Svečana akademija povodom 102 godine Vrtića

Javna predškolska ustanova „Vukosava Ivanović Mašanović“ svečanom akademijom obilježila je veliki jubilej, 102 godine od otvaranja prvog zabavišta na području barske opštine. U holu je priređena izložba radova djece i vaspitača iz svih vaspitnih jedinica.

Direktorica Vrtića Ivana Milenković pozdravljajući prisutne na samom početku, kazala je da je prošao cijeli jedan vijek postojanja, rasta i razvoja predškolske teorije i prakse, koja se mijenjala i transformisala zajedno sa društvom u kojem je postojala.

„Programski uvijek okrenut ka podsticanju dječjeg razvoja, vrtić unosi radost, nježnost i ljubav u vaspitanje i obrazovanje najmlađih sugrađana. On je kolijevka progovaranja i prohodavanja, bezazlenosti i radosti, koja se ogleda u ljepoti priče, zanesene igre u carstvu igračaka, važnom početnom druženju sa drugarima, stvaranju jednostavnih obrisa vršnjačkih saznanja i učenja, usvajanju prvih životnih iskustava, vještina i znanja izvan porodičnog okruženja“, istakla je Milenković.

Ona je navela da ova ustanova danas broji 1500 upisane djece, smještene u 45 vaspitnih grupa, raspoređenih u 14 jedinica, koje se prostiru od Virpazara do Ostrosa, a da se o njihovom boravku u vrtiću i realizaciji vaspitno-obrazovnog rada stara 205 zaposlenih.

Direktorica Milenković zahvalila se svim koleginicama i kolegama, roditeljima, penzionerima, lokalnoj samoupravi i resornom Ministarstvu na požrtvovanju i obezbjeđivanju novih prostornih kapaciteta, boljih uslova rada i nabavke opreme za djecu i zaposlene, sa vjerom da će povod sledećeg slavlja i druženja biti otvaranje novog vrtića.

Ispred lokalne samouprave obratila se potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović kazavši da je uvijek posebna čast govoriti o obrazovanju i prosvjeti u Baru, naročito kada je riječ o jubileju koji je duži od jednog vijeka.

„Slavimo jubilej ustanove koja ima privilegiju da zauvijek bude mlada, ozarena osmijesima i protkana bezbrižnošću. Danas je prilika da se prisjetimo i podijelimo uspomene koje su stvarane u najradosnijem ambijentu ovog podrumijskog kraja tokom više od sto godina. A za to su zaslužni prije svega oni koji su utkali dobar dio svojih života u razvoj ove plemenite profesije. Uvijek spremni da pruže zagrljaj, riječi utjehe i ohrabrenja, da dijele i uče našu đecu vrijednostima humanosti i solidarnosti, oni koji im pružaju ruku da hrabro koračaju iz svijeta igre i mašte u svijet realnosti, učeći ih pritom da u duši zauvijek ostanu djeca, oni prvi i najvoljeniji od svih – naši vaspitači. Stoga ovu priliku koristim da iskažem posebno poštovanje prema vaspitačima i kompletnom osoblju koje je uključeno u proces predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Vi činite samo srce vaspitnog procesa, jer kroz vaše svesrdno angažovanje, koje često prevazilazi profesionalne obaveze, kroz vašu predanost i kreativnost, osiguravate bezbrižno i sadržajno djetinjstvo naših mališana i time dajete nemjerljiv doprinos zajednici“, istakla je Spičanović.

Ona je iskazala spremnost da lokalna uprava nastavi da pruža punu podršku razvoju i predškolskog i ukupnog obrazovanja u Baru.

„Uz želju da se naš grad i ubuduće prepoznaje po trajanju i zaslugama predškolskih ustanova, prije svega one koja sa ponosom nosi ime Vukosave Ivanović Mašanović, heroine koja simbolizuje dostojanstven i prkosan otpor fašizmu i trijumf slobodarskog duha, još jednom vam čestitam ovaj značajan jubilej i želim puno uspjeha u daljem radu“, zaključila je.

Poklon pjesmu povodom jubileja, Vrtiću je u ime svih roditelja izvela Sanela Ramadanović Softić.

Događaj je bio podijeljen u tri segmenta. U prvom je prikazan dokumentarni igrani film „Radost postojanja vrtića 102 godine“ koji su režirali Dejan Senić i Aleksandra Ivanović, a po scenariju Ivane Milenković.

Najviše simpatija i aplauza publike pobrala su djeca glumci iz predstave „Priča o pužiću“. Zahvaljujući divnom scenariju koji je direktorica napisala uz pomoć svojih saradnika, djeca maskirana u 14 likova po kojima vaspitne jedinice Vrtića nose imena, prikazala su priču o prijateljstvu i ljubavi, kao najvišim vrijednostima. Tako su se ređali likovi Pužića, Sanjalice, Sunca, Male sirene, Malog Princa i ostalih koji su svojim glumačkim umijećem ostavili prisutne bez daha, pa se iz publike moglo čuti da su djeca pravi profesionalci, te da mogu da pariraju mnogo iskusnijim glumcima.

Najljepša i najveselija manifestacija završena je uz stihove „mi smo ponos našeg Bara, budućnost smo ovog grada, sad slavimo što smo mali i što ste nam radost dali“ i konfete.

Share.

Comments are closed.