Stranačka saopštenja, 26. februar – URA, SD, BS, SNP

SNP: Praćenje nekadašnje opozicije potvrda da smo živjeli u zarobljenoj državi

U moru afera bivše vlasti koje se ovih dana otkrivaju posebno mjesto pripada onoj o praćenju i snimanju pokojnog mitropolita Amfilohija i lidera nekadašnje opozicije, među kojima i predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića, koje je sprovodila Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Socijalistička narodna partija Crne Gore očekuje da ovaj slučaj dobije adekvatan pravni epilog, odnosno da bivši direktor ANB-a Dejan Peručinić i agent Srđa Pavićević, koje je Specijalni policijski tim označio kao odgovorne za ove postupke, budu propisno sankcionisani.

Ovo je još jedna potvrda naših tvrdnji da smo do 30. avgusta prošle godine živjeli u zarobljenoj, privatnoj državi, u kojoj niko ko je promišljao drugačije od bivše vlasti nije promicao „radaru“ tajnih službi. Klasična politička policija, u funkciji zaštite i opstanka DPS-a i njenog prvog čovjeka, nije se libila da krši pozitivne zakonske propise naše države kako bi svojim šefovima obezbijedila materijale o aktivnostima njihovih političkih oponenata.

Umjesto da prate i sankcionišu pripadnike kriminalnih bandi i klanova u čijim je ratovima stradalo desetine ljudi, ANB se bavila praćenjem nekadašnje opozicije, ne vodeći računa da time krši osnovna ljudska prava. Sigurni smo da je ovo samo početak, te da će se vremenom otkriti sve ono što je rađeno u proteklih trideset godina vladavine DPS-a.

Izražavamo očekivanje i nadu da će se u poštenom i zakonitom sudskom postupku utvrditi sve činjenice o ovoj aferi i da će svi involvirani dobiti zaslužene kazne. Takođe, očekujemo da se ovakvi slučajevi više nikada ne ponove, te da više niko nikad ne bude predmet praćenja i obrade tajnih službi samo zato što ne djeluje u skladu sa željama i potrebama vlasti, ma sa koje strane ona dolazila.

***

Rafet Husović: Petnaest godina Bošnjačke stranke potvrda posvećene i istrajne politike

Obraćanje predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića povodom 15 godina postojanja Bošnjačke stranke:

Poštovani članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, danas, 26. februara, obilježavamo petnaest godina od osnivanja Bošnjačke stranke. U to ime, želim da vam najsrdačnije čestitam jubilej koji objelježava jedan značajan period posvećene i istrajne politike bošnjačkog naroda na strani demokratije, pravde, slobode, jednakosti i boljeg života za sve građane Crne Gore.

Bošnjačka stranka je već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda. Sa ponosom ističemo da smo kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa – obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju. Naš poseban doprinos je u izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu.

Bošnjačka stranka je istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava. Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji – Evropske narodne partije (EPP).

Kao partija, snažno se zalažemo preko najuticajnijih evropskih adresa za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanju stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori. Zato se Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika.

BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod – u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju.

Važna tekovina naše politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja.

Bošnjačka stranka je, kroz institucije vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ostvarila mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera.

Želim da istaknem da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana naš najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina.

Tokom prethodnih 15 godina, jedan od naših prioriteta bio je i saradnja sa dijasporom. Mnogo puta smo ponovili da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore. Zahvalan sam dijaspori za iskazanu lojalnost Crnoj Gori i njihov doprinos stremljenjima naše savremene države.

Svjedoci smo da se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija. Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti.

Siguran sam da će se Bošnjačka stranka, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programkih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na negativne procese koji se dešavaju u našem društvu.

Apelujemo na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore. Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore.

U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, apelujemo na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva.

Poštovani građani Crne Gore, uvaženi članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas.

Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru.

Želim da se iskreno zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i meni lično svih ovih godina.

Ovom prilikom želim da obavijestim javnost da se zbog zdravstvenih problema povlačim sa mjesta predsjednika Bošnjačke stranke, kao i iz političkog života.

Obzirom da su u toku pripreme za Kongres BS, strankom će do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke. Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore.

Da je vječna građanska Crna Gora!

***

Rakočević: Ministarka zdravlja opet nezakonito postupala

“Ministarka zdravlja uporna je samo u jednom: nelogičnim, nezakonitim i neefikasnim postupanjima, čime neviđeno kompromituje zdravstveni sistem, a jedan od primjera je i nezakonito imenovanje članova Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje. Isto važi i za čelnike zdravstvenih ustanova.

Naime, prije par dana javnost je svjedočila prijetećem dopisu ministarke zdravlja zdravstvenim ustanovama. U pitanju je dopis bez potpisa, pečata i broja, u kome zahtijeva dostavljanje opsežne dokumentacije na osnovu nevažećih zakona i bez ikakvog poznavanja sistema i ustanova nad kojima Ministarstvo zdravlja vrši nadzor. Preciznije, traži dokumentaciju od Fonda za zdravstveno osiguranje na osnovu Zakona o državnoj upravi koji nije na snazi, i pritom planira “nadzor” nad Fondom na način koji uopšte nije u njenoj nadležnosti. Vrhunac nepoznavanja propisa i amaterizma. Čak je i imena ustanova pogriješila, jer nije Kliničko-bolnicki nego Klinički centar i nije Instit za ljekove nego Institut za ljekove i medicinska sredstva. Vjerovatno im šalje one čuvene (kvazi)državne revizore o kojima je javnost brujala nekoliko dana.

I tu nije kraj, već Ministarstvo zdravlja zajedno sa Vladom nastavlja da se bruka. Naime, na sjednici Vlade Crne Gore od 18.02.2021. godine donijeto je rješenje o razrješenju Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje, kojim su razriješeni članovi Upravnog odbora koji je Vlada CG imenovala u avgustu 2020. godine na period od 4 godine. U rješenju o razrješenju članova Upravnog odbora nije dato bilo kakvo obrazloženje. Pritom, Statutom Fonda definisano je da predsjednik Upravnog odbora može biti razriješen ako dužnost predsjednika ne obavlja na način kojim se obezbjeđuje ostvarivanje ove funkcije, kao i da predlog za razrješenje, koji mora biti obrazložen, može podnijeti najmanje polovina članova Upravnog odbora.

Da ne govorimo o tome da je na istoj sjednici od 18.02.2021. godine Vlada imenovala i novi Upravni odbor Fonda koji se sastoji od predsjednika i pet članova, iako zakon kaže da Upravni odbor ima predsjednika i šest članova. Time je novoimenovani odbor ostao bez šestog člana, koji treba da bude iz reda zaposlenih Fonda za zdravstveno osiguranje.

Najnovija u nizu je zategnuta situacija u koju su doveli opštinu Tuzi, ali i čitavu državu, nekonzistentnim, nelogičnim i neefikasnim mjerama. Koje će, kako se čuje, mijenjati već u ponedjeljak odnosno nakon svega tri dana!

Ostaje samo pitanje ima li neznanju i brukanju kraja, te kad će najzad Borovinić-Bojović podnijeti ostavku?”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Marko Rakočević, član GO Socijaldemokrata Crne Gore.

***

Kandić: Poslodavci smanjuju plate i za 50 odsto, Inspekcija rada ne obavlja svoj posao

“Usljed pandemije virusa COVID-19, imam informaciju da mnogi poslodavci, potpuno van pravnih okvira, svojim radnicima umanjuju zarade čak i do 50 odsto, pa time zarada čak ide ispod minimalne, a Inspekcija rada ne preduzima radnje da to spriječi i sankcioniše”, kazala je članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA u Glavnom gradu Marija Kandić.

Kandić objašnjava da dobro uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze. ,,U prvoj smjeni poslodavci angažuju radnike koji su osigurani, dok su u drugoj oni koji rade “na crno”. To čine zbog toga jer Inspekcija rada u Crnoj Gori na teren izlazi po prijavi do 13 h. Na taj način godinama izbjegavaju odgovornost za kršenje Zakona o radu”, ističe Kandić.

Prema njenim riječima, najbolji lijek za izlazak iz sive ekonomije i rada “na crno” je savjestan i profesionalan rad Inspekcije rada. ,,Inspekcija rada prikuplja važne informacije prilikom obilaska terena – ugovore o radu, da li su obavljane izmjene tih ugovora kroz anekse, da li su poštovane odredbe, kao i da li su ugrožena radnička prava. Rješenje je da podaci iz kontrole budu javno prikazani, jer ćemo na taj način imati saznanja o tome koliko savjesno rade država i privreda. To je jedini dobar put da riješimo ono što kontrolna lista ne može – ranjivost na korupciju”, smatra Kandić.

Članica Glavnog odbora URE u Podgorici napominje da postoji osnovana sumnja da se radi o višegodišnjoj saradnji između Inspekcija rada i poslodavaca, koja se ogleda u tome da inspektor prethodno najavi posjetu poslodavcu. ,,Sve je veći broj nezadovoljnih radnika koji prijavljuju svoja iskustva i nepravilnosti u radu Inspekcije rada. Mnogi od njih nisu zadovoljni preduzetim akcijama. Sve je veći broj onih kojima se krše osnovna radnička prava. Kao posljedicu svega vidim u onom čuvenom “ćuti i ne buni se, takvih kao ti ima najmanje deset na birou rada. Sve to je dalo za pravo poslodavcu da eksploatiše, ucjenjuje, diskriminiše radnika i krši njegova prava. Svako od nas želi da radom sebi obezbijedi dostojanstven život”, zaključuje Kandić.

Share.

Comments are closed.