U četvrtak počinje Ljetnja škola mozaika

 “Ljetnja škola mozaika” koju u saradnji sa Kulturnim centrom Bar već niz godina organizuje i vodi magistar slikarstva Petar Vujošević, počinje u četvrtak 22.jula u Starom gradu.

“Cilj ‘Ljetnje škole mozaika’ je da, kroz upoznavanje sa ovom drevnom slikarskom tehnikom, oslobodi i usmjeri kreativni potencijal polaznika, da ih na osmišljen način uvede u prostor ljeta i dokolice, i, iznad svega, da u njima otvori unutrašnje oko za duh podneblja Crne Gore i Mediterana, koji je materijalizovan u kamenu” kazao je mr Vujošević za Radio Bar i Bar info.

Radionica traje 15 dana. Radi se od 9 do 12 sati u Episkopskoj palati. Škola je besplatna i otvorena za sve uzraste. Prijavljivanje je obavezno jer je broj mjesta ograničen.

“Koncept škole je isti kao i ranije, s tim što ćemo ove godine poštovati i sve epidemiološke mjere. Krećemo od početka za one koji su novi, a ko je ranije pohađao, nastavlja gdje smo stali”, kazao je mr Vujošević.

On naglašava i da nije obavezno biti u Starom gradu i dolaziti svakog dana, već kako ko ima vremena i koliko mu odgovara.

“Materijal i alat su spremni, kamena naravno ne fali, jer na takvom smo podneblju. A dosta nam izlaze u susret i ljudi koji imaju stovarišta kamena u Baru i Sutomoru. Oni nam puno pomažu. Jer, nama taj kamen, koji je otpad pri rezanju, dobro dođe za rad. Dobro je imati što više kamena, raznih boja i nijansi, da se čovjek može potpunije izraziti u ovoj vrsti slikanja” objašnjava mr Vujošević.

Dodaje i da svako ko želi da pohađa “Ljetnju školu mozaika” može donijeti blok, olovku i ako već ima neke skice i ideje koje može da nadograđuje.

“Radimo jedan zajednički rad, tu ćemo zadati jedan zajednički motiv. Ostalo je sve naravno iz lične poetike”kaže mr Vujošević, koji je i u Beogradu, gdje živi i stvara takođe uprkos otezanim uslovima rada, organizovao školu mozaika.

“Radili smo uprkos svim ovim uslovima, naravno u ograničenom broju. Bilo je teže doći do materijala jer je sve stalo, ali što se tiče samog stvaralaštva, ideja, skica, toga se se stvarno nakupilo puno.Računam ako ovo zlo prođe uskoro da će to biti prava kreativna eksplozija u svim pravcima ne samo u umjetnosti ” zaključuje naš sagovornik.

Petar Vujošević je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu – zidno slikarstvo. Takođe, diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Član je ULUCG-a, ULUPUDS-a, AIMC-a (Međunarodno udruženje za moderni mozaik).

Samostalno je izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu, Petrovcu… Na festivalu Barski ljetopis do sada je realizovao autorske projekte: Jedan drugi svijet (2004), Da, voda (2002), Legenda o gvožđu (2001) i Kamen je znamen (2000).

Autor je i osnivač Beogradskog festivala mozaika (2016) i Festivala Virski (2015. i 2016) kao i projekata Putevi umjetnosti i Mozaik malog formata (održava se u Beogradu od 2006).

Svi koji žele da pohađaju “Ljetnju školu mozaika” mogu se prijaviti na tel: +382 63/49 22 65 ili e-mail: petar.vujosh@gmail.com

Share.

Comments are closed.