U školi Srbija obilježili stogodišnjicu smrti Kralja Nikole

Povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Kralja Nikole, u školi “Srbija” priređene su brojne prezentacije i programi, kojim je učenicima približen značaj i djelo ove istorijske ličnosti.

Za učenike nižih razreda održana  je prezentacija, koja počinje kao bajka: “Bio jednom jedan kralj. Imao je ženu Milenu i 12- toro djece, devet kćerki i tri sina. Kao i svaki kralj, imao je svoj dvorac…”. Prezentaciju su pripremile profesorice razredne nastave Jelena Nikolić i Danijela Delibašić.

Nastavnica razredne nastave Mirjana Vučević je sa učenicima petog razreda, na panoima u školskom holu, priredila izložbu fotografija posvećenu životu i radu Kralja Nikole. Na istom mjestu, nastavnički kolektiv odgledao je snimak predstave “Balkanska carica”, a profesorice Žana Pejaković i Slavica Radević prezentaciju na ovu temu uradile su za učenike starijih razreda, uz recitaciju učenice Jane Popović, koja je govorila pjesmu iz opusa Kralja Nikole.

Profesor istorije, Darko Mišolić je, za učenike osmog razreda organizovao čas o istorijskom značaju crnogorskog kralja.

Osnovna škola “Srbija”, pozicionirana je na mjestu gdje se ispisivala i ispisuje istorija.

Svaka kuća, bedem, kula, svaki dio kaldrme ima svoju priču. U zidinama su stopljeni vjekovi, a odmah nakon oslobođenja Bara, Kralj Nikola je naložio i otvaranje prve škole u ovom dijelu naše opštine.

Share.

Comments are closed.