Stranačka saopštenja, 4. maj: SNP, Demokrate, DPS

DPS: Laličić: Abazović se ponaša kao da nije odgovoran za postupke Vlade

Jovanka Laličić, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore:

Iako Vlada ulazi u šesti mjesec mandata, njen potpredsjednik i dalje se ponaša kao da nema mnogo veze sa njenim radom. Kako drugačije doživjeti njegovu današnju poruku datu beogradskim medijima da “vjeruje da će Vlada shvatiti potrebu da Ugovor sa SPC postane javan i prije čina potpisivanja”. To što Abazović ne vidi ništa sporno u cjelokupnoj priči o Ugovoru sa SPC, pa i što, svjesno ili ne, ulazi u priču o izboru mitropolita kao uslovu i “željama mitropolita Amfilohija” – najbolje govori o njemu. Međutim, ukoliko Abazović i dalje vjeruje da formalno kao drugi čovjek aktuelne izvršne vlasti, ne snosi odgovornost za njene postupke, u velikoj je zabludi.

Nije potrebno da nam on objašnjava šta misli o dobrosusjedskoj politici, jer o tome najbolje govori ponašanje Abazovićevih saradnika iz Vlade, naročito prilikom njihovih sve učestalijih posjeta Bosni i Hercegovini.

Da li Abazović, kao sarajevski student, osjeća makar malo stida zbog toga što funkcioneri Vlade – od premijera do ministara – ignorišu glavni grad Bosne i Hercegovine i svojim djelovanjem sasvim jasno poručuju da je ta država, za njih, svedena isključivo na granice jednog entiteta – Republike Srpske?! Dok su Abazovićeve kolege, danima obilazili Srbiju i entitet u okviru Bosne i Hercegovine, baš ni na jedan način nijesu ni pomenuli, a kamoli promovisali ponudu na tržištu sa kojeg tradicionalno imamo stotine hiljada gostiju. Ili su možda to uradili krijući – taman onako kako i šalju čestitke u Prištinu?!

Nezahvalna je dužnost zapala Abazovića – da pod svaku cijenu opravdava partnere iz kleronacionalističke vlasti ali i sebe. Ipak, uzaludan je to posao. Nikome nikad neće moći da objasni kako je i zašto, zbog čijih interesa, učestvovao u ovom bolnom eksperimentu po građansko društvo u Crnoj Gori. Posebno ako se zna da biti ucijenjen na vlasti, nije nikakva privilegija već velika sramota.

***

Demokrate: Osuđujemo čin u Kotoru

Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje prostačko ponašanje grupe Kotorana koji su na nacionalnoj i vjerskoj osnovi prijetili i vrijeđali, a zatim i fizički ugrozili Ivanu Krivokapić, nakon što ih je prethodno upozoravala da ne sprovedu u djelo iskazanu namjeru skrnavljenja crkve Svetog Nikole u Kotoru.

U nevjerici da se to dešava u našoj Crnoj Gori, najoštrije osuđujemo takav akt, bez obzira od koga on dolazio. Bez obzira kako se to lice zvalo, kojoj partiji, naciji ili vjeri pripadalo. U pitanju je nešto što nije primjereno drevnom gradu Kotoru, niti bilo kojem civilizovanom društvu.

U Kotoru, kao u cijeloj Crnoj Gori, valja nam zajedno živjeti. I to ne jedni pored drugih ili jedni uprkos drugima, već zajedno, jedni sa drugima. Očuvanje toga je cilj i ideal iza kojeg Demokratska Crna Gora stoji svim svojim bićem, idejom, kao i svakim svojim srcem. To je najveći kvalitet jednog društva koji moramo vratiti, i mi ćemo uprkos svim onim silama ludila i necivilizovane neobuzdanosti u tome zajedno sa svim dobronamjernim i poštenim građanima uspjeti.

Zato se danas pitamo kakav to um misli da se ovim može bilo šta dobro i vrijedno postići? Kakav to um misli da se iz ovakvih stvari i nedostojnog odnosa može bilo šta dobro izroditi?

Ovakvo vandalsko ponašanje ne predstavlja ni jednu naciju, ni jednu vjeru, ni jedan grad ili sredinu, već isključivo lično nevaspitanje i nedobronamjernost.
Zato pozivamo sve Kotorane i sve građane Crne Gore da ovo osude i tako se ridruže glasu ljubavi i razuma.

Takođe, apelujemo na državne organe da se vinovnici pronađu i u okviru zakonskih mogućnosti najoštrije kazne, da bi se na takav način poslala poruka da kao društvo nećemo pristati da budemo taoci zla, i poruka da ovdje čuvamo najvrjednije dobro, a to je naš zajednički život.

***

SNP: Negativan prirodni priraštaj

Najnoviji podaci MONSTAT-a pokazuju da je od 24 crnogorske opštine, u prva dva mjeseca ove godine, u čak dvadeset zabilježen negativan prirodni priraštaj.

Poznato je da je ovo problem koji našu državu muči već dugi niz godina. Međutim, ovi podaci moraju upaliti alarm kod donosilaca odluka u našoj državi da što prije preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se situacija na ovom polju popravila.

U ovim tendencijama prednjače opštine na sjeveru, ali statistika ukazuje da sličnu sudbinu sve više dijele i pojedini gradovi u južnoj i centralnoj regiji.

I migracije predstavljaju ozbiljan problem za našu zemlju, pa podaci pokazuju da se u ovoj godini najveći broj građana odselio iz Bijelog Polja i Budve. 

Iako se bivši predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković svojevremeno hvalio da je njegova administracija uložila milijardu eura u sjever, te da je ovaj region „jedno veliko gradilište“, čini se da te napore i ulaganja stanovnici sjevernih opština ne vide i ne osjećaju nikakav boljitak, zbog čega se i odlučuju za napuštanje svojih rodnih mjesta.

Loša ekonomska situacija, nedostatak radnih mjesta, propale fabrike koje su nekada zapošljavale hiljade radnika, korupcija i partijsko zapošljavanje, kratak su opis stanja u kojem se nalaze gradovi na sjeveru.

SNP CG smatra da je došlo vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti cijeloj zemlji. Otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje mladih parova na ulazak u brak putem obezbjeđivanja beskamatnih stambenih kredita, dodjela novčane pomoći za veći broj djece, vraćanje dječijeg dodatka, ključne su mjere koje će omogućiti opstanak gradova koji su u najkritičnijoj situaciji.

Sigurni smo da će Vlada prepoznati značaj sprovođenja ovih aktivnosti, kako bi se obezbijedio opstanak našeg naroda u budućnosti, kaže se u saopštenju SNP-a.

Share.

Comments are closed.