U izdanju CEKUM-a objavljen Romski pojmovnik

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljen je Romski pojmovnik autorke dr Vesna Delić. Koliko je poznato, riječ je o jedinstvenoj publikaciji koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više  informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

Naslov Romskog pojmovnika dopunjen je podnaslovom „I više od toga“, koji upućuje na činjenicu da publikacija svojim sadržajem prevazilazi format pojmovnika i donosi produbljena saznanja o istoriji, kulturi i tradiciji Roma i etničkih grupa koje se nerijetko poistovjećuju sa njima. Iskazan je i kulturološki i institucionalni odnos koji su drugi narodi imali i još uvijek imaju prema Romima.

Romski pojmovnik je svojevrsni tip leksikona koji u sebi sadrži osnovne odrednice o kulturi Roma, ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet.

Publikacija ima za cilj da doprenese podizanju svijesti o značaju očuvanja identiteta i kultre Roma, kao manjinske zajednice,  i informisanje i edukaciju većinske javnosti o  najvažnijim identitetskim pitanjima svojih sugrađana, komšija i prijatelja.

Share.

Comments are closed.