VIDEO: Promocijom romana Kastigulja Jasenke Lalović otvorena književna scena Barskog ljetopisa

Književna scena Barskog ljetopisa otvorena je sinoć promocijom najnovijeg romana Jasenke Lalović “Kastigulja”, koji je za kratko vrijeme doživio peto izdanje. “Kastigulja” je dio trilogije “Brda od pelina”, u kojoj autorka jasnim i raskošnim stilom, slojevitim i preciznim opisom likova i njihovih sudbina, ponire u bit crnogorske žene, ali i uopšte porodičnih i međuljudskih odnosa, predrasuda i osuda, u kojima se nalaze odgovori i na mnoga savremena pitanja i dileme.

“Kastigulja”, posljednji roman Jasenke Lalović, zatvara trilogiju “Brda od pelina” I, iako se odnosi na uži geografski prostor, tematski se nadovezuje na dvije prve knjige.

“Za razliku od prva dva romana, koji se bave relacijom sjever- jug, radnja ‘Kastigulje’ se dešava na prostoru Spič- Grbalj i indikuje nekadašnja dešavanja vezana za ovaj kraj, koja su i danas aktuelna. Pokušala sam da skrenem čitalačku pažnju da, ukoliko želimo da pronađemo odgovore na mnoga savremena pitanja, moramo zagrebati po prošlosti. Postoji mnogo toga što je specifično na ovim prostorima, a isto tako mnogo je stvari i tereta koje smo uspjeli da iznesemo visokog čela, zbog čega moramo biti više nego ponosni”, kazala je za Radio Bar i Bar info, autorka koja je objasnila da je “Kastigulja” saga o jednoj porodici, odnosno četiri ženske generacije, njihovim životima, teretu koji su nosile, predrasudama, lakim osudama, što je, istakla je, specifikum žene dinarskog područja uopšte.

“Kritika ocjenjuje da, u stvari, kroz priču o ženama, u ovom romanu otkrivamo mnogo o muškarcima. Trudila sam se da dodirnem kulturološke, tradicionalne i jezičke raznolikosti na malom lokalitetu, ali i pokažem kako može da se opstane zajedno, uprkos tim razlikama”, kazala je autorka Jasenka Lalović.

Roman je preemotivan, i do srži i bola otkriva naše tradicionalne i patrijarhalne odnose, smatra Dragana Erjavšek, novinarka i književna kritičarka, koja je bila moderatorka sinoćnje večeri na Barskom ljetopisu.

“’Kastigulja’ jeste veoma emotivna priča, nabijena izuzetno bogato opisanim međuljudskim odnosima i likovima. Između ostalog, mislim da odnos snaha- zaova, nikada nije tako precizno definisan i dešifrovan u nekom savremenom književnom djelu, kao što je to autorka uradila u ovom romanu”, kazala je Erjavšek, koja se u razgovoru sa književnicom osvrnula i na specifičan, arhaičan jezik u romanu, oslobođen tuđica i savremenih izraza, pitala autorku zašto je Spič središte radnje, kakva je razlika između primorske i crnogorske žene sa sjevera, kako je gradila pojedine likove i kako su neki od omraženih, postale omiljene ličnosti u romanu…

Za Jasenku Lalović, nakon niza promocija i petog izdanja “Kastigulje”, poslije vrlo kratkog vremena, što dovoljno govori o tome kako je roman publika prihvatila, nastup na Barskom ljetopisu je posebno značajan.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Baru i što je sa ‘Kastiguljom’ otvoren književni program Ljetopisa. Vrlo sam uzbuđena, jer je Bar grad u kojem sam stasala, naučila da pišem, a ovo veče profesorici posvećujem Kaći Kosać, koja, nažalost, više nije sa nama, a koja me naučila da pišem i, u stvari uvela, u svijet knjige i pisanja”, kazala je Lalović.

Ovogodišnji književni segment Barskog ljetopisa, iako značajno reduciran  u odnosu na prijašnje festivale (imaće svega četiri programa), ne zaostaje u kvalitetu, smatra selektor, Stefan Bošković.

“Fokusirali smo se na žanr- roman i dramsku književnost, jer su kratke priče i neke druge forme rezervisane za BARS, segment Ljetopisa posvećen barskim piscima. Odabrali smo najaktuelnija djela objavljena  u ovoj i prošloj godini crnogorskih autora, ali koji ne zaostaju u kvalitetu u odnosu na regionalne stvaraoce, prethodnih godina česte goste na ovom festivalu. Iz te male, crnogorske književne produkcije odabrali smo četiri naslova, i mislim da je to odlična selekcija. Uz Jasenku i njen roman, koji je izvrstan (doživio je peto izdanje, što je gotovo incidentno u književnoj produkciji), ugostićemo Ognjena Spahića, čiji je roman “Pod oba sunca” bio u užem izboru za Ninovu nagradu, Aleksandra Radunovića Popaja sa njegovim “Dramama- porodični ciklus”, a predstavićemo i mladog Baranina Vladimira Vujovića, koji je kvalitetan autor, ide uzlaznom putanjom, ali ga tek treba upoznati”, kazao je selektor Stefan Bošković.

Odlomke iz romana “Kastigulja” na promociji, izvanredno je čitala glumica Ivana Mrvaljević, uspješno dočaravši i stil, ali i specifičan jezik kojim je pisala Jasenka Lalović.

Share.

Comments are closed.