Stranačka saopštenja, 3. maj: LP, SNP, DPS

Savjet mladih DPS: Vulin opet sanja o Velikoj Srbiji

Da je pogubna politika Slobodana Miloševića i dalje ukorijenjena u savremenom dobu, jasno ukazuju konstantni stavovi jednog od njegovih tadašnjih pionira – Aleksandra Vulina. Nekadašnja mlada nada JUL-a Mire Marković i dalje sniva snove o “ujedinjenju”, koji su već jednom rezultirali katastrofom – i po Srbiju i po njihovo okruženje.

“Ujedinjenje srpskog sveta”, manifestovano krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, za plodove je imalo počinjeni genocid, opsade gradova, stotine hiljada mrtvih i raseljenih, masovne grobnice, hladnjače i mnoga druga nepočinstva koja istorija pamti kao najveća zvjerstva u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas.

“Ujedinjenje srpskog sveta” od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, sve do Kosova, jednako je “dobra” kao njenim susjedima donijelo i Srbiji. Jer, neće biti da su zaboravljene kolone prognanih, kojima je svojevremeno zabranjivano da uđu u Beograd. Neće biti ni da je Srbija danas teritorijalno cjelovita u mjeri u kojoj je bila prije “ujedinjenja srpskog sveta”.

Vjerovali smo kako će svi silni porazi iz devedesetih, potpuno promašena politika “krunisana” intervencijom NATO kao rezultatom inata sa međunarodnom zajednicom, nebrojene žrtve, izbjeglice – koje je tada, umjesto “inspiratora srpskog sveta” velikodušno uglavnom primala Crna Gora – ali i stavovi svake pojedinačne relevantne međunarodne institucije pokopati svaku dalju pomisao o velikodržavnim projektima. No, sa Šešeljevim i Miloševićevim učenicima, preobražaj je očito mukotrpna rabota.

Tek raduje što jako dobro znamo da danas postoji pristojna, građanska Srbija – okrenuta i dobrosusjedskim odnosima i svjesna grešaka iz prošlosti. I baš na takvu Srbiju računa i građanska Crna Gora i sve druge susjedne države, kao na čvrstog i pouzdanog partnera na evropskom putu, koji je zajednički cilj svih nas.

A o Vulinu se nema reći mnogo toga, tek zabrinjava činjenica da je jedan takav šovinista i komedijaš na tako važnoj funkciji u Vladi Srbije. Čovjek na čije izjave jedino ćuti Vlada Crne Gore – što je, svakako, njen problem.

***

DPS, Duković: Sve neistine Vanje Ćalović

Kada se naviknete da od pojedinih osoba godinama ne možete čuti ništa tačno i istinito, onda se nameće i pitanje da li je potrebno  da na namjerno iznošenje neistina, treba uopšte i reagovati. Ali zbog javnosti, cijenim da je potrebno ukazati u kakvom to društvu postoji neko ko se deklariše kao borac za istinu a služi se neistinom a onda je takvu servira javnosti bez imalo stida i bez ikakve odgovornosti.

Tvrdnje Vanje Ćalović, da je moja supruga kupila stan od 36 metara kvadratnih 2018. godine, baš kad sam dobio kredit od Vlade Crne Gore tj. u decembru mjesecu je zlonamjerna i neistinita, ali sa jasnim ciljem da se javnosti predstavi kako se zloupotrebljavaju sredstva dobijena za proširenje stambenog prostora tj. porodične kuće.  Istine radi, stan od 36 kvadrata je kupljen mnogo prije, skoro dvije godine ili tačnije 23 mjeseca ranije. U Agenciji za sprječavanje korupcije je uredno sve prijavljeno i evidentirano, uključujući i pod kojim uslovima je stan kupljen. Zabrinjava činjenica što sve ovo pomenuta osoba zna,  pa i pored toga iznosi neistine i to tako ubjedljivo, posloženo, bez imalo stida, da sam umalo i ja povjerovao u njih.

Očigledno nije važno što postoje kupoprodajni ugovori, notarske ovjere, bankarski izvodi, izvodi iz katastra već je važno šta misli, odnosno tendenciozno saopštava Vanja Ćalović. A zašto tako misli, pa vjerovatno zato što ne bi bilo tako atraktivno i interesantno da svoje pristalice hrani tačnim i istinitim činjenicama. Navikla ih je tako.

Istina je da sam naslijedio kuću od svojih roditelja i to u Tuzima, koju imenovana pominje. Ali treba znati da je kod nas običaj da roditelji svoju imovinu ostavljaju svojoj djeci. Ne znam kako je kod pomenute osobe ali kod nas je tako, a mislim da je tako i prirodno. Ponosan sam što su u toj kući rasle i živjele do sada, koliko ja znam,  već četiri naše generacije. I ta kuća je dokaz da nijesmo repa bez korijena, da smo se rađali i rasli u toplom roditeljskom domu. Izgleda da mi koji smo vjekovima ovdje,  zbog toga što smo se rađali u svojim porodičnim kućama, nemamo pravo da poboljšamo svoj stambeni prostor uz pomoć naše države, jer su za to krivi naši roditelji koji su nam ostavljali svoje kuće i imanja. Izgleda da mi koji smo vjekovima ovdje, ne smijemo ništa naslijediti od svojih predaka, jer da bismo dobili stan ili kredit morali smo se rađati a i rasti pod vedrim nebom, bez igđe ičega, ili u najboljem slučaju kao podstanari.

Znam što muči takve osobe: muči ih to što sam član DPS-a i što su mi ideje za koje se bori ta partija u srcu. Ali, takav sam i neću se mijenjati. Neće me nečiji pritisci i manipulacije, promeniti. A gospođi Ćalović želim uspješnu borbu protiv korupcije sa onim koji su “teškom mukom“ i “pod vrlo nepovoljnim uslovima“  kupovali stanove u elitnom dijelu Podgorice,  po cijeni od 250 eura po metru kvadratnom,  samo zato jer su tada bili protivnici DPS-a.  Zato nastavite da neistinu prikazujete kao istinu i rezultati će vam i biti baš po vašoj mjeri,  slični vama. Nekako se čini da vam istina i nije cilj, već  je prava namjera – blaćenje  pojedinaca. Ali kad-tad sve dođe na svoje mjesto. Pa srećna vam takva “borba protiv korupcije“, navodi se u saopštenju dr Halila Dukovića, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

***  

SNP čestitala Svjetski dan slobode medija

Socijalistička narodna partija Crne Gore čestita 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.

Atmosfera u kojoj rade mediji u Crnoj Gori i dalje nije na potrebnom nivou, a o tome najbolje svjedoče nerazriješeno ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića. Da se u poslednje vrijeme ambijent za rad medija dodatno pogoršava pokazuju napadi na Jelenu Jovanović, Seada Sadikovića, Esada Kočana, itd. Važno je naglasiti da nijedan od ovih slučajeva nije riješen, te da je neophodno da nadležne institucije učine sve kako bi se učinio korak naprijed na tom planu. 
Pored napada i nesigurnosti, veliki problem predstavlja i loš ekonomski položaj medija, koji je veoma često praćen pojavom autocenzure, kao i sve manjom zainteresovanošću za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

Na ovaj dan potrebno je istaći da RTCG još uvijek nije prošla adekvatnu reformu, pa se i dalje ne može smatrati javnim servisom svih građana. Konačno je došlo vrijeme da RTCG postane nezavisna i objektivna medijska kuća, čiji sadržaji i programska šema neće zavisiti od toga koja partija trenutno ima vlast u državi.

Uprkos svim teškoćama, sigurni smo da će nova Vlada vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva.

***

Čestitka rukometašima za plasman na EP: Primjer ste svima

Srdačne čestitke upućujem crnogorskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji na još jednom velikom sportskom podvigu, plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Zlatni lavovi borili su se svim srcem za reprezentaciju i ponovo dokazali koliko vrijede. Sve su nas učinili ponosnim a njihova nesebičnu ljubav za domovinu primjer nam je svima. Želim im mnogo uspjeha u daljem takmičenju i nadolazećim kvalifikacijama, navodi se u čestitki Predsjednika Liberalne partije, Andrije Popovića.

Share.

Comments are closed.