Stranačka saopštenja, 27. april: DPS, SD, URA, BS

BS: Imenovanje „eksperata“ u obrazovnom sistemu koji se u svojoj biografiji mogu pohvaliti da mrze druge narode, treba da zabrine crnogorsko društvo

Da je aktuelna Vlada pričom o profesionalizaciji javne uprave „prodavala maglu“ domaćoj i međunarodnoj javnosti, jasno nam je od početka. Međutim, kadriranje po dubini, posebno u dijelu obrazovnog sistema, gdje se na mjesta odlučivanja postavljaju „eksperti“ koji se u svojoj biografiji mogu pohvaliti da mrze druge narode, treba da zabrine crnogorsko društvo.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, vjerovatno vođena sopstvenim sistemom vrijednosti, bira i rukovodioce koji se uklapaju u mozaik četništva i šovinizma.

Imenovanjem Bojane Đačić za direktoricu Osnove škole ”Ristan Pavlović” u Pljevljima, još jednom je to i dokazala.

Međutim, mi pitamo resornu ministarku, šta li je to po njenom sudu preporučilo izvjesnu Đačić da bude direktorica škole u Pljevljima? Da li možda konstatacija Đačićke na Twitteru „da su Fata i Samir najzadovoljniji kad im tanjir prasetine prinese“?

Pošto je ovo Vlada eksperata, da li su to te reference potrebne da bi neko bio imenovan za direktora škole?

Da li je to inkluzivan odnos prema pripadnicima manjinskih naroda, koje je Vlada sa Zdravkom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem obećala EU?

Ni jedan normalan građanin ove države neće ćutati na ovakve odluke Vlade i resornog ministarstva. Pozivamo nezavisne medije i nevladin sektor, da se oglase i doprinesu da škole u Crnoj Gori ne budu mjesta gdje će se propagirati ovako nazadne i anti civilizacijske vrijednosti.

***

URA: Simon Ilse i Maja Moračanin pružili podršku Abazoviću: Međunarodna zajednica da pomogne borbu sa kriminalom i korupcijom

Podrška potpredsjedniku Vlade i predsjedniku URA Dritanu Abazoviću nakon prijetnja smrću od strane pripadnika kavačkog klana stiže od šefa kancelarije Fondacije “Hajnrih Bel” za Balkan Simona Ilse i od Maje Moračanin, predsjednice stranke DOM u Sjevernoj Makedoniji i poslanice te vladajuće stranke koja je članica Zelenih Evrope.

Ilse je izrazio solidarnost sa  Abazovićem, nakon što su nadležni saopštili kako postoje indicije da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali likvidaciju vicepremijera.

Ilse ističe da je Abazović meta prijetnji zato što radi ispravnu stvar i djeluje protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Jezive paralele sa ubistvom Zorana Đinđića”, napisao je Ilse na Tviteru, poručivši da je potrebno da međunarodna zajednica obrati pažnju na dešavanja u Crnoj Gori i pruži podršku vlastima.

“Iskorjenjivanje korupcije ključni je preduslov prosperiteta Zapadnog Balkana i integracije u Evropsku uniju”, objavila je Moračanin na Fejsbuku.

***

SD: Vlada da se urazumi i postupi po pravosnažnoj presudi kako ne bi ugrozila funkcionisanje Aerodroma Crne Gore

Pozivam Vladu Crne Gore da se urazumi, da ne dozvoli da nakon nepromišljenog i apsolutno nepotrebnog gašenja Montenegro erlajnza svojim krajnje neodgovornim odnosom ugrozi funkcionisanje i samih Aerodroma Crne Gore, i to na pragu turističke sezone! To je danas poručio potpredsjednik SD Damir Šehović.

Aerodromi nesporno ima pravo na naplatu potraživanja od Montenegro erlajnza u iznosu od 9,4 miliona €, koje je odlukom suda preneseno na državu. Pravosnažna i izvršna presuda Privrednog suda se ne komentariše. Ona se izvršava. To bi morala znati svaka, a posebno Vlada koja za sebe kaže da je “ekspertska”.

Osim ako se namjerno ne želi urušiti kompanija, koja je u predkriznoj 2019. godini ostvarila najbolje rezultate u svojoj istoriji – profit od preko 14 miliona €, 2.6 miliona opsluženih putnika i 14.5 hiljada vazduhoplova, kako bi se svjesno dovela u situaciju da se prodajom susjedima mora “spašavati”?!

***

DPS: Koji su sve Vladini uposlenici učestvovali u napadu na Šofranca, otkaz za njenog “eksperta” Vukovića

Demokratska partija socijalista zahtijeva od Vlade Crne Gore, da utvrdi ko je sve od njenih uposlenika bio umiješan u šovinistički incident koji se dogodio na aerodromu prilikom dočeka reprezentativca  Lješevića.

Saznanje da je osoba koja je snimala Nebojšu Šofranca, i čije se primitivno, šovinističko i huligansko verbalno iživljavanje čuje na snimku, zapravo ekspert Vlade, angažovan u resoru ministarke Vesne Bratić, cjelokupnu javnost je zapanjilo. Ta činjenica pojašnjava i pasivni odnos policije prema agresivnom ponašanju nasilnika.

Izvjesni Vladimir Vuković, predvodnik šenlučenja kandidovao se za eksperta u Vladi vjerovatno svojim stavovima sa društvenih mreža koji su primjer najogavnijeg agresivnog šovinizma.

Svojim ponašanjem Vuković je obrukao Vladu ali i posredno razotkrio kakve kadrove angažuje i zapošljava Krivokapićeva administracija. Tražimo od premijera i resorne ministarke Bratić da se ograde od ponašanja svog “eksperta“ i da ispitaju ko je još od službenika Vlade učestvovao u ovom incidentu. Osobama koje su najgori provokatori, vulgarni šovinisti a pritom i veličaju nasilje na društvenim mrežma, ne smije biti mjesto u administraciji koju finansiraju svi građani. Zato zahtijevamo od Vlade da preispita i raskine svaki radni i poslovni odnos sa osobom koja je predvodila provociranje i maltretiranje poznatog novinara.

Share.

Comments are closed.