Tufegdžić: Biću uporan u naumu da napravim Poštu izuzetnom, jakom, modernom kompanijom

Nakon usvajanja Pravilnika o sistematizaciji, ali i niza podjednako važnih inovacija koje uskoro treba očekivati, Pošta Crne Gore izgradiće imidž respektabilne, moderne kompanije, spremne da odgovori svim izazovima koje savremeno poslovanje diktira- plan je novog menadžmenta. Direktor Pošte, Baranin Dragan Tufegdžić decidan je u stavu da je “novo” vrijeme stiglo, te da je praćenje trendova smjernica kojom kompanija treba da se rukovodi. U emisiji Sunčanom stranom ulice na talasima Radio Bara, koju uređuje i vodi Vjera Knežević Vučićević, otkrio je sa kakvim se poteškoćama i barijerama dolaskom na tu poziciju suočio, kako planira da ih, u saradnji sa zaposlenima, prevaziđe i, najvažnije, kako Poštu Crne Gore postaviti na stabilne temelje. To je, tvrdi, moguće isključivo ako svi sa podjednakim žarom i željom ulože volju, znanje i posvećenost i budu predani istom cilju.   

RB/BI: Odbor direktora je prošlog petka usvojio novi Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u Pošti Crne Gore. Najavljeno je da će se u potpunosti razlikovati od dosadašnjih. Pravilnik je usvojen sa ciljem ostvarenja razvojne vizije i budućnosti Pošte. Šta će to konkretno podrazumijevati, kojim inovacijama da se nadamo i na koji način planirate da pomirite ono na šta smo navikli da Pošta decenijama predstavlja, sa modernim trendovima i uslugama?

Tufegdžić: Kada sam prije skoro pola godine došao na čelo Pošte CG, ono sa čim sam se susreo jeste da ranije urađena sistematizacija i organizacija radnih mjesta nije bila u skladu sa interesima kompanije u tom trenutku, kao ni sa onim sa čime treba izaći na tržište i odgovoriti njegovim zahtjevima. Za neka radna mjesta čak nije bilo moguće ni identifikovati šta je to što zaposleni zapravo treba da radi. Na drugoj strani, ja sam želio da mi sve bude apsolutno jasno i da realno sagledam na koji način svojim angažmanom svaki radnik pojedinačno može doprinijeti Pošti. Prvo što mi je upalo u oči je da marketing nije postojao, kao ni prodaja. Upravo je, kada govorimo o prihodu Pošte, problem bio što su zaposleni čekali klijenta da nam “dođe pred noge”. Pošta je, odgovorno tvrdim, svih ovih godina opstajala isključivo zahvaljujući tradiciji. Služila je da na šalteru platimo račune, nesvjesni sa koliko usluga i proizvoda zapravo raspolaže. Iskren da budem, i ja sam, tek kada je bilo evidentno da ću postati izvršni direktor Pošte, otišao na njen sajt. S obzirom da ni on nije pratio savremene trendove i po tom pitanju smo napravili pomake. Shvatio sam tada da Pošta mora da doživi transformaciju u punom smislu… Sistematizacija nije urađena da bi se napravila neka premještanja, zapošljavanja…

RB/BI: Ali, to je prvo što padne na pamet kada se u našoj državi pomene sistematizacija…

Tufegdžić: Tako je. Ali, to je zato što smo naučili da sistematizacija sobom nosi strah od gubitka radnog mjesta, oslobađanje prostora za nekog novog direktora… i slične kombinatorike. Međutim, u ovom slučaju moramo da razmišljamo drugačije. Svi koji dolaze na odgovornu funkciju ne smiju i ne mogu da razmišljaju na taj način. To sam rekao i novim kolegama- ostao ovdje jedan dan, tri mjeseca, deset godina, potpuno mi je svejedno, zato što ću se ponašati i raditi u skladu sa interesima Pošte. Dok sam tamo, to je moja druga kuća. Stalno pominjemo “domaćinski odnos”, pa upravo tako- odgovorno i savjesno moramo i da se ponašamo. Sistematizacija je prvi korak ka ostvarenju moje želje da od Pošte Crne Gore napravimo nešto dobro. Sektori su povećani, jasno su odvojeni prodaja i marketing. Htio sam da promijenim navike zaposlenih u velikoj administraciji, čiji su radnici tradicionalno sjedjeli po kancelarijama (zbog čega su i kolege često bile kivne na njih) i ispred kompjutera ispijali kafice. Upravo njih ću uključiti i angažovati za rad u sektorima prodaje i marketinga, gdje će morati da izađu i na teren i budu aktivni.

RB/BI: To je ozbiljan proces, g-dine Tufegdžiću.

Tufegdžić: Jeste. Neće biti ni malo lako, ali, onaj ko želi dobro Pošti, želi da radi i da vrednuje svoj rad, a ne da smatra da mu je dan uspješan ako je “uhvatio krivinu” i izbjegao obaveze. Moramo zaraditi novac, pa će nam i plate biti veće. Napravićemo kombinaciju privatnog  i privrednog sektora sa ovom državnom kompanijem, pri čemu će u fokusu biti prodaja i marketing. Naravno, oformili smo i jak sektor za kompanijski rast i razvoj, gdje će, što se tiče informacionih tehnologija, biti izuzetnih ulaganja. Sa tom “pričom” do sada u Pošti nijesu dobro vladali, jer je dosta toga “kalemljeno”, pa ne može odgovoriti izazovima budućnosti jedne ovakve organizacije. S tim u vezi sada se rade skrininzi, sagledavanje kompletnog sistema, planovi za sljedeću godinu su jasno definisani, a predviđeno je i ulaganje značajnih sredstava. Kompanijski rast i razvoj u pogledu uvođenja informacionih tehnologija donijeće produktivnost i novac. To nije trošak, jer dobijate objekat u objektu, novu vrijednost. Proces rada će biti kontrolisan, ali će na kraju, svaki radnik biti zadovoljan.

RB/BI: Treba li radnici ipak da strahuju jer je, složićete se, u ovom turbulentnom i neizvjesnom vremenu radno mjesto blago?

Tufegdžić: Tako je- pravo je blago. Nema zašto da strahuju. Ovo je bila najtransparentnija sistematizacija. Uključeni su bili sindikati, stručnjaci iz Pošte koji poznaju specifičnosti poštanskog poslovanja, a moram izdvojiti i izuzetne koordinatore spolja, koji su projektu i procesu dali izuzetnu vrijednost. Nezadovoljstvo je akumulirano kod zaposlenih- poštara, šalterskih službenika… Treba da budu svjesni da dosadašnji sistem rada nije išao u dobrom pravcu, pa ne znam šta bi se desilo za tri- četiri godine. Nijesam siguran da bi im radna mjesta bila obezbijeđena, jer ne znam šta je bio plan prethodne garniture. Ono što vidim je da u fokusu nije bio razvoj Pošte, već tapkanje u mjestu, “odrađivanje” mjesec za mjesec, godinu za godinu… Moje je mišljenje da je, bez želje da optužujem, ovo izuzetno vrijedan resurs, pa ne mogu da opravdan višegodišnji nerad. Jedino objašnjenje je da je neko mislio da će se Pošta za nekoliko godina prodati i dobiti dobre lokacije. Vrijedno radimo, jer ako želite da date doprinos, a ne da se uljuljkate na poziciji, morate i da se umorite.

RB/BI: Kakve su povratne informacije od zapošljenih- doživljavaju li Vašu viziju razvoja na pravi način i podržavaju li Vas?

Tufegdžić: Kada sam došao na mjesto izvršnog direktora, uveo sam Dan otvorenih vrata. To je petak i to se po prvi put desilo u istoriji Pošte Crne Gore, što je smiješno. Smatram da je to zaista nužno, jer ne mogu sve značajne stvari čuti od najbližeg okruženja. Korisne informacije možete dobiti od poštara, šalterske službenice, radnice na održavanju čistoće… Ilustrovaću značaj ove inovacije informacijom da mi je saobraćajni inženjer koji u Pošti radi 25 godina, kazao da nikada u životu nije vidio izvršnog direktora. Obilazeći upravnu zgradu, upoznao sam se sa službenicima koji tu rade decenijama. Pružili su mi ruku i rekli da sam prvi direktor koji ih je posjetio u njihovom resoru. Tim podatkom sam i dalje šokiran. Čemu nedodirljivost? Mislim da na prvom mjestu zbog kompanije, morate da upoznate ljude, ali i procese, dobijete informacije na osnovu kojih možete da krenete u “popravljanje”. Desilo mi se da sam, kada sam sa predsjednikom Odbora direktora obilazio pošte širom Crne Gore, u razgovaru sa radnicima dobio neke izuzetno značajne informacije. U Crnoj Gori se kompanijama upravljalo od izbora do izbora, sve je nekako bilo u vezi sa tom pričom… Ja želim da odvojim, i odvajam politiku, od priče o Pošti. Sistematizacija ne ugrožava postojeća radna mjesta, već ih čini funkcionalnijim, efikasnijim. Svako ko je radio svoj posao, nema čega da se boji. Ipak, mi moramo znati da li je taj poštar stvarno išao do određene zgrade, koliko goriva je potrošio… Rezultati će biti mjerljivi u prodaji- ako imamo svoje proizvode, nećemo čekati kupca da dođe, nego će neko imati određene “targete” po budžetu, pa će biti prodajni agenti i u Pošti. Time šaljem poruku da će iz upravne zgrade malo izaći vani na teren.

RB/BI: Nezaobilazna je tema pandemije i kada je rad Pošte Crne Gore u pitanju… Zapravo, nećemo pogriješiti i ako apostrofiramo da su njeni radnici zbog prirode posla izloženi velikom riziku, na udaru su zaraze… Kakva je trenutno situacija?

Tufegdžić: Teška, ne mogu reći da nije. Borimo se da našu djelatnost obavimo najbolje što možemo. I poštari i radnici na šalteru su na prvoj liniji zaraze. Svakodnevno imamo inficirane i bolesne. Čak i da, pod finansijskim teretom, zamijenite poštara koji je zbog bolesti odsutan 20- tak dana, novajliji je potrebno vrijeme da se prilagodi, nauči teren. Posebno je to komlikovano u naseljima kakvo je, recimo barsko Polje, gdje adrese nijesu sređene. Građani moraju da nas razumiju. Promjene nikada nijesu lake i brze, pa tako ni promjena menadžmenta ne može istog trena da da vidljive rezultate. To je proces. Ako je nešto stvarano 20- 30 godina, potrebno je vrijeme za promjene. Već na proljeće, što se nas tiče, očekujem drugačiju priču.

RB/BI: Kasne li puno pošiljke?

Tufegdžić: U suštini ne. Podgorica je bila malo problematičnija i to najviše zato što naši partneri ne dostavljaju svi račune istog dana. Račune je potrebno razvrstati, pa tek onda ići na teren.

RB/BI: Jeste li zadovoljni makar jednim dijelom kadra?

Tufegdžić: Svakako. Ima nekoliko kolega koji su mi se u pojedinim projektima pokazali izuzetnima. Posebno cijenim i dajem odriješene ruke onima koji pokažu inicijativu i želju da rade. Sada smo, na primjer, uradili jednu aplikaciju koja će biti od velike pomoći kada su u pitanju gužve na šalterima, pa će posao za koji je bilo potrebno osam sati, biti odrađen za deset minuta… Procjenjujem da ćemo za godinu svi biti ponosni na ono šta će Pošta postati.

RB/BI: U oktobru je lijep pečat radu dala tradicionalna akcija u sklopu koje se i Pošta CG pridružila obilježavanju Svjetskog dana Pošte. Podsjetimo, i ove godine se biralo najljepše pismo, čime ste iznova poslali poruku da pisana riječ ne gubi značaj i težinu, bez obzira na tehnološki razvoj…

Tufegdžić: Bila je to lijepa saradnja sa Ministarstvom prosvjete. Javilo se 160 dječaka i djevojčica, najkreativnije smo i nagradili. Ne treba zaboraviti značaj pisane riječi. Iz njihovih pametnih glavica na papir se slilo mnogo divnih stvari. Svjetski Dan Pošte obilježili smo 9. oktobra. Pošta Crne Gore je od prvog dana osnivanja Svjetskog poštanskog saveza njegov član, a Crnogorci su na Cetinju imali prvo poštansko auto u regionu. Bili smo tada napredni, ali su nas u međuvremenu komšije  malo prestigle. Vjerujem da ćemo ih brzo dostići i prestići.

RB/BI: Podsjetimo, koje sve usluge Pošta CG nudi korisnicima? Posljednjih godina ta ponuda je sve bogatija, sadržajnija…

Tufegdžić: Od tradicionalnih usluga, platnog prometa kada plaćamo račune, imamo i dosta usluga posredstvom elektronskih servisa. Međutim, tek ćemo ih promovisati. Od urađenog u kratkom periodu izdvajam PostCash (PostKeš) uslugu, koja podrazumijeva mogućnost slanja novca iz regiona i zemalja EU, a jeftinija je od Western Union-a. S obzirom da je upravljački centar te usluge u Hrvatskoj, od kolega smo dobili podatke o rezultatima istraživanja koji pokazuju da je 40% ulazaka iz regiona i država EU, upravo bilo za aplikaciju u Crnoj Gori. To je potvrda da sa malim ulaganjima može da se uradi dosta. Uskoro ćemo promovisati i uslugu eR pisma, koja nudi mogućnost slanja elektronskih registrovanih pisama posredstvom eR platforme, što će biti od naročite koristi privrednim društvima. Posebni fajlovi potvrđuju da li je pismo prihvaćeno od strane platforme, isporučeno, otvoreno ili odbijeno od strane primaoca. Organizovali smo i akciju podjele flajera po aerodromima, po primorskim gradovima, kao i po turističkim centrima po sjeveru zemlje. Osim toga uvešćemo i uslugu digitalne arhive koja će biti zanimljiva za mnoge kompanije… Posebno je za naše poslovanje značajna PostExpress služba (brza pošta na teritoriji Crne Gore), jer tvrdim da za tu uslugu niko ne može biti bolji od Pošte Crne Gore, koja je prisutna na čak 150 lokacija u državi. U toku su pregovori sa velikim kompanijama, pa sam ubijeđen da ćemo prije nove godine potpisati ugovor koji će nam duplirati posao PostExpress-a. Nabavili smo i sedam novih vozila.

RB/BI: S obzirom da je Radio Bar lokalni emiter, a i Vi ste Baranin, zamoliću Vas da se osvrnete i na to u kakvom ste stanju, nakon preuzimanja funkcije, zatekli Poštu u Baru?

Tufegdžić: Nijesam zadovoljan. Sjećaju se Barani kako je to svojevremeno bio divan objekat, a sada je stanje izuzetno loše. Brzih dana, mjerimo ih sedmicama, bićete svjedoci, Barani će biti prijatno iznenađeni.

RB/BI: Posljednjih godina često se prigovara izraženom nepotizmu i partijskom zapošljavanju. Kakva je po tom pitanju situacija u Pošti u Baru? Je li bilo partijskog zapošljavanja, da li je rukovodeći kadar zapošljavao rodbinu, prijatelje?

Tufegdžić: Jeste. To je porodična firma bila. Šalim se. Bilo je toga, ali ću tome stati na put. Mojim dolaskom promjene nijesu vršene “preko koljena”, jer moram da upoznam ljude i sagledam ko želi da radi, ko je, prije svega, dobar čovjek i ko želi da da doprinos Pošti. S tim u vezi, posebno one koji su bili donosioci odluka, koji su se ogriješili o zakon, napravili nešto loše za kompaniju, štedjeti neću. Tu priču ćemo zaustaviti, neće biti nepotizma, porodičnog i drugarskog zapošljavanja… Naravno, biće promjena, doći će novi ljudi. Sve ovo ne govorim da bih se svidio ljudima, već zato što to iskreno mislim, ja ovo živim. Nijesam vezan za Poštu u smislu da mislim- to je to i nikada u životu neću ništa drugo raditi. Problem u našem društvu je što se ljudi koji ne razmišljaju na takav način osjećaju pogođeni i strahuju od promjena. Tokom polugodišnjeg angažmana detektovao sam i dobre i loše stvari. Oko sebe hoću da imam tim ljudi koji žele da rade sa energijom i željom koje ja imam. Ništa nije vječno niti konačno. Iako bude nekih smjena, pomoćnika direktora recimo, ni novopostavljenom, ako se ne pokaže dobro, to mjesto nije zagarantovano zauvijek. Ko god on bio. Spreman sam, ako rezultati izostanu, da poslije određenog vremena snosim odgovornost. Ako moji planovi ne budu učinkoviti, ni ja ne treba da obavljam funkciju direktora. Slobodan sam čovjek, pa mogu i danas da odem iz Pošte. Nastaviću da živim. Pošta pripada svakom građaninu Crne Gore. Kada usvojimo filozofiju da treba zajedno da radimo u interesu firme u kojoj primamo platu, privreda u Crnoj Gori će prosperirati. Do sada je skoro pa pravilo bilo da se zapošljavate da ne biste radili. Lično, više cijenim one koji rade, pa pogriješe, od onih bez inicijative.

RB/BI: Već dugi niz godina jedno od pitanja koje intrigira javnost je i zgrada u Baru podignuta na zemljištu u vlasništvu Pošte Crne Gore. Taj objekat je pod sporom, nije priveden namjeni, na atraktivnoj lokaciji sablasno zjapi…, a priče u vezi sa stanovima u njemu su tek posebna stavka… Ima li nekih novosti, jesu li se stvari pomakle sa mrtve tačke?

Tufegdžić: Biće novosti. Ne znam koliko će nikima biti prijatne. U suštini, ono što je jasno”jedan kroz jedan” jeste da je Pošta CG izuzetno oštećena- za više od dva miliona eura. Moje mišljenje je da je to svjesno urađeno. Nijesu tu jedini krivci oni koji su u tim momentima bili na nekim odgovornim političkim funkcijama, niti isključivo oni koji su, nažalost, propali u svojim poslovima (ni za jednog Baranina ne želim da mu u poslovnom smislu bude loše). Odgovornost leži i u Pošti CG. To će se vrlo brzo otkriti. Imao sam razumijevanja što se tiče stečajnog upravnika ZIB-a, jer sam u dijelu u vezi sa sređivanjem prostora oko našeg objekta u Baru, htio da radimo uz dogovor. To, kao izvršni direktor Pošte CG, nijesam inicirao zato što sam iz Bara. Imamo problem sa krovom koji je potpuno uništen, pa je počev od šalterskih sala, kompletan objekat ugrožen. Prozori su nefunkcionalni… Odgovorno tvrdim da je u vezi sa tom zgradom Pošta CG mogla zadržati stanove i biti u dobroj poziciji. Država je izuzetno oštećena, a mi, kao građani Bara u suštini ništa nijesmo dobili. Tamo postoji poslovni prostor od nešto više od 300 metara kvadratnih koji će biti naš, ali su druge stvari propale- 30% stanova je otišlo “u vazduh”.

Share.

Comments are closed.