, uz onu čuvenu Krivokapićevih apartčika koji „Ne daju Nikšić“, gotovo sve što mogu ponuditi građanima ovog grada.

***

LP: Vlada hitno da otpočne dijalog u Tuzima i smiri krizu

Liberalna partija apeluje na nadležne u Vladi  Crne Gore da hitno preduzmu korake ka rješenju situacije u Tuzima dijalogom sa lokalnim vlastima. Kriza prouzrokovana upitnim epidemiološkim mjerama u Opštini koja ima relativno stabilnu zdravstvenu situaciju i na zelenoj je listi mora se hitno smiriti.

Podsjećamo i Vladu i javnost da je Opština Tuzi u vrijeme najvećeg talasa epidemije bila najbolji primjer poštovanja mjera i bila u potpunom karantinu poštujući aposlutno mjere koje su doprinijele brzoj stabilizaciji epidemije u Tuzima i državi. Danas kada su neke druge Opštine žarište epidemije, postavlja se pitanje zašto Tuzi moraju da snose posljedice i građani s pravom traže odgovore od Vlade koja ne smije ćutati.

***

Forca: Snažna podrška za opštinu Tuzi

Nova Demokratska Snaga  Forca snažno podržava gradonačelnika opštine Tuzi u zaštiti ekonomije i prava građana Malesije od diskriminacije koju Vlada donosi odlukom o zatvaranju ugostiteljskih objekata i pored povoljne epidemiološke situacije.

Nažalost, svojom odlukom Vlada pokazuje nemogućnost pronalaženja rješenja bez žrtvovanja Albanaca ili bez osvete nad njima, dok rukovodstvo opštine Tuzi svojom odlukom još jednom pokazuje kompetentnost i nepokolebljiv stav u odbrani volje građana.

Pozivamo premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore da se odazovu pozivu predsjednika Tuzi g-dina Nika Đeljošaja.

***

Eraković: Bitka za Tuzi

“Tačno u dan prije jedanaest mjeseci – 25. marta 2020. godine Tuzi su bile u bezuslovnom karantinu zbog naglog skoka zaraženih koronavirusom. Država i Opština su propisali, a građani odgovorno prihvatili propisane mjere. Cilj nam je bio zajednički i najsvetiji – da sačuvamo živote. Bitka za Tuzi, sjećam se najčešćeg naslova u medijima.

Tuzi su primjer kako se Crna Gora borila sa pandemijom. I kako smo, zajedno, postigli rezultate.

Međusobnim povjerenjem – između stručnjaka na državnom nivou i lokalnih i vjerskih lidera u Malesiji – uvažavanjem i dosljednošću, stigli smo do cilja, žarište je ugašeno i život se vratio u normalu.

Bio sam tada u epicentru odlučivanja. Sjećam se neprospavanih noći i stalnog pitanja – hoćemo li biti brži od požara korone?

Pamtim sastanke sa Nikom Đeljošajem i lokalnim viđenim ljudima. Nijesmo se uvijek i u svemu saglašavali, ali smo uporno razgovarali, grozničavo tražeći održiva rješenja. Noć uoči početka totalnog karantina, kada smo do detalja zajedno sagledali mjere koje su odredili stručnjaci, Nik je rekao samo dvije riječi – Dajem besu.

Sjutradan i u sedmicama koje su slijedile 15.000 ljudi u Tuzima funkcionisalo je kao jedan.

Sa državnog nivoa bili smo jednako solidarni. Ničega nije smjelo da nedostaje. Medicinska pomoć, volonteri, distribucija potrepština i ljekova, policija, komunalne službe, sve je radilo besprekorno.

Riječ smo održali svi – na ponos Crnoj Gori i za pobjedu života.

Jedanaest mjeseci kasnije sasvim drugačija situacija. Nik Đeljošaj, po svemu se drži principa iz marta prošle godine. Ali ne i vlast na državnom nivou. Po Đeljošajevim riječima iz medija je saznao da je Vlada donijela odluku da zatvori kafiće u toj opštini, iako su po broju oboljelih Tuzi u zelenoj zoni, među opštinama sa najmanjim brojem zaražavanja.

Poručio im je da, kao i prošlog marta, treba zatvoriti međugradski saobraćaj u i iz žarišta epidemije i da neće dozvoliti da se, kako je kazao, Vlada politički sveti Tuzima.

Nova vlast, nažalost, napravila je problem mnogo šire. Kažnjavaju se gradovi sa dobrim statistikama, kao Tuzi, ali i Danilovgrad na primjer, a ne rješavaju se problemi u epicentrima.

Jer, nemamo sada samo jedno, nego su žarišta epidemije brojna. Vlast je, suštinski, izgubila kontrolu nad epidemijom, ona više ne umije i ne može da kontroliše ovu bolest. Odluke se donose stihijski, bolnice se pune, granice ostaju otvorene. Kalkuliše se tamo gdje su kalkulacije nedopustive, bitke današnje vlasti vode se po beogradskim televizijima – kao ona za Nikšić.

Od bitke za Tuzi do bitke za Nikšić u samo jedanaest mjeseci. Kakva žalosta razlika”, navodi se u izjavi dr Jevta Erakovića, potpredsjednika i poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***

OO SNP Nikšić: Izbjegavanjem zakazivanja skupštine akcionara odlažu se smjene u Elektroprivredi

Svi aktuelni događaji vezani za politički život u Crnoj Gori,  istovremeno su i ekonomski, i sada jedan za drugim izlaze na vidjelo uoči nikšićkih lokalnih izbora. To je savršeno pokazao i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Sudske odluke ne podliježu komentarisanju, ali kada ruše ugled ovako visoke instance, moramo ukazati na zloupotrebu.

Naime, očito je da se pokušava dobiti na vremenu od strane Odbora direktora i to svjesnim izbjegavanjem zakazivanja legitimne Skupštine akcionara, već se smjene direktora odlažu za postizborni period. Dobro znamo da se ovaj pojam postizborni odnosi na lokalne izbore u Nikšiću koji će srušiti dosadašnji korumpirani i mahinatorski sistem upravljanja javnim firmama.

Ovdje se može govoriti i o PRAVNOM NASILjU NAD LEGITIMNIM VLASNICIMA Elektroprivrede, što je presedan u funkcionisanju akcionarskih društava.

Zato smatramo da svi učesnici ove podle, a prozirne igre, moraju snositi konsekvence, prije svih, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Novi menadžment dužan je da što prije izvrši analizu rada ovog Odbora direktora i procesuira sve što je urađeno mimo zakona.

Share.

Comments are closed.