Stranačka saopštenja, 4. jul: Demokrate

Leković pisao Božovićevoj: Nemojte da budete saučesnik u protivustavnom izboru Raičevića

„Prije svega Vas podsjećam na član 33 Statuta Opštine Bar kojim je definisano da je Skupština ‘predstavnički organ građana opštine koji poslove iz svoje nadležnosti vrši u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim Statutom. Mandat skupštine traje četiri godine.’

Kako je mandat odbornicima aktuelnog saziva Skupštine opštine Bar verifikovan 26. juna 2018. godine, to znači da mandat Skupštine ističe 26. juna odnosno po tumačenju nekih pravnika 9. jula kada se navršavaju 4 godine od izbora predsjednika Skupštine opštine i zaključenja Prve konstitutivne sjednice SO Bar na kojoj su odbornicima verifikovani mandati. Dakle, ni dana duže od toga.

Mišljenje Ministarstva javne uprave u vezi sa tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika, nema pravno utemeljenje te ga ne mogu smatrati adekvatnim, a to bi Vi kao iskusna pravnica još bolje trebalo da znate. Naime, ministar Dukaj, namjerno ili nenamjerano propušta da pomene imperativnu normu iz člana 5 pomenutog Zakona u kojem stoji da: ‘Mandat odbornika, odnosno poslanika traje četiri godine’. Dakle, ponavljam, ni dana duže od toga.

Nadalje, ministar Dukaj u svom Mišljenju tumači stav 3 člana 14 istog Zakona u kojem je propisano da: ‘Danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva’. Međutim, ovo tumačenje ministra Dukaja u ovom konkretnom slučaju ne može biti adekvatno jer član 14 u svom prvom stavu kaže: ‘Izbori za odbornike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, kojima teče mandat’. Dakle, jasno je iz ove odredbe da izborni period odbornika ističe 26. juna odnosno kako to neko tumači, 9. jula, jer kao što ste upoznati nije donijeta bilo kakva druga odluka kojom se direktno produžava mandat odbornicima i aktuelnom sazivu skupštine.

Mandat odbornicima prethodnog saziva uistinu traje do dana potvrđivanja mandata odbornika novog saziva, ali isključivo i jedino nakon održavanja novih izbora, što ovdje nije bio slučaj.

Zbog čega Vam sve ovo govorim. Ustavnom sudu Crne Gore podnijete su dvije inicijative za pokretanje postupka i jedan Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnoj samoupravi u maju i junu 2022. godine, u vezi sa odlaganjem lokalnih izbora. Ukoliko Ustavni sud presudi i donese odluku o poništenju odluka kojima se lokalni izbori odlažu za oktobar, potvrdiće se ispravnost naših navoda i potvrditi da su lokalni izbori na ovaj krajnje smišljen i politički način protivustavno odloženi, gdje je Mišljenje ministra Dukaja bilo samo instrument za ostvarivanje političkih ciljeva.

Zbog toga, koliko vjeruju u to da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, jeste i zalaganje Vaših koalicionih partnera (DPS-a) da baš u petak 8. jula, dan prije zvaničnog prestanka mandata aktuelnom skupštinskom sazivu, mimo svih pravnih pravila i principa, bez održavanja izbora protivustavno izaberu predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića na period od četiri godine. Podsjećam Vas na član 2 Ustava koji kaže: ‘Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom’.

Upozoravam Vas da je Skupština čija ste Vi predsjednica na osnovu člana 33 Statuta dužna da odluke donosi u skladu Ustavom kao najvišim pravnim aktom i zakonima, a ne da bude ‘protočni bojler’ za ostvarivanje prizemnih političkih ciljeva Demokratske partije socijalista. Očekujem da Mišljenje Ministarstva javne uprave kao pravnica okarakterišete kao neprihvatljivo i da do odluke Ustavnog suda ne dozvolite ponovni izbor predsjednika Opštine Bar. Ovo iz razloga što bi to bilo ustavni i zakonski presedan da odbornici u jednom skupštinskom sazivu dva puta biraju isto lice za predsjednika Opštine. U protivnom bićete direktan saučesnik jednog protivustavnog čina kojim se duboko unižava ovaj visoki dom“, kaže se u obraćanju Momčila Lekovića, predsjednika Kluba odbornika Demokrata Bar.

***

Demokrate Bar: Ulicu u Tombi raskopali, asfalt čeka izbornu kampanju

Barski Vodovod je sredinom maja u naselju Donja Tomba izvodio radove, konkretno u Ulici 180, gdje je mijenjao zastarjele vodovodne cijevi. Od tada do danas prošlo je 45 dana, a ova ulica dužine 400 metara nalazi se u katastrofalnom stanju.

Ulica je raskopana sa obje strane, predstavlja opasnost za vozače i pravi štetu na vozilima dok je prašina u ovim ljetnjim mjesecima nesnosna. Po onome što smo zatekli na licu mjesta ni novi priključci za vodu nijesu urađeni kako bi trebalo, pa je rekonstrukcija ove ulice samo stvorila dodatne probleme.

Pretpostavljamo da je Opština odlaganjem izbora za oktobar promijenila plan, pa umjesto da ova ulica bude završena u junu, asfalt će stići vjerovatno tek u septembru ili čak u oktobru, za vrijeme izborne kampanje kada će se opštinski zvaničnici predstaviti kao “spasioci”. Takav odnos prema građanima je nedopustiv. Zahtjevamo da Opština hitno sanira svih 400 metara ove ulice i omogući građanima normalan život.

U međuvremenu, tražimo od Komunalne policije da izađe na lice mjesta i da kazni izvođača, odnosno barski Vodovod, shodno Odluci o komunalnom redu na teritoriji opštine Bar i dijelu odredbi koje se odnose na raskopavanje javnih površina.

Share.

Comments are closed.