VIDEO: Svečano zatvaranje izložbe Preplitanje: Omaž Urošu Toškoviću

U Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ sinoć je upriličeno svečano zatvaranje izložbe „Preplitanje“. Ovaj neobično zamišljen omaž velikom umjetniku Urošu Toškoviću, organizovan je povodom obilježavanja dvogodišnjice njegove smrti.

„Mislim da je velika privilegija što je Uroš Tošković određeno vrijeme proveo upravo u Baru, što je stvarao na našoj obali, što smo svi mi ovdje okupljeni imali tu privilegiju da ga na neki način upoznamo i što je postao, na neki neobičan način, prijatelj svima nama i prijatelj našeg grada. Kompletan projekat koncipiran je tako da se pored toga što želimo da se prisjetimo tog velikog umjetnika, pokrene inicijativa da se za njega nađe mjesto u kolektivnom sjećanju ovog grada i da na neki način postane prepoznatljiv dio našeg identiteta”, kazao je dr Milun Lutovac, autor projekta.

Na zatvaranju izložbe govorio je i novinar i publicista Željko Milović. On se prisjetio prvog susreta i razgovora sa velikim umjetnikom.

“Svi u Baru smo imali neku vrstu interakcije s njim. Neko ga je volio, neko nije – ali i to je interakcija. Neko je sarađivao s njim, neko se družio, neko pio kafu i gledao ga dok on skuplja mrtve galebove, ili crta svoje crteže tu na licu mjesta. Ova postavka je u suštini, barem je ja tako vidim, jedna vrsta reakcije na Uroša i njegovo stvaranje, kao i na privilegiju da je bio tu kod nas… odnosno, da je bio Baranin”, kazao je Milović.

Kompletan video sa zatvaranja izložbe možete pogledati na youtube kanalu JP Kulturni centar Bar:

Share.

Comments are closed.