Stranačka saopštenja, 26. april: LP, DPS, URA, SNP, Demokrate, SD

Zirojević: Ucjene DF-a važnije od EU

Potpredsjednik Vlade je organizovao  debate oko izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu, za koje se ispostavilo na kraju da su predlagači poslanici. Klasična predstava sa ciljem svjesnog izbjegavanja obaveze usaglašavanja propisa sa Evropskom komisijom i organizovanja pozitivnim propisima definisane javne rasprave.

Zamislite kako čudno izgleda trojni sporazum Krivokapić-Bečić-Abazovic u kojem se govori o donošenju zakona u skladu sa evropskim standardima, kao i kako se uvažavaju sugestije koje stižu sa evropskih adresa da je neophodan inkluzivan dijalog u pripremi propisa koji se tiču efikasnosti tužilaštva i da se u potpunosti sprovedu preporuke Venecijanske komisije.

Očekuje se naravno ponovo već izlizana neistinita teza i jeftina manipulacija da su svi oni koji ukazuju na ove očigledne manjkavosti i ignorisanje preporuka Venecijanske komisije i domaće stručne javnosti protivnici borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ucjene DF-a opet važnije od EU… Sila boga ne moli…

***

SD: Veliki legalisti dostavili direktorici Aerodroma “gotova” kadrovska rješenja, a Aerodrome doveli do gašenja

Velika “legalistička” Vlada, kako danas saznajemo, dovela je gotovo do gašenja još jedne vitalne kompanije: JP Aerodromi, jer je odbila da postupi po sudskoj presudi u korist Aerodroma, ali je zato v.d.

direktorici Aerodroma dostavila “već pripremljena kadrovska rješenja”, zbog čega je danas direktorica, očigledno šokirana postupanjem Vlade, podnijela ostavku. Da pojednostavimo: Vlada neće da isplati Aerodromima gotovo 10 miliona za koje je sud rekao da im pripadaju, ali zato ima vremena da se bavi spiskovima “po dubini” koga Aerodromi treba da zaposle. I to je, rekli bismo, suština novog skandala ove monumentalno nesposobne Vlade koja sad već prijeti da ozbiljno ugrozi golu egzistenciju građana.

Dodatno, danas saznajemo od bivše direktorice da je ova Vlada sasvim “relaksirano” predložila Aerodromima da, kad već Vlada neće da im isplati ono što je dužna, se Aerodromi kreditno zaduže!  Koliko svijesti i interesovanja o svemu što se dešava ima nadležni ministar Bojanić, govori i činjenica da uopše nije cijenio potrebnim da on lično prisustvuje sastanku sa Aerodromima na kome se raspravljalo o ovome.

Tome ćemo na kraju dodati činjenicu da javnost i dalje nema ideju šta se dešava sa novoosnovanom aviokompanijom ToMontenegro, osim što Vlada  “sipa” u nju desetine miliona nemilice. I osim što se zna da je nakon svega par nedjelja, jedan od članova borda direktora ToMontenegro takođe podnio ostavku. Izgleda da svako sa integritetom, a ko ima bliži uvid u to šta se radi, zna da ne smije i ne može biti saučesnik ovih događaja, a za koje isključivu odgovornost snosi ova vlada i njen “kadar” koji nam, izgleda, sad sprema i “ToAerodromi”.

***

Reagovanje Demokrata na saopštenje OO DPS Bar: : Masovnim partijskim zapošljavanjem Demokrate pogazile sve što su govorili iz opozicije

Kada su teme nepotizam i partijsko zapošljavanje, bukvalno svako živo biće u Crnoj Gori ima pravo glasa, ali DPS nema. To pravo su izgubili nakon kumovsko-rođačke pohare Crne Gore u produženom trajanju, gdje su svi ljudi koji nisu bili bliski DPS-u bili građani drugog reda. I umjesto da učine sve da se ta tema što je moguće više izbjegne, oni krajnje neinteligentnim i autodestruktivnim izjavama nam daju priliku da ih, košarkaškim rječnikom rečeno, efektno „zakucamo“.

 
Danas u Crnoj Gori ne postoji osoba koja termin „uhljeb“ ne povezuje sa bivšom vlašću. Svjedoci su građanke i građani šta je sve DPS uspio da uništi za trideset godina vlasti, i važnije: na kakav način. Zato nas čudi, pa i kada je u pitanju odlazeći cirkus koji je izgubio svaku vezu sa stvarnošću, da neko smatra da je na tom polju uopšte moguće prigovoriti Demokratskoj Crnoj Gori.

 
Zbog toga molimo radikalnu stranku DPS da sa javnošću podijeli informacije ko je od visokih funkcionera Demokrata i gdje zaposlio nekog svog: brata, sestru, suprugu, sina, kćerku… Dajemo im vremena koliko god im treba, jer rezultat unaprijed znamo. Taj rezultat na koji smo izuzetno ponosni posledica je naših moralnih principa, koji su partiji pohare potpuno nepoznati. O čemu svjedoči i porazni rezultat oličen u činjenici da je industrijalizovana mediteranska zemlja odgromnih potencijala za vrijeme njihove vladavine dovedena na ivicu finansijskog i svakog drugog sloma.

 
Molimo i da nam DPS kaže da li je neko od funkcionera Demokrata osuđen za neko kriminalno djelo ili da je priznao umiješanost u neko djelo iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije? Oni bi makar trebalo to da umiju prepoznati, s obzirom na ogromno iskustvo u toj sferi.

 
Ali da podsjetimo na neke slikovite primjere koji će najbolje pokazati da za demantovanje DPS-a nije potrebno ništa drugo do samih djela DPS-a.

 
Sinovi istaknutih funkcionera DPS-a Duška Markovića i Vladana Vučelića, Nikola i Aleksandar, zaposleni su u Vojno-obavještajnoj službi formiranoj pri Ministarstvu odbrane.
Amar Nuhodžić, sin bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića zaposlen je u Upravi carina.
Drugi sin bivšeg premijera, Predrag Marković, je jedno vrijeme bio komercijalni direktor u Montenegroerlajnsu, a u maju 2017. godine zasnovao je radni odnos u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), gdje radi kao specijaliste za ekonomsko-finansijske poslove.
Sin bivšeg potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, Miloš Simović, zaposlen je u Agenciji za nadzor osiguranja.


Međutim, praksa je pokazala da su mladi naraštaji DPS-a posebno voljeli da rade u Centralnoj banci. Zahvaljijući tim apetitima, Centralna banka Crne Gore pokazala se kao raj za zapošljavanje potomaka visokih državnih funkcionera. Osim kćerki  Duška Markovića i bivšeg crnogorskog predsjednika, Valentine Marković i Nine Vujanović  tamo je zaposlena i Dragana Stijepović, kćerka bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, poznatog po više afera. Ali tu nije kraj. Sin poznatog DPS funkcionera Zorana Jelića i Vukice Jelić, Mitar, platu zarađuje u CBCG, kao i djeca više nosilaca pravosudnih funkcija, poput Janka Lopičića, sina sudije Ustavnog suda Desanke Lopičić.
Međutim, kada već radikalna partija DPS govori o uhljebljenju i partijskom zapošljavanju, veoma je interesantno i da se pri popunjavanju pozicija na kojima se zapošljavaju djeca prijatelja i rodbine gotovo po pravilu pribjegava nekim posebnim aktima koji omogućavaju da sve to protekne bez javnog oglašavanja.


Ali, svima je poznato da je hobotnica otišla znatno dalje od prostog partijskog zapošljavanja i nepotizma. U vremenu koje dolazi mnogo će se toga objelodaniti ali i sada se više nego dovoljno zna. Riječ je o djelima koje su funkcioneri DPS-a i sami priznavali. To su učinili Svetozar Marović, potpredsjednik i ideolog DPS-a, zatim Lazar Rađenović i Miloš Marović. Iza rešetaka su se našli i vaši Đorđe Pinjatić,  Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Mark Kaloštra, Dragan Žinić i Novak Stanojević. Da ne govorimo o gradonačelnicima iz vaših redova protiv kojih su vođeni različti sudski procesi (Radojičić, Mugoša, Golubović).


Za razliku od vas mi smo imali i imamo predsjednike opština u nekoliko crnogorskih gradova, pri čemu još ni na jednog od njih nije pala ni najmanja sjenka sumnje da su bilo kad, bilo gdje učestvovali u organizovanom kriminalu i korupciji, te da nema niti jedne sumje da su jedan jedini cent ukrali ponijeli kući. Ukoliko vi, pak, znate za takav slučaj, molimo vas da nas ne štedite, nego da i nas i javnost odmah obavijestite o svakom našem prestupu.

***

Saopštenje za javnost SNP CG o napadima na Bojanu Jokić.

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje vulgarne i neprimjerene napade na Bojanu Jokić, direktoricu LGBT Foruma Progres, zbog njene reakcije na napade kojima je izložen novinar Nebojša Šofranac prilikom izvještavanja sa dočeka boksera Petra Liješevića.

Nakon niza mizoginih i seksističkih napada na Vesnu Bratić, Aleksandru Vuković, Draginju Vukasanović, prijetnji Jeleni Borovinić Bojović, i Jokićeva se našla „na tapetu“ onih koji ne trpe drugačije mišljenje i misle da sebi mogu dozvoliti upotrebu govora mržnje i kvalifikacija najogavnije vrste.

Smatramo da se naše društvo našlo u izuzetno složenoj situaciji i da uzavrele društveno-političke okolnosti doprinose stvaranju atmosfere u kojoj se gubi svaki kompas ljudskosti i pristojnosti.

Pozivamo sve političke aktere da doprinesu da se sa ovakvim pojavama što prije stane i da stvorimo ambijent u kojem će sve žene, bez obzira da li su političarke, poslanice, ministarke ili društvene aktivistkinje, bez smetnji, prijetnji, omalovažavanja i provokacija moći da se bave svojim poslom.

***

Poslanički klub DPS: Vlada nipodaštava Parlament

Četvrta sjednica Zakonodavnog odbora koja je trebala da se održi danas u 10:00 časova, odgođena je desetak minuta pred sam početak, iako je blagovremeno bila zakazana 21. aprila.

Naime, kako smo informisani, do odlaganja je došlo, jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kao ovlašćeni predstavnik predlagača akata koji su na dnevnom redu, nije mogao doći na sjednicu, iako se radi o njegovoj poslovničkoj obavezi i dužnosti preciziranoj članom 67 stav 2 . Na taj način on je pokazao koliko mu je stalo do, između ostalog, Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu.

Resorni ministar koji je najodgovorniji za kreiranje i sprovođenje budžeta nije se pojavio na sjednici Zakonodavnog odbora na kojoj se trebalo raspravljati o tome da li je predloženi zakon u skladu sa ustavom i pravnim sistemom države?! Da stvar bude još gora ovo je treća u nizu otkazanih sjednica, nakon Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kao i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kom je trebalo da se razmatraju Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu .

To znači samo jedno: građani trpe i trpjeće sve dok se vladajuća većina dogovori oko tužilačkih zakona u vezi sa kojim su poslanici DF-a ultimativni i izričiti.

Podsjećanja radi, nadzor je jedna od tri glavne funkcije parlamenata. To je način na koji parlamenti pozivaju vlade na odgovornost u ime građana. Ona je najvažniji dio uzajamne kontrole triju oblika vlasti koja je ključna kada je u pitanju budžetska kontrola kao najvažniji izvor parlamentarne moći.

Koliko je ministru Spajiću budžet važan, a koliko njegov pristup hronično neozbiljan, više je nego jasno. Evidentno je da im odgovara ovakvo stanje i nezakonito korišćenje budžetskih sredstava.

Uprkos nedavnim izmjenama Poslovnika donešenim odlukom skupštinske većine da ministar mora prisustvovati sjednicama odbora, ista je, ipak, održana, voljom te iste većine bez prisustva nadležnog ministra.

Klub poslanika DPS-LP koji je sa 30 poslanika, najbrojniji, neće dozvoliti da se Parlament nalazi pod dominacijom izvršne vlasti.

***

LP CG: EPCG da olakša dužnicima plaćanje duga, građani na ivici opstanka

Pozivamo Bord direktora Elektroprivrede Crne Gore da u doba epidemije korona virusa nastoji da građane ne isključuje sa mreže i onemogućava im, ionako teške, uslove za život. Bila je dobra praksa bivšeg rukovodsta da zbog epidemije uvede razne olakšice za građane na ovu, praktično, osnovnu životnu potrebu za mnoge porodice. Međutim, sada se veliki broj građana javlja Liberalnoj partiji sa pritužbom da se cijelim porodicama gasi struja zbog dugovanja na računu.

Potrebno je da uprava EPCG ponudi građanima fleksibilne uslove otplate duga i računa, kako bi bile zadovoljene i potrebe preduzeća i građana kao potrošača. Građanima koji imaju dug po osnovu neplaćanja eleektrične energije treba omogućiti plaćanje na više rata ali bez obaveze učešća, kako je to sada slučaj, jer mnoge porodice nijesu u mogućnosti da isplate toliki iznos učešća odjednom.

EPCG kao državna firma koja se nedavno pohvalila da je u suficitu čak 100 miliona eura u posljednje tri godine, kao stabilna firma, mora povesti račun o društveno odgovornom poslovanju i što je više moguće imati sluha za potrebe svojih potrošača, građana.

***

URA: Jelušić na premijerskom satu pita premijera: Šta ćete uraditi da bi ograničili ili ukinuli brojne privilegije javnih funkcionera, koje su nesrazmjerne javnim finansijama

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić na premijerskom satu koji je planiran za srijedu 28. februar pitaće premijera Zdravka Krivokapića kada će Vlada inicirati izmjene propisa iz svoje nadležnosti kojima se uređuju nadoknade i privilegije funkcionera a sa kojima se značajno opterećuju javne finansije, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.


Jelušić smatra da bi se ograničavanjem ili ukidanjem mnogih nadoknada i privilegija funkcionera omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.


Ona ističe da je jedan od rijetkih sigurnih poslodavaca u Crnoj Gori opustošenoj ekonomskom krizom, dodatno osnaženom uticajem COVID-19, država, i da su u njoj posebno povlašćeni funkcioneri i njihova razna dodatna primanja, zbog čega, kako zaključuje, oni nijesu ni osjetili teret krize.


“Funkcionerske naknade i ostale prinadležnosti su u ogromnom procentu formirane na osnovu Vladinih uredbi. Nakon smjene vlasti i obećanja građanima da će doći do promjene, a ne samo do smjene vlasti, smatram da je Vlada u obavezi da mijenja takve uredbe i da omogući vraćanje novca u budžet kako bi bio na raspolaganju nasušnih potreba svim građanima”, kaže Jelušić.


Ističe i da smo kao javnost neposredno svjedočili enormnom odlivanju novca svih građana na stanove funkcionera, koji se sada pozivaju na zakonitost sticanja istih, upravo na osnovu raznih Vladinih uredbi.

 
“Otuda je gorka istina jedan viralni post koji glasi: “Stan od 90 kvadrata za 15 hiljada eura. Dodaj mi tu zastavu da se ogrnem”. Iz tog razloga upravo ću pitati premijera da li će Vlada prduzeti mjere i koje da se ovakva praksa smjesta prekine. Osim toga smatram da bi Vlada svakako morala inicirati izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, posebno za čl. 36 koji daje za pravo da sa prestankom funkcije funkcioner ima pravo da prima platu još godinu dana, odnosno dvije, ako stiče uslov za penziju. Ova odredba je diskriminatorska u odnosu na sve zaposlene u državi, kojima iz bilo kog razloga prestaje rad”, smatra Jelušić.


Ona naglašava da je potrebno da građani znaju šta je Vlada preduzela da se licima koja primaju više od tri prosječne zarade na nivou organa (predsjednika i članova organa upravljanja u pravnom licu u javnom sektoru, kao i čalnovima i predsjednicima savjeta), smanji zarada i tako obezbijede sredstva za druge potrebe.


“Pošto se dosta govorilo o prodaju dva Majbaha, pitanje je koliko je službenih putničkih vozila u svojini države Crne Gore, a koja su raspoređena državnim organima; šta je Vlada uradila do sada po pitanju restrikcije u korišćenju službenih vozila (jer  po čl. 15c Uredbe  organi mogu da koriste vozila u broju određenom aktom Vlade Crne Gore); koliko ima vozila nabavne vrijednosti preko 40.000 eura, a koja koriste lica koja nisu obuhvaćena  čl. 15 Uredbe i ko ih sve koristi; postoji li inicijativa da se smanji broj Vlada da broj vozila dodijeljen Skupštini Crne Gore za potrebe poslanika; da li je i koliko vozila do sada prodato”, ističe Jelušić.


Napominje da se Vladinim uredbama uređuju i druge brojne privilegije, za koje obični građani plaćaju iz sopstvenog džepa.

 
“Tu su dnevnice, odvojeni život, gorivo, naknadu za korišćenje sopstvenog automobila, plaćeni stan, enormni telefonski računi…”, kaže ona.


Napominje i da će isti zahtjev uputiti i predsjedniku parlamenta, uvjerena da se troškovi rada Skupštine mogu takođe začajno smanjiti.


“Nakon istorijske smjene tridesetogodišnje vlasti potreban je istorijski rez primanja i privilegija funkcionera, kako bi se u ovoj zemlji počeo uspostaljati ljestvica vrijednosti koja će obezbijediti njegov održivi i inkluzivni razvoj. Svaki funkcioner mora ličnim primjerom i spremnošću da radi u korist države i građana, a ne da se reprodukuje sistem u kome poltika i funkcija postaju jedini pokretači pojedinaca i društva koje na takav način srlja u sigurnu propast”, zaključuje Jelušić.

***

OO DPS Bar: Masovnim partijskim zapošljavanjem Demokrate pogazile sve što su govorili iz opozicije

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Bar Dragan Tufegdžić, koji je imenovan za novog direktora Pošte Crne Gore, najnoviji je primjer partijskog zapošljavanja i uhljebljivanja kadrova ove partije.

Demokrate se sada slobodno mogu pohvaliti da su svojim megalomanskim grabljenjem za funkcionerska mjesta po dubini, u odnosu na ostale partije parlamentarne većine, uspjele zauzeti čeonu poziciju po partijskom profiterstvu.

Njihovo učešće u aktuelnoj vlasti i podrška ovoj Vladi debelo su naplaćeni, onim što ih jedino zanima, a to je lični interes.

Sve ovo predstavlja svojevrsni paradoks i licemjerje ako se prisjetimo oštrih izjava i kritičnog stava koji su funkcioneri ove partije na temu partijskog zapošljavanja zastupali kao tadašnji opozicionari.

Ipak opšta borba protivzakonite i van svake logike, podjele funkcija po dubini predstavnicima partija i koalicionih partnera odnijela je primat u odnosu na zvanična samo deklarativna zalaganja koja su iznosili pred građane, a koja su dolaskom na vlast pogazili.

Osim toga jedna od platformi na koju je građena ova koalicija sa državnog nivoa i čuvena mantra o “ekspertima“, u ovakvoj dubinskoj partijskoj “podjeli plijena“ postala je izlizana priča koju bi svi njeni akteri kolektivno rado ostavili zaboravu.

Nego, takva politika i ne čudi kada su Demokrate u pitanju jer po sličnom sistemu su razni njima “podobni” dobijali mjesta i u opštinama u kojima su formirali koalicionu vlast, navodi se u saopštenju OO DPS Bar.

***

Liberalna partija CG:  Kako je moguće da se pored toliko policije svake nedjelje kamenju patriote?

Povodom incidenta koji se dogodio u centru Podgorice kada je kamenovana patriotska kolona vozila od strane za sada nepoznatih lica iz Kraljevog parka zahtijevamo hitnu reakciju Uprave policije, načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Jokića, V.D direktora Uprave policije Brđanina i ministra Sekulovića.  Nedopustivo je da pored tolikog policijskog obezbjeđenja koje prati crnogorske patriote svake nedjelje, policija nije u mogućnosti da preduprijedi incidente. Umjesto što fotografiše i zapisuje brojeve registarskih oznaka učesnika, bolje bi bilo da se posvete svom primaran poslu a to je zaštita građana od  ekstremista koji žele incidentima da unesu dodatne podjele u već podijeljeno crnogorsko društvo.

Drugačije političko mišljenje ne može i ne smije nikada biti razlog za podjele i sukobe stoga u ime Liberalne partije Crne Gore i u svoje ime apelujem na sve građane i građanke da se suzdrže od iskazivanja drugačijeg mišljenja na ovakav način, navodi se u saopštenju Jovana Rabrenovića, predśednika Odbora Glavnog grada Liberalne partije Crne Gore.

Share.

Comments are closed.