Učenici barske Muzičke škole zablistali tokom maja na nekoliko međunarodnih takmičenja

Najnoviji rezultati stigli su iz Barselone. Talentovana Lana Milanović, učenica klavira u klasi profesorice Jelene Dobrković osvojila je gran-pri takmičenja i dobila poziv da kao laureat nastupi u čuvenoj „Petit Palau de la Musica Catalana“ u glavnom gradu Katalonije.

„Oduševljeni smo i počastvovani zbog poziva za nastup u čuvenoj sali koja je arhitektonski dragulj u Barseloni i na listi je UNESCO svjetske baštine. U ovoj sali nastupali su najpoznatiji svjetski umjetnici Artur Rubinštajn, Jevgenij Kisin, Jehudi Menjuhin… Ovo je prvi put da smo uopšte aplicirali za neko takmičenje u Španiji ali izgleda da su za našu Lanu sve koncertne dovrane širom svijeta otvorene, zahvaljujući njenom talentu, posvećenom radu i neizmjernoj ljubavi prema muzici. Na koncertu pobjednika takmičenja u Barseloni, žiri će birati muzičare koji će nastupati na međunarodnim promotivnim koncertima takmičenja ‘Gran prize virtuoso’ kao solisti sa orkestrima“, ponosna je prof. Jelena Dobrković, čiji su učenici ove godine bili najnagrađivaniji na takmičenjima.

Tokom ovog mjeseca uspješni su bili i u Trebinju, Tivtu, Bečeju, kao i u Novom Sadu.

Lana Milanović

„I međunarodno takmičenje muzičara ‘Trebinje classic’ održano je od 7 do 9. maja. Prvo mjesto je osvojila Lana Milanović, koja je i na ovom takmičenju bila laureat, drugo mjesto u kategoriji VI pripalo je Nikolini Lukšić,  a u II kategoriji zlatnu medalju osvojila je Elena Mićunović“, kazala je prof. Dobrković.

III Međunarodno pijanističko takmičenje u organizaciji Muzičke škole Tivat održano je od 11. do 15. maja.

Katarina Radosavović

„Ovo takmičenje okupilo je mlade pijaniste iz više zemalja. Cilj takmičenja je da unaprijedi pijanističku pedagogiju i praksu u Crnoj Gori, promovišući nove mlade umjetnike. Tamo su ponovo zablistale Lana Milanović, Nikolina Lukšić i Elena Mićunović, ali i iz klase profesorice klavira mr Maje BasarabMateja Desančić koji je osvojio I mjesto (95.5 poena). Iz klase prof. klavira Ane VukazićKatarina Radosavović takođe je osvojila prvo mjesto“, dodala je prof. Dobrković.

Mateja Desančić

Na X Međunarodnom takmičenju „Fantast“, koje je od 15 do 25. maja održano u Bečeju, ona je već drugu godinu zaredom član žirija. Zbog izuzetnih rezultata njenih učenika dobija pozive za žiriranje na raznim takmičenjima. I u Bečeju su njeni učenici postigli sjajne rezultate – Minja Banović osvojila je apsolutnih 100 poena, a talentovani Đurađ Ostojić 96.

Minja Banović i prof. Jelena Dobrković

Od 19. do 21. maja održano je XIV Međunarodno takmičenje „Slavenski“ u Novom Sadu.

U veoma jakoj konkurenciji u I kategoriji – Minja Banović iz njene, i Mateja Desančić iz klase prof. mr Maje Basarab u baby kategoriji, osvojili su prva mjesta.

„Do 31. maja šaljemo snimke za online takmičenja u Americi. Zatim, tokom juna i jula smo na raspustu što se takmičenja tiče. Potom, nas već u avgustu očekuju nastupi u Barseloni i na Malti, a 3. septembra putujemo u Njujork“, najavila je prof. Dobrković.

Share.

Comments are closed.