U Galeriji otvorena izložba Relje Dedeića

U Umjetničkoj galeriji “Velimir A.Leković” večeras je otvorena izložba “Unutrašnja strana sna” akademskog grafičara Relje Dedeića. Postavku čine 32 rada malog formata rađenih kombinovanom tehnikom.

Dedeić vješto pretvarajući grafičku brazdu u slikarsku ekspresiju, traga za likovnim izrazom kojim želi da uhvati ono nemjerljivo i nevidljivo oku, a blisko duhu.

“Naziv izložbe ‘Unutrašnja strana sna’ sugeriše koncept jednog svijeta koji prevazilazi javu i ide dalje u dubine iza sna, gdje se možda nalazi istinsko buđenje. Umjetnik je taj svijet dotakao i teži da nam ga približi svojim likovnim traganjima. U radovima koji su pred nama, a koji su rađeni kombinovanom tehnikom akrila, ugljena, tuša, olovke, masnih boja… Dedeić je izronio iz njemu svojstvenog grafičkog izraza i uronio u nepregledni svijet slikarskih mogućnosti, gdje je dobio veću slobodu da istražuje delikatne impulse dubine bića. Nadam se da ćete sa večerašnje izložbe ponijeti sa sobom dio umjetnikovog spoznajnog svijeta i vješto uroniti u sopstvene dubine“, kazala je, otvarajući izložbu, Katarina Gazdić Ilić, istoričarka umjetnosti.

Relja Dedeić je 2005. završio FLU na Cetinju na odsjeku za grafiku u klasi prof. Anke Burić, kod koje je 2009. i magistrirao. Usavršavao se u Pont-Avenu u Francuskoj. Na Trinaestonovembarskom cetinjskom umjetničkom salonu nagrađen je 2009. za najbolju grafiku.

Share.

Comments are closed.