Stranačka saopštenja, 3. decembar: SD, SNP, Prava CG, Demokrate, HGI

Plenković posjetio Hrvate u Crnoj Gori i izrazio podršku

Premijer  Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je boravio u kratkom posjetu  Crnoj Gori, gdje je sudjelovao  na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi. Hrvatska je bila domaćin sastanka na vrhu SEI –ja u prosincu 2018. S premijerom Plenkovićem u Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

U Zračnoj luci Tivat predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića dočekali su Tomislav Pavković, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Nakon sastanka u Budvi, hrvatska delegacija je posjetila Generalni konzulat RH u Kotoru, gdje su se susreli s generalnom  konzulicom Jasminkom Lončarević. Podsjećamo, zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu te na veliko zadovoljstvo kako za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, tako i za ostale građane, zgrada je obnovljena prošle godine.

Premijer Plenković se sa suradnicima susreo  i  s mons. Ivanom Štironjom, kotorskim biskupom te obišao katedralu sv. Tripuna.

„Ono što je važno – imali smo bilateralni sastanak s premijerom Krivokapićem, koji nas je izvijestio o stanju u Crnoj Gori. Istaknuli smo značaj rješavanja niza rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, raspada SFRJ, koja su na dnevnom redu, a isto tako o jačanju položaja Hrvata ovdje u Crnoj Gori. Razgovarali smo i s  kotorskim biskupom. On nam je također uz naše predstavnike u Veleposlanstvu i generalnu konzulicu pojasnio  položaj Hrvata“– istakao je Plenković u Kotoru.

Nakon posjeta  Generalnom konzulatu i Biskupiji, delegacija je posjetila Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća,   izrazio  je  zahvalnost premijeru  na dolasku i značaj posjeta Domu kulture.

Premijer je istakao koliko je važno očuvanje  hrvatskog identiteta te kazao kako hrvatska manjina u Crnoj Gori ima  čvrstu i snažnu potporu hrvatske Vlade i države. Također,  kazao  je da je u planu značajno  povećanje proračuna   za Središnji državni ured za  Hrvate izvan RH. Samim tim će se realizirati projekti od značaja, a  osvrnuo se i  na pitanje vlasništva Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux.

Predsjednik HGI – ja  Adrijan Vuksanović je pozdravio goste te se prisjetio i nedavnog susreta s premijerom u Zagrebu te zahvalio na izdvojenom vremenu da se susretne  s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i pored činjenice da je imao dinamičan raspored s vrlo malo vremena.

„Odlični odnosi koje hrvatska zajednica ima s Republikom Hrvatskom, koji se ogledaju i u redovitim susretima s državnim vrhom, su naše ohrabrenje u misiji koju vršimo“ naglasio je Vuksanović.

Susretu u Donjoj Lastvi je nazočila i generalna konzulica Lončarević. Posjet premijera Plenkovića je dokaz snažne podrške Hrvatima u Crnoj Gori, koja je permanentna i intenzivna.

***

Reagovanje Demokrata Klub poslanika

Ma koliko pokušali zakomplikovati, vrlo je prosto: politikama nacionalšovinističkih podjela više nema mjesta u Crnoj Gori. U dugoj i teškoj borbi, Crna Gora ih je pobijedila. Nadrasla. I odlučila da ide dalje, da sve pećinske nacionaliste i profitere na podjelama ostavi u prošlosti. Pokušavaće oni još malo, ali sve slabije. Zato su u skorašnjim otužnim medijskim istupima za Đukanovića svi “nacionalno obojeni”, osim oni koji hoće da se prodaju njegovoj partiji.

Međutim, ta su vremena prošla. Nema prodaje, nema izdaje. Crna Gora je veoma glasno, nikad glasnije, rekla da pare ne vrijede, da im pare tu ne pomažu. Da nas parama ne mogu kupiti jer je Crna Gora sazrela i ne prodaje svoju budućnost.

Pored toga, svi odlično znaju poruke naših partnera i saveznika. Svi su sve čuli, i riječi i poruke koje nam stižu iz razvijenog demokratskog svijeta kuda Crna Gora neumitno ide iza sebe ostavljajući profiterstvo, pljačke, harange, kojekakve “panama & pandora” afere i mnoge skaredne načine. Poruke i od saveznika i od Crne Gore su iste: prošlost je prošlost.  
A prošlost su oni koji su postali i ostali pećinski nacionalisti. Prvo navodno sprski, pa onda navodno crnogorski, a u stvari jedino budžetski. I sve što ih boli u vezi sa Crnom Gorom je to što joj više ne mogu dohvatiti kasu, da dijele otpreminine, stanove funkcionerima koje običan građanin može samo da sanja, da joj ono što su generacije stvarale kupusaju i rastržu za kumove, braću, rođake, podobne… Nikad više. Prošlost će morati da se pomiri s tim da je prošlost.

Mjesecima javno tvrditi da su demokrate građanska partija i nuditi se javno svako malo za saradnju, a onda krenuti pred svake izbore sa lažima o jednonacionalnoj partiji može samo političar koji je nervozan zbog toga što smo jedni od rijetkih koji se nikada neće prodati, niti njemu, niti bilo kome.

Jedan mandatar za sastav Vlade Crne Gore je prije nekoliko decenija u svom ekspozeu pred crnogorskim poslanicima saopštio “Ukoliko bude trebalo spriječiti namjere raznih samozvanih kartografa, tvoraca autonomija po Crnoj Gori, ukoliko bude trebalo stati na put pomamljenim genocidnim hordama, koje su naumile još jedan put da kolju bratski srpski narod, to ćemo sigurno i učiniti. I to svim sredstvima, i bez sumnje, uspješno kao i uvijek” Evo ponovo postavljamo nagradno pitanje: Kako se zove taj mandatar i ko su “genocidne horde”?

***

Prava Crna Gora: Milačić – Nema manjinske vlade, manjinske borbe protiv kriminala i manjinskog razvlašćivanja DPS-a

Dogovor sa prijateljima iz parlamentarne većine nema alternativu, jer bi sve drugo bila neviđena izdaja izborne volje građana koja bi destabilizovala Crnu Goru i vratila je na ulice.

Jučerašnje sokoljenje DPS-a u vidu izjava da iz redova parlamentarne većine imaju podršku za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore, osim predizborne kampanje, vid je i javnog političkog pritiska iza kojeg se ovih dana vodi brutalna kampanja pokušaja političke korupcije.

DPS uzalud otvara javni konkurs za prelazak članova vladajuće većine u tu organizovanu kriminalnu grupu. Prava Crna Gora je dobila najčvršće garancije od svih konstituenata koalicije „Za budućnost Crne Gore“ da nikome ovakva opcija neće pasti na pamet, bez obzira što se o tome gotovo javno spekuliše. Mi vjerujemo svojim kolegama iz parlamentarne većine ali i smatramo da niko ne želi reakciju naroda i sudbinu DPS-a koju je doživio konfrontirajući se sa istinskom, pravom i odlučnom Crnom Gorom.

Nema manjinske Vlade, manjinske borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i manjinskog razvlašćivanja DPS-a, sa DPS-om i koalicionim satelitima DPS-a. Nema diskontinuiteta sa 30. avgustom, sa nacionalnim pomirenjem i rastom životnog standarda svih građana Crne Gore. Neće biti ni izdajnika, ni saradnika organizovane kriminalne grupe – DPS-a iz redova onih koji su sa narodom obezbijedili slobodu. Neće biti onih koji će krijući ići ulicom i saginjati glavu pred napaćenim građanima, žrtvama kriminala DPS-a i trodecenijske diktature.

Prava Crna Gora neće biti nježna prema bilo kome kada je u pitanju obraz Crne Gore, sloboda i ekonomski standard građana. Biće sa građanima u Skupštini, na ulici i na svakom mjestu gdje se brane vrijednosti 30. avgusta i gdje se stavlja tačka na korupciju i organizovani kriminal DPS-a.

***

SNP čestita osobama sa invaliditetom njihov dan, uz želju da naredne godine njihov položaj bude mnogo bolji

U svijetu se danas obilježava 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Dok razvijene zemlje idu u pravcu unapređenja prava i položaja pripadnika ove izuzetno ranjive kategorije stanovništva, u Crnoj Gori se već godinama pričaju jedne te iste priče, dok je situacija u praksi nezadovoljavajuća.

U Crnoj Gori još uvijek dobar dio javnih ustanova nije fizički prilagođen za pristup osoba sa invaliditetom. O prihvatljivom obrazovnom sistemu ne može se govoriti jer je stepen usklađenosti obrazovnih planova i programa u crnogorskim školama i fakultetima sa potrebama OSI često na nezavidnom nivou. Osobama sa invaliditetom i danas je ograničen pristup sredstvima javnog prevoza.

Jedinstvene baze podataka o osobama sa invaliditetom još uvijek nema, a veliki problem predstavlja i to što u svim opštinama nisu formirane komisije za utvrđivanje procenta invaliditeta i procjenu preostale radne sposobnosti. Takođe, još uvijek nisu dostupni podaci o broju lica koja su djelimično ili potpuno lišena poslovne sposobnosti zbog tjelesnih mana ili duševnih oboljenja.

Diskriminacija je naročito primjetna na polju zapošljavanja gdje je osobama sa invaliditetom jako teško da se probiju i dokažu da mogu biti vrijedni i odani radnici, posvećeni radnim zadacima i ciljevima poslodavaca.

Socijalistička narodna partija Crne Gore čestita osobama sa invaliditetom njihov dan uz želju da već naredne godine njihov položaj bude mnogo bolji, i uz obećanje da ćemo ostati posvećeni borbi za kvalitetniji život svih građana, a posebno ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su oni posebno važni.

***

SD- Šehović: Najveći državni interes je smjena Vlade i vraćanje Crne Gore na evropski kolosjek

Pitate li poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića o mogućim raspletima aktuelne političke situacije, reći će vam kako su za tu partiju izbori najbolje i najpoštenije rješenje, ali i da će se odgovorno odnijeti prema svim ostalim opcijama koje vode ka okončanju mandata ove Vlade.

U intervjuu za Portal Analitika, on poručuje kako očekuje dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima i kada je u pitanju SD, ali i ostale suverenističke stranke. Dodaje i da će predstojeći Kongres ove partije samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u toj stranci.

Djeluje kako politička kriza u Crnoj Gori sa svakim novim danom postaje sve složenija. U cilju njenog prevazilaženja, nedavno su objelodanjene dvije platforme. Prva, koju je inicirao Demokratski front, teži opstanku aktuelne većine. Druga, iza koje je 40 poslanika opozicije, u slučaju da je podrži makar jedan predstavnik vlasti – trajno bi urušila tu većinu.

Upravo sa drugom platformom na površinu je isplivalo nepovjerenje unutar vladajućeg bloka – pojedini poslanici proteklih su dana upozoravali, neki i otvoreno spekulisali o tome ko bi iz vlasti mogao podržati opozicionu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Stoga smo i Šehovića pitali da li unutar većine vidi one koji bi se mogli pridružiti opozicionim poslanicima.

Trenutak istine za sve će biti glasanje o povjerenju Vladi koja to, inače, odavno nije

“Na to pitanje vam se može odgovoriti i potvrdno i odrično, u zavisnosti od toga da li će one partije vlasti koje imaju građanski potencijal, najzad odlučiti da ga u stvarnosti zaista praktikuju i na djelu pokažu. Ili će im i dalje služiti za formalno demonstriranje demokratskog kapaciteta u razgovorima sa evropskim i evroatlantskim partnerima po principu: “Drži vodu dok majstori odu”, naglašava Šehović.

No, na kraju, jedini koji će reći sve o radu i svjetonazorima partija i same Vlade – jesu građani.

“A kako oni gledaju na onaj tripartitni sporazum s početka mandata, kojim su obećane demokratske i evropski orjentisane osnove vlasti, govori posljednje istraživanje. Gotovo trećina ispitanika misli da je postizborni sporazum tri lidera (Krivokapića, Bečića i Abazovića) od prošle godine mrtvo slovo na papiru. Građani smatraju da Vlada nije ispunila obećanje o depolitizaciji, a 53 odsto misli da se niko od potpisnika nije pridržavao sporazuma. Ova Vlada većinski se vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička”, podsjeća naš sagovornik.

Šehović ne spori kako u vlasti ima nominalno građanskih partija.

“Ali one su, bez sumnje, iznenadile podrškom teškim antidemokratskim, a u nekim slučajevima i anticivilizacijskim potezima. Da li će najzad shvatiti da su time najviše one izgubile, te da li su konačno razumjele da je “dobro vratiti se i sa polovine pogrešnog puta”, vidjećemo narednih dana. Trenutak istine za sve će biti glasanje o povjerenju Vladi koja to, inače, odavno nije jer se suštinski raspala i funkcioniše kao raštimovani orkestar, u kome svako vuče na svoju stranu. Uz napomenu da nije da alternative nema – od brzih vanrednih izbora, preko manjinske ili nekog drugog oblika vlade koja bi ih pripremila, do klasične političke vlade okupljene oko evropske agende. Dakle, samo je pitanje volje. Načina ima”, ocjenjuje Šehović.

Kada bi morao da bira između pomenutih alternativa, poslanik SD ne bi mnogo razmišljao.

“Cijenimo da vanredni izbori najbolje, najčistije, odnosno najpoštenije rješenje. Ali i ostale opcije, čim su nedavno i javno aktuelizovane, takođe su na stolu. Svakoj inicijativi koja bude i formalizovana će Socijaldemokrate pristupati odgovorno, i u skladu sa državnim interesima. A vjerujem da je trenutno najveći državni interes da se aktuelna Vlada, koja to nije, u najkraćem roku smijeni, i da se nakon toga Crna Gora što prije vrati sa antievropskog na evropski kolosjek! Svako rješenje koje ide u tom pravcu ćemo afirmisati”, dodaje on.

Socijaldemokrate su, poručuje Šehović, potpuno spremne za izbore – pa i u situaciji kada se pripremaju za Kongres, koji slijedi za dva mjeseca.

“Prethodnih godina smo već pokazali da smo za izbore uvijek spremni, kako prije Kongresa, tako i nakon njega. Kongres će samo formalno ozvaničiti smjenu generacija u rukovodstvu partije, povodom koje je apsolutna saglasnost već postignuta, pa će predstavljati svečani čin koji će demonstrirati ne samo partijsku snagu, koja je u brojnim dosadašnjim našim samostalnim izbornim nastupima uvijek potvrđivana, nego i potpuno partijsko jedinstvo. U svakom slučaju, u svim dogovorima koji slijede, Socijaldemokrate će biti faktor stabilnosti, a ne razdora”, konstatuje Šehović.

Kada je već o izborima riječ, aktuelni su oni nedjeljni na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici. Djeluje kako će naročito zanimljivo biti u Mojkovcu, gdje Socijaldemokrate izlaze u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista i Liberalnom partijom.

“U Mojkovcu očekujem pobjedu demokratskih i građanskih snaga. Da isto to očekuju i partije koje čine državnu vlast, govore incidenti u Mojkovcu, čiji su vinovnici upravo oni”, kaže Šehović.

Dodaje i da je Cetinje, gdje su u protekle četiri godine zajedno sa DPS vršili lokalnu vlast, posebna priča.

“Cetinje je 5. septembra pokazalo čitavoj Crnoj Gori da je bilo i ostalo luča prosvijećenosti i slobode, i tu tek oni koji zagovaraju kulturnu, prosvjetnu i nacionalnu, ali i tihu političku okupaciju, nemaju šta da traže. Socijaldemokrate su za razliku od većine drugih, vazda bili i ostali dosljedni slobodarskom Cetinju, odnosno onome što Cetinje simbolizuje. Nijesmo nikad, niti ćemo, zarad sitnog političkog ćara sarađivati sa onima koji bi najradije da dostojanstvenog Cetinja i ponosne Crne Gore ne bude. Zbog toga, kao i nespornih rezultata koje su naši predstavnici u aktuelnoj lokalnoj administraciji ostvarili, lista koju predvodimo i očekuje dobar izborni rezultat”, optimističan je on.

Mandat ministarke Bratić ostati upamćen kao ružna epizoda u političkom životu ove države

Uoči lokalnih izbora, Šehović poručuje i kako vjeruje da su suverenističke snage izvukle pouke nakon 30. avgusta prošle godine.

“Zato vjerujem da će i načinom formiranja lokalnih vlasti na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, pokazati da je od lokalnih sujeta i sitnih partijskih interesa važniji javni interes. A upravo on nalaže potrebu da pomenute političke snage podijele odgovornost za vršenje lokalne vlasti, da bi i na taj način pokazale zrelost pred još važnije političke događaje koji se tiču državne”, smatra on.

Teško je govoriti sa Damirom Šehovićem a ne dotaći se Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Od ministarke Vesne Bratić, sve do zvaničnih saopštenja MPNKS, djeluje kako je u pitanju otvoreni rat – što sa Šehovićem, što sa Socijaldemokratama.

“Kad neko sa bukvalno nepostojećim rezultatima rada, a pritom sa sramotno nazadnim i retrogradnim svjetonazorima, te provokativnom retorikom nedostojnom ne samo jednog ministra, nego i bilo koga ko se bavi iole ozbiljnijim javnim poslom, važi za osobu suprotnog političkog, vrijednosnog i svakog drugog spektra od vašeg, to vam ne može biti ništa do najveći mogući kompliment”, smatra Šehović.

Nekadašnje Ministarstvo prosvjete, kako on ocjenjuje, za svega godinu je prešlo put od najboljeg do bukvalno najgoreg.

“To govore najnovije ankete, ali i činjenica da su građani najgore ocijenili rad ministarke Bratić. Suočavanje sa takvim poraznim rezultatima traži vremena, a ja ću gospođi Bratić, kao neko ko uvijek kani pokazati demokratski kapacitet, to vrijeme i dati. Ono pak što zaista jeste neprihvatljivo, jer dodatno kontaminira javni prostor, je nivo saopštenja koja izlaze iz toga ministarstva, a kojima nažalost fale bukvalno još samo psovke. Mudriji očigledno nijesu zalud rekli da “tamo gdje je najpliće, najviše huči”, poručuje Šehović.

Takav javni narativ je, kako dodaje, posebno strašan kada se ima u vidu da je to ministarstvo istovremeno nadležno i za resor kulture, kao i da je zaduženo za obrazovanje više od 100.000 djece.

“Kad sve svedemo, nema se mnogo šta za reći osim da će se, na moju žalost, mandat ministarke Bratić ostati upamćen kao ružna epizoda u političkom životu ove države. Na koju ćemo, narednih dana kada se bude glasalo o interpelaciji koja je na dnevnom redu Skupštine, moći da stavimo tačku čak i prije očekivanog skorog pada ove Vlade”, zaključuje Šehović.

Share.

Comments are closed.